Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

14 Mart 2014 Cuma

Dayım

Dayım kendini bildi bileli çalışmıştı, ben de dayımı bildim bileli hep çalışıyordu. Öyle senin benim "Uff bu sınavlar da çok zor ya" serzenişleriyle nazlandığımız o sikindirik sınavlara da çalışmamıştı hiçbir zaman, ağır işlerde çalışmıştı adam. Çalışmak zorundaydı, zira eli ekmek tutmak zorundaydı. Senin benim gibi küçük burjuva bir ailesi yoktu adamın. Yıllar önce emekli oldu dayım, hâlâ çalışıyor, çünkü eli hâlâ ekmek tutmak zorunda.

Dayımla öyle pek fazla anım yok. Hani yakın akraban olmasına rağmen sadece bayramdan bayrama gördüğün akrabaların vardır ya, ha dayımla biz de birbirimiz için o kontenjandan akrabalarız işte. Yine de tanıdığım ve annemin anlattığı kadarıyla dayım için "iyi bir insan" derdim rahatlıkla. Yağmur yağınca "İyi iyi, rahmet yağıyor" diyen adam bana kendimi güvende hissettirir amına koyim, öyle bir adam dayım işte, bildiğin dayı lan. Yalnız pis bir huyu var, senede birkaç kere görmesine rağmen her gördüğünde nasihatler verir bana, "Aman oğlum çok çalış, akıllı uslu ol, bu devirde kimseye güven olmaz, bak biz neler gördük" gibi. Galiba bu yüzden pek görüşmüyoruz lan dayımla ehehe, neyse.

Geçen gün bize geldi dayım, yine akıllı olmam ve çok çalışmam gerektiğiyle ilgili nasihatlerini dizdi sırf dayılık görevini yapmış olmak için. Kendi de diyordu zaten, "Oğlum ne bileyim benim aklım ermiyor, ama sen yine de akıllı ol" diye. Sonra konuyu kendine bağladı ve şikayetlerini sıraladı bana, e ne yapsın adam, yıllardır çalışmış ve açıkçası etrafımdaki insanların %90'ından daha fazla dert sahibi olduğunu söyleyebilirim, dökecek içini elbette. "Artık iş bulmak çok zor. Bak 1 ay bir yerde çalışıyorum, sonra 2 ay iş arıyorum, sonra yine 1-2 aylık bir iş buluyorum, sonra o da bitiyor, iş arayıp duruyorum. Bu şirketler anamızı belledi artık, çalışacak iş bırakmıyorlar" dedi. Her şeye rağmen iş aramak ve çalışmak zorundaydı, zira benle aynı boyda iki tane çocuğu vardı, bir de karısı.

Sonra dayım belli ki gündemden de bunalmış, onla ilgili de döktü içini bana. "Oğlum" dedi, "Görüyorsun neler oluyor. Tamam birkaç bakan rüşvet almış, var bir şeyler, ama bu adam giderse halimiz ne olacak?"

Devam etti, "Bak" dedi, "Allah'a şükür aç değiliz açıkta değiliz, eskiden öyle miydi, millet kırılıyordu işsizlikten. Neydi o bir şey fırlatmışlardı Ecevit'e, ne hale düşmüştük sonra, ama artık öyle mi?"

"Bir şey"den kastı anayasa mıydı, yazarkasa mıydı, yoksa her ikisi miydi orasını anlamadım ama devam ettim dinlemeye.

"Bak artık dış borcumuz da kapandı, IMF'ye borcumuz kalmadı" dedi. Artık burada dayanamadım, müdahale etmek istedim, müdahale dediysem öyle ampute milli takımıyla oynanan maçta kırmızı kart gören Ayhan Akman müdahalesi değil amına koyim, dayısının yeğeni çizgisinde naif bir müdahale. "Dayı yalnız IMF'ye olan borcumuzu ödedik de çok daha fazla borçlandık dışarı" dedim. Dayım "Yok canım iç borçtur o, kalmadı dışarı öyle pek borcumuz falan" dedi. Halbuki abidik gubidik seçmeli derslere ödevler hazırlayan bir iktisat öğrencisi olarak daha geçen gün Hazine Müsteşarlığının (1) sayfasında görmüştüm şu manzarayı:



Hayır, zaten biliyordum bu durumu elbette de, daha yeni rakamı rakamına gözlerimle şahit olmuştum mevzuya. Hissettiğim çaresizliği düşünsene, gözümle gördüğümü karşımdakine kabul ettiremiyordum. "Ne desem" diye düşündüm, aklımdan "Bak dayı, bana olan 10 lira borcunu ödedin ama bu sırada komşuna 150 lira borçlandın, yani borcun çok daha fazla arttı" gibi bir örnek vermek geldi ama veremedim. Utandım benim boyumda çocukları olan adama şu örneği vermekten. Hoş, zaten "dayımdır" diye çok da zıt gitmek istemedim.

Devam etti dayım, "Eskiden işsizlikten kırılıyordu ortalık, şimdi halimiz vaktimiz yerinde neyse ki" diyordu. Dayı, Allah kitap aşkına sen beş dakika önce iş bulmanın eskisinden zor olduğunu söylememiş miydin? Benim öğrendiğim teoriyi siktir et, sen zaten pratikte o konfeksiyon atölyesi senin, şu dükkan benim iş kovalamıyor muydun yıllardır? Nasıl oluyor da bu hükümetin cari açıkla beraber en büyük ekonomik problemi olan işsizlik üzerinden başarı hikayesi anlatabiliyorsun? Üstelik kendin bizzat bunun acısını çekiyorken? Allah aşkına dayı, nasıl? Kim inandırdı seni bunlara? Kimlerin inandırdığını biliyorum elbette de, sen "nasıl" inanabildin bunlara?

Türkiye'de işsizlik Akp iktidara gelmeden önce %9-10 arasındaydı, günümüzde ise yine aynı seviyelerde çıkıyor işsizlik oranı, fakat işsizliğin aynı seviyelerde çıkmasının en büyük sebebi TÜİK'in "işsizlik" tanımını değiştirmesi ve daha az kişinin "işsiz" kategorisinde sayılmasına yol açan bir hesap-kitap uygulaması. Örneğin eskiden son 3 ayda resmi olarak herhangi bir iş başvurusunda bulunmak ve iş bulamamak "işsiz" olarak tanımlanmanız için yeterliyken, artık sadece son 1 ayda resmi olarak iş başvurusunda bulunup bulunmadığınıza bakılıyor. Her ne olursa olsun, işsizliğin AKP iktidarından öncesine kıyasla "daha iyi"ye gitmediği aşikar, üstelik daha kötü bir manzaranın üstü örtülmesi söz konusu. Fakat gelgelelim bu sorunu gözleriyle gören bir adam bile bunun tam tersini savunabiliyordu.


Neyse, dayım devam etti: "Adamı yıpratmak için neler yapıyorlar görüyorsun. Neymiş Gezi Parkıymış. Arkadaş ısrar etti, bir bakalım abi ne var ne yok orada diye, gittik. Gittik yani Cemre, gördük. Gezi'yi de gördük..." diyordu dayım yılların birikimiyle.

Güzel dayım, araştırmacı gazeteci kişiliğinle Zimbabwe iç savaşını görmeye gitmedin lan, Taksim'e gittin alt tarafı, otobüsle 20 dakika. Neyse, devam etti dayım: "Abuk subuk tipler vardı. Çadır falan kurmuşlar, parkta nöbet tutuyorlarmış. Bence oradakilerin bu ülkeyle alakası yok"

Bugünlerde boş yere yemini ve yalan örtmek adına kullanılan "Allah" lafını çok işitiyorsunuz biliyorum, ama ben siyasetçi de değilim, insan ilişkileri sayesinde mevki sahibi olmuş vasıfsız bir kodaman da değilim. İnancından başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir adam olarak size Allah'ım üstüne yemin ederim ki dayım bunları söyledi bana. Bu kulaklar bu lafları duydu.

Yıllarca "Başörtüsüyle devlet kurumuna girilmez!!", "Başörtüsüyle okula girilmez!" diye kendi sikimtrak coşkularını bastırmak için diğer insanları kendi düşündüğü gibi yaşamaya zorlayan ve kendisinden olmayanı aşağılık gören elitist dalyaraklardan ne farkı vardı dayımın? Bana bunu anlatsanıza lan. Lütfen bak. Tek bir fark söyleyin. Bu adam da kendisinden olmayana başka bir varlık gözüyle bakıyordu.

"Başörtülüler bana öcü gibi geliyor, başörtülü biri görünce korkuyorum" diyen Serra Yılmaz'dan, Kaybedenler Kulübü'ndeki o tonton oyunculuğuna rağmen nasıl tiksindiysem, bana bunları söyleyen adamdan da öz dayım olmasına rağmen öyle tiksindim.

Siz birbirinizin aynısıydınız.

İçiniz aynıydı, sadece görüşlerinizin istikameti farklıydı. İçinizdeki kötülüğü farklı dallara tutunarak dışa vuruyordunuz, hepsi bu.

Sizi mutlak değer parantezine alsak, dışarı aynı şey olarak çıkardınız. Orijine uzaklığınız eşit mesafede sizin amına koyim.

Devam etti dayım, "Neyse ki polis çok fazla şiddet uygulamadı, bak diğer ülkelerde neler oluyor" dedi.

Açıkçası Gezi'nin hiçbir boka yaramadığını, ülkeye zarar verdiğini falan söylese dayımla konuşabilirdim. Bakarsın belki de ben ikna olurdum, ben de gaybı bilen değilim. Fakat dayımla konuşmadım, konuşmaya da çabalamadım. Çünkü karşımda gözünün gördüğünü kalbi yalanlayan bir adam vardı. Dayımın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasından çok, gözüyle gördüklerini yalanlıyor olması ve inanmak istediğine inanıyor oluşu ürküttü beni. Allah'tan başka her şeyin yalan olduğunu daha bir iyi anladım ki bu düşünceye ara sıra çok fazla kapılırım, hani bazı hisleri her zaman aynı kuvvette hissetmezsin, ama bazı zamanlar çok kuvvetli hissedersin ya, öyle oldu işte.

Freud der ki, bir insanın elinden temel ihtiyaçlarını (beslenme, barınma vs) alırsanız, hayvana dönüşür. Bunlardan yoksun olunca insan, hayvan gibi hareket eder, hiçbir ahlak kuralı tanımaz.

Freud bu konuda yanılıyor.

İnsanların bir kısmı -belki de çoğu- aynen Freud'un dediği gibi elinden temel ihtiyaçları alındığında bir hayvan gibi hareket eder, fakat insanların bir kısmı da içindeki insanı o zaman gösterir. Bu tamamen o insanın "iyi" veya "kötü" olmasıyla alakalıdır. Freud'un hatası, kötülerin yaptığı ahlaksızlığı insanlığın tamamına genellemesidir.

Victor Frankl yahudi bir psikiyatrist ve yazardır, Nazi kampında yıllarca türlü işkenceler görmüş, karısını ve çocuklarını o kampların birinde kaybetmiştir. Fakat Victor Frankl, "İnsanın Anlam Arayışı" ismindeki kitabında özetle şunları söylemiştir: Tüm o işkenceci Alman subaylara rağmen, bir Alman subay bize hiç vurmazdı ve kendi parasıyla, hasta olan Yahudi esirler için ilaç alırdı. Aynı zamanda Naziler tarafından görevlendirilen bazı Yahudi kamp görevlileri, Nazilerin gözüne girmek için kendi milletinden olan diğer Yahudileri dövüp aşağılardı.

Victor Frankl, bir insanın bu dünyada yaşayabileceği sanırım en kötü hayatlardan birini yaşamasına rağmen şu sonuca ulaşmıştır: İnsanlar ırk olarak değil, yalnızca "iyi" ve "kötü" insanlar olarak birbirlerinden ayrılırlar ve bu yüzlerini de zor dönemlerinde daha fazla gösterirler.

Sanırım iyi dediğimiz insanların kimler olduğunu görmek için, en azından biraz zorluğa, güçlüğe ve ciddi bir karar aşamasına gelmelerini beklemek lazım.

Sanırım kendimizin iyi olup olmadığını görmek için de, zor dönemlerimizde ne yaptığımıza bakmamız lazım.

Bu hayattaki her musibetin bir anlamı var. Kötülükler ve zor koşullar, aslında "iyi bir insan" olduğunu zanneden biz gerizekalıların iş sıkıya geldiğinde ne kadar kötü olabileceğini göstermek içindir.

"Yoksa o kalplerinde maraz olanlar, Allah kendilerinin şiddetli kinlerini hiçbir zaman ortaya çıkarmayacak mı sandılar?" (2)

Kim iyidir, kim kötüdür, bunun kararını verebilecek kapasitede varlıklar değiliz.

Ancak içten içe de bir tahmin yürütürüz.

Dayıma "kötü bir insan" diyemem elbette, ama artık "iyi bir insan" da diyemem. Herkes bu kadar iyiyse, bu cehennem niye var amına koyim? Sırf Firavun için mi?

Kaynataya selamlar.





Kaynaklar:

1: Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Net Dış Borç Stoku: http://www.hazine.gov.tr/File/?path=ROOT%2fDocuments%2fKamu+Finansman%c4%b1+%c4%b0statisti%c4%9fi%2fT%c3%bcrkiye+Net+D%c4%b1%c5%9f+Bor%c3%a7+Stoku+(Ar%c5%9fiv).xls

2: Muhammed suresi, 29. ayet.

Not: Dış borcun çoğunluğunun özel sektöre ait olması, dış borcumuz olmadığı anlamına gelmez. Özel sektör tarafından alınan dış borç yine Türkiye'nin dış borcudur ve yine halka yansır. Zira özel sektör üretmek yerine, düşük faizle dışarıdan borç alır ve kendi halkına yüksek faizden borç verir. Aradaki fark yine halkın cebinden ödenir. Bu durumda "dış borcumuz kalmadı" demek veya "o özel sektör borcu, sorun değil" demek abesle iştigaldir. Özel sektör borcu nedir, ne işe yarar derseniz şunu okuyun derim: http://www.iktisatlilar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=724:dis

214 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. sloganların değil gerçeklerin paylaşıldığı blog sitemize bekleriz.

      http://kenandabirkuyu.blogspot.com/

      Sil
    2. "BÜYÜK TÜRKİYE’YE GİDEN YOLDA BÜYÜK ENGEL: MUHAFAZAKÂR ZİHNİYET"i de okumak isterseniz buyrun. Sikkofield okuyucuları için.

      http://yskiyak.blogspot.com.tr/2014/03/buyuk-turkiyeye-giden-yolda-buyuk-engel.html

      Sil
    3. Reyiz bri şu kenandabir kuyuyu siksin mk feystelki ergen vari emo kızlar gibi reklam yapma cabalarında

      Sil
  2. okuyalim bakalim sikko

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Güzel yazı Sikko reyiz . Bu arada ilginizi çekebilir beyler :


    http://kenandabirkuyu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. hacı daha sık yaz şu bloga,2014 dünya kupasına bile gidemeyen ve 2008 Avrupa şampiyonasındaki milli takım ruhunu arayan futbolseverler gibi hissediyorum kendimi amk

    YanıtlaSil
  6. Sikko, bu kadar araştırmacı bir kişiliksin ve nasıl hala Müslümansın anlayamadım. Sürekli Kur'an'daki tutarlı ve iyi örnekleri veriyorsun yazılarında. 'Hırsızların elleri kesilmeli'; '2 erkek şahit yoksa 2 kadın 1 erkek tutun'; 'Peygamber ölünce eşleriyle evlenmeniz haramdır'; 'Biz onların kalplerine perde çektik kulaklarına ağırlıklar koyduk sen ne desen anlamazlar' gibi ayetlerden hiç bahsetmiyorsun. Bu ayetlerden haberin mi yok, yoksa bunları okuyup mantıklı açıklamalar getirebildin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki bu ayetleri sen gerçekten araştırdın mı dostum?

      Sil
    2. Araştırdım ve tatmin edici cevaplar alamadım kardeşim. 'Kölelerinizden durumu uygun olanları evlendirin' diyor mesela bir ayette, köleliğin yasak olmayışı nasıl açıklanabilir?

      Sil
    3. Yazdıklarına cevap vermiyorum, sadece bir hatırlatma: İslam yüzde yüz mantık dini değildir. İmanla başlar, mantıkla gelişir ve imanla nihayete erer.

      Sil
    4. Yazdıklarıma cevap vermemek değil, veremiyorsun. Çünkü tutarsızlıklar ortada, yanlışlar ortada ve imandan söz ediliyor mantıktan değil. Madem mantık dini değil, onlar akıl etmezler mi ibaresini kullanmaması gerekirdi. İnsanlar doğdukları toplumun dinine inanıyor, aksini iddia etmekten korkuyorlar. Hele ki din, insanları cehenneme gitmekle tehdit ederken doğru olanı göremiyorsunuz.

      Sil
    5. Bu sorduklarının cevabı var ama cevabı beğenip beğenmemek asıl mesele. Araştırdığına göre cevapları beğenmemişsin.
      Sen, kendin sorgulayarak inançsız olduğun için bizi de sorgulamadan inananlar olarak görüyorsun :)
      Benim ne kafam sikildi zamanında bir bilsen...

      Sil
    6. Bu yazamayacağım kadar uzun bir şekilde açıklarım sana ama maalesef üşengeç biriyim :). Sana kısaca şunu diyim mantık ve aklı araştır. Farklı şeyler olduğunu görmen dileğiyle.

      Sil
    7. finrod kardeş sen bu mantıkla bi yere gitme

      Sil
    8. Zaten inananların söylediği şey: ben haklıysam kazanırım sen kaybedersin, sen haklıysan ikimizin de bir zararı olmaz :) Ben de çok sorguladım bunları, cevaplar beğeneceğim türden değildi arkadaşın dediği üzere. Ahmed aga olayı farklı yerlere çekme sen de, senin yaptığın seçim verdiğim örnekte görüldüğü üzere akıllıca bir seçim ama mantıklı bir seçim değil. Umarım sen de anlamışsındır ne demek istediğimi :) Haydi selametle kalın.

      Sil
    9. Selam kardeş,
      Kuranı çok ayrıntılı incelemiş ve sorgulamış birisi olarak söylüyorum. Soruların güzel ve samimi geldi bana. Öncelikle hırsızın eli durumu çeviriyle çok yakından alakalı bir durum. Ayrıntılı ve güzel bir inceleme için şunu izle.
      http://www.youtube.com/watch?v=2Pg_BCCgmBs
      Şahitlik konusunu ise değerlendirmen yanlış ayeti bağlamından koparmadan komple alıp anlaman lazım ve konuya dikkat etmen lazım. Alıntıladığım bir yazıyı kopyalıyorum çok net açıklamışlar sende ayeti düzgün bir mealden oku ve çarpıtmadan anlamaya çalış.

      Kuran’la ilgili mezhepçi anlayış tarafından çarpıtılmış konulardan diğer bir tanesi kadınların şahitliğidir. Kuran, kadın ile erkeğin şahitliğini bir tutar, hiçbir yerde “bir erkeğin şahitliği iki kadına eşittir” diye geçmez. Örneğin zinanın tespitinde 4 şahit gerekir ve Kuran’da bu şahitler 4 kadın veya 2 erkek, 4 erkek veya 8 kadın gibi ifadeler kullanılmadan 4 şahit diye belirtilir. Yani herhangi 4 şahit işlevi görür, kadın erkek ayrımı yapılmaz. Kadınla kocasının şahitliklerinin birbirleriyle çeliştiği, kadınlara zina isnadıyla ilgili durumda da; kocanın şahitliği karısınınkine eşittir, hatta iki şahitliğin çeliştiği bu durumda kadın, kendi şahitliğine uygun olarak masum kabul edilir (Bakınız: 24-Nur Suresi 6-9).

      İstisnai, yanlış anlaşılan konu ise Bakara suresi 282. ayette, vadeli borçlanmalarla ilgili konuda geçer. Bu ayette, “borçların yazılması ve yazıcı ile şahitlerin bu görevden kaçmamaları” söylenir. Ayrıca ayetin sonunda “yazıcıya ve şahitlere zarar verilmemesi gerektiği” geçer. Görüldüğü gibi maddi menfaatlerin söz konusu olduğu bu konuda, şahitlik insanların kaçındığı, yapmak istemedikleri bir sorumluluktur. Allah ise bu kaçınılan görevi erkeklere yükleyip, “iki erkek şahit bulunmasını” ister. Dikkat edin ayette, “iki erkek veya dört kadın şahit bulun” ifadesi geçmez, doğrudan “iki erkek şahit bulunması” istenir. Böylece ticaretle daha az uğraşan ve baskılara karşı daha hassas olan kadın, bu kaçınılan vazifeden korunur. Eğer iki erkek bulunamaz ve bir erkek bulunursa, o zaman “bir erkek ve iki kadın bulunması” gerekir. Böylece hem şahit sorunu çözülür, hem olumsuz bir durumun ortaya çıkışı ihtimalinde bir erkekle bir kadının karşı karşıya kalması önlenip kadın korunur. Ortaya borcun miktarı konusunda bir yanlış anlama çıktığını düşünelim. İki şahidin farklı şahitliği durumunda kadın, erkekle karşı karşıya kalacak ve iki taraftan birinin yalancı olduğunun kesin olduğu bir ortamda, yoğun stres ve baskı altında kalacaktır. Oysa bir erkek ve iki kadın şahitle, şahit sayısı üçe çıkınca mesuliyet dağılacağı için şahitlikteki stres azalacak ve baskı yapmak isteyen art niyetli kimselerin bu sefer iki kişiden birini değil, üç kişiden ikisini kandırmaları gerektiği için işleri zorlaşacaktır. Kadınların baskılardan korunmasını sağlayan bu uygulamanın hikmetlerini idrak edemeyenler; kadını baskılardan koruyup, kaçınıldığı belirtilen bir mesuliyeti erkeğe yükleyen bu ayeti anlamayarak, “bir erkeğin şahitliği iki kadının şahitliğine eşittir” diyerek, Kuran’ı çarpıtmışlar ve evvelki uydurma izahlarından kaynaklanan bakış açılarını bu alana da sokmuşlardır. Oysa bu ayet dışında Kuran’da geçen diğer şahitliklerde kadın, erkek ayrımı yoktur. Eğer böyle bir ayrım olsa, Allah bunu ya her şahitlikle ilgili ayette belirtir ya da “bir erkeğin şahitliği iki kadının şahitliğine eşittir” diye genel bir hüküm koyardı. Böyle bir hükmün olmaması, böyle bir durumun da olmadığını gösterir. Ticaretle tarihin her döneminde daha az alakalı olan kadın, ticaretle alakasının azlığı veya baskıya uğraması sonucu doğru şahitlikten saparsa diğer kadının hatırlatması sonucu, bu zorluğu aşabilir ve mesuliyeti paylaşıp mesuliyetini azaltır. Ayette “Yazana da, şahitlik edene de zarar vermeyin. Yapacak olursanız doğru yoldan sapmış olursunuz.” şeklindeki ifadeyi, şahide ve yazıcıya yapılan baskıyı ve bu bağlamda ayetin mantığını anlamak için gözönünde bulundurmamız gerekmektedir.
      Alıntı = http://www.kurandakidin.com/21-kuran%E2%80%99in-dininde-kadin-uydurulan-dinde-kadin/
      Devamı aşağıda ==>

      Sil
    10. Kalplerine perde çektik ya da onlar uzaktan okunuyormuş gibi gelir ayetlerini anlaman ise çok kolay. Gerçeği samimice aramayanların kalbide aklı da mühürlüdür. Bunu kendin zaten anlayabilirsin.

      Başka soruların varsa bana yazabilirsin ama önce samimi ol içine sinmeyen bir ayet okursan önce farklı meallerden bir bak çünkü piyasadaki meallerin %90'nı uydurma dinden hurafelerden etkilenmelerden kaynaklı saptırmalarla dolu. Eğer hala yanlış gelen bir şeyler varsa bazı ayetlerde sana arapça kelime kelime bak gerekirse sözlükten. Bana google hesabından yazabilirsin ya da mail atabilirsin.

      Selametle.

      Sil
    11. Kardeşim, ben bu açıklamaları okudum zaten. Ayrıca ben belli bir kısmını aldım ayetlerin, tamamını alsam uzun sürerdi. Bu bloğu okuyan şahıslar da araştırmacı insanlar ve yazdığım şeylerin doğruluğunu araştırsınlar. Bu açıklamada diyor ki kadın ve erkek 2 şahit olsaydı ikisinden biri farklı şahitlik yaptığında kadın baskı altında kalacaktı. Bir Müslümanın yalancı şahitlik yapması yasak değil mi de böyle bir açıklama öne sürülmektedir. Ayrıca 2 erkek olduğunda da biri yalancı şahitlik yaptığı zaman öteki baskı altında kalabilir, bu kadınlara has bir durum değil ki? Ve öte yandan ayeti okuduğumuzda 2 kadın seçilmesinin sebebi olarak 'biri unutursa diğerine hatırlatır' öne sürülmekte, burada yazılanlarla alakası yok. Eğer özellikle kadının baskı altında olacağı düşünülüyorsa Allah ayette onu öne sürmez miydi?

      Sil
    12. Kur'an 27 yılda inmiştir. Bu kitabı nasıl algıladığına bağlı herşey. Bu kitap rivayetler üzerine misaller üzerine inmemiştir. O zamanın devrinde yaşadıkları olaylar üzerine gelmiştir. O ayetleri ordan cımbızla alıp şimdiki zamana göre hüküm vermek çok yanlıştır. Misal veriyorum "Ben böyle doktorluğun gelmişini geçmişini" diye başlayan bir tepki verdiğimde bir olay yaşamışım ve bu olay üzerine bu lafı etmişim, gelecekte illaki bir başka doktorluk vakam olacak ve daha iyi olacağım. Sen şimdi o olay üzerine yaşadığım tepkiyi alıp benim doktorluk mesleği hakkındaki düşüncemmiş gibi lanse edersen halt etmiş olursun. Kur'anı anlamak için o dönemdeki şartları araştırıp, nerede ne oldu bunun üzerine hangi ayet indi şeklinde öğrenmeniz lazım... Bunun dışında herhangi bir ayeti alıp vay efendim kur'an da böyle yazıyor bilmem ney yapıyor gibi yorumlarda bulunmak cahilliktir.

      Sil
    13. Dostum o 2 kadın bir erkek şahide denk meselesi bildiğim kadarıyla Nisa suresinin ilerleyen bölümlerinde "içinizden biri diğerine borç verirse bunu yazın" anlamında senet vs ekonomik bir konunum devamında geliyor. Bir başka bakış açısıda kadınların erkeğe göre daha subjektif şahitlik edebilme olasılığı vs yalnız çok sorun değil islamın ilk şartı "inanmak" ve "teslim olmak" önce inanır sonra akıl süzgecinden geçirirsin haddince! Önce akıl süzgecinden geçirilip sonra inanılmaz. Zaten teorik olarak bu inanmak değil "kabullenmektir". Saygılarımla farklı bir bakış açısı sadece yöntemim şudur bir şeyi anlayamıyorsan kalk yerinden başka yere otur oradan bak ;)

      Sil
    14. "Sikko, bu kadar araştırmacı bir kişiliksin ve nasıl hala Müslümansın anlayamadım. " bir hatırlatma yapayım bu blogun yazarı ateist idi sonradan müslüman oldu.

      Sil
    15. Nisa değil bakara suresi olacaktı Allah affede :/ kalpleri mühürlü meselesini mehmet saygılı'nın 2. Cümlesi açıklıyor. Ters açıdan bakalım doğruyu iyi güzeli yani Allah' tanımayı çook arzuluyorum. Ama pek umrunda olmayan bir adam gerekli sureyi ayeti tesadüfen okuyup benden daha iyi anlıyor. It's not fair ;) Adaletin gereği El-Adl Allah'ın dediği gibi olmalo yani özetle

      Sil
    16. Sizin yaptığınız da anlayamadığınız şeyleri kabullenmek değil midir Hsyn kardeşim? Önce inanıp sonra akıl süzgecinden geçir diyorsun, sonuçta sen de ilk baştan Allah'ın varlığını kabullendin. Allah'ın yokluğunu kabullenip de akıl süzgecinden geçirebilirsin. Kitapta yazılanların karanlıkta kalmış anlamlarını açıklama çabası içindesiniz, mecazın mecazının mecazını anlatıyorsunuz sırf kitapta yazanın doğruluğunu ispatlamak için. Allah açık sözlü olup hiçbir yanlış anlaşılmaya yer bırakmayabilirdi, sonuç olarak her şeye gücü yetiyor. Eğer insanların cennete gitmesini istiyor ve bunu da yapmıyorsa amacı ne ola ki? Ben bakış açımı değiştirmeye çalışıyorum sürekli ama görüyorum ki sizler sadece kitapta yazılanın doğru olduğu üzerine düşünüyorsunuz. Ben hem doğru hem yanlış olma olasılıklarını göz önünde bulunduruyorum, bana bakış açını değiştir demeden önce sizin de ya yazılanlar yanlışsa diye düşünmeniz gerekir. Ben niye bu yazılanlara anlatılanın uzağında anlamlar arayarak açıklama yapıyorum diye bir düşünün derim. Gizem arslan kardeşim de o zamanın şartlarını değerlendir demiş. Yazılanlar sadece o olayları mı bağlar yoksa kıyamete kadar dünya üzerinde yaşayacak Müslümanların bu olaylardan çıkarım yapıp hayatlarını o şekilde yaşamaları gerekmez mi? Şartların sürekli değiştiğini söylüyorsanız, yazılanların da artık geçerliliğini kaybettiğini ve sadece kendi mantığımızla hareket etmemiz gerektiğini kabul etmeniz gerekir. Sonuçta kitap her konudan bahsetmiyor ve bahsedemez de, ama bahsettiği konularda çelişki olduğunu neden kabullenenmiyorsunuz anlayamıyorum. Benim şu anki inancım bir Tanrı var ya da yok bilemeyiz yönünde, eğer Tanrı varsa da zaten bize ihtiyacı yok ve bizi de ödüllendirmek yahut cezalandırmak zorunda değil. Bunlar toplum düzeninin daha kolay sağlanması için türetilmiş şeyler; ki dindarların bir kısmına baktığımızda kafirleri hep kitapta anlatıldığı gibi cani ve kötü insanlar olarak görüyorlar. Bir insanın iyi biri olması için din gerekli değildir ki. Ayrıca hiçbir şeye muhtaç olmayan bir Tanrı bizi neden test etsin ve ihtiyacı olmadığı halde bizim ibadet etmemizi istesin. Bunların toplumu disipline sokmak için uydurulduğu apaçık ortadadır; çünkü eğer bir cezalandırıcı varsa insanlar kötülük yapmaktan cayabilir. Gerçek iyiler, bir cezalandırıcı ya da bir ödüllendirici adına çalışmayanlardır. Ben dini aşağılamıyorum, iyi amaçlarla kurulmuş bir sistem olabilir her halükarda; fakat insanlar gözünü açmalı ve demeli ki bu yanlış kardeşim bunun altında mantıklı bir anlam aramaya gerek yok. Saygılar.

      Sil
    17. Finrod gerçekten çok içten ve öz yazmışsın ve seni çok iyi anlayabiliyorum bir zamanlar ben de aynen senin gibi düşünüyordum. Ama şuan Kuran'ın uydurma olamayacak kadar mükemmel olduğunu düşünüyorum bu blogda veya diğer bloglarda okuduğum şeyler sayesinde. Her ne kadar hala aklıma tam yatmayan yerleri olsa da. Sorduğun sorular çok önemli ve bence işin özünü etkileyen sorular. Benim ne bilgim ne inancım yeter bunları cevaplamaya. Objektif bir şekilde açıklayacak varsa ben de çok sevinirim.

      Sil
    18. Finrodum felagundum lan bu ilk balrog öldüren elf bebesi değilmiydi ;) ya öncelikle 34-10 24 yılda çözdüklerimizi bi forum balonunda anlatamıyoruz sadece küçük bir konuda cevabı bildiğimiz güdüsüyle bi bok bildiğimizi sanıp cevap vermeye çalışıyoruz. Senin dediğin önce Allah'ı yok kabul edip araştırmayı geçen yıl iblis efendinin gittikçe artan fısıltılarına müteakip denedim ama olmuyor Allah'ın olmadığı bir evreni kurgulamaya başladığım an kozmolojik anlamsızlışma sanrılarımdan dolayı etrafta pencere arıyorum intihar eğilimim maksimum düzeye ulaşıyor. Artık benden geçmiş bu konuda objektifliğimi kaybetmişim. Ama ben doğduğumdan beri inançlı değilim, 14 yaşında fakirlikten nefret ederek gittiğim kuran kursu(yatılı yurt)nda müslüman oldum. Öncesi Herşeye gücü yeten, herşeyin nedeni ve yaratıcısı hatta gözeticisi bir Tanrı var ama bu islam uydurma yobaz işi filan derdim. Kökten din karşıtı yobaz solcu dinsiz alevi bi kültürden geliyorum. Biz teslim olmuşlarında kavrayamadıkları var örneğin 15 yıllık araştırmama derin bilgime rağmen "kader" kavramını henüz netleştiremedim ama ilahi adaletten afrikada açlık içinde doğan çocuklara Ademün ilk çocuklarının ensest üremek zorunluluğu meselesine "kısas" zina cezası el kesme vs bir çok olayı hatta neden bizi yarattı meselesine kadar bir çok şeyi eşeledim karıştırdım bilimden filozoflardan teyit ettim kendime cevapladım. Bu arada evrenin ve bizim yaratılış nedenimizi finrod felagundun yazarı Tolkien'in Silmarillion kitabındaki Mitolojisinin yardımıyla kavradım. Tolkien silmarillionunda tek tanrı "Eru iluvatar" büyük müzikten sonra "ëa" yani "ol" der yarattıklarının yaratıcılarının yaratması mümkün olan muhteşem güzellikleri görmek arzusuyla... kullar diler Tanrı "ol" der. Kul dilemeseydi silmarillionda zaten hep cennette kalacaklardı. O dünyaya gelmemizin suçlusu ademdir olayı hristiyan kültürünün bize karışması zaten. Hatta genel olarak biz müslümanların oluşturduğu dini hiç kaale alma kaynağın sadece kuran olabilir kuran oku diyeceğim ama zor okuyacaksın. Arapça bilmiyorsan dilbilimcilerin değil ilkokul mezunu şeyhlerin çevirdiği bir kuran bulacaksın karşında işin zor :// Arapça bilsende bu defa yunan ve yakın çağ batı filozoflarını hatmetmeden kuran okudukça aklını bulandıran bir büyüye dönüşecek belkide :// Allah yardımcın ola ama inanmak olayını özetleyip bitireyim

      Tanrı inancı yani tanrı "karadelik" gibidir. Sakım amanım modern bilimle otantik benzetme yapıp durumu kurtarmaya çalışıyo deme ;)

      Sil
    19. Tanrı karadelik gibidir. Bildiğimiz gibi karadelik süpernova dediğimiz yıldız türünün kendi içine çökecek kadar kütle ve çeküm kuvvetinin artmasıyla artık bir süre sonra kendi yayması gereken ışığı bile göndermeyip kendine çekecek kadar güçlenir.
      Karadelikler bırak kendi ışığını etraftan yansıyan ışıkları bile emip sömürmediği için teleskoplar vs hiçbir şekilde görüntülenemez.
      Karadelikler gözle görülemez fakat farkedilebilirler. Dikkatli bakıldığında "etrafa olan etkilerinden dolay" farkedilir hatta bir gezegeni yıldızı emerken parçacıkların görünmeyen bir noktaya akışıyla görüntülenirler bile.
      Tanrı evrene etkileriyle farkedilir, görülür, hatta inceleyerek tanınır. İnanılır ! Acaba dünyaya bir mesaj(bir elçi) yollamışmıdır diye sorulur! Bu mesajı bir kitab biçiminde kaydetmişlerdir inşaAllah umuduyla mevcut Tanrıdan olduğu söylenen kitaplar aranır! Kuran bulunur! Kuran okunur! Müslüman olunur! Ama çevirideki ve çevirendeki eksiklikler görülür! Bi süre sonra kavrayamayan okuyanda, kendindede eksiklikler görülür! Bilim ve felsefe ile kavrama yeteneği geliştirilir! Okumaya devam edilir ;)

      İlk çıkarımda yaşadığı dünyada insanda doğada evrende Tanrı'nın etkilerini yaşadığı dünyada evrende doğada hatta kendinde görememiş bir adamın Tanrı'ya da inanmayada ihtiyacı yoktur. Hatta inanmışlar topluluğununda o adama ihtiyacı yoktur. Zaten inandım desede ya münafık olur dini bozar, ya yobaz olur aazımıza sıçar....

      Bu arada Allah'ın mühürlü kalpler sözünü anlamayıp insanları inandırmaya çalışma çabalarımı bırakalı 10 yıl kadar oldu :/ Seni inandırmaya çalışıyorumdan ziyade bir "warning!" durumu.
      Sen inanmak istersen ben o bu şu kuş böcek sıpaydırmen bir "neden" bulur ulaştırır sana ;)
      Sen inanmak istemezsen onada yardımcı olur :/
      Yani
      will "İRADE"
      wish "İSTEME"
      Kûn "OL"

      Gerisi bilim ve tarih kitapları dolsun diye :)))

      Sil
    20. Selam,

      Arkadaşlar tek ve biricik kaynağı Kuran olan islam dediğimiz din sünnilik mezhebi adı altında, hadis mezhep öğretileriyle çarpıtılmıştır. Kuran ayetleri tahrif edilmiştir.

      çok basit bir örneği şu sitede: http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/152977/sen-olmasaydin-felekleri-yaratmazdim-anlamindaki-hadisi-dogrudan-destekleyen-ayetler-var-midir.html

      Mehmet Saygılı'nın uzun uzun açıkladığı gibi şahitlik durumunda 2 kadın = 1 erkek gibi bir denklik getirilmemiştir. Bunu mantıkî açıdan anlamalı ve ona göre eleştiri getirmeliyiz. Bakın ben Kuran doğrudur diye size dayatmıyorum. Ama Kuran'ı eleştirmeden önce mantık kurallarını öğreniniz. Kafadaki önyargılarla ve çarpılmış öğretilerle bu şekilde Kuran'ın anlaşılabileceğini ben düşünmüyorum. Öncelikle bazı mantıkî çıkarımları yapabilmek gerekli. Selam...

      Sil
    21. Kuran'daki kıssalar dönemde olan olaylar üstüne inmiştir bizi bağlamaz ne kadar saçma bir görüş, hikaye kitabı mı bu?

      Yemin olsun ki, resullerin hikâyelerinde, aklını ve gönlünü çalıştıranlar için bir ibret vardır. Bu Kur'an, uydurulacak bir hadis değildir... Yusuf 111

      Sil
    22. Hsyn adamım çok araştırmışsın kafanı çok yormuşsun bu işlere anlaşıldı. Bu arada orta dünya tarihini karıştırmışsın, Finrod balrog öldürmedi. Yazı da biraz uzun umarım okursun :D İlk baş 2 basamağın 'Tanrı evrene etkileriyle farkedilir, görülür, hatta inceleyerek tanınır. İnanılır ! Acaba dünyaya bir mesaj(bir elçi) yollamışmıdır diye sorulur! ' bunları sorgulayıp bir cevap bulmuşsun sen de görüldüğü üzere. Ben de bu sorulardan yaptığım çıkarımı sana söyleyeyim. Öncelikle kafamızda Tanrı modeli mi oluşturmalıyız yoksa çevremizden gördüklerimiz üzerinden mi Tanrı'nın vasıflarını açıklamalıyız. Çevreden gördüklerimizi Tanrı ile bağdaştırmak niye? Bir evrenin varlığı Tanrı'nın varlığına işaret eder mi yoksa sadece ben varım mı der evren bize? Bence düştüğümüz hata açıklayamadığımız şeyleri kafamızda yarattığımız Tanrı kavramıyla cevaplandırmak. Çünkü insan bir düşünür evren niye oluştu, nasıl oluştu, evrenden önce ne vardı. Bu gibi sorulara cevap bulamayan insan evrenden önce bir yaratıcı vardı ve evreni yarattı der. Çünkü çevresinden gördüğü izlenimler hiçbir şeyin sebepsiz yere olmadığını gösterir ona. Evrenin oluşmasının sebebi olarak anlayamadığı bir şeyi öne süremeyeceğinden kafasında yarattığı Tanrı'yı öne sürer. Ona göre evren yaratılmıştır artık, halbuki anlayamadığı başka sebeplerden oluşmuş olabilir. Milyarlarca yıl içinde olasılıklar dahilinde dünya üzerinde yaşam başlamış olabilir. İnsan yaşamı 10 yıllarla sınırlıyken böyle bir şeyi aklının almaması normaldir. Öte yandan eğer Tanrı varsa elçi yollamış mıdır sorusuna bakacak olursak, burada da çok farklı düşünceler ortaya atılabilir. İnsanın Tanrı için, yarattığı diğer canlılardan ne farkı olabilir? Sahip olduğumuz zeka mı? Hayvanlardan daha edepli olduğumuz için mi? Tanrı gibi sonsuz bir varlık için ve her şeye gücü yeten bir varlık için ve hiç bir şeye ihtiyacı olmayan bir varlık için insanın ne önemi olabilir. Neden onlara kitap göndermek istesin, neden elçi yollasın? Varmak istediğim şudur ki insanlar doğruyu ve iyiyi -ki her insan yapamıyor bunu da zihinsel özürlüler var sonuçta- akıl yoluyla idrak edebilir. İnsanlar egoist canlılar oldukları için, ölümü kabullenemezler ve sonsuza kadar yaşamak isterler. Bu istekleri doğrultusunda bakarlar ki onları önemseyen, onlara sonsuz yaşam vadeden bir Allah'tan söz ediliyor hemen ona koşarlar. Bu düşüncenin gerçek olduğunu zorla kabullenirler, çünkü öldüklerinde artık bir geri dönüş olmaması düşüncesi onu yer bitirir. Bunlar benim bakış açılarımdan biriydi. Bu tarz soruları hep sordum, her gün düşünüyorum. Şu an düşündüğüm şey agnostisizm tarzı, Tanrı var ya da yok bilemeyiz yani; ama Tanrı varsa bize elçi yolladığı anlamına gelmez, sisteme müdahale ettiği anlamına gelmez, bizi ödüllendireceği ya da cezalandıracağı anlamına da gelmez, ayrıca Tanrı'nın vasıflarını bilemeyiz bunlar sadece kafamızda uydurduğumuz tanımlardan öte gidemeyecektir. Ödüllendirilmek için bir Tanrı iyi bir insan olmamdan öte neden kendine tapınmamı istesin ki? Egoist insanlar, egoist Tanrı'lar yaratıyor. Bana göre Tanrı varsa kendi işinde gücünde ve yarattığı sonsuzluğun içinde bir nokta kadar yer kaplamıyoruz. Biz kendi halimizdeyiz, iyi bir insan olmak için Tanrı'nın emirleri gerekmiyor. Hep iyi bir insan olmak diyorum, onu da şu sebepten söylüyorum ki hayatın amacı son bulmaktır ve en azından yaşarken başka hayatları zehirlememek sorumluluğunu almamız gerekir. Din olmayan bir dünya hayal ediyorum, ne de ırk ayrımı yapılan bir dünya. Irkçılık, çıkarcılık ve dinler çağlar boyu insanların birbiriyle savaşmasına vesile olmuştur. Tarihimizde böyle istilaya geldiğimiz savaşları bile zafer kazanmışız iyi halt yemişiz gibi anlatıyorlar ya komiğime gidiyor. Orada ne kadar insanın ölümüne neden oldu bu devlet erbabları hiç düşünülmüyor. Konuyu dağıtmayayım daha fazla, o 2 başlığa bu cevapları verebildim ötekiler üzerine de yazardım ama çok uzun sürer :D

      Sil
    23. Biraz özetlemek istedim bunları, yukarıdaki yazı okunur gibi değil :D

      Tanrı var ya da yok bilemeyiz. Varsa da vasıfları nedir bilemeyiz. Tanrı'nın varlığı bize kitap/elçi yollayacağı anlamına gelmez. Dinler toplumsal düzeni daha kolay sağlamak için uydurulmuş şeylerdir. İnsan kendi aklıyla iyi ve doğruyu uygulayabilir. Bir Tanrı varsa ihtiyacı olmadığı için insanların ona tapınmasını istemez. Bir Tanrı'nın varlığı insanları ödüllendireceği ya da cezalandıracağı anlamına da gelmez. Hepimiz sonunda öleceğiz, ama yaşarken ödüllendirilme isteği ya da cezalandırılma korkusuyla hareket etmemeli sadece içimizden geldiği için iyi olmalıyız. Bunu yapmamızı söylemesi için de bir Tanrı'ya ihtiyaç yoktur.

      Sil
    24. Ben demedim ki insanın kendi faydasına olan şey iyiliktir diye. İyilik, çoğunlukla toplumdaki diğer insanların faydasınadır ve bir toplumda yaşıyorsak başkalarına karşı sorumluluklarımız vardır. İyi kavramı, aynı Tanrı kavramı gibi insanın üstünde düşünüp uydurabileceği bir şeydir. İnsan tabi ki unutabilir çok normal bir şey, normal yaşantımızda iyi amaçlarla yaptığımız bazı şeyler kötü sonuçlar doğurabilir. İbadet ve af dilenme bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Vicdanını rahatlatmak için sebep olduğun sorunu halletmeye çalışman yeter, bir Tanrı'ya dua edip onun halletmesini istemek niye? Evrende her şey belirli kurallar dahilinde oluyor, sen dua edince Tanrı evrene müdahale mi edecek senin isteğin olsun diye? Çıkış yolu olarak bahsedilen şey hata yaptığında vicdanını rahat tutmaktır, bunu yapmak için ibadet ve af dilenme gereksizdir. Herkes hata yapar ve hatalarınla yaşamayı kabul edersin, bir daha aynı hatalara düşmemeye özen gösterirsin, hatta çok mu üzüldün ağlarsın ben ne yaptım diye, özür dilemen gereken kişiler varsa onlardan özür dilersin olur biter.

      Sil
    25. Kardeşim, bunlardan hiçbir açıklama bekleme. Sen başka, onlar başka alemde yaşıyor deyim yerindeyse. Düşünsene bir. Sana iki cümlelik ayeti açıklamak için 20 sayfa açıklama yapıyor(uyduruyor), komiklik ve acizlik değil de nedir bu? :)

      Mesela bak şimdi: "Ey Peygamber! Biz sana mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber hicret eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helâl kıldık. Ayrıca, diğer mü’minlere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini Peygamber’e bağışlayan, Peygamber’in de kendisini nikâhlamak istediği herhangi bir mü’min kadını da (sana helâl kıldık.) Mü’minlere eşleri ve sahip oldukları cariyeleri hakkında farz kıldığımız şeyleri elbette bilmekteyiz. Bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."

      Ben diyorum ki bu ayette açık açık söylenmektedir ki peygamberin canı halasının, dayısının, teyzesinin kızlarını çekmiştir, onlar da yetmemiştir istedikçe istemiştir. Benim sana istediğin her şeyi bahşedebilme gücüm olsa ve sana desem ki;

      "Ey Berkcan! Ben sana mehirlerini verdiğin eşlerini, Gaya’nın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber seyahat eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helâl kıldım. Ayrıca, diğer erkeklere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini sana bağışlayan, senin de kendisini nikâhlamak istediği herhangi bir kadını da (sana helâl kıldım). Bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir(Beline kuvvet). Gaya çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."

      Bu Berkcan kardeş, ensestçi ve kadın düşkünüymüş demez misiniz? Ama değil işte, altından gir üstünden çık, iki satır apaçık cümleyi bin dereden su getirerek anlamını bozmaya çalışırlar ya da anlamını önemsizleştirmeye çalışırlar(bu daha kötü). Kısacası, müminde mantık aranmamalı. O konuda arkadaşlara katılıyorum.

      Sikko'nun yapmaya çalıştığı şey de bu kardeşim. Caner Taslaman gibi biri olup çıkmaya çalışıyor. Başka bir şarlatan olacak başımıza.

      Sil
    26. Evet, islam teslimiyet dini olduğuna göre köleler tarafından eğitilmiş olmamız muhtemeldir kardeşim :) Sen aslında gol olacakmışsın, dediğin üzere direkten dönmüşsün. Aynı yolları tekrar yürümen lazım artık senin :)

      Sil
    27. Finrodum Felagundum;
      O ilk balrog öldüren ibne kimdi yaa :/
      Ya işin özü şu aslen; insanların çoğu dine gelenekleri karıştırmış babalarından öğrendiği dini sorgulamadan kabul etmiş etrafa da bu gelenekçiliğini din diye anlatıyor sana ve birçok insana anlatıldığı gibi.
      Uzatmıyım... kendim bile bildiklerimi unutup yeniden sıfırdan dinimi tertemiz öğrenemiyorum ki din çirkinleştirildiği için dinsizleşmiş insanlarda kısmen haklı.

      En değerli idolüm islam alimleri değil bi ateisttir ;)
      Platon derki; "sevgi" iyi, doğru ve güzele olan meyildir. İyi doğru ve güzeli tanımamızı sağlayan kodlar(formlar) ise idealar dünyasından(biz yaratıcı diyoruz ;)verilmiştir. Biz bu kodlara uyan şeyleri görünce tanırız, meyilleniriz.

      Sonuç olarak
      1 insan "iyi" nin kodlarına doğuştan sahiptir. Allah iyiyi öğretmez sadece iyi olmanın zor olduğu çetin bir dünyada seni teşvik eder destekler.
      2. İslamda peygamber yoktur elçi vardır. Elçinin abaza olması yada kusurlu olması Allah yokken varetmez varken yok etmez. Arıntı değil "temeli" tartışalım. Temeli benimser Allah vardır dersek elçisi olan Hz. Muhammed kusurluysa biraz araştırırız baktık olmuyo bi kaç kusurla daha birleştirir "Tanrı mutlak var ama ben bu dine(bildiğin kadarıyla)inanmıyorum dersin ve kurana göre hanif sayılırsın mübarek bir topluluktan sayılırsın ;)
      3. İbadet diye bir şey yoktur islamda kökü bud bidat ibadet kulluk vardır. Çok genel bi kavramdır. Doğru olma hak gözetme güzel işler vs herşeyi kapsar. İbadet ararpçayı arapça ile tercüme yani etimolojik bir hatadır. 1. Level müslüman Allah bana kuşluk edin diyor anlar bikaç level atlayınca Kuran okudukça kulluk etmemizi değil başka tanrılar edinip onlara kulluk etmemizi istemiyor diye anlar bi kaç level atlayınca dahada anlamaya başlar büyük resmi ;)
      Bu 1. Level müslüman cehennemden korktuğu için içindeki yamukluğu biraz bastırır bi kaç level atlayınca cennet ödülü için iyi adam olmaya çalışır bi kaç level atlayınca sadece Allah bunu istiyor deyip O'nun rızasını elde etmek için iyi olur kötülükten sakınır falan filan
      Ve unutma müslümanların çoğu hazırlık sınıfında seneye 1. Level olacak hatta büyük çoğunluğuda Kuranın dediği gibi inandık deyip egosunu rahatlatmaktan öteye geçemiyo karakterinin pisliği nedeniyle ibneliğe devam ediyo yani inandık deyip ibneliğini gizlice yapana nifakçı yani münafıl diyoruz ve Allah katilden kafirden kat kat fazla bizi Münafığa karşı uyarır. Ateistten kimseye zarar gelmez sözü, amacıı bellidir sonuçta ;)

      Sil
    28. Finrodum oku devam edeceğim ;)

      4 Allah olmasaydı bunu ilk ben bilirdim sizden önce ateist olurdum ama var yada yok deyip agnostik olmazdım bu kadar önemli bişeyin peşine düşer geberene kadar kafa yorardım :/ ilk ben bilirdim küstahlığınıda şöyle yapıyorum
      Bir müslüman olarak 15 yıldır iki şeye için çabalarım bir Allahı tanımaya anlamaya kuran bilim ve felsefe ile...iki içimdeki şüpheleri kuşağımdaki fısıltıları gidermek için felsefe ile sorgulayıp kuran yani Allahın söyledikleri ve bilim ile araştırmaya. Heee başlarda fısıltım çoktu Allahın tanıma hevesim azdı şimdi denge tersine.

      İslam dediğimiz bugünkü dinde var sandığınız bi çok şey yok ya da yok sandığınız bi çok şey var aslında
      Mesela ibadet yok! Kulluk var başka Tanrı uydurup kulluk etmeme yasağı var
      Mesela "Namaz" yok! Namaz pers kültüründen öncesinde hint sanskrit kültüründen geçmiş bir ritüel ateşe tapan adamların ritüeli ;) Dua var hareketlerle (kıyam rükù secde) içeren dua var islamda ne anlama geldiğini bilmediğin şeyleri mırıldanmanı yasaklayan Allah ve içinden geldiği gibi inandığın Allah ile konuşruğun dilekte bulunduğum pişmanlıklarını anlattoğın dertleştiğin Allah var :))
      3 başörtüsü tesettür yok asrı saadet yani evhanımlarının sandığı gibi mutlulul dolu bi Hz muhammed dönemi yok müslümanların dışındaki halk köleler ve orta direk göğüsleri götü açık geziyo kime vurdurmak isterse orada vurduruyo ohh misss :p Allah hanımlarınıza göğüslerini örtecek şekilde giysilerinizi ayarlayın ucuz takılmayın yoksa ucuz muamelesi görürsünüz diyo (mahallede 1.85 lik bi fıstığımız var miniler dekolteler içinde afet hiçbirimiz evlenme aşık olma duygularında değiliz hepimiz afeti sikmek istiyoz afette beni kimse sevmiyo diye üzülüp duruyo ;)
      İslamda Kuranda biyoloji var fizik var astronomi var jeoloji ot kök felsefe var en önemlisi.
      Dünyanın iyiliğimize ihtiyacı yok mesela her şeyi koruyp gözeten Allah var biz iyilik yapınca anca faydası kendimize oluyo
      Tek millet olsaydık diyosun
      Öğretilmiş doğru vs öğrenilmiş gerçeklere karşı hangisi? Hangisi?
      Öğretilmiş doğru tek millet olaydık ne iyiydi diyo
      Öğrenilmiş gerçek "biz sizi istesek tek millet olarakta yaratırdık, biz sizi kavimler halinde yarattıkki birbirinizi tanıyıp kaynaşasınız yalnızlık çekmeyesiniz diye öğrenilmiş teyit edilmiş gerçeklerde var aklında tek millet dünyayı nir kurgula olumlu ihtimallerden sonra ters gitme olasılıklarınıda bi düşün tek millet işinin ;)

      Sil
    29. Finrodum sana yazıyorum abaza high and dry'a değil bak ;)

      İnsanların %90'ı her devirde aptaldı bugünde böyle gelecekte uçan arabalarla gezerkende aptal olacaklar bu kitle ve bu kitle hep kuranı doğruyu güzeli estetiği sanatı iyiliği kirletecekler yıpratacaklar bozacaklar her çağda çok az insan derinlerde boğulma riskiyle bilginin bilgeliğim peşinde koşacak bunu kabul et. Bu arada high and dry gibi %90'ın pek takılmadığı buralara kadar geldiysen epey yol katetmişindir zati buradaki herkes gibi (ooleyyy oleeyyy olleyyy) tribünde tamam ;)

      %90'ın islamını, %90'ın ateizmini % 90'ın doğru anlayışını, iyi ve güzel anlayışını erdem anlayışını filan duymamayı öğrenmek zorundayız onlar zati hep koyun mesela sikko 76 milyon koyunun 76binini örgütlese uyandırsaki tikkat %10'un altıdır tutamazsın lan bu ibneleri 8 tane illuminati çökertir 200 rockefellar sikerler

      Kuranda çelişki yoktur, günümüzde islamiyet denilen şeyde çelişki çoktur.
      Cidden temel bir meselede sorun varsa cevaplayabilirim yada araştırıp çözebilirim cevaplayabilirim ama sen bir yaratıcıyı mutlak güç sahibini kabullenmeye hazırmısın hazır olduğunda sana bi sayfa Aristo'nun "devinmeyen devindirici" felsefesini yollayayım özgürlük dediğimiz marifet sandığımız hareket etme yeteneğimizin aslında bir kusur olduğundan başlayalım. Hareket=kusur
      Devinmek=hareket
      "Devinmeyen devindirici"
      Ardında parçacığın kütle kazanmasındaki mantıksızlık adlı fizik kuramı sonra bırakırız seni 2 seneye bi tarikattasın
      Will
      Wish
      Kùn
      Saygısızlıl alma lütfen üslubu amatör yazarım ama feleğin tekerine çomak sokarım
      "Gerçekte" bir sorun varsa alayım :)))

      Sil
    30. Finrodum seni dine düşman eden müslümanlar evrime karşı çıkar mesela
      Al sana bomba ! Allah varsa evrim olmak zorundadır.
      Bak evrim vardır demiyorum.
      Biyolojik açıdan değil.
      Felsefi açıdan!
      Eğer Allah'ın herşeye gücü yeterse ki öyle her dakika yeniden yeniden yaratmak zorunda kalmaz. Bir "ol" emriyle büyük patlamadan yani kûn emrinden büyük çöküşe kadar içine canlının evriminden evrenin süreçlerine her şeyi bir hamlede yaratabiliyor olmalı-ki öyle
      Anlık eylemleri yaratan Allah süreçleri, zincirleme reaksiyonlarıda yaratmalı-ki öyle!
      Hatta ilk kûn dediğinde bu onun için çok yorucu falan bi işte olmamalı-ki öyle ;)
      Biz kendimizi ne kadar önemli sanıyoruz Allah'ın tek odaklandığı bizmişiz gibi
      Haaa adaleti gereği bizi yeterince gözetmesi ayrı
      Haaa her şeyi bilme özelliği ve O'na kolaylığı ile kendini hiç yormadan herşeyimizi izleyebilmesi ayrı
      99 isim...99 özelliği... belki kavrayışımız dışındaki daha fazlası
      99 bize yeter bi çözebilsek ;) hem herşeyiyle Allah'kavrayabileceğimizide nereden çıkardık kapasitemizce işte
      Sen kendin kadar ben kendim kadar abaza high and dry çükü kadar ;)

      Sil
    31. High and Dry

      Aklındaki tüm çelişkiler içinde sik ve am olan konular değilmi ;)

      Demişsinki Sikko'nun yapmaya çalıştığı şey de bu kardeşim. Caner Taslaman gibi biri olup çıkmaya çalışıyor. Başka bir şarlatan olacak başımıza.

      Caner taslaman ve sikko en azından bir "şey" olmuş hatta senin gibi avam takımından dipten bir bile isimlerini biliyo
      Onlar iyi veya kötü bir şey olacak
      Sen ise hiç bi sikim olayacaksın
      Olursanda bu zihniyetinle "sik" olacaksın ;)

      Sil
    32. Hacı Hsyn Shn,

      Ne sik, ne am, ne de senin gibi bir göt kılı olma hevesim var. Bir şey olmak olmak kolay. Adam olmak zor. Hadi eyw...

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Şu zemini beyaz yazıları siyah yap koyucam kör edicen en sonunda bizi okudktan sonra bir saat gözümde beyaz çizgiler geziyor sikko!!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Okudum.

    Ne yazık ki olay şu geçenki tweetinde bahsettiğin ekşi entrysinde yazanla alakalı. Bizim insanımız yoksunluk bilinciyle yoğrulmuş olduğu ve sömürülmeye alıştığı için durumları bu şekilde yorumlama yolunu seçiyor. Çünkü hep daha kötüsünün olacağından korkuyor. Önemsiz de olsa azıcık bir düzelme, iyiye gidiş bile tavlamaya yetiyor insanımızı.

    Ben dayıyı az çok anladım, belki kızılası ama ben kızmadım.

    Sen ki onbinleri bilinçlendirdin sikko, gerekirse dayıya da öyle bi giriş ki yüklemeden sonra "I know kung fu" bilene desin.

    Kaynataya erotik dokanışlar..

    YanıtlaSil
  11. Dinle ilgili bir sorum olacak: İslam dininde Allah herşeyi bilendir değil mi ? Evet. Biz doğmadan önce de ne yapacağımızı biliyordu değil mi ? Hatta şu yazıyı yazacağıma da. Yani ben doğmadan önce cennete/cehenneme gideceğimi biliyordu. Bunun mantığı nedir? O zaman biz text'ine sadık birer oyuncu oluyoruz. Tamam, bize irade verdi, kendi seçimlerimizle hayatımızı çiziyoruz ancak Allah zaten biliyor bu seçimlerimizi önceden... Kafam çok karışık sikko dayı çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. http://emre1974tr.blogspot.com.tr/2011/07/kader-ve-ozgur-irade.html

      Sil
    3. İşte bunlar hep truman şov..

      Sil
    4. Dünyaya gönderilmemiz hikayesinin daha gerisine bakacak olursak, Allah şeytanın da isyan edeceğini ve bizi kandıracağını biliyordu.

      Sil
    5. Kader ikiye ayrılmaktadır; insan iradesiyle ilgili olmayanlar ve insan iradesiyle ilgisi olanlar. Mesela, insanın göz rengi, erkek mi dişi mi olacağı vs. birinci kısma girer ve hiç bir kimse bunlardan sorumlu değildir. Diğeri ise bu dünyada imtihan için gönderildiğimizden dolayı bizler ne istiyorsak Cenab-ı Hak ona göre bazı şeyleri halk ediyor, yaratıyor. Mesela, ezan okununca nefsini gemlemiş olan birisi camiye gider. Diğeri, nefsinin peşinden giden ise meyhaneye doğru gitmektedir. İşte bunu isteyen insanlardır, yaratan ise Rabbimiz Halıkımızdır.

      Dünyaya gelen her insan bir kader programına tabidir. İnsanın ne yapacağını, başına ne geleceğini Yüce Allah ezeli ilminde biliyor. Ancak Allah’ın bilmiş olması, insanın o işi yapmasını zorlamaz. Çünkü Allah, insanın önüne seçenekler koymuştur. İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu tercih ederse, Allah onu yaratır. Dolayısıyla sorumlu olan insanın kendisidir.

      Sil
    6. rocker'inkini okuyorum, Allah daha doğmadan biliyor yapacaklarımızı, bunu bilmesi ve sonradan insanları cehenneme ve ya cennete yollaması mantıklı mı ?

      Sil
    7. Zaman onu sayacak bir zekanın varlığı ile başlar der filozof.
      Zamanı 30 cm lik bir cetvel olarak düşün rahmetli dedem 7. Cm de ben ise 23. Cm de bana göre şu an 24 ne de 22 var dedem içinde 7. Cm Tanrıyı cetvele dışardan bakan olarak bakarsan çok farklı bir bakış açısı geliştirebilirsin. Zamandan mekandan azade "devinmeyen devindirici" gibi ;) ne mutlu atalarını üzerinde bulduğu yolda değil kendi yolunu kendi arayana :) Allah yardımcın olsun ;)

      Sil
    8. stephcurry belki basit olacak ama kafandaki karışıklığa yardımı olabilir diye yazmak istedim. Düşün ki yarın hava yağışlı geçecek ve bir meteorolog çıkıp yarın yağmur bekleniyor diyor.Peki sence yarın o yağmur meteorolog dediği için mi yoksa gerçekten o şekilde olacağı için mi yağıyor ? yani bişeyi bilmekle o şeyden mesul olmak farklı şeyler.Allah, evet senin ne yapacağını biliyor ama sadece biliyor o ki zamanın ötesindedir.Onun önceden bilme kudreti de zannediyorum şaşırtmaz seni

      Sil
    9. stephcurry'nin yorumu ve akabinde gelen yanıtlar dikkat çekici gerçekten ve bende müsaadenizle bir iki bi şey eklemek istiyorum öncelikle yorumu yapan arkadaşım olaya fazla geniş açıdan bakıyor gibisin hani derler ya yapbozun bütününe bak diye din konularında yapbozun parçalarını teker teker incelemek gerekiyor bana göre ki özellikle de bu din islam dini ise.Sana göre senaryo da oyuncu da yönetmende belli ve yaşanması gereken her şey yaşanacaksa o halde neden yaşıyoruz diyor gibisin.Pekala tek dediğin bu değil elbette,şunu da bir düşün madem ki Allah affeden ise vakti geldiğinde şeytanı affetme ihtimalini düşündün mü hiç?Madem insanlar işledikleri günahları için öyle ya da böyle yaratan tarafından affedilebilir ise aynı şey neden şeytan için geçerli olmasın? Sonuçta vakti zamanında o da Allah'ın bir kuluydu.Bunlarda benim kafamı kurcalayan şeyler seninle paralel düşünüyoruz hemen hemen.Noyan Karagözlü'nün yanıtı da açıklayıcı kabul edilebilir benim için.Ben de kaderin bir insan adına temel bir taslak olup kişinin kendi seçimleri doğrultusunda şekillendiğini düşünüyorum.Sikkonun yazıya gelince oraya da şöyle bağlayacağım en hakikatinde insan sadece iyi veya kötüdür.Ne olduğu,nereli olduğu ya da ne düşündüğü değil insanı insan yapan şey iyi ya da kötü olmasından geçiyor diye düşünmekteyim ben.Bizler nefsimizi belli etkilerle genişletebiliriz görüşlerimizi belli etkilerle şekillendirebiliriz ve hayat çizgilerimizi de yine belli etkiler sayesinde çizebiliriz ama en sonunda iyi ve kötü olma arasında seçim yapmak tamamen bize bırakılmış gibi görünüyor benim açımdan.Son olarak şunu söylemek istiyorum kibir insanın içinde olan bir duygudur Kur'an da kibirle ilgili iyi şeyler söylenmez ama bu duygu bize yaratan tarafından verilmedi mi o halde mantıken bile bile günah işlememiz isteniyor öyle değil mi? Mantık bunu gerektiriyor ama din mantığın çok ötesinde bir şey.Aklımızın alamayacağı şekilde kurulmuş ise bu sistem bence boşuna kurulmamıştır Kitap'da bazı şeyleri kendimize uygun bulmuyorsak ya da uyduramıyorsak belki de uygun bulmamızın gerektiği zaman daha gelmemiş demektir.Ayrıca..umarım bu bölümü okursun Cemre bu sözüm sana; sen ve senin gibiler olduğu sürece tüm insanlık pes etsede kötü olduğuna inandığımız her şey kontrolü ele alsada ve biz kaybettiğimizi düşünsekde olması gereken şeyler olması gerektiği zaman gerçekleşecektir.Saygılar cümleten ;)

      Sil
    10. Bahar Baygın, sonuçta meteorolog hava durumunu yaratmadı; çeşitli araştırmalar ile havanın yağışlı geçeceğini buldu. Hâlbuki Allah insanı yarattı ve yaratmadan önce de şeytan tarafından kandırılacağını biliyordu. Sonuç olarak farklı özellikte yaratabilirdi insanı. Bu, Allah'ın bizi cennetten atma planı gibi görünüyor. Hz. Adem'in suçu yüzünden neden hepimizi adaletsiz bir ortamda sınıyor ki? Herkesi yasak meyve yiyip yememeyle sınaması hiçbir adaletsizliğe yol açmazdı. Halbuki dünyada herkes başka sınava giriyor.

      Sil
    11. Çok basit cevap.eğer allah seni yarattıktan sonra sen kötülük fenalık yapıcaksın diye cehenneme atsaydı sen ona daha yapmadan nasıl hükmümü verirsin nerede adalet derdin kardeşim, işte allah seni bu dünyaya yapacaklarına ispat olsun diye gönderdi. Ozaman cezana razı olacaksın itiraz edemiyceksin. onun adaleti çok büyüktür.

      Sil
    12. Allah'ın bizim ne yapacağımızı bilmesi bizim için neyi değiştirir ki? Eğer Allah da bizim gibi geleceği bilmeseydi şuan daha mı farklı yaşardık. Bence hayır, biz yine bugünki gibi iyi insanlar olmaya çalışırdık. Yani hepimiz filmin sonunu merak ediyoruz. Filmin sonunun iyi bir şekilde bitmesini istiyoruz ve Allah filmin sonunu zaten biliyor. Yani filmin sonu şimdiden belli olmasına rağmen biz yine de iyi şeyler yapmaya çalışacağız çünkü filmin sonu belli olmasına rağmen filmin sonunu etkileyen bizim şuan yaptıklarımız. Filmin sonu belli diye pes etmeyeceğiz. Bu benim görüşüm.

      Tam oturur mu bilmiyorum ama benim mantığımın anlaşılması için şöyle anlatayım: Çok eski bir tarihte Afrika'daki bir kabilede yaşadığımızı hayal edelim. Ve diyelim ki Kanada'da ateş icat edilmiş ve bunu biz Afrikalılar biliyoruz. Ama tarih o kadar eski ki ne insanlar birbirlerinin ülkelerine gidebilir ne de iletişim kurabilirler. Yani bu durumda Kanada biz Afrikalılara ulaşılamaz bir yer(Allah'ın bilgeliği gibi). Bu durumun bize bir getirisi veya götürüsü olmazdı bence. Biz yine ateşi bulmak için ateşin icat edilmediği günlerdeki olduğu gibi çabalardık.

      Sil
    13. X kişisi öngörü konusundan bahsetmişsin. Allah'ın önünde sonsuz tane yaratma seçeneği varken -Allah oluşabilecek tüm olasılıkları bildiğine göre- şeytana kanmayacak bir Adem yaratabilirdi. Yasak meyve sınavından kalmayacak bir Adem yaratabilirdi. Kendine isyan eden şeytanı cezalandırabilirdi -ki işin ilginç yanı şeytan cennetten kovulmasına rağmen tekrar oraya girebiliyor- Allah'ın bundan haberdar olmadığını söyleyemeyeceğinize göre Allah bizi dünyaya göndermek için bu senaryoyu uyguladı. Sonsuz tane seçenek arasından bunu seçti sonuç olarak, ve biz şimdi buradayız. İlginçtir, Bakara suresinde zaten Allah yeryüzüne halife yaratacağını söylüyor daha yaratmadan önce. Şimdi bunu bir düşünün. Yaratmadan önce yeryüzüne halife yaratacağım diyor ve öyle bir senaryo var ki yaratılan insandaki bu kusuru Allah cezalandırıyor ve insanı dünyaya yolluyor. Halbuki kendi kusurlu yarattı insanı. Suç burada sadece insanın mı?

      Sil
    14. Bu cehennem niye yaratıldı mantığı çok da çelişkili değil. İstersen bir düşün, insan hayatı şu an ortalama ne kadar? Hadi 75 diyelim, senin inandığın Allah insanı bu kadar sınırlı bir zaman içinde sınayıp sonsuza kadar cehenneme atabiliyor? 75 yıl sonsuzluğun yanında nedir ki? Sayı/sonsuz eşittir sıfır eder matematikte. Allah'ın sizi sınıyorum dediği dünya düzenine bakalım: o sonsuza kadar cehenneme gidecek olan şahıs başka bir tarihte doğmuş olsaydı veya kafir memleketinde değil Müslüman memleketinde doğmuş olsaydı yine de cehenneme mi gidecekti? Çevre şartları insanın düşünme biçimini etkiler sonuç olarak, şu an Müslümalığın doğru din olduğunu düşünüyorsun, dünyanın 1.5 milyarı Müslüman öteki 5.5 milyarın Müslümanlıktan haberi yok mu? Onlar niye doğru din olduğunu düşünmüyor? Düşünmüyorlar tabi ki çünkü onlar da kendi dinlerinin doğruluğundan eminler. Çünkü onlar da kitaplarında yazanları Tanrı en iyisini biliyordur deyip kabulleniyorlar. Sen de öyle diyorsun bunu inkar edemezsin, anlamadığın sana çelişkili gelen şeyleri de Allah mı bilecek ben mi bileceğim deyip kabul ediyorsun. Diğer dinlere inananlar da böyle yapıyor, bu yüzden herkesin dini kendine doğru. Kabul eder ya da inkar edersin diyorsun sen de, Allah'ın takdiri diyorsun. Ben bir Tanrı'nın varlığını inkar etmiyorum ama kabul de etmiyorum. Var ya da yok bilemem ama böyle dediğim üzere böyle adaletsiz sınanma olmaz, misal Müslümanlığın hiç ulaşmadığı diğer topluluklardan uzak yağmur ormanlarında falan yaşayan insanları düşün? Bu insanlar onlara din gelmediği için cennete mi girecekler, eğer gireceklerse ben niye bu şekilde sınanıp kolay yoldan cennete giremiyorum? Eğer cennete girmeyeceklerse onların suçu neydi de dini oraya ulaştırmadı? Burada tabi cevap veremeyip Allah'ın takdiri diyeceksin, Allah'ın takdiri nasıl da doğrudan cennete girip giremeyeceğimizi etkiliyor görmüş olursun umarım.

      Sil
    15. Tanrı inancı senin dediğin üzere toplumlarda ortaktır. Lakin uyarıcı gönderilmesi gerekmez. İnsanların bir hayvanı Tanrı olarak görmesini, yapılmış bir heykeli Tanrı olarak görmesini senin 'uyarıcı' dediğin kişiler mi söylemiştir? Evet, insanlarda Tanrı inancı ortak tabi ki; çünkü çevresine bakar ve bunları kimin yaptığını sorgular kendi içinde. Hz. İbrahim gibi akıl yürütür. Tanrı'nın maddesel ve görünür bir şey olmadığını algılarlar. Kimi 'uyarıcılar' ise topluma gelip misal bu timsah, çok güçlü bir canlı kesin Tanrı olmalı der ve insanlar timsahı Tanrı olarak kabullenir. Her yere Allah tarafından uyarıcı gönderildiğini söyleyebilmen için bu derece İslam'dan ayrı dini inançların dünya üzerinde var olmadığını kanıtlaman gerek ama bu inançlar var. Şamanist olsun, animist olsun bir çok inanç var ve İslam ile bağdaşan yönleri yok. Ben Tanrı karşıtı değilim; ama din karşıtıyım. Çünkü bana göre bir Tanrı varsa dünyaya habire din göndermez. Diyorsun ki 2400 yıldan beri Platon'un söylediklerinin üzerine bir şey konulamamıştır, zaten bir yere gidilmediğine göre ikide bir din gönderilmesi niye? İnsanlar Platon zamanında bile böyle şeyleri düşünüp akıl edebiliyordu. Bana göre Tanrı'nın din göndermesi bu yüzden saçmadır, ha yeterli seviyede olmayanların belki inanması daha mantıklı olabilir. Çünkü İmam-ı Azam'a sormuş adamın biri: Neden Allah kalktı, yürüdü, kürsüye oturdu gibi tabirler geçiyor Allah insan değil ki? O da cevap vermiş: Bunlar halk anlasın diye. Ben felsefe ve bilim her şeyin anahtarıdır diyorum. Bana göre dünyaya sürekli din gönderen, kendine tapınmamızı isteyen bir Allah kavramı mantıksız. 1) Allah'ın her şeye gücü yetiyorsa bizi cennette yaşatabilirdi bizi sınamaya ihtiyacı yok. Hani ben üretici olsam bir motor yapsam onu test ederim ama sonuçta Allah'tan bahsediyoruz teste ihtiyacı yok. 2) Allah'ın her şeye gücü yetiyorsa neden tek bir din yollamayıp dünya düzenine sürekli müdahalede bulunsun ki. 3) Yolladığı dinin bozulmasına müsaade etti, en son İslam'ı yolladı ve bu din bozulmayacak dedi. Acaba o zamanlar kitap yazmak çoğaltmak çok zor olduğundan mu Hristiyanlık ve Yahudilik bozuldu? Allah isteseydi bozulmamasını sağlayamaz mıydı? 4) Hz İsa'nın milatta doğduğu varsayılırsa Hz Muhammed doğana kadar 571 yıl geçti. İsa'nın dini bozulduktan sonra Hz Muhammed yeni dini getirene kadar dinlerini yanlış yaşayanların hali ne olacak? (ki burada arap coğrafyasından bahsediyoruz sadece, dünyanın geri kalanındaki insanların hali daha vahim) 5) Kur'an'da 25 peygamberin adı geçiyor ve doğdukları yerlere bak bir istersen. Sonra de herkese uyarıcı yollandı diye. Kur'an'da ne güney Amerika var ne kuzey Amerika ne de Avustralya, oraya gönderilmiş hiçbir uyarıcıdan da bahsedilmiyor. bu kadar büyük kıtaları Allah nasıl es geçer bir düşün? Ben de kimseye düşüncelerimi kabul ettirmeye çalışmıyorum ama bu tarz konuşmalar benim dini inançların yanlışlığı konusuna daha güçlü bir şekilde inanmamı sağlıyor. Benim sorularıma din cevap vermiyor.

      Sil
    16. Finrod
      1) herkese "liyakat" kıyaslaması yapmadan aynı şeyi layık görecek kadar adaletsiz bir varlık Tanrı olamaz
      2)Allah tek bir din yolşamıştır zaten insanlar bozdukça düzenleyici kitaplar gönderir önceki 2 dinde ahmed muhammed yada mehdi diyerek sonraki elçisinide planlar ve belirtir
      3)din yollamadı kitap yolladı din hep aynıydı o dinin adıda "slm" kökünden teslim,akıllı,esenliğe ulaşmış olan Allah zamanın hristiyan musevi hatta eski dinin üyelerinden bahsederken müslüman der arapçada ibranicede yeşuah der anlama bakalım. Allah istese bozulmamasını sağlayabilirdi demişsin isteseydi sen hiç doğmazdım bu soruları soramazdın nifak sokamazdın sikkonun konuya varsayımla soru laf kalabalığından öteye gitmez Allah'ın herşeye hücü yeter diyorsak şunada yetermi bunada yetermi çocuk deyince saçma oluyo
      4)Allah kimseye taşıyacağından fazla yük vermez herkes içinde bulunduğu şartlara göre değerlendirilir. Yani bugün evlilik dışı seks yapan adamın cezası tahrik etkeni daha düşük bir toplumdaki adama göre daha hafif olacak gibi yada herkesin günahkar olduğu bi yerde küçük bi iyilik gibi
      Bilgin olsun diye diyim hz muhammed'e kitap gelmeden önce namaz kılmazdı ataları gibi oruç filanda yoktu, onlar "hanif" tiler. Binlerce yıldır felsefe ve mantıklarıyla düşünerek kendi çabalarıyla buldukları Allah'ı "birlemekten" başka başka bişey yapamayan, bilmeyen, kitabı kanunu olmayan birçok insan gibi ve Allah haniflerden çok güzel bahseder. Bugün bu çabayla Tek Tanrı'yı bulmuş ama isa'nın onun oğlu olmasını günah çıkarmayı filan benimseyemen mamtık adamlarınım bir çoğu hesap günü hanif sayılacak belkide ;) biz kuran'a sahipken sıçmış olacağız belkide onlar ödüllendirilirken ;)
      5) finrodum az diskavıri izlersen görürsünki ibrahimin yaşadığı m.ö. 7-8000 li yıllarda orada insan yoktu hatta hepimizin atası olan insanlar zenciydi ve hindistan civarında bulunur en eski kalıntılar... dağılım mezopotamyadandır yani İngilizce ve latincenin hintçe ile aynı kökten olduğunu biliyomusun yada "denizden küreksiz gemileriyle sakallı tanrılar geldi" yazan m.ö. 3500 yarihli nazca tabletleri filan
      Yada budha'nın ilk budha oluşunu okudunmu sen bile ulan elçilerin vahiy alma durumlarının aynısı diyeceksin yada arapların uzza ile birlikte en büyük putu vedd'in hanif Allah'a inanan bir genç olduğunu duydunmu yada duyup düşündünmü :/ ???
      Soru kalmadı galiba ;) bu 1)2)3) işini sevdim daha temiz oluyo ama bu sorular çok tırt gerçekten daha sert sorular sormalısınki bir tanesini cevaplamaya bile birkaç gün araştırma yapalım "hiç görenle görmeyen bir olur mu ?" ;) sıçtın bizede sıçtırdın sikkonun yazıyo bıraktık bir "kitap"sızla uğraşıyoz :// kitapsız ağırına gitsinki aç kitabı oku yorma bizi Kuran başlı başına anlayan yoşil gösterici anlamayanı azdırıcıdır yani almıyosa kafan açıklıyım senin gözünle bakanı iyive saptıracak çok numara vardır içinde biz inananlara bile kuranı okumaya başlamadan önce şeytandan Allah'a sığının diye uyarır offff srn bunuda anlamıycan ne de olsa elimi sikiim ben ağzıma sıçıyım yaa bir srn eksik bir sen fazla ne fark eder bi kazancımız yok hatta
      Sen şu salak soruları sorarken biz cevap yetiştirirken bile sana faydası yok... sen gülüyondur bide üstüne ama bu soruların cevaplarını okuyup imanını artırıyo diğer cevap yazmayıp okuyan inanmışlar... şimdi gülümsemen geçiyo dimi ;)
      "Benim sorularıma din cevap vermiyor" demişsin
      Sorular yanlış finrodum bu arada glorfindel ibnesiydi ilk balrog öldüren ;)

      Sil
    17. Bu sorular tırt demişsin, ben de cevaplarına cevap vereceğim tekrar güzel kardeşim :) 1) Liyakat kıyaslaması demişsin, herkesi cennette yaşatmaya gücü yeterdi Allah'ın ve senin liyakat kıyaslaması dediğin şey cennette işlemez. Çünkü insanlar cennete gittiğinde orada hiçbir kötülüğün olmayacağı bilgisi yok mudur? Cennette hala kötülük varsa, hala insanlar nefislerine hakim olamıyorsa orası dünyayla aynı yerdir bir farkı yok :) 2) Allah tek din yolladı demişsin, tek din derken bir dinin update edilmiş versiyonlarını söylüyorsun :) Yahudilik gelmiş, sonra virüs bulaşmış taramadan geçirip update etmiş Hristiyanlık sonra da İslam. Önceki yolladıkları kitaplarda Muhammed'in geleceği planını söylemiştir diyorsun, kanıtla o zaman :) Birinde faraklit kelimesi birinde müşeffeh birinde münhemenna kelimesi geçiyor. Muhammed'in adı yok. Ne kadar da zormuş o adı direk kullanmak :) 3) Tamam din yollamadı update etti, hataları giderdi :) Allah istemeseydi ben doğmazdım ve şimdi böyle aranıza nifak sokmazdım. Demek Allah benim hakkımda en hayırlısını istemiyor, benim cehenneme gitmemi istiyor öyle mi daha mı rahatsın şimdi :) Saçma olduğunu kabulleniyorsun bunları? Neden çünkü doğrudan bizi yaratarak zaten kaderimizi çizdi. Yaratılmayı ben istemedim ki Allah yarattı, bana bir sorumluluk nasıl yükler? Bu sefer ben bu soruyu sorduğumda içinden Allah'ın her şeye gücü yeter seni isteseydi yaratmazdı diyorsun yine, o yaratıcı olduğu için de her şeye hakkı var tabi ama liyakat kıyası yapmak burada devre dışı bu adaletsizlik değil çünkü sana göre. Beni yarattı ve EN TEMEL hakkı bana bir sorumluluk yüklemek değil mi? Bir motor yapsaydım ben de aynı şeyi düşünürdüm, çalışmasını isterdim. Bir amacım olurdu motor yapmakta ama o Allah ki zaman ve mekandan münezzeh olduğunu kabul ettiğiniz varlık nasıl vadeli süreler için planlar yapar. O anlık bir varlık, şu an sonsuz olasılıktaki yaratılabilecek her şeyi yaratmış olması gerekiyor zamandan münezzeh olduğuna göre. Kafandaki Tanrı kavramını sadece Allah ile sınırlandırma derim. 4) Allah kimseye taşıyabileceğinden fazla yük vermez lafzını unut bence, Allah'ın bir şey verip aldığı yok. Öldürmeyen acı seni güçlendirir ya da ilginçleştirir doğanın kuralı budur. Ben şu an Allah kavramının çelişkisini düşünüyorum, tek Tanrı inancı bana yakın ama kitabında peygamberine kimleri helal kıldığını söyleyen bir Allah çelişkili geliyor. Ki o kitapta kölelik yasaklanmamış. Mehirlerini verdiğin kadınlar, savaştan GANİMET olarak kazanılan kadınlar tabiri bile geçiyorken nasıl inanayım? Bu kadınlar mal mıdır da ele geçiriliyor, ücret ödenip alınıyor?

      Sil
    18. 5) 7-8 bin yıl diyorsun Amerika'da yaşamın 13-40 bin yıl önce olduğu biliniyor zaten :) Orada İbrahim'den önce de insanlar vardı merak etme sen :) Ben demiyorum ki dinler birbirinden bağımsızdır, birbirlerini destekleyen unsurlar bulman çok normal :) Ama birkaç unsur genelini değiştirmez be. Tek bir noktadan alıp evet doğru diye kabul edemezsin, ayrılığa düşülen bir çok nokta bulacaksın. İnsanlar sosyal canlılar nasıl ki bir yazar ötekinin yazdığından etkilenip benzer konuları işliyorsa bazı dinler de geçmişten beri gelen inançların coğrafyadan coğrafyaya zamanla değişmesiyle yeni şekiller alıyor. Bunların artık uydurulmuş sistemler olduğunu gör, apaçık ortada bu :) Hz Muhammed'i ele alalım. Sürekli Hira mağarasına çekilirmiş, neden? İbadet ediyordu değil mi? Evet ibadet ediyordu ve sürekli düşünüyordu. İçinde bulunduğu toplumun halini düşünüyordu, ne yapabilirim diyordu. Sonunda bir gün bakmışsın ki Cebrail gelmiş. Tam 40 yaşındayken. Plan yapmak için yeterli süre bence. Bir kıvılcımı başlatmak için artık karar vermişti Muhammed. İlk baş kendi çevresinden başladı. Ha bu arada olmayan bir şeyi var diye görmek şizofrenidir. Şizofrenlerde dini eğilim çok yüksek olabiliyor bazı durumlarda. Ben tabi burada olasılıkları sayıyorum, seneler boyu bu konularda o kadar kafa yormuş olabilir ki şizofreniye kadar gitmiş olabilir. Ya da toplumu düzene sokmak için böyle bir varlık gördüğünü uydurabilir. Artık bu açıklama çok mantıksız dersen de tamam yani, gökyüzünde sadece ona görünen yüce bir varlık ihtimalinden daha yüksek bu ihtimal :) Gerisini getirmek istemiyorum, temelini bu şekilde kurup bir düşün bakalım nereye varacaksın :) Ha bu arada ben geri zekalıyım ya şuraya bir şeyler attırayım da zeka seviyem belli olsun am göt meme sıç göt bok anan zaaa xde. Sorular yanlış değil, sadece cevaplar sınırlı bakış açılarıyla yapılıyor :)

      Sil
    19. Felagundum
      1) cennet bir cennet değil bkz. Kuran adn cennetleri, firdevs cennetleri vs. Zaten parçacığın kütle kazanması temeli ile yaratılan mevcut evren ve kanunlarının dışında bir yaratış söz konusu belki adn cennetleri doğuştan müslüman şanslılar içinde firdevs daha çok emek harcayan diğer din mensupları için gibi gibi...
      bu konuyu biraz araştırmalıyım.
      yani popüler kültürdeki cennet anlayışının ötesinde daha kompleks kuranda cennet kavramı
      Bu arada bana herşeyle gelin affederim kul hakkı hariç ayetini göz ardı etmemeli
      "Liyakat" gerekliliktir. Adaletin alt parçalarındadır
      2) aynen dediğin gibi adem'den beri tek din var ve update ediliyor iblis ve adamlarının virüsü bulaştıkça update ediyor. Bu arada elçimizin adı muhammed değil mustafadır. Muhammed Allahın mustafa'ya verdiği nicktir. Övülmüş mustafa ! finrod felagund berkcan gibi ;p aynı kökten mehdi diye tevratta yine aynı kökten aramice övülmüş "ahmed" diye bahseder incilde bkz barnabas incili (not bu incil iznik konsilinde dini bozduğu için atılır). Yani Allah insanlara tevrat ve incilde derki birinden övülmüş diye bahsedersem gelecekte vereceğim bir kitapta dikkat et. Ki zaten islamiyetin ilk döneminde hristiyan ve musevi ruhban takımının çoğu övülmüşü görüp kurana tabi olur bkz ilk örnek hristiyan habeş kralı ve arap hristiyanlar aynı şekilde islamı kabul etmiş yahudilere de bugün kürt diyoruz belkide ;) bu derin bi araştırma konusu ama bkz 2001 avrupa sağlık teşkilatı genom research project
      Aynı şekilde Tek ve herşeye gücü yeten Tanrı'yı kendi çabalarıyla bulan adamın nick'i ibrahim dir ve ibranice avram dır hepsi aynı mânâda "peygamber babası" demektir ve soyundan seçilmiş bir çok kişiye elçilik verilir. Yunus balık sahibi demektir nick yani...
      İnsan oğlu peygamberleri için için kıskanır finrodda hsyn de ama dikkatli okursan kutsiyetleri olmayan sadece Allah'ın sözünü aktarmakla görevli kişilerdir ama avam halk onları yücelere taşır put ihtiyacını karşılamak için ama kıskanılacak bişey yok maykıl ceksın yada biritniyi daha yüceye çıkarır avam takımı ;)
      Allah seni istese hayırlı yani faydalı yaratabilirdi değil sen bu halilede hayırlısın senin faydan nifakçı rolünü almış olman birilerininde kötü olması lazım ;) Sana Tanrı kavramını Allah'a indirgeme dedirten iblise deki Allah arapça El "Tek" ilah" Tanrı anlamındadır kısaca yada başına "the" önekini koymaya gerek koyma ihtiyacı gütmeyem zaten ikinci bir Tanrı olmadığı için sadece "God" diyen ingilizce dede aynı yada Kök"herşeyin kaynaklandığı tek kaynak" anlamındaki "Kök Tengri" de aynıdır. Tanrı yoktur Allah vardır inadı avam takımı müslümanların işidir. Avam takımından dinlediğin islamı yada kuranı çok ciddiye alma hatta salla gitsin kaynak kuran orada heeyerde

      Sil
    20. 5) 7-8000 yıl diyince az attım hindistanda fosiller 21.000 yıl civarı tam bilemiyolar zaten ilk insanın tarihlerini ama 13 bin yıldan önce amerikada hayat vardı demen çok iddialı bulunabilen en eski medeniyet nazca lar tarih m.ö. 5000-3000 yine ben haklı çıkarım sen 21.000 yıldan eski bi medeniyet göstermelisin amerikada zaten kuranın ilk insan adem tarihi belli değil ama modern bilim hindistan ve mezopotamya diyor falan filan
      Ya biz neyin kafasını yaşıyoruz yaa
      Senin bin sorunu cevaplasamda inanmayacaksın bana bin soru sallasanda ben inancımdan vazgecmeyeceğim senin yolun sana benimki bana boşverrr
      Sikkoyu dinle büyük oyunu öğrenelim ;)
      Yaa kuranı muhammed yazdıysada tek başına yazamayacağı kadar stabil ve derin bunlar bi ekip olarak yazmış olmalı
      Koca bi ekip
      Ve finrodum ekibini kur ve öyle saldır bari tek başına nasış bozucan ne kadar bozucan
      Takımını topla gel yazabiliyosan bi benzerini yaz bizde anam herif kutsal kitap yazmış diyelim şüpheye düşelim
      Haydi yaz yazabiliyosan ;)

      Sil
    21. Zaten Kur'an, yazabiliyorsanız bir benzerini yazın diye kafa tutuyor :) Ben, Tanrı'nın kitap yollamayacağını biliyorum ne diye kitap yazayım. Tanrı bize bir şey emretmiyor ki :) Dediğin gibi ikimiz de inancımızdan vazgeçmeyeceğiz. Zaten ben kimseyi inandırmaya çalışmıyorum. Ilımlı Müslümanlarda sorun yok zaten, yalnız yazdığım ayetleri de cevaplandırmadın :) O zamanlar kölelik vardı ne olmuş? Kadınlar başlık parasıyla alınıyordu babalarından gibi şeyler söylemekten çekindin herhalde :) Allah bunları o zamanlar kaldıramadı herhalde, toplumun yapısını bir anda değiştiremez sonuçta di mi :) Ama kitabında 'Kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin.' diyebiliyor ne ilginç :) Bunu araştırıp köle demek istemedi Allah burada falan lafıyla gelmezsin umarım. Çok güzel yazmış kitabı Allah, bundan iyisi yazılamaz; her okuduğunda farklı anlamlar çıkarıyorsun tam bir edebi eser :)

      Sil
    22. Zaten Kur'an, yazabiliyorsanız bir benzerini yazın diye kafa tutuyor (finrodum sen kafa tutuyor algılıyosun, Allah diyor ki inkar edenlerin hiçbiri size samimiyetle " lan ben bi ayet yazabildim bu kuran gibi oldu bu kuran Allah'tan olmayabilir lan" diye samimiyetle gelmez dayanaksız ibnelik peşindedirler diyo ) Ben, Tanrı'nın kitap yollamayacağını biliyorum ne diye kitap yazayım. (iki ayet uydurmaya üşenen adam koca kurana inanmaz diyo)
      Tanrı bize bir şey emretmiyor ki :) (Buna da psikologlar "bastırma" diyo)
      Dediğin gibi ikimiz de inancımızdan vazgeçmeyeceğiz. (Kafirun suresinde "inkarcılarla yorma kendini sen adam ol yeter" diyo)
      Zaten ben kimseyi inandırmaya çalışmıyorum. (Yaa sekizyüz satır yazı yazdın daha "inandırmaya çalışmıyorum" diyosun komik oluyo)
      Ilımlı Müslümanlarda sorun yok zaten (koyunlar kolay avlanıyo dimi apışıp kalıyolardır sen saldırınca
      yalnız yazdığım ayetleri de cevaplandırmadın :) (ilk metinde sorduğun 3 ayette hatalı doğru tercümeyi bul öyle gel lan bi kere ganimet kelimesi farsça arapçayı Türkçeye farsçaylamı tercüme ediyo senin mealci)
      O zamanlar kölelik vardı ne olmuş? Kadınlar başlık parasıyla alınıyordu babalarından gibi şeyler söylemekten çekindin herhalde (Ataerkil yapı kadını herzaman sindirir kullanır Türk tarihine başlık parası yengeyle evlilik saçmalıkları müslüman olmuş kürtlerle bi kaç yüzyıl önce girer)
      Allah bunları o zamanlar kaldıramadı herhalde, (Allah kaldıramayacağı büyüklükte bir taşı yaratır sonrada onu kaldırır sen rahat ol ;)
      Toplumun yapısını bir anda değiştiremez sonuçta di mi :) (Yaa istese ilk yaratılışta yüzlerimize bakarak sen bu sınavdan 90 sen 30 alırsın deyip dercemize göre ödülümüzü verirdi rahat ol sen )
      Ama kitabında 'Kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin.' diyebiliyor ne ilginç :) (bomboş ekşici finrod bahsettiğin dönemde köle evlendirilince özgür kabul edilirdi daha ne desin Allah)
      Bunu araştırıp köle demek istemedi Allah burada falan lafıyla gelmezsin umarım. (Asgari ücretle haftada 60 saat çalıştırılan 21. yüzyıl köleleri olan bizlere de hiç kafa yordun mu acaba?)
      Çok güzel yazmış kitabı Allah, bundan iyisi yazılamaz (Allah kitap yazmaz Allah söz söyler cebrailede git mustafaya ilet der... belkide cebraile sen insanları yolda tutmakla görevlisin ne yaparsan yap der, cebrail kendisi çabalar... elçi bilgiyi iletir başka insanlar ya biz ölünce unutulmasın diye kağıda deve derisine yazar...belkide...kuran kitabın adı değil kalabalıkları teke doğru toplayan söz demektir, ayetler cebrailin yani bir aktarıcının ağzındandır falan filan bilmezsinnn anlayamazsııınnn ;)
      Her okuduğunda farklı anlamlar çıkarıyorsun(Farklı anlamlar değil her okuduğunda daha derinliğini kavrarsın bir kaç turdan sonra hassiktir lan dersin şeytana yüzlerce kitap okudum bu insan eseri olamaz dersin;)
      tam bir edebi eser :) ("inkarcılar bunun için mecnun bir şairin yazdıkları derler" diyo kuran sana karşı bile 1400 yıl öceden uyarıyo bizi ;)
      Gerçek ayetler gerçek tercümeler ve gerçek felsefi tartışmalarla gelirsen güzel çarpışırız emin ol ama şimdiye kadar bildiğimiz 25 iq sorular ve agnostik ateist karışımı zırvalarla geliyosun ekşici ekşici...sana evrenin tüm bilim kanunlarının temelini vereyim finrod evrensel sabiti arayıp bulamayan einstein ağlıyodu itiraf ederken senin yerinde olaydı boynuma boğazıma sarılırdı valla götümü öperdi ;)
      Evrenin sırrı = parçacığın devinimle kütle kazanımı
      bu boyutun temel kanunu ve her şey bunun üzerine kurulu ve İM KAN SIZ ! Hiç düşündün mü? ://
      cevap hakkın var tabiki kısaca yazki uzatmayalım bence cevap yazmayalım artık yazarın emeğine saygı duyalım zaten çok kalabalık yaptık

      Sil
    23. Ahahah, ulan ne güldüm :) 2 satır şey yazdım kendini paraladın burada :) Kur'an tabi ki uyaracak 'inkarcılar bunun için mecnun bir şairin yazdıkları derler' diye, çünkü gerçekten bir şairin yazdığı şeyler onlar :) Kitabı ben yazmış olsam ben de bunlar yalan değil, bunlar benim sözüm değil Allah'ın sözü derdim mantıklı düşün :) 'kölelerinizden ve cariyelerinizden' lafını sen nerenle anlıyorsun güzel kardeşim :) Ganimet farsça diye saçmalamışsın, ben Arapçasını mı yazıyordum ayetlerin burada. Ne dediğinin farkındasındır umarım :) O ayette savaştan ele geçirilen kadınlar sana helaldir diyor peygambere, daha fazla üsteleme bu böyle git bak tüm meallere. Evet haftada 60 saat çalışan ve sistemin kölesi olan insanları düşündüm tabi ki ama bir kelimeyi lastik gibi uzatmaya devam et sen :) O zamanlardaki kölelik ile bu aynı mı kardeşim? Bak şimdi sen söylüyorsun Allah'ın gücü yeter merak etme diye ahaahah :) Allah kaldıramayacağı taşı yaratıp kaldırırmış, o kadar umutsuz bir vakasın ki senin inançlı biri olman gerek çünkü eğer Allah'ın olmadığını bilsen kafayı yerdin :) Farklı anlamlar çıkarmak daha derinini kavramayı da kapsıyor niye ki :) Gerçek ayet gerçek tercüme demişsin, yav he he derim burada işte. Söylediğim ayetlerin hepsi yazıyor, hangi birini inkar edebilirsin? Dinden çıkarsın eğer Allah'ın sözünü inkar edersen :) Aynştaynın kayıp torunu olduğunu da söyledin ya pes yani, parçacığın devinimle kuvvet kazanımı imkansızmış. Daha kütle çekimi nasıl oluşuyor bilim adamları bulamadı, bunun da imkansız olduğu anlamına mı geliyor :) (Not: Bilim adamları graviton adlı taneciklerin kütle çekimi etkisi yarattığını düşünüyorlar fakat bu parçacıklar gözlemlenemedi.) Bu böyle uzar gider dediğin gibi, insanlığın varoluşundan beri bu tartışmalar var ve kimsenin sonuca ulaştığı yok :) Ama kitabı okuduğunda hiçbir çelişki olduğunu görmüyorum diyorsan tamam, ben daha bir şey demiyorum :) O çelişkileri görüyorsun ve hemen ardından şu yazıyor 'Şüphesiz ki Allah en iyisini bilir.' Seni direkt olarak yönlendiriyor bunun farkına var. Allah en iyisini bilir tabi ki, o Allah çünkü. Senin kafan basmaz anlayamazsın ve yazanları kabullenirsin bu kadar basit. Çelişkileri gör ve bir yaratıcıya tapınma ihtiyacın olmadığını anla. Tapınma demişken sen beş vakit namazını kılıyor musun yahu merak ettim şimdi bak :) 25 iq dediğin adam fen lisesi mezunu desem kendini övüyor şimdi de it dersin :) Seninle tartışma şansını elde ettim, benim için güzel bir şey oldu şahsen. Ama her şeyi kavramış, hatta evrenin sırrını bulmuş şu tavrın var ya beni bitirdi :) Daha cevap yazmayacağım, bu konu burada bitti. Ayrıca ekşici de değilim, ama benim hakkımda bildiğin tek bir sıfat varsa o da kafirdir :) Hadi sağlıcakla kal kardeşim.

      Sil
    24. Parçacığın devinimle kütle kazanımı diyorum lan kütle kütle zikeyim çekimi garvitonu kütle
      Olum 10 dk düşün yaa sadece inanma amk yine
      Parçacığın devinimle kütle kazanımı diyorum
      Ulan belki otistiğim sipastiğiö yanlışlıkşa çözdüm farzet

      Ya finrodum farzetki fen lisesi deyip yetinmemişsem iki fakülte okuyup doktora yapıyor bi yandanda fizik felsefe boş durmuyorsam...ilk kitabımı yayınlamışsam sonra lise ile yaptığın artistlik hafif kalmazmıydı heee ��
      yaptım bunları demiyorum ama hadi yaptıysam olum��
      25 iq derken az tahrik ol amk 80 iq lu bi iki ateist arkadaş yap kendine onlardan göt eden sorular öğren onlarla güçlü saldırılar yap müslümanlara diyorum ��
      ipucu veriyorum alttan şeytana hizmet ediyorum diyorum olum ;)
      Hani inanamıyorum derlerya
      Olum ben inanamayamıyorum lan
      İster imanı güçlü de ister mal de bana
      Ben senin hedef kitlenin dışındayım lan liselim fen liselim
      Olum senin fen bilgisi dersinde iyidir layynn ��
      Koy götüne nası mutluysan öyle ol sadece akıllı adam ol mal müslüman olacağına akıllı ateist ol
      Mal müslümanlar öğretti sana bu yarım tercüme ayetleri sanskritçeden ateşe tapanlardan aldıkları namaz ritüelini
      Mal müslümanlar Allah adına yalan uydurup başörtüsünü farsça tesettürü
      Mal müslümanlar çevirdi "elinizin altımdakiler" kelimesini köleler be cariyeler diye
      Biz ateistlerden görmedik zarar
      Aazımıza sıçtı müslümanım diyen putperest eğilimli münafıklar ve yahudiler
      Kafirden hiç zarar görmedikki ��
      Senki silmarillion'ı eru iluvatarı ainulindalie yi "eâ" yı okumuş adamda iman yoksa sikeyim cümle münafığııı
      Ooffff çok dertlendim amk içkide içemiyoz napsak ��

      Sil
  12. işte iktidara oy veren kesim ve oy verme nedenleri ., eyvallah hep yaz abi sen mahrum etme bizi :D

    YanıtlaSil
  13. Bu teyzelere ne diyelim reyis? https://www.facebook.com/photo.php?v=223951774471793

    YanıtlaSil
  14. Reserve edince ne oluyor amk oku siktir git neyin havasindasiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de anlamadım ya:D yeni moda bu mu?

      Sil
  15. Aq sanki ben yazıyorum bu yazıları bu kadar mı olur beynine sağlık kardeş

    YanıtlaSil
  16. abi keşke çevremde senin gibi insanlar olsa... bir dergah falan kursan olmaz mı sikko?

    YanıtlaSil
  17. hangi parti gelirse gelsin borçlanma artacak

    YanıtlaSil
  18. Dayın cahil ama sen eğitimli kibirli sabit fikirli bi dallamasın ve bana göre dayından daha tehlikelisin

    YanıtlaSil
  19. öyle insanlar çok be hacı. benim birinci dereceden bazı akrabalarımda dahil, hepsi körü körüne, belge falan okumadan, dini diyaneti vs. araştırmadan savunuyorlar bazı şeyleri. ses kayıtlarını dinlemeye bile tenezzül etmeden montaj olduğunu iddia edenlerden bıktım. sırf dindar görünüşe sahip ağzı iyi laf yapıyor, çalıyor ama iyi hizmet ediyor diye bana teyibi savunanlara deli oluyorum. ağızlarına mavi tuvalet terliği ile hatta kürekler vurasım geliyor. aynısı muhterem efendiyi savunan yobazlar içinde geçerli. hep söylüyorum, yobazlık sadece dindar (zannedenler) kesim için geçerli değil diye. lakin en tehlikeli yobazlar dindar olanlardır. karşılıklı hoşgörünün yok olmasındaki en büyük sebep onlar. diğerlerine malzeme veriyorlar. izmirde 'o minareler götünüze girsin!' diyen orospu çocuğu allahsız yobazlardan da nefret ediyorum. bunların alayını sikeceksin. deveye diken, insana siken lazım diye boşuna dememişler. göte birşeyler girmeden insanlar fikir değiştirmeyecek. çok tehlikeli de olsa, ben allaha olan inancımı da sorguluyorum. bu konuda çok endişeliyim.

    YanıtlaSil
  20. Kadere inanmayan ve Allahın bilmesinden dolayı insanı rolünü oynayan bir aktöre benzetenlere şöyle sesleniyorum ; text in dışına çıkın ve yukarıda bir arkadaşın dediği gibi meyhane yerine camiye gidin böylece Kadere Feyk atmış olursunuz ve siz haklı çıkarsınız...

    YanıtlaSil
  21. Keşke Türkiye siyaseti yapmasaydın sikko. Seni global sahalarda görmeye alışmıştık. şimdi sana inanan yazdıklarına güvenen kararsız, ya da oy kullanmayacak kesim bu dediklerini sürekli tekrar eden chp'ye yönelecek..
    chp nin ne olduğunu hepimiz biliyoruz.
    ayrıca şu dış borcumuz arttı zırvalığını senden beklemezdim. dış borç özel sektör bazında artmıştır. özel sektörün (aslında kamu da dahil) borcunun artması o ülkenin yarağı yediği anlamına gelmez. merak etme senin ya da devletin borcu değil o. seni hiç bir şekilde etkilemeyecek borç. ödemesini de devlet yapmak zorunda değil. Turkiyedeki özel sektörlerin daha aktif rol oynadığı ve aslında yurtdışının Türkiyedeki özel sektöre daha çok güvendiği anlamına gelir. dünyanın en gelşimiş ülkelerinde zaten dış borç dediğiniz şey astronomik rakamlardadır. ve bu İYİ BİR ŞEYDİR! (al sana subliminal amk)

    YanıtlaSil
  22. mantıksız gelmiş de neden öyleymiş neden böyleymiş durumu aptalca değil mi kardeşim inanmıyosan inanma neden ıg bıg yapma ihtiyacı duyuyosun ki benim de sana anlamıyo gerizekalı demem gibi bi şey sen kendinden sorumlu ol saygı göster yeter

    YanıtlaSil
  23. Uzun zamandır analiz ettiğim ama dışa vurmaya veya birine anlatmaya gerek duymadığım ama Cemre Demirel tarafından müthiş bir tasvirle yazıya dökülmüş şu cümle : "İçinizdeki kötülüğü farklı dallara tutunarak dışa vuruyordunuz."

    YanıtlaSil
  24. iyice göt oldun sen kıvırıyorsun yazıların okunmuyor artık ilk kez bir yazını okuyamadım ya bunu yazan sen değilsin ya da başka hesaplar içindesin malum yazarsın artık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle hangi tutarsızlıklar var onu söyle kıvırıp kıvırmadığına bakalım gerçekten kıvırıyor muymuş, ikinci olarak da adamın yazar olup para kazanması niye bu kadar zorunuza gitti, para babaları servetlerine servet katarken bir şey yok şurda adam bi kitap yazdı eli 3-5 kuruş gördü diye mi bu sitem, kıskançlık kötü bi şey

      Sil
  25. "Tamam bu yavşakta öbürü az mı yavşak sanki" mantığı var halkın büyük bir kesiminde, belki herşeyi anlatırsın Oy atmazlar ama yinede diğer partileri denemezler bu sebepten. Ki Ana muhalefet partisi bile sadece muhalefet olduğu için %5-6 oy alıyor, öyle dış borçla, işsizlikle alakalı müthiş projeleri olduğu için mi insanlar diğer partilere oy veriyorlar. Alternatif olmadan yıkılması zor olan imparatorluktur AKP. Ama Kapitalizmin alternatifi Kuranda olsa da Yıkılması imkansız bir din'dir. Sözleri hamza kardeşim bitirsin.

    hamza tzortzis - Wake Up

    https://www.facebook.com/photo.php?v=10151921105580800

    YanıtlaSil
  26. sikko reyiz dış borç olayını çok yanlış anlamışsın sen
    ayrıntılı bi şekilde öğrenmek istiyosan mahfi eğilmez in türkiyenin dış borçlanmasına bi bak derim

    http://www.mahfiegilmez.com/2013/05/ds-borclarmz-ve-yorum-farklar.html

    yok çok uzun dersen al sana özet kısmı;
    Bu tablolara bakanlar üç farklı yorum yapabilirler: (1) Muhalefet etmek amacında olanlar mutlak artışa dikkat çekerek “brüt dış borç stokumuz artıyor” diyebilir. (2) Amaçları iktidarı övmek olanlar oranlardaki gerilmeye dikkat çekerek “Brüt dış borç stokumuzun GSYH’ya oranı geriliyor” diyebilir. (3) Objektif bakmayı başaranlar ise “Brüt dış borç stokumuz mutlak olarak artıyor ama gelirimiz daha fazla arttığı için gelir içindeki borç payı göreli olarak azalıyor. Kamu kesimi dış borçlanmasının yerini özel kesim dış borçlanması alıyor. Bu noktada özel kesim kısa vadeli dış borç stokunun artışına dikkat etmek gerekir” der. Doğal olarak bu üç yorumdan en az itibar edileni üçüncü yorumdur. Muhalifler bu yorumu yapanı iktidardan yana, iktidardakiler ise muhalefetten yana diye sınıflandırırlar. Çünkü bu tip yorum iki tarafa da yaramaz. Oysa bir toplum objektif yorumlardan ders çıkardığı sürece doğru yolda ilerler.

    YanıtlaSil
  27. vay mk yorumları okuyorum da samimiyetle Allah'ın adını ananların olduğunu görmek ne güzel. duygulandım lan. halktan o kadar umut kesmişim ki her yorumu okurken acayip şaşırdım, inanmak güç geldi. Allah hepinizin yolunu açık eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerde yaşıyosun kardeşim, müslümana hasret kalmışsın :), emin ol heryerdeyiz, bazen tiyatrodayız, bazen gezideyiz, bazen berkin'e bazen burakcan'a üzülüyoruz tek bir kalpte. Ama hepimiz belirli bir zümrenin tekelinde olan sosyal ağlarda, tiyatroda, operada hatta konserlerde bile müslüman gibi değiliz, söylemeye çekinir hale geldik Tek bir Tanrıya Kuran ışığında inandığımızı, dini eksikliklerimizi aslında daha çok günyüzüne çıkarır olduğumuzdan tutunuyoruz. Siyasi davalarda bazen Cemre'ye katılamıyorum ama seviyorum kendisini, sonuçta aynı kitaba inanıyoruz ve kardeşiz. Farklılıklarımız elbette olacak.

      Sil
    2. yalnız olmadığımı hissetmek güzel, iyi ki varsın kardeşim iyi ki varsınız Allah razı olsun. inan çok duygulandım ilk önce yorumlara sonra senin bu cevabına, inancımı yitirmişim insanlara karşı malesef bunu fark ediyorum.

      şu cümlen çok hoşuma gitti: "Siyasi davalarda bazen Cemre'ye katılamıyorum ama seviyorum kendisini, sonuçta aynı kitaba inanıyoruz ve kardeşiz. Farklılıklarımız elbette olacak."

      ülkenin sosyal anlamda bütün sorunu, hatta sorunu değil rezilliği bu işte. keşke bu zihniyet birileri tarafından benimsense işte.

      Allah razı olsun kardeşim, çok iyi geldi yorumun inan :)

      Sil
    3. Yok canım büyütmeye gerenk yok :) Fikirler zıtlıklarla büyür, zıtlıklar düşünmenin eseridir, kimseyi aşağılamadan fikrini eleştirmek yada fikrini eleştirtmek büyük bir erdemdir. Kuranda diyorki Allah'a hakaret edilirse ortamı terkedin, yoksa sizde onlara benzersiniz diyor. Bak hakaret diyor, eleştiri kötü söz vs. demiyor. Allah kuluna bu özgürlüğü verirken, biz kendi egomuzu öyle bir yere koymuşuz ki eleştiriye bile tahammülümüz yok. Ayrıca sürekli İslam diniyle alakalı tartışmalar oluyor şu güzel sitede forumda bulunmuş olsun.

      http://www.kuranasor.com/

      Ayetlerden doğabilecek soruları, yine ayetlerle cevaplayan müthiş bir kaynak. Reklam gibi oldu ama olsun, bedavaya din adına bu devirde bişi bulmak zor :) Bari bizde bedavadan reklamını yapmış olalım.

      Ayrıca her zaman birlikteyiz kardeşim, belki cuma'da yanyana durduk biliyo muyuz, belkide aynı şeyi retweet ettik, belki aynı ayette duygulandık. Bir gün cennete gidersek, dünya hayatımızı incelediğimizde tanışırız belki :) İyi gecelee

      Sil
  28. inanç ve kader mevzularında fikir yazanlar arasına teoremimle bomba gibi düşmek niyetindeyim hadi hayırlısı:

    şöyle bir gözlemim var ki; inanan ya da inanmayan bir çok kişi allah'ı; uzakta oturan, kocaman, sürekli bizi dikizleyen, arada şimşekler fırlatan bir süper baba olarak hayal etmekte. bir kişilik, bir otorite, bir ego gibi... o yüzden de, "madem tanrı (süper baba) ne yapacağımı biliyordu, niye beni oynatıyor la burada maymun gibi" diye sorular geliyor akıllara doğal olarak.

    oysa naçizhane zavallı fikrimce/hissiyatımca, tanrı öyle bir adet uzakta oturan "korkunç yenge" ya da "amca" değil. her şeyin birleşimi, her şeyin ve arasındaki ilişkilerin, şimdinin ve öncenin, anlamın ve maddenin hepsinin ve her şeyin ve her yerin bütünü, toplamı. bu her şeyi ve her anı kapsayan network ve ilişkiler bütünü "tanrı". bilmesi oradan geliyor, her şey onun dahilinde oluşuyor zira. ve biz de buna dahiliz. biz de bu network ün/ağ yapısının bir parçasıyız. haşa biz tanrı değiliz ve olamıyoruz da zaten, (her ne kadar istesek de) ama tanrı denen olgunun içinde biz de varız. bizim irademiz de var, o sebeple de kader basit bir senaryodan öte bir anlam kazanıyor. Çünkü bu senaryo hem o "her şeyin ve oluşun" sonucunda hem de bizim elimizden çıkıyor, çünkü biz de onun bir parçasıyız zaten. "her şeyin ve her anın network ü" biliyor, evet, ama bu bir beyine sahip olup, düşünme eylemi yaparak bilgiye ulaşmaktan farklı bir bilmek- daha ziyade hakim olmaktan kaynaklı bir bilmek. örnek verecek olursam, diyelim ki sen yarın bir kadına tecavüz edeceksin, tanrı bunu biliyor, çünkü her anın ve her şeyin birleşimi/hakimi olarak, yarın senin hormanlarındaki seviyeden tut, kadının sürdüğü parfüme, senin geçmişinden gelen eğilimlerinden tut, o an vereceğin karara ve bir bütün olarak sana sahip/hakim. dolayısıyla böyle bir bilmek bu. senin sınırlı beyninle hakim olmanın imkansız olduğu tüm parametrelerin birleşmesi "o" çünkü. senin iraden de onun bir parçası, o zaman bir yerde kendi kaderini sen de yazıyorsun öyleyse. bunu bir çeşit cambazlık gibi düşün, ipin üzerinde oynanan. karşıya geçmen o an deprem olmasıyla da, senin konsantrasyonunla da alakalı. neyse ağır zırvaladım.

    ama olayı da burdan şuna bağlayacağım, tanrıyı uzaklarda arama, çünkü sen içindesin, taht kurmuşsun kalbine , en güzel yerindesin, hahahha. adnan oktar'dan bile daha kötü bağladım.

    süper babaya selam,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence çok güzel söylemişsin kardeşim tanrı kavramının nasıl olduğunu, ben de seninle paralel düşünüyorum, yüzde yüz katılmasam da temel düşüncene katılıyorum. zira tanrıyı biz üç boyutlu dünyamızdaki referanslara göre düşünüyoruz çünkü bizim bilincimiz onun varlığının nasıl bi varlık olduğunu kesin olarak kavrayacak seviyede değil.

      Sil
  29. Din hakkinda akliniza yatmayan yerlerde bakiş acinizi degiştirebilir diye yaziyorum.allahin sadece "ol" demesiyle tüm kainat yaratilmişken bizler çok basit secimlerde bile düşünüyoruz"caymi icsem kahvemi içsem diye bile düşünen 10 derecelik sicaklik farklarinda grip olan aciz kullariz." Ilk olarak iman etmek bundan dolayi bile müslümanlari teslimiyete erdiriyor.derinlemesine düşündügünde rabbinin düşünmekten bagimsiz olmasi yaraticinin kudretini ortaya koyuyor.

    YanıtlaSil
  30. sikko senin anne tarafıyla ilgili problemlerin var galiba: kitapta annenden burdaysa dayından şikayetçisin... tamam olabilir yazıp rahatlamak istemişsindir belki ama bana biraz yanlış geldi, hani vurgulamak istediğin düşünceyi, yakınlarını işin içine çok katmadan belirtsen daha iyi olur bence.
    o ama am göte göt dediğin uzun, masonik yazılarını da özledim be reyiz. biraz salla şu sikik iktisadı da yardır şuraya

    YanıtlaSil
  31. dayın üzerinden genelleme yapmanı anlamadım sikko
    olaydan şunumu çıkartıcaz bütün akp liler kör cahildir...ben üniversite mezunuyum ve dayının ekonomi alanında haklı olduğunu söyleyebilirim...

    sen gidip direk dış borcu brüt olarak yazarsan evet dış borcumuz var...lakin dış borcun özelde ve kamuda dağılımı önemlidir...şu anda dış borcun büyük bölümü özel sektöre aittir...devlet tahvilleri ve gayri safi milli geliride göz önüne alırsak ekonominin sanılanın aksine iyiye gittiğini söyleyebilirim...

    ve şunuda söyleyebilirim , eskiden insanların alım gücü şimdikiyle kıyaslanmayacak kadar kötüydü...şu anda maşallahı var milletin , herkes ev araba , tv , telefon rahatlıkla alabiliyor...

    fikirlerine saygım sonsuz ama siyasi konularda biraz önyargılısın sikko

    YanıtlaSil
  32. ev araba tv vs alabiliyor dediğiniz herkesin cebinde 5-6 kredi kartı olması da cabası bu ülkede iyiye giden birşeyler olduğunu sanmıyorum ayrıca şuanki durumda mevcut partilerden hiçbiri de mükemmel değil ama en azından ayrım yapmayacak kişiler olmalı diye düşünüyorum ve şunu da eklemek isterim hikayeyi anlatış biçimi yazarın keyfine göre seçilir ister dayısından anlatır ister bacısından bu hikayede aslında özelden genele değil genelden özele indirgenmiş. Sİkko teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  33. http://siyasetizulmet.blogspot.com.tr/ bu sayfayıda takip edin

    YanıtlaSil
  34. sikkocum gysh oranlarına bakmayı unumuşsun. Dış borç stoğu/gsyh oranına bakarsan dalgalı bir seyir izlediğini göreceksin. Bugün eskisine kıyasla inşaat sektörü savunma sanayi sektörü demir çelik sektörü patlama yaptı. Ar-ge yatırımları arttı. Artık kendi projemizi kendimiz yapıyoruz. Yabancı ortaklı büyük projelere giriyoruz. Hiçbirşey üretemeyen bir türkiyeden geldik biz. Bugün artık yerli araba üretileceği konuşuluyor. M.kemal hakkında binbir türlü felsefe yapıp onu aklamaya çalışıyordun da aynı şeyi neden bugün başbakana yapamıyorsun? Başbakan hernekadar asvi pemediğim davranışları olsa da vızır vızır çalışan bir insan. Yiğidi öldr hakkını ver. Çünkü sen her nekadar kendini özgür beyin olarak nitelendirsende sen de bir ideolojiye bilinçaltında yer vermişsin. Bunu okuyacak her genç gidecek Chp denen millet düşmanı partiye oy verecek. Yazık değilmi. Bu ülkeye chp değil adam gibi sol bir parti lazım. gezi parkına millet başbakan ismet ve kemale ayyaş dedi diye 3.köprü yapılıyor diye alkol düzenlemesi diye kürtaj yasası diye gitti. İşsizlikmiş falan yüzünden değil. Gezi parkına giden dhkpc eylemlerine zemin hazırladı ve olan oldu. Bunu it gibi bilmelerine rağmen kusura bakma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tayyip saf iyi veya saf kötü değil dostum zaten.
      Özetle iktidara gelmek için siyonistlerle, cemaatle, pkk ve kürtlerle işbirliği yapmış. Sonradan kazık atmaya çalışan kazık attıkçada davos gibi gezi olayları vs gibi fırça yiyen hatta şu an inditilmeye çalışan bi adam. Çok iş yaptıya gelince yok öyle yalan sıradan vasat şeyler yaptı sadece ama kıyasladığımız geçmiş sol koalisyon hükümetletinin "sadece çalıp" hiç bi iş yapmadığı dönem olunca tayyip çok iş yapmış gibi görünüyor.
      Sorum tayyipin yaptığı işler değil zaten
      Kuş kadar egosuyla 76 milyonun egosunu ezmeye çalışıyor, tahrik ediyor, üstüne geliyor, boş dururken bile artistlik yapıyor, dayak istiyor kaynatasız tayyip modern çağ firavunudur özetle
      Çok iş yapsanda millete artistlikte ısrar edersen sikerler çoğalırsın millete bi tayyip yetiyo sikmeyin nolur ://

      Sil
    2. "Bugün artık yerli araba üretileceği konuşuluyor."
      wow!

      www.youtube.com/watch?v=lHj70BbHFJY

      Sil
    3. "Ar-ge yatırımları arttı. Artık kendi projemizi kendimiz yapıyoruz."
      wow!

      al burada '99 - '12 yılları arasında ülkelerin aldığı patent sayıları. ar-ge'miz falan o kadar iyi ki offff.
      http://www.uspto.gov/web/offices/ac/ido/oeip/taf/cst_all.htm

      Sil
    4. Tayyip koçta yerli araba yapmasını istemedimi istedi. Elektrikli arabamız üretilmedimi üretildi. Bugün yerli projelerimiz hayata geçtimi geçti. geç

      Sil
    5. gel batuhan gel. seni aselsana gezdireyim yeni projeleri göstereyim ya da roketsanı. sana kirpiyi göstereyim. ya da yerli piyade tüfeğini.

      Sil
    6. en basitinden sigarayı bırak alkolu bırak diyen bir başbakan milleti düşünen bir başbakandır.bitti

      Sil
    7. "en basitinden sigarayı bırak alkolu bırak diyen bir başbakan milleti düşünen bir başbakandır.bitti"

      başbakanın en önemli görevi bu mu yani? ayrıca, lütfen biraz mantık kuralları dahilinde düşün. bu çıkarımı nasıl yaptın? bir insanın iyi olmasını tayin eden tek ölçüt bu mudur?

      bu ülkede zaten otomobil üretildi onu biliyorsundur. '36 yılında üretilen uçaklardan haberin de var mı? şu devirde otomobil üretebilmek çok mu acaip? tabii ki hiçbir şey bir anda olmaz. bunu savunmuyorum. belki yanılıyorumdur ama on sene iktidarda kalmış bir parti için dediklerini yapmak/yaptırmak zor olmamalı.

      sana ricam lütfen bu konuda eleştirel düşün. neden ülkenin patent sayısının bu kadar az olduğunu sorgula. bunun ne anlama geldiğini araştır. acaba bilgi üretemiyor olabilir miyiz?

      eğer aselsan'ın yeni projeleri varsa gayet de bilgilenmek isterim.

      Sil
    8. alkol ve sigara konusunda şunları söylemek istiyorum; bütün yolsuzluk hile hurda sansür çeşitlerini yapan biri alkol ve sigarayı seni düşündüğü için bıraktırıyor demek en basit tanımla naifliktir. sigara özellikle devletin sırtında büyük bi yük oluşturur. devletin sağlık harcamalarını kısmak için yapılan bir kampanyadır bu, güzeldir iyidir hoştur orası ayrı fakat bunu insanların sağlığını düşünerek yapan bir başbakan, onlardan ölenler bizden ölenler şeklinde belaltı bir siyaset izlemez. dediğim gibi bunu düşünmek için ya polyanna olmanız lazım ya da işin içinde bir ideoloji olması lazım

      Sil
    9. akp bir burjuva partisi, bir anadolu sermaye partisi. ama yıllardır kene gibi yapışmış koç tüsiad gibi baronların düşman oldugu bir parti. tape denen şeyleri dinledim hele o bilalin ağaoğluyla ses kaydını, okadar aptalca hazırlanmışki gülümsedim. Montaj teknolojisiyle bahçeliye önderimiz öcalan dedirtilebilir.Kılıçdaroğluna oyumu tayyibe vericem dedirtilebilir hertürlü hile hertürlü şantaj yapılabilir. teknoloji çok gelişti. O ortada dolanan ingilizce montaj raporunu okudum adam diyorki arada giden ses kripto telefondan,bir yazılım müdahalesinden,bir de fiziksel yakınlıktan olabilir diyor. Ama adamlar okadar komikki içinde ne yazdıgına bakmadan bunu internete servis ediyor suratlarına yapıştırdıgımda mal gibi kalakaldılar. Zaten o raporu da ismi geçen adam yalanladı.

      Sil
    10. Aselsan dünya savunma sanayi şirketleri arasında ilk 100 e girdi. hedefi ilk 50 ye girmek. Dünyanın heryerine elektronik askeri malzemeler satmakta.Ben bizzat orada seminer vermiş biri olarak konuşuyorum.Pakistan ürdün arabistan birincil müşterileri.Bu ulke 80 senenin yanlışlarını 10 senede düzeltmeye çalışıyor. Bırakın da hatalar olsun bozukluklar olsun. Yeni yeni cunta bertaraf edildi, yeni yeni kemalizm eritildi.Durun sabredin.

      Sil
    11. peki bu montaj teknoljisi abd ve rusyada yok mu bu devletler neden birbirlerinin liderlerini bu montaj kayıtlarla indirmiyor sürekli, bu teknolojinin olduğuna inanıyorsan, dünyada neden her lider için uygulanabileceğine inanmıyorsun, yoksa bir gruba olan kinin gözlerini kör mü etti eğer müslümansan maide 8'i oku. bak bakalım orada ne diyor.

      Sil
    12. clintona yaptılar, kennedy zaten suikast,obama da aynen tayyip gibi halk desteği var, putin eski kgb li adamın amına koyar sızdıramazlar.sen zarar ver yak yık sonra aman şöyle böyle. hertürlü belaltı saldırıya uğruyor başbakan anasına namusuna herşeyine sabahtan akşama kadar laf ediliyor herütrlü alçakça saldırı yapılıyor. tayyip kaç defa suikast atlattı haberin var mı yok.

      Sil
    13. biz halen zayıfız istedikleri gibi at koşturabiliyorlar halen.tayyip provoke ediyor yanlış yapıyor kabul ama bu adamı kim neden indirmeye çalışıyor bunu düşünmek lazım

      Sil
    14. @İbrahim özkan: "tape denen şeyleri dinledim hele o bilalin ağaoğluyla ses kaydını, okadar aptalca hazırlanmışki gülümsedim." bilalin ağaoğlu'yla tapesi falan çıkmadı. çıktı diyosan link at. tapeleri nerenle dinlediğin belli.

      Sil
    15. https://t.co/Jm6prERqk2

      buna inanan varsa aklından şüphe ederim.

      Diğer tapelerde de montaj raporunu da atacağım.

      Sil
    16. baktı güme gidecek kaldırmış gavatlar.

      Sil
    17. ??? bu link nedir anlamadım. şimdiye kadarki bütün tapeler youtube'da haramzadeler ve başçalan hesaplarından yayınlandı. soundcloud'dan yayınlanan bi tape yok.

      hala bekliyorum bilal-ağaoğlu tapesinin linkini.

      Sil
    18. google da bill clinton tape diye arattım sanırım sex kasetinden bahsediyorsun clinton ile ilgili olan ama bunun montaj olduğunu kanıtlayan delilin var mı ? her skandal kaset montajmış gibi bi algı oluşturmuşsun ki montaj olsa zaten abd başkanı bunu kanıtlardı o zaman, hiç kimse de indiremezdi onu. eğer bir kaset montajsa bunu kanıtlamak dünyanın en basit işi. yok putin kgb ajanıymış da ona yapamazlarmış falan, yapılsa da sızmazmış, obamayı falan karıştırmışsın araya bir de laf kalabalığına gerek yok bir tane bu şekilde montaj göster bana tarihte kanıtıyla al bak bu adama montaj yapmışlar işte ortaya çıktı. 10 dakika falan sürsün ama böyle konuşmanın doğal akışında tamam dicem alın ülkeyi tepe tepe kullanın sizin olsun kirlli çıkar ilişkileriniz.

      Sil
  35. gezi parkı çok haklı, çok gzel birşey olsaydı batı basını üstüne bu kadar düşmezdi. Gezi parkının ülkeye maliyeti milyarlarca dolar: dolar kuru,borsanın düşüşü, hisse senetlerinin düşüşü,turizm gelirlerinin düşüşü. Hem bu ulke kazansın istediler hem yakıp yıkıp yağmalayıp milyarlarca dolar zarar verdiler. Yazık değilmi. Gezi parkına giden kardeşler siz ideolojik kaygı için oradaydınız başbakan antikemalist oldugu için oradaydınız hiç kendinizi kandırmayın.

    YanıtlaSil
  36. Cemrecim eğer gerçek manasıyla özgür beyinsen. Gezi parkının arkasındaki baronların,kuruluşların,basının iç yüzünü ayrıntısıyla yazıp milletle paylaşırsın. Yoksa kusura bakma o küfür ettiğin kitleden hiçbir farkın kalmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu söylemeden önce başbakanın gezi parkı olaylarında nasıl inatçı davrandığına bakın derim ben milleti provoke etmek sadece lobi faaliyetleriyle olmuyor öyle, onlar da işin içinde olabilir ama yangına körükle giden bir başbakan olmaz, gezi parkıyla ilgili ikinci ses kaydını dinleyin bence ne demek istediğimi anlayacaksınız

      Sil
    2. abi 7 ay eylem sürmüş hükümeti devirmeyi kafasına koymuş seni indirmeye kafasına koymuş bir kitle var sen olsan nasıl konuşurdun. o kitle her istediğini yapacak başbakan susacak yokya

      Sil
    3. başbakan algın nasıl bilmiyorum ama bir başbakan her zaman sağduyulu olmak zorunda siyaset böyle bi şey kişisel almak yok öyle torun sevmek varken siyasete giriyorsan oraya en başta yaşam alanına ve özgürlüklerine müdaheleyi protesto etmek için gelen halkına atar ya-pa-maz-sın. evet başbakan susmasını, ortamı sakinleştirmeyi bilmeli. öyle bu onların ölüsü bu bizim ölümüz demekle de ancak halkı birbirine düşman edersin. onlar bu vatanın evlatları. başbakan bütünleştirici olur. ayrıştırıcı değil. eğer başbakan gezide olayları yumuşatsaydı bak işte başbakan böyle olur diye alkış tutacaktınız. bu adamın her dediğini sorgusuz sualsiz kabul ediyorsunuz ya cidden üzülüyorum.

      Sil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  39. Şu görüşün cevabını verin abi!
    "AKP'ye oy vermeyelim de CHP mi geçsin başa?"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o gavatlar başa geçerse sen olacakları gör.

      Sil
    2. Nedeni chp nin başındaki şahsın daha dün meydanda buranın altına otopark yapıp trafik sorununu çözücem diye konuşması ama halbuki 3 yıl önce zaten akp oraya otopark yaptı adam daha bulunduğu yerden haberi yok başa gelirse neler olur sen düşün

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  40. Bu defa saçmalamışsın.Borcun artması birşey ifade etmiyor.Bunun bütçeye oranı önemli.Akp öncesi 100 liranın 74 lirası borçken,şuan 35 lirası borç.2002 de milli gelir 230 lirayken 2011 de 772 milyar dolardı.2013 sonunda 850 milyar doları geçeceği öngörmüştü imf.

    Faiz yüzde 64den 4lere kadar düşmüştü gezi farkından önce.Şuan kaç bilmiyorum.

    Enflasyon yüzde 30 dan yüzde 7lere kadar düştü.

    Ekonomi kötü olsa,milyarlarca dolar harcayarak 3.köprü,3.havaalanı,marmaray,dağıtılan tabletler gibi maliyeti büyük projeleri projeleri niye yapsınlar?Hızlı trenler,yollar,milli ucak gemisi bile yapılıyor ulan daha ne olsun?Milli tank,uçak,helikopter,silah,savaş gemisi,insansız hava aracı gibi birsürü proje yapıldı.

    Egitime ayırılan bütçe 2011 de 34 milyar dolar.

    Öğrencilere verilen burs 45 liradan 300 liraya çıktı.255 lirayı öğrenci sayısıyla çarp bakalım.

    Kosgebin verdiği kredi 2002 de 15 milyon lirayken 2011 de 512 milyondu.

    Bütçe açığının milli gelire oranu yüzde 11 den yüzde 1.3'e düştü.

    Asgari ücret 910 lira oldu.2002 de 184 liraydı.


    Bunlar aklıma gelenler.

    Sadece dış borcu karşılaştırmak olmuyor yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam, dış borcun bütçeye oranını göz önünde bulunduralım da, bütçenin milli kısmı ile özelleştirilmiş kısmının birbirine oranları ne olacak? Senin memleketin kendi imkanlarıyla mı bu seviyeye geldi? Dış kaynaklar elinden tutmasa yere düşüp yuvarlanacak çocuk gibi duruyor Türkiye.

      Gerçi bu sadece Ak Parti ile alakalı değil, Türkiye hep böyleydi.

      Kendi ayakları üzerinde durmayan bir memleket olmadığımız sürece bu memlekette hiçbir halt olmaz!

      Sil
  41. Dayına dayayım
    Carpitma bazı şeyleri got

    YanıtlaSil
  42. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  43. Akp zamanın da belki iyi belki kotu durumlar olmustur ama gelelim gorelim ki degisen hic bir sey yok sadece olmasi gereken oldu 12 sene iktidardaki bir hukumet bunlaei daha ileri bir seviyede yapabilirdi yapmadi 1984 romanindaki gibi tele ekrandan cikolata tahillari yukseltildi diye oran gecerken gercte indiriyor ve inandirmaya calisiliyor inanmayanlara dusunce polisleri zincir vuruyor bu boyle devam ederse bizim sonumuz romandaki gibi olacak herkezin dusunce ozgurlugune saygi duyalim

    YanıtlaSil
  44. http://deyvidkeyn.blogspot.com.tr/2014/03/the-cemaat-ve-akape-biatlar.html

    YanıtlaSil
  45. Olayı hala anlayamamışsın birader. Bu işin ekonomi ile alakası yok. İnsanların islam'dan umut kesmeleri için var edilen siyasal islam denen zımbırtı ile alakası var. Kimse düne göre daha tok olduğu için vermiyor oyunu. Öyle diyebilirler ama ondan vermiyorlar. Türk milletini dinsiz köpek mi sandın? İki süt için oy verecek, bir adamı sevecek? Bu insanlar hala bir vatanı, ocağı olduğu için şükür halindeler, bunuda akp'ye borçlu olduklarını sanıyorlar. Gezi ve Akp aynı gücün yarattığı varlıklar. Ve evet gezininde akpnin de bu ülkeyle bir alakası yok. Çünkü islam ile bir alakası yok. Dayın burda senin kolay kolay kimseden duyamacağın bir gerçeği söylemiş fakat sen kendini üstün görerek dinlememişsin bile. Aptal bir adamdan daha akıllı olduğunu düşünüyorsun. Sana bişey diyim neyden arındığını düşünüyorsan osun. Kendi iradenle değil terkedildiğin için buradasın. Yapamadığın için sevmiyor olamadığın için nefret ediyorsun.

    YanıtlaSil
  46. Sikko gene süper yazmissin zaten bi senin blogu bide üçüncü şahıs ın blogunu okuyorum

    YanıtlaSil
  47. lan siktir et bunları ya.. şu kayıp malezya uçağını yaz asıl.. bulsan bulsan sen bulursun amk

    YanıtlaSil
  48. http://deyvidkeyn.blogspot.com.tr/2014/03/canakkaleden-canak-okeye.html

    YanıtlaSil
  49. At kafası bu kez apışıp kalmış.cevap yazsana ekonomist abilerine sikkocan. Bilmediğin sularda yüzme.yahu bende memnun değilim bu hükümetin saçmalıklarından başbakanın vicdansız tavrından, ama sizin şu zorla muhalefetinize hastayım. Herkes devrimci olmuş yea

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhalefet olmak devrimci olmayı mı gerektirir ?

      Sil
  50. O derece güzel betimlemeler yapmışsın ki okurken sanki kendim düşünmek istemişim; fakat beynimin ücra köşelerinde kalmış fikir parçalarını birleştirmişsin gibi, kendimi okur gibi okudum kimi cümleleri.

    Çok güzel yazıyorsun, az yazıyorsun, özletiyorsun. İlmin artsın, ufkun genişlesin.

    YanıtlaSil
  51. Hoca; ekonomi büyükçe yani ticaret arttıkça borç artar. Gir bi gelişmiş ülkelerin borçlarına bak. Sonra zırlamayı kes!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelişmiş ülke gelişmiş olduğu için borç alabiliyor, sülalesi raad adamın götüne güveniyor, kaynağı var cart curt, bu nasıl bi düz mantık ya hayranım bu kafaya gelişmiş ülkelerin borcuna baktım, gerçekten de çok fazlaymış, o zaman soru yok. ben ikna oldum oyum akp ye

      Sil
  52. SA

    Michael gördüğüm kadarıyla kendini baştan aşağıya sorgulaman gerekiyor.

    Gittikçe yerini ve çizgisini kaybeden, ne diyeceğini bilemeyen bir tablo çiziyorsun. Böyle bir ortam ve atmosferde bu bloğu takip edenlerin senden beklediği yazı böyle birşey değildi.

    Bir de İslam'ın geleneksel yorumu düşündüğünden çok daha derindir. Farklı bir açıdan daha derinlemesine düşünmeni tavsiye ederim, sen eskiler neyi niye demiş bunu anlayacak kapasiteye sahipsin.

    Dayının tutumunu da gezici bir takım tiplerin tutumuyla nasıl bir tutabildin? Dayın zeki veya derinlemesine düşünen bir insan olmayabilir, bu sebeple ne demek istediğini güzel cümlelerle ifade etmiş olmayabilir.

    Ama dayın gibi alın teriyle namusuyla çalışıp kimseye zararlı olmamak, kimseye rahatsızlık vermemek için her türlü sıkıntıya sabreden bir insanla, Türkiye'yi düşünüyormuş pozlarında eğlence ve kargaşa için gezi parkına giden insanlar bir olmaz. Dayın baştan aşağı hem doğru hem haklı konuşmuş. Esas sen dayının sözünü de tutumunu da çok yanlış yorumlamışsın.

    Sen istediğin kadar herkese eşit mesafede olacağım de... Yok öyle birşey. "Hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu?" diyor ayet-i kerime... Demek ki insanlar hiç de bir olmuyormuş. Sana kime yakın kime uzak duracaksın, yerini seç derim. Bu daha yüksek bir karakterdir.

    Ekonomi konusunda rakamlara bakmaya gerek yok... Birşeylerin yanlış olduğu apaçık ortada. Adam gibi olayları dengeli bir şekilde ele alan bir yazı yazsaydın da ekonominin ne denli kötü olduğunu, hükümetin işi nasıl rezil ettiğini doğru dürüst anlasaydık. Bu yazı sanki Ak Partiye hizmet eden, insanı senden soğutan bir yazı olmuş.

    Son olarak tekrarlıyorum... İnziva mı yaparsın, itikaf mı yaparsın... Sende birşeyler ciddi şekilde yanlış, veya ilerlemen gereken noktaya ilerleyemiyorsun, tıkanıyorsun. Modernist Müslümanlık anlayışları tıkar insanı böyle. Batılılıkmış, demokratlıkmış, özgürlükçü, hoşgörülü anlayışmış, böyle masonik ilkelerden yola çıkan adam tıkanır. Kur'an'ı esas al, hadise bakış açını sorgula, duygu dünyanı "mutmainlik" düzeyine çıkaracak tedbirleri al... İbadetini artır, namazdan zevk alır hale gel.

    Yoksa halin harap, geleceğin karanlık gözüküyor. Bu benden sana bir dost tavsiyesi.

    Hatta şu Michael ismini de değiştir. Bırak bu gavur ismini de bir Müslüman lakap bul. Bir günde olmaz, ama becerirsin sen.

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç geziye giden arkadaşın, yakının var mıydı?

      Sil
  53. SA

    Ha bir de Mustafa Kemal gibi şapka giymedi diye sayısız kafa koparan, İslam'ın her türlü tezahürünü yasak eden, Türk milletini tarihinde ilk kez "güzellik yarışması"na sokan bir adamı nasıl savunursun anlaşılır değil.

    Zalimlere meyledenler için Kur'an ne diyor, benden iyi biliyorsun sen.

    Dedim ya... Kendinde sorgulaman gereken çok şey var. İhmal etme, seni de kaybetmeyelim, hakkında ümitli olduğum bir kardeşimizsin.

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakma, Atatürk'e şapka giymedi diye diye kafa kopardı dersen, ya tarih bilmeyen bir cahilsindir, ya da Atatürk düşmanlığın nedeniyle çarpıtma yapıyorsundur.

      Sil
  54. Kendini sorgulamanla ilgili benden sana bir ipucu...

    Dışarıdan görünen tablo şu:

    Bugüne kadar hep içindeki bir öfkeye dayanarak yazdın. Ama öfkeyi eskisi gibi hissedemiyorsun.

    Dolayısıyla yazamıyorsun, yazmayı taklit etmeye çalışıyorsun.

    Bunun sebebi artık "öfke" denen duygunun sende misyonunu tamamlamış olması. Öfke ve bunun uzantısı olan küfür, aşağılama edebiyatı hem durumunun belli ölçüde rahatlamış olması sebebiyle, hem ulaştığın olgunluk seviyesi sebebiyle artık motive edemez seni. Mümkünse yapıcı ve olumlu hissiyata dönüş yap. Dil bilgini Osmanlıca kelime bilgini geliştir, Osmanlıca şiirleri oku.

    Buralardan şu anki gelişimine uygun bir hissiyat, bir tarz muhakkak ki bulacaksın. Sonra şu anki muhalefet ve mücadelene hangi duygularını esas tutabilirsin bunu düşün. Öfke, küfür ve aşağılama olmadan da insanların duygularına ve aklına hitap edebilir, onları mücadeleye sevkedebilirsin. (Söylemeye gerek var mı? Ay hayat ne güzel çiçekler renkli böcekler uçuyor diyecek değilsin bize)

    Özellikle tanzimat dönemi şiirleri olmak üzere eski şiirleri bir gözden geçir. Sonra Kur'an'ın üslubundan kendi dönüşümün için istifade etmeye çalış.

    Ve nihayet peygamberimizin SAV sözleri ve tutumuna bir bak. Hadis öyle hadis böyle diye karalayanlara bakma. Bu işe ilmi bir gözlükle bakmaya çalış, o dönem peygamber sözlerini öğrenmek isteyenlere nasıl aktarılacaktı bu sözler? Bunun için hangi gayretler sarfedilmiş, neler tamam olmuş, neler eksik kalmış? Öyle dışlayıcı tutumla olmuyor, çocuk kaçıyor.

    Nihayet hadisi kalbinde bir yere oturtabilirsen ondan sonra Peygamberimizin veya etrafındakilerin söz anlatırken kullandıkları üslup ve ruhtan istifade edebilirsin.

    Allah yolunu açık etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Millete yukarıdan bakıp "kendini sorgula" deyip duruyorsun, sen kendini en son ne zaman sorguladın peki? Sen bütün gerçeklerin sırrına vakıf mısın, hepimizden daha üst bir konumda mısın ki diğer insanların kendilerini sorgulayıp doğru yolu bulması gerektiğini söyleyebiliyorsun?

      Sil
    2. Ha tamam o zaman kusura bakma.

      Çok alakası var kibirle. Kuran'da açık açık "üstünlük yalnızca takva iledir" derken sen kendini siyasi düşüncenden ötürü bir insandan üstün görüyorsan, bunun sadece kibirle değil küfürle bile alakası var.

      Sil
    3. Üstün görmekle alakası yok

      Sil
    4. Sen yazdıklarımı bir daha oku, anlamamışsın.

      Sil
  55. Sen gerçekten Piyon mu oldun?
    Seçim öncesi, bu kadar akp karşıtı yazılar yazıp durman gerçekten bunu düşündürüyor artık.
    Senin ne hakkın var Osmanlıdan sonra sefil olmuş müslüman topluluklara bir ümit ışığı olanları karalamaya?
    Saçma sapan verilerle kafa karıştırmaya çalışman artık çok sıkıcı olmaya başladı,
    Ha senin bu tür yazılarınla etkileyeceğin insanlar zaten bir yaraya merhem olabilecek insanlar olamazlar,
    Kötülük,sinsilik fışkırıyor satır aralarından,
    Ama unutma ,her şeyin üzerinde Allahın da bir planı var,
    İçim rahat,Ne kadar uğraşırsanız uğraşın Allah üzerimizdeki nurunu tamamlayacaktır..

    YanıtlaSil
  56. Hsyn Shn abi ağzıma sıçtın.. saat sabahın 6sına geliyor.. neyse bi selam edeyim dedim : )

    YanıtlaSil
  57. Kardeşim bir hatanı söyleyeyim hata demeyeyim de dikkat etmediğin IMF borçları bu listenin içinde değil araştırabilirsin. Eğer 40.000 dolar diyorsa IMF ye o dönem 300.000 dolar var belkide, onları da hesaba katmak gerekir. 2013 de kalan borç net borç IMF harici ve ürünlerine gelirine haciz konmadan. bu konuyu biraz daha irdelemeni tavsiye ederim.
    İkinci olarak dayın bence kral adam fazla takılma. Yani adam 2002 yılını çok net hatırlar senin benim gibi hayal meyal değil dostum. O zaman bu bilgilerde olsaydın kim bilir ne kadar daha nefret dolardın. Hiçbir hükümetin erbakan olmasını bekleme ki zira bize seçin diye sunduklarının hangisi diğerinden farklı

    YanıtlaSil
  58. Çok güzel tespitler.Allah ilmini arttırsın.

    YanıtlaSil
  59. Bana Ahmet Hakan'ı çağrıştırıyorsun maykıl.. Çizgin gün geçtikçe bozuluyor, yazılarının kalitesi gün geçtikçe düşüyor.. Ahmet Hakan soru işaretleriyle dolu bir kazadan sonra çark etti sana noldu maykıl..

    Mehmet Akif'in dizelerinde dediği gibi;

    "His yok hareket yok leş mi kesildin?
    Hayret veriyorsun bana, sen böyle değildin.."

    Allah hidayet versin maykıl, doğruyla yanlışı, hakk ile batılı ayırma idraki nasip etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet hakan dediğin adamı her gün takip etmeye çalışırım, ne yanlışı var bana anlatırsanız sevinirim. bi insanın fikrini değiştirmesi ne kadar da zorunuza gitmiş hayret. asıl fikrini, önündekileri görüp analiz edeip mantıklı bulursa değiştirebilen adam makbuldur. sonsuza kadar aynı fikirde kalan adam değil.

      Sil
    2. Parmak ay'ı gösterir, şaşkın parmağa bakarmış siz parmağa bakmaya devam edin..

      Sil
    3. aynı fikirdeyim ben de sabit fikirli bir fanatik olmaktansa ahmet hakan gibi dönek olmak bin kat daha iyidir. parmağa değil aya bakın.

      Sil
    4. Dostum, ben çocukluğunda Arapça öğrenen, Kuran okuyan, son derece radikal şekilde İslam'ı savunan bir insandım. Bir süredir İslam'dan son sürat soğuyorum sonum hâyrolsun. Bu ülkenin yeni bir Turan Dursun'u olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum. Turan Dursun'dan tek farkım tanınmıyor olmam. O nedenle, öncelikle, "Görüş değiştirmek" ile "çark etmek" arasındaki farkı farketmeni ondan sonra yazmanı rica ediyorum.

      Her mesajın altında cansiperane maykılı savunuyorsun, böyle yapınca "götünün gılıyık" diyen teyzeden farkın kalmıyor..

      Mevzu maykılın yazdıkları vs.. değil.. Bu kadar insan aynı anda eleştiriyorsa maykıl da bi dönüp aynaya baksın.. Ben AKP'li değilim, Ülkücüyüm. Oyum da Allah'ın izniyle ya BBP'nin ya MHP'nindir. Fakat anlamanız gereken bir şey var. İnsanlar sol tandanslı elit kesim tarafından aşağılandığı için "denize düşen yılana sarılır" misali AKP'ye sarılıyor. Maykıl'ın dayısı da o görüntüde bir insan.

      Maykıl düne kadar ekşicileri eleştirip insanlara üst perdeden bakıyorlar diyordu. Bugün dayısına bakış açısının bu kafadan ne farkı var. Benim çark etmekten, yanlış değişimden kastım budur.

      Maykıl ne kadar inkar etse de çok değişti. Unutulmasın, inkar en çok kullanılan savunma mekanizmasıdır. Maykıl'ın bu durumu inkar edişi bunun böyle olduğu gerçeğini değiştirmez.

      Bir önceki yazısının yorumunda aynı şeyi söylediğimde bana vaktinin olmadığından dert yandı ama Piyon'un reklamını aynı dakika da yapıp aylarca orada tutabiliyor. 8 Mart'ta imza günü geçtikten hemen sonra o yazıyı oradan kaldırabiliyor. Demek ki bloga girebilecek vakti var. Kaldı ki ben o kadar yoğun olduğuna da inanmıyorum hatta işsizlerden (aşağılama anlamında işsiz değil net geyiği olan işsiz) olduğunu düşünüyorum ama uzun süredir yazılarının niceliği de niteliği de azalıyor. Bu benim gördüğümdür. Doğru da olabilir yanlış da olabilir.

      İşte bu ve bu benzer parmaklarım yorulduğu için yazmaya erindiğim sebeplerden ötürü parmak ay'ı gösterir şaşkın parmağa bakar dedim.. Ben ay'ı gösteriyorum, siz, "aaa parmak" diyorsunuz..

      Aha şurada kocaman ay duruyor amına koyım açın da gözlerinizi.. (Ataol Behramoğlu gibi yazıp bir Fikirtepeliye yakışır şekilde bitirmek)

      Sil
    5. Aman kardeş... Aman kardeş... Allah muhafaza buyursun.
      Öyle bir zaman ki, hakikaten de adamı imama kızıp dinden çıkartacak cinsten... Ama Turan Dursun'dan tek farkı tanınmıyor olmaklık noktaya gelmek. Allah korusun.
      İman Allah'tan elbet. Kıymetli, en kıymetli bir nimet.
      Ben senin için dua ediyorum, Allah yolundan ayırmasın diye. Seni İslamdan soğutan bu başımızdaki ve başımıza musallat olan tipolojilerin yaptıklarıysa bil ki bunlar Müslümanca hareketler değil, münafıkça hareketler... Malum münafık da kafirden de aşağıdadır. İslamı değerlendirirken bu ikiyüzlü, mürai tipler dikkate alınmaz, Peygamber SAV ve sahabe dikkate alınır.

      Selamlar...

      Sil
    6. allah cemre'ye de sana da bana da doğruyu göstersin ne diyelim o zaman madem böyle genel bi kanı var hakkında. allah sonumuzu hayretsin ama dayım yazısı bence orijinal olmuş. çünkü çoğumuzun dayısı böyle ben de akp'nin yanlışlarını anlatmaya çalıştığım zaman aşağı yukarı aynı tepkiler oluyor. yani dayılara, teyzelere, dedelere bi şey anlatmak kolay değil. onu anlatmaya çalışmış bi bakıma. anlatamayınca da vazgeçmiş. bu durumda da küçümsemek gibi olmuş olay ama aslında bu bi şey anlatmanın çok zor olmasından ileri geliyor bence. küçümsemek değil bence ama öyle yorumlayan da olur, saygı duyarım.

      Sil
  60. iyilik bir günde galip gelmez. hayra doğru gidiyorsak ağır ağır yol almalıyız. Hz. Muhammed, 13 yıl boyunca Mekke'de kafir sistemin içerisinde mücadelesini sabır ve sebat ile sürdürdü. İslam nizamının temellerini oluşturan hüküm ayetleri mekke'de değil, Hz. peygamberin iktidarı mutlak manada ele geçirdiği Medine döneminde nüzul etti ve uygulandı. Bugün akp iktidarının tam olarak tatmin edici olmayışının iki sebebi var.
    Birincisi islamın henüz medine'dekine benzer bir otoriteyi kafirlere karşı elde edememiş olması,
    ikincisi ise yöneticilerimizin bizim aynamız olmalarıdır. Nasılsanız öyle yönetilirsiniz. Yönetimden rahatsız olanlar kendilerini ıslah etmedikçe akp'yi çok ararsınız.
    Bugün akp'ye destek verirsek yarın en azından bir söz hakkımız olacak. Ancak siyonist neo-conların akp'ye karşı elde edecekleri bir zafer hepimizi bir daha dirilmemek üzere öldürebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen hangi ülkede yaşıyosun kardeşim, akp 12 yıldır iktidarda var mı bu kadar uzun dönem iktidarda kalan, elinde böyle bir güç bulunduran hükümet ? daha neyin sabrı anlamadım ben, akp'nin ülkeyi getirdiği duruma bak, sokaklar karışıyor sağcı solcu diye iki genç kardeşimiz gitti. akp 15 yaşında ölen çocuk üzerinden siyaset yapmaya başlamış. alevisini, ateistini, solcusunu, gezicisini terörist ilan ediyor. hedef gösteriyor halkı ikiye bölmeye çalışıyor, çünkü akp nin gerçek yüzü ortaya çıktı artık. hırsızsa da akp'ye oy vercem diyen adamlardan bunu anlıyoruz zaten. amaç safları sıklaştırmak ne kadar kutuplaşma olursa akp nin saflarından diğer zıt tarafa geçmek de o kadar zor olur. o yüzden bu olabildiğince tarafları birbirinden uzaklaştırıyor. biz kardeşiz ama o kardeşi kardeşe kırdırıyor. olmaz olsun böyle müslüman.

      Sil
    2. 15 yaşında bir çocuğun ölümünü "ekmek almaya gidiyordu" diye ajite eden, üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar kim, hükümet mi?
      Bu ülkenin solcuları bir elinde iphone 5 öbür elinde tkp bayrağı, starbuckslarda komünizm tartışıyor. koç denen yahudi burjuvasının adını duyduklarında saygı duruşuna geçiyorlar. bu ülkenin alevisi gezicisi ateisti 120 gün gezi gösterilerini daha neyi savunduklarını, ne istediklerini bilmeden sivillerin mallarına zarar vererek, islama, vatandaşların kutsallarına hakaret ederek sürdürdüler. biz kardeş falan değiliz. bu ülkede islama tahammülü olmayan ve islamın galip gelmemesi için elinden gelen herşeyi kullanan adamı kardeşim olarak görmüyorum. görmek zorunda da değilim.

      Sil
    3. bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe yöneltmesin der allah'ın bir ayetinde hep söylerim bunu. gencecik çocuklar üzerinden onların ölüsü bizim ölümüz siyaseti yapmak alçaklıktır, adiliktir. bunun çıkış yolu da bu düzenden memnun olmadığını göstermektir, git boş oy at tepkini koy daha iyi bi parti gelsin istiyorsan. sen de akp ye kötünün iyisi diye oy atıyorsun ama kötüler iyileşsin diye bi çaban da yok. e nasıl ulaşcaz biz iyiye. DÜNYADA GÖRMEK İSTEDİĞİN DEĞİŞİMİN BİR PARÇASI OL.

      Sil
  61. anlatmak istediklerine katılmakla birlikte, sana iktisat okutan hocanı sikiyim be panpa.

    YanıtlaSil
  62. Pekala, insanlar tayyibe oy vermesin. peki kime versin?
    -kime verirse versin ama ona oy vermesin. öyle mi?
    tayyipten önce türkiye 10yılda 1 darbe, 5 yılda 1 kriz, 3 yılda bir erken seçim ve koalisyonlar görüyordu. Millet tayyipin kara kaşına kara gözüne oy vermiyor.

    Eğer bu ülkeyi tayyipten daha iyi yönetecek birini görse anında tayyibi de satar.

    AMA ÖYLE BİRİ YOK YOK YOK. BEN BİLE KILIÇDAROĞLUNUN BU ÜLKEYİ TAYYİP KADAR KALKINDIRACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM.

    HELE KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ KOALİSYON YAPARSA YANDIK AMK. GELSİN 90LAR.

    MİLLETE SEÇENEK SUNUN. TAYYİPİN GİTMESİNİ İSTİYORSANIZ KILIÇDAROĞLUNU DEVİRİN SARIGÜLÜ GETİRİN. BAHELİYİ DEVİRİN BAŞKASINI GETİRİN. O ZAMAN TAYYİP İKTİDARI KAYBETMEMEK İÇİN NASI 3BUÇUK ATIYOR GÖRÜRSÜNÜZ.

    AMA O KADAR ÖNYARGILISINIZ KI, DUYGULARINIZ AKLINIZIN ÖNÜNE GEÇMİŞ, BİR TÜRLÜ GERÇEĞİ GÖREMİYORSUNUZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tayyip gitsin kim gelsin muhabbeti artık baydı hacı, orjinal cümleler kurun biraz. Tayyip şunun için kalmalı, Kılıçdaroğlu&Bahçeli şunun için gelmemeli de bana. Ama yukarıdaki cümleleri kuran birisinden bunları beklemek hayal. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın, ne savunduğunuz şeyi tam olarak biliyorsunuz ne de karşı olduğunuz şeyi.

      Sil
    2. ay sonunu zor getirip kalkınmadan bahseden adamın saflığını getirin bana

      Sil
    3. yerel seçimlerden sonrasını bekleyin kardeş. öyle bir parti kurulacak.

      ama şunu da anlamıyorum, akp'den daha iyisini arıyorsanız (ki aramanız lazım zaten) o zaman neden hala akpye oy veriyorsunuz. size illa chp ya da mhpye oy verin diyen yok ki. boş oy kullanın, cümle aleme mesaj vermiş olursunuz biz yeni parti istiyoruz diye. ama siz inatla, tüm bu olanlara rağmen akpye oy verince kim neden yeni parti kursun ki?

      ayrıca bu devleti değil mhp-chp koalisyonu; hepar-saadet koalisyonu bile daha iyi yönetir artık bu adamlardan. şunu anlayamıyorsunuz, 2004deki akp ile 2014deki akpnin birbiriyle alakası yok. hiç duyuyor musun ekonomiye methiyeleri? eskiden BB sık sık ekonominin güzel gidişinden bahsederdi. şimdi neden bahsetmiyor? çünkü işsizlik yüksek, faizler yüksek, yabancı sermaye ülkeden kaçıyor ve o borçlar artık ödenemez hale gelecek.

      akp 2004deki kadrosundan çok şey kaybetti. liberaller küstü. cemaat tasfiye edildi. aklı başında hiç bir akademisyen artık akp'ye destek vermiyor, veremiyor. MB'nın başına getirdikleri adamı sırf kendi kafalarına göre kullanmaya kalktılar. BB'a kalsaydı dolar 2,50'yi geçmeden faiz falan artırmazdı. adam güç bela ikna etti BB'ı da faiz artırımı yapıldı. eğer bu yapılmasaydı, şimdi o BB'a bizden fazla küfür ediyor olurdun.

      şu an akp kadroları, eğitimsiz, tek bildiği BBa yalakalık yapıp gemisini yürütmek olan, ekonomiden doğru dürüst anlamayan, dünyadan haberi olmayan adamlardan oluşuyor. akp'nin 7-8 senelik kazanımlarını bir bir tüketiyorlar farkında değilsiniz. hiç kimseden akıl almayan bir iktidar, bu ülkeyi ne kadar yönetebilir?

      akpyi değerlendirirken son 5 seneyi ayrı tutun. kendinizi de kandırmayın bence. bu ülke adım adım krize gidiyor. Abd ve Avrupa Türkiye'yi endişe ile izliyor. uluslararası arenada tek bir dostumuz kalmadı. bunu bir marifet olarak görüyorsan tekrar düşün derim. ecevit bunu kıbrıs için göze almıştı zamanında. sonuç: bugün bile dalga geçtiğin kuyruklar...

      bu söylediklerini 3-4 sene önce olsa anlardım. hak da verirdim. ama artık işler değişti kardeş. artık iyi yönetilmek istiyorsan, bunun yolu akpden geçmez.

      Sil
  63. amk 2 senedir takipteyim seni bu nutella ne alaka çözemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekşisözlükte çok muhabbeti geçer, methiyeler düzülür nutellaya. baştacı edilir, çocukların uzanamayacağı yerlerde saklanır. işte nutella muhabbetinin aslı budur

      Sil
  64. Sonundaki ayetle çok vurucu bir paylaşıma kavuşmuş. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  65. aga
    şimdi benim hiç borcum yok
    ama
    sabancının
    50 milyon dolar borcu var

    öyleyse
    ben zenginim
    sabancı fakir

    öyle mi ?

    borç miktarla ölçülmez yeğenim

    borç
    gelirine oranla ölçülür

    kolay ekonomi m2d
    diye google da tarat konuyla ilgili yazıyı oku orada geniş açıklaması var...

    özel sektörün borcu nasıldır bilir misin ?
    özel sektör
    ülkedeki parayı dışarı çıkartır
    sonra
    dışarıda tuttuğu paralarla kurduğu şireketlerden kendisine borç verir ülke içine
    sonra da
    borcum var diyerek ağlaşır...

    2007 de
    tüsiad
    imf den derhal 25 milyar doalr borç alıp özel sektöre vermezsen batarız demişti

    başbakan onlara dedi ki
    zulalarınızı çıkartın
    hepinizin parası olduğunu biliyorum dedi...

    ve haklı ıktı

    imf den borç almadık
    ve o tüsiadın özel sektörün üstüne yatacağı parayı devlet bize ödetmemiş oldu
    ====
    şimdi
    dayına selam
    harbi adam
    ve geçmiş ve bugünü en iyi analiz edebilecke kişi o ...

    bu iktidardan önce ortadirek yoktu yeğenim ...
    alt tabaka yüzde 80
    orta sınıf yüzde 25
    yüzde 5 de kaymak tabaka avrdı

    maaş artışlarında
    son 10 yıldır
    alt kademedekilere pozitif ayrımlarla
    daha yüksek artış sağlandı...

    ve orta sınıfın genişlemesi sağlandı
    sağlık sektöründen bir işçinin yaralanabilemsi için ssk lı olması gerekirdi
    ve sadece ssk hastahanelerine gidebilirdi

    çoğu kaçak çalıştığı için
    hastahaneye bile gidemedi bu millet yeğenim
    insanalr hastahanelerde rehin kalırdı

    yani anlatacak tonla bilgi var
    dayın doğru tespit ediyor
    asıl sorun dayıda değil
    sende sikko

    sen
    biraz okumuş olmanın kibriyle düşünüyrosun
    felsefe
    psikoloji bilince çözülmüyor sosyal olaylar

    ekonomi de okadar kolay değil
    herkes cebine giren parayı çok iyi biliyor...
    ve gördüğü hizmeti de
    eskiden kendisine verilen değerle
    şimdi verilen değer arasındaki farkı herkes çok iyi biliyor...

    önceleri devlet dairesi demek
    el örgüsü yapan kadınlar
    ve her kuruma zorla toplanan bağış adı altında ödemek zorunda olduğunharçlarla yürürdü işler

    mesela nüfus cüzdanı mı yenileteceksin
    git şu gişeden ...destekleme fonuna 4 lira yatır
    üst kata sıraya gir
    bugün git yarın gel
    durumu vardı...

    neyse
    sen sabit fikir konusunda kararını vermişsin
    anlatmakla anlamayacağın aşikar

    vesselam

    YanıtlaSil
  66. Facebook ekonomisti olunca insan işte "bak dayı dış borcumuz artmış" diyebiliyor bunun gibiler..

    Senin 2002' den önceki ödediğin borçlanma faiz oranlarından haberin var mı ki acaba? 1960' lardan 2002' E KADAR 1 KATRILYON DOLAR SADECE FAIZE PARA ODENDIGI BILGISI VAR.NE DIYORSUN BU ISE MESELA EKONOMIST SIKKO? 2002 sonrasi faizler ne durumda peki?

    Bokunu yiyim lady gaga klibi harici yorum yapma sen.

    YanıtlaSil
  67. Sen onca zaman yok ekşicisini yok selinsuyu sabit fikir, kibir ve anlamamalarından dolayı eleştir, küfret, sonra geldiğin noktaya bak, SEN de ONLARDAN olmuşsun..
    Ne acıklı..
    Dünyaya söyleyecek sözü olan tek millet bu millet,
    Ve dünyanın bütün şeytanları toplanmış saldırıyor bu millete,onun seçtiği lidere, neden diye düşünmüyor musun?
    Hiç aklını işletmiyor musun?
    Saf olma
    Safını belirle..

    YanıtlaSil
  68. devletin içindeki acem uşakları tarafından yönlendirilenler miymiş seçilenler ? komik olmayın. iranın bu ülke üzerindeki oyunlarından bir parça olanlar seçilmiş falan olamazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya durden bi dur allasen,
      Yancı gibi, ezberlerden konuşmalar,
      gerekli gereksiz..
      Sen Ahmet Hakanı okumaya devam et..

      Sil
    2. yancı gibi ne demek kardeşim, yancı nedir ? hırsızsa da ben oy vercem demek yancılık değil ama benim yaptığım yancılık. allah kaybedenlerden eylemesin bizi.

      Sil
    3. Durden, Reklamlarda Oyumu Saıgüle veriyorum diye kükreyen nene ile bir akrabalığın var mı?
      İyilik daima galip gelir..

      Sil
  69. HASTA ÇOCUKLARI YARDIM İÇİN ŞU SİTEYE BİR İMZA ATARAK DESTEK OLABİLİRSİNİZ, PARA FELAN GEREKMİYOR.

    http://www.change.org/tr/kampanyalar/sayın-cumhurbaşkanım-bu-çocuklar-her-gün-eriyor-lütfen-ihtiyacları-kadar-sürekli-ilaç-temini-sağlayarak-acılarını-dindiriniz-olması-gereken-ameliyatlar-devlet-tarafından-karşılansın

    YanıtlaSil
  70. simdi sikko ıyı kotu bayadır senı takıp edıyorum . bazen olayları cok ıyı arastırmıyor buyuk resmı gozden kacırıyosun . ornek emınem denen pıcınde orospu lady gaga ya urkek bakması. ulan bunların hepsı aynı oyunun ıcınde bırı urkmek ıcın bırı urkturmek ıcın . dagınık anlatıcam sen zekı adamsın toparla hepsını. gel gelelım tayyıbın asla onceden planlanmamıs olan 1 munıtıne orda adam bısey yaptı ve asla plan ıcınde degıldı . harbı bı gıder yaptı bak olum solcusu bıle ıcınden eyw dedı ama gotu yemedıgı ve ataturke kotu hakaret olur eger bunu alkıslarsam dedı. tabı daha sonrasında tayyıp ordakı tıcaretı sadece oglu bılalın gemıcıgıne davlun vererek tekel oldugunu soyleyenlerde var. sıktır et o tayfayı. bak olum bu ıs artık yeme yedırme ısı . buyuk patronlar zaten bellı kım bunlar amerıka rusya cın ve yaverlerı. zaten bu adamların hepsı o senın sureklı konustugun tek gozun esırı ıbneler. ve sana soyle soylım bugun sadece onlara savas acanlarda onlar bak senın gıbı lınk paylasmıyom yaz necmettın erbekan tayyıp erdoganın gıydıgı kıyafatlere dıye cıkar karsına. bu gıydıklerının uzerınde amblemlerın anlamını bılsenız dıyo cıldırırsınız. yanı neye hızmet ettıgını gozterıyo tayyıbın. bugun zaten tayyıp erdoganın basarlı olmasıda ondan. bu pıclere yahudı soysuzlarının yanında oluyokı bak ben sendenım deyıp ısını goturuyo. bak sımdı kocum sımdıden sonra ucusa gecıyoruz ıyı dınle. hıc hayatında peygamber efendımız zamanındakı savasları hıc okudunmu bak okumanada gerek yok ne yap bılıyomusun dursun alı erzıncanlının savasları sıır halınde soyluyo zaten . peygamberlerıne o kadar duskunlerkı okun onune atlıyolar neden cunku peygamber onlara ole muhabbet vermıskı . ole seyler goztermıs sahıt tutmuskı o peygamber herseyıyle %100 dogru olduguna. cunku allahta hata yoktur. pekı allahın yuzu suyu hurmetıne yarattıgı o ınsanda noksan olabılırmı? omamaz dımı muhakkak allah noksansızdır ve allahın kelamını konusan ve rotasını onunla cızen noksansız olamaz. ve allah ıle aramızdakı en buyuk trafo gorevı goren kım? peygamber efendımız pekı onların bu dunyada bızlere bıraktıgı kım allah dostları.ama emın ol fetos gıbılerı degıl onların ne oldugunu sen benden daha ıyı bılıyosun. gelelımmı oraya bıraz ıstersen gelelım ,:) hadı bak anlatıyom ama akıllı ol:) dur bıraz daha dumana vurım:) bak sımdı o fetos denılen adamın yok amerıka gudumunden falan oldugunu soylemıcem sana. : sana soylıcem sey sudur o adam allah ıle aramızdan peygamberı cıkartmak ısteyen ve ıslamıyetten sonra hak olarak gelen mezheplerın yıkımı ıcın her ulkede bas gosteren melek gorunumlu seytanlar. hızmet edenlerın hepsı degıl ama basdakı seytan. seytan derkı ben sızlere ıkı taraftan gırıcem bırı sol taraftan nedır onlar zsına::) aklımız fıkrımız sıkıste aq:) nasıl olucak bende bılmıyorum:) ıste namaz kılma orus tutma hacca gıtme ıyılık yapma pıntı ol falan fılan. neden falan fılan bılıyonmu maykıl cunku maykıl onları yapsan tovbe etsen veya etmeden gıtsen sadece senı kurtarıcak olan su kelımelerı soylemektır 1 besmele 2 kelımeı tevhıt 3 kelıme ı sahadet. gıttınmı cem yılmazın dedıgı gıbı bıraz bronzluk ıyıdır deyıp yıne atıcan kapagı cennete. ama seytanın soldan gırmesı ne demektır? offf ufff vayyy :) olum ne oluak bılıyomusun cehennem kapakları ustune kapanacak:) ne kadar komık bı durum bılıyomusun . eger aslında aglanacak halımıze gulucek olsaydık ıste bu yeterdı. sureklı gulmek kahkahalarla:) olum ıste tam bı noktada ayıl bu tek gozun tek ıstegı ıste o varlıgı allah ıle aramızdan kaldırmak . laılahe de allah bır de yeter . yetmezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz asla yetmez muhammet onun kulu ve elcısıdır onun getırdıklerıne ıman ettım demen lazım. yoksa cehennem kapakları :) bu adamında aynen ıstedıgı bugun arap yarım adasında ıngılız pıcın yapmıs oldugu vahabılık adı altında bır mezhep . bak bugun aynısını ısteyen bu pıcler . peygamber ınancı kalkarsa allahta kalkar emın ol. cunku peygamber buuk bır trafo aramızda. bak allahın tek zerre nurunu goren nuhun saclarının beyazladıgı hıkayeyı bılırsın. ne yapıyo bu vahabıler peygamber evını kutuphane yapıyolar .

    YanıtlaSil
  71. medıneye gıtsen peygamber turbesıne bı dua etsen polısler gelıyo oraya degıl arkana dogru don oraya dua et cunku allahın evı orası. hadı canım allahın evı ya deyıp kımısı yol verır kımısıde doner:) ya kardesım allah meleklerıne ademe secde yapın derken ademe tapınmı demıs:) ona yonelın bana ıbadet edın demıs. yoksa o bıle cennetten kovuldugunda. onun ısmınden sonra gelen ısmın hurmetıne benı bagısla demıs.olum fazla kazma bu adamların cok basıt bı ıstedıgı var eger cınler bu dunyada varsa ve seytanın pıc cınlere yazdırdıgı kabala denen o kıtaba ınanıyosa bu ıbneler kımın dedıgını yapıcaklar? bollugu ve zengınlıgın en ust derecesını verdıgı seytana . kım en buyuk dusmanı nefsı kıme karsı allaha ,allahın en sedıgı kulu kım hz muhammet . denklem cok kolay oglum onu devreden cıkardınmı yeter. turkıye eger bu 17 aralık olaylarına hatta asla buyuk resmı gormeyıp , tayyıbın bu pıcler ayaklanıcak ama zaten ıyı bılıyorumkı bu ulkenın zengın masonık ıs adamları tarafından ıteleecekler. verın lan gazı ıbnelere demıs ıste sureklı tayyıbı elestırıyon . ulan tayyıp onların kımın kumandasında oldugu ıcın o kadar gıder yapıyo . ve bılıyosunkı ınsan beser ve her daım kendını kontrol edemez. dogru demıyorum bak ama zaman ole bı gozterıyokı 6 ay sonra a bak demek arkalarında bu pıcler varmıs o yuzden bu kadar agresıf. olum sıkko bak hıc bı zaman buyuk resmı unutma . sen ne kadar cok korkunc deyıp paronaya kapılacagın o buyuk gozden cok copk daha buyuk bısey var oda allah ve allahtan korkan o tek gozun gozunu gotune sokar. anladınmı?

    YanıtlaSil
  72. he bak dayın hakkında bı kac bısey soylıcektım :) olum gıt op dayının elını barıs dekı dayı sen daha ıyı bılıyosun ben fazla okumaktan beyın amcıklaması gecırıyom. ) cunku oo senın dayın bunların hepsını bılıyo . asıl oyunu goruyo , sen anlamacan ıcın o kadar seyı toparlayamayacagı ıcın sana ıste bu ıyı su ıyı dıyo. sıktır et olum doları oyu buyu. bu chp yıne gelırse varya:) olum anamızı sıkerler bu sefer varya evden gelıp seccadelerı toplarlar bırak sadece ımamhatıplerı kapatıp bu sayede o kesmın cocuklarını alıp hızmet adına altında allaha degılde seytana hızmetcı olan . herseyı ıyı yapıyoruz deyıpte aslında gotune gıren yarraltan haberı olmayan o dallama nesiller gelıcek.o zaman varya bu adamlar hertarafı mahveder. bak sıkko olum bu adamlar senın allah demenı ıstemıyo. su andakı savas gec olum artık savas senın allah demenı ıstememek. o kadar ahlaksız olucaklarkı camıden cıkarken sana yumurta camur atıcaklar. lan olum bunların peygamberı taslayanlardan ne farkı var? bunlar olum allah demıyo . allah dıyen nefsıne hakım olamayıp calıyo calmıyo cok da sıkımde. benım umrumda olan allah dıyen bı adama bu zamanda ınanıp etrafındakılerın ornek surıye ırak lıbya v.s. ,olenlerın dın ugruna olen ınsanları gorup sıranın sana gelmemsı ıcın ugrasan adama ınanmak.

    YanıtlaSil
  73. sikko selam, senin başından beri takip ediyorum,

    sana söylemek istediklerimi çok kısa ifade edeceğim; insanlar gariptir, türkler daha da gariptir. duymak istediklerini söylediğin sürece seni el üstünde tutarlar, ne zaman ki farklı bir şey söylersen, sana saldırmaya, susturmaya, satılmışlıkla suçlamaya başlarlar. farklı görüşte ki iki insan karşı karşıya geldiğinde fikir alışverişi yaparak tartışır, bu gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların yaptığıdır. biz de farklı görüşteki iki insan karşılaştığında fikirlerini değiş tokuş yapmak yerine birbirlerinin kafasına fırlatmayı yol edinmiştir. herkes kendi fikrinin faşistidir bu ülkede. en alt tabakadan, en üst tabakaya kadar. o nedenle sen kimseye bakmadan doğru bildiklerini yazmaya devam et. bırak onları. gözü kapalı olanlara gerçekleri gösteremezsin.

    YanıtlaSil
  74. http://deyvidkeyn.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.