Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

23 Eylül 2016 Cuma

Kapitalizmin En Saçma Ticareti: Konforu Al, İnsanlığı Sat.

Selam kaynatasızlar.

Sikindirik kapitalizm ve toplum eleştirisi yapmayacağım, ya da belki yaparım, bilmiyorum. Bir gerçek sırf klişe halini aldı diye gerçekliği zedelenecek değildir.


Sevmediğimiz işlerde çalışıyoruz, sevmediğimiz okullara gidiyoruz, sevmediğimiz insanlarla muhatap olmak zorunda kalıyoruz, hayatımızın uzun bir dönemini gereksiz işlerde ve başkalarını daha zengin etmek için harcıyoruz. Lakin, eğer uykuda veya çok ani bir kazada "şıp" diye ölmezseniz, can çekişme esnasında bilinciniz açıksa; siz de, daha zengin olmak için size insan muamelesi yapmayan patronunuz da, ölmeden evvelki o bilmemkaç nanosaniyede içten içe "hassiktir" diyorsunuz. "Hassiktir, bunun için miydi her şey?"


İnsanoğlu ölümün ne demek olduğunu ve ne anlama gelmesi gerektiğini tam anlamıyla idrak edebilmiş değil. Ölüm denilen olayı çok yakından tecrübe etmeyen veya ettiyse bile kendince saçma bir savunma mekanizması geliştirmiş birtakım bilirkişiler tarafından sürekli "ölüm korkusu" denilen kavram üzerinden sikimsonik psikolojik masallar dinliyorsunuz. Ölüm korkusunun insanı daha korkak olmaya ittiği yönünde aptal hikayeler dinliyorsunuz ve sahiden de bu öykülerin etkisiyle ölümden korkan aptal insanları seyrediyor, gittikçe de onların etkisinde kalıyorsunuz. Oysa ben ölüm korkusunu hep Allah korkusuna benzetirim. İnsanı cesur olmaya itecek yegane iki korkudan biridir, ölüm ve Allah korkusu. Zira bunlar, size bu dünyada kaybedecek hiçbir şeyinizin olmadığını tembihleyen, hatta ispat eden korkulardır. Trilyonlarca kilogram altının, varil varil petrol rezervin olsa da ölüyorsun. 0-0 berabere giden Dünya Kupası final maçında 90+3'te gol atıp on binlerce kişi tarafından ayakta alkışlanan milli futbolcu olsan da ölüyorsun. Müthiş saygın bir iş adamı olsan da ölüyorsun.


Son verdiğim para ve prestij odaklı örnekleri, aşağılama maksadıyla kullanmadım. Tam tersine hayattaki güzel süsler bunlar. Fakat sadece süs. 23 Nisan'da bir ilkokul sınıfını daha güzel hale getiren, fakat ertesi gün çöpü boylayan kartondan konfeti ve kurdele yığını gibi sadece süs. Amaç edinilemeyecek kadar geçici.


Bunların geçici olduğunu idrak edemeyen insan, doğal olarak bunları kaybetmemek için tüm hayatını bunlar uğruna feda ediyor. Fakat 24 Nisan'da çöpe atılan konfeti gibi, ölümünden sonraki gün çürümek üzere bir çukura atılıyor.


Yaklaşık son 200-300 yıldır, önce Avrupa'daki Aydınlanma Çağı, sonra İngiltere'den başlayıp yine tüm Avrupa'yı etkisine alan Sanayi Devrimi, güzel sonuçlarının yanında insanların zihinlerinde etkisi bugüne dek süren ve sürmekte olan büyük de bir hastalığa yol açtı: Sonu olanı amaç edinmek.


Sonu olanın amaç edinilmesinin neden saçma olduğunu yalnızca çok az insan anlayabilir, daha doğrusu kabul edebilir. Karşılaştıkları travmalar sonucunda sağlıksız savunma mekanizmaları geliştirenler hariç, ölümü yakından tecrübe edenler bunun önemini idrak edebilme konusunda bir adım daha öndelerdir.


3. Dünya Savaşı çıksa ve sonucunda 1 milyar insan ölse, bu sizi asla hayatta en sevdiğiniz insanı kaybetmek kadar etkileyemez. 1 milyar insanın ölümü, size ölümün ne olduğunu kavrama konusunda hayatta en sevdiğiniz bir tane insanın ölümü kadar başarılı olamaz. Çok duygusuzca gelmiş olabilir fakat biz buyuz, insan bu. Bizim gibi terörle iç içe yaşayan bir ülkede çok denk gelmişizdir X diye bir ünlünün ölümüyle, onlarca şehit haberinin aynı günlere denk gelişine. "Yaa bu kadar askerimiz öldü, siz hala X'in ölümünü konuşuyorsunuz" diyenler de olur. Aslında haklılar, hiç insani ve etik gelmiyor insanların bu tavrı. Fakat biz buyuz, sırf gözümüzün önünde bulunduğu için, hele bir de 2-3 şarkısını veya filmini çok seviyorsak, o ünlünün ölümü daha fazla etkiler bizi hiç tanımadığımız 15 askerin ölümünden. Biri overdose uyuşturucu kullanımından, biri çok şerefli bir dava uğruna ölmüştür belki de, fakat sonuç değişmez.


Birdman filmindeki "sanatçı olamayan eleştirmen olur" lafındaki gibi, acıyı ve ölümü idrak edememiş insanlar, bunların üzerinden sadece ahkam keser. Fakat anlattıkları hava civadır. İyi bir futbol eleştirmeni olmak için iyi bir futbolcu olmaya gerek olmayabilir, fakat ölüm bu konulardan birisi değildir.


Öyleyse neden sonu olanı amaç edinip, sevmediğimiz hayatlarımıza razı geliyoruz? Aile sahibi olup kendince haklı sebepleri dolayısıyla birtakım şeylere boyun eğmek zorunda olanları bu konunun dışında tutacağım şu an -ki bence o da haklı bir sebep değildir-. Esas sorguladığım, orta sınıfın bu anlamsız tavrıdır. Sikindirik komünist jargondan hazzetmesem de adına burjuva dediğimiz kesimin bu saçma tavrıdır beni deli eden.


Bu insanların sevmedikleri ve istemedikleri işlere, kişilere boyun eğmelerinin tek bir sebebi olmayabilir, fakat en büyük etkisi hiç tartışmasız "konfor"dur. Senin, benim, günümüz orta sınıfının bu rezil ve içler acısı baş eğmişliği bu yüzdendir. Bu psikoloji şarkılara bile konu olur "mutsuzum ama keyfim yerinde" diye. Fakat hepimizin bir ideal imgesi vardır, yani "hayalimdeki ben"i. O ideal imgemiz ile gerçekteki kendimiz arasındaki uçurum için de yardımımıza sevdiğimiz dizi ve film karakterleri koşar. Hayatlarımızın, aldığımız kararların, seçimlerimizin hiçbir şekilde aynı olmadığı ama ideal imgemizle uyuşan o cesur ve insanları sikine takmayan cool karakterlerin hayranı olarak mastürbasyon yaparız.


İnsan ilişkileri olmadan hiçbir sik beceremeyen ve ufacık bir iş için bile torpil arayan Gökhan'ın imdadına, her işini kendisi halleden dahi film karakterleri koşar. Onun hayranı olur, çünkü ideal imgesi onunla kusursuz bir eşleşmedir, eloğlunun deyimiyle "perfect match". Fakat o film karakteri eğer gerçekte var olsaydı, bu sefer Gökhan onu dışlamak için elinden gelen her şeyi yapardı. Zira ona sinir olurdu. Kendisinin hayata geçiremediği ideal imgesini bir başkası başarmaya çalıştığı için, tüm nefretiyle onu aşağı çekmeye çalışırdı. Neyse, insanoğlunun bu kibir ve haset dolu doğası da başka bir hikaye.


İnsanlığı, ilkeyi, davayı satıp konforu satın almak, bir insanın yapabileceği en kötü alışveriştir. Bangladeş'te üretilip üzerine Ray Ban arması basılınca maliyetinin 30 katına aldığı gözlükten bile daha çok kazık yer bu alışverişte. Zira öz saygısını satar. Öz saygısını kaybeden ve memnuniyetle satan bir insan, artık sadece biyolojik olarak bir insandır, mental ve karakteristik yapısı itibariyle değil.


Ölümün bir korku değil de, cesaret sebebi olduğunu anlamış insan, görünmez kelepçelerinden kurtulmuş bir insandır. Görünmez kelepçeler nedir? Hani köle Django'yu kırbaçlıyorlardı ya, sen de onun yerine elli türlü hakarete ve aşağılanmaya maruz kalıp sesini çıkarmıyorsun. Hani köle Django kendisine özgürlüğünü veren adama "ne yani, kıyafetimi kendim mi seçeceğim?" deyip şaşırıyordu ya, senin de ne giyeceğin başkaları tarafından belirleniyor ya da sen sırf birilerine uyum sağlamak uğruna istemediğin kıyafetleri giymek zorunda kalıyor, bunun da kendi özgür kararın olduğunu zannediyorsun. Hani köle Django sahibi tarafından "sen zeki bir zencisin ama benim zeki zenciye ihtiyacım yok" diye pazarda satılığa çıkarılıyordu ya, sen de toplumdan dışlanma korkusuyla sivrilmiyor, fark ettiğin doğruları içine atıyorsun. Bunlar işte saymakla bitmeyecek görünmez kelepçelerinden bazıları.


Oysa sonunda ölümün olduğu bir hayatta, konfor ve prestij uğruna yaşamak kadar saçma bir şey yoktur. Allah'ın Kuran'da kötüler için kullandığı bir tabir var:


"Onların içlerinde size karşı duydukları korku, Allah'a olan korkularından daha şiddetlidir. Böyledir, çünkü onlar anlamayan bir topluluktur." (Haşr 13)


Eğer insanları dinleseydim, onlardan çekinseydim, çenemi tutabilseydim, nabza göre şerbet dağıtsaydım, şu an çok rahat ve konforlu bir hayatım olabilirdi. Fakat mutsuz ve haysiyetsiz bir hayat. Geleceğim adına konuşmaktan her zaman çekinirim, fakat ben almayayım.


Dinden ve özellikle Kuran'dan bu kadar korkmayın. Kuran'a -özellikle de Müslümanların- alerjisi olmasın. İnançsızsanız da farz edin ki zeki bir düşünürün sözlerini okuyorsunuz, ne bileyim farz edin Tolstoy'dan veya size bir şeyler katabilecek bir kaynaktan bir şeyler okuyorsunuz. İşte o kaynağın, Firavun'a razı gelen o koca toplum için kullandığı şu tabiri de bir okuyun:


"İşte Firavun toplumunu böyle küçümsedi, onlar da ona itaat ettiler. Çünkü onlar yoldan sapmış bir toplum idiler." (Zühruf 54)


Ölümün olduğu bir hayatta, tek korkulmaması gereken şey ölümdür. Zira kaçınılmazdır.


İnsanların beğenilerinden tutun da ahlak yargılarına veya size olan sadakatlerine, sevgilerine kadar her şeylerinin değişken olduğu bir hayatta, en son amaç edinilmesi gereken şey bu dünyaya ait olanlardır. Başta da insanlar.


Yemişim konforunuzu. Ben kitaplarımla mutluyum. Zira biliyorum ki sonu olmayanı amaç edinmem yolunda bana bir Pierre Cardin gömlekten daha faydalılar. Her ne kadar insanlar tarafından adam yerine koyulmak için o gömleği giymek zorunda olsan da, tıpkı o gömlek gibi o insanlar da bir gün çöpü boylayacak.


Hayatının merkezine sonu olmayanı, yani Allah'ı koyabilen ya da bunun için çabalayan ve en akıllı ticareti yapan herkese selam.


137 yorum:

  1. neye inanıp neye inanmyacağımı şaşırdığım şu dünyada mutlu olma imkanım yok gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cennet yoksa mutluluk zaten bir ütopya ve çok geçici bir his. Boş bir vaktinde dinlemeni öneririm:

      https://www.youtube.com/watch?v=bagnkb99g-0

      Sil
    2. Doğuştan gelen tek bir yanılgı vardır. O da mutlu olmak için burada olduğumuzu sandığımızdır.
      -Artur Schopenhauer

      :)

      Sil
    3. Haram yoldan bile olsa şu sermayeyi bulup, senin gibi insanlarla bir yayınevi kurup orada faydalı işler için çalışmak istiyorum. Haramın tozu heryerimize bulaştı zaten. Gerçeklerle yüzleşip sonuçlara varmış bi insan bence bu tarz şeyler arzular dunya hayatında. Ulan hatta biraz imkan olsa şu rockefeller rothschild ları dünyadan süpürmeyi bile hayata geçirebilirdik. Komik belki ama neden olmasın? Dini olarak ta çoktan olması gereken bir durum bence. Umarım kendi çabamıza bağlı olarak değişen kaderde güzel insanlarla güzel işler yapmak vardır.

      Sil
    4. İyi güzel hoşta , belkide islam aleminin şuanki durumda olma sebebi bu dünya boş ne gerek var bu dünyayla uğraşmaya algısı yüzünden böyle , benim fikrimce islamın yükselmesinde dini doğru anlamış iş adamlarının büyük katkısı var, şuan ortadoğudaki herhangi bi müslüman ülkesinin samsung apple ,renault, siemens ,exxon mobile , general electric gibi büyük çaplı şirketlere sahip olsaydı ortadoğu çok daha farklı olabilirdi , dil anlatımım kötü olabilir kusura bakmayın

      Sil
    5. Mutluluğun dünyada bir ütopya olması dünyanın boş olduğu anlamına gelmez. Müslüman için dünya hem çok önemli, hem çok önemsizdir. Amaç edinilemeyecek kadar çok önemsiz, rüştünü ispatlayabileceğin tek yer olması açısından çok önemlidir. Nerede bu müslümanlar diye soracak olursan, asrı saadette vardılar, sonra azalarak tasavvuf ile iyice bittiler.

      Sil
    6. Ama işin ilginç tarafı burada isteyip de sahip olamadıklarımızın bir yansımasıdır öteki dünya. Burada sahip olunamayanın, burada elde edilemeyenin belki başka bir yerde sınırsızca ve değerini kaybetmeden -ki sınırsız olanın değerini nasıl kaybetmeyeceği benim için ilginç bir nokta olmuştur, sınırsız olsaydı ve istediklerimizi herkes elde edebilseydi gerçekten haz alır mıydık benim için hep bir merak konusu olmuştur- sonsuz haz vereceği düşüncesidir öteki dünya. Alain D. Bottom un Ateistler için Din kitabında da ifade ettiği üzere dinlere inanmayabilirsiniz ve bu sizin zayıf ya da güçlü olduğunuzu göstermez ama onların etnik kimlik gözetmeden yarattığı birleştirici güce hayranlık duymalısınız. Bu gücün eskiden beri hep hayırlı olaylara vesile olmadığı da ortada olan bir gerçek ama konumuz bu değil. Bu dünyaya bir değer addetmek için bir öteki dünyaya ihtiyacımız var mı? Bir anlam kazanabilmesi için yaşadıklarımızın ve bir kurtuluş aramak için dünyanın eşitsizliğinden ve üstümüze yüklediği sınırsız sorumuluktan bir ahiret dünyası mı gerekli insanoğluna? Çok eski çağlardan beri hatta bundan binlerce yıl önce yaşamış insanların kemikleriyle beraber bulunan sunak mezar vb gibi dini yapılar insanın binlerce yıl önceki atalarının da dini eğimleri olduğunu, kendi tanrılarının olduğunu ve dinin medeniyetten daha eski olduğunu gösteriyor. Uzun lafın kısası, tanrıların bu gücünden etkilenmemek imkansız. Asıl soru ise bu dürtü insanların hakkını korumasını engeller mi yani asla akıl erdiremedigim ve icinde sayisiz celiski barindiran bir kader anlayisi ile "fıtratında vardı" mı der yoksa bu dünyayı rüştünü ispatlayacak bir yer olarak görüp özgürlüklerinin elinden alımasına karşı mı çıkar? (istendiği gibi yaşanamamış, baskılanmış bir cinselliğin sonucu olan Huri ve Nuri olayı harici vallahi bir derdim yok dinle)

      Sil
  2. uzunca bir süredir kendi iç alemimde de seslendirdiğim ve içten içe yaşadığım çatışmanın Çok net bir şekilde yazıya dökülmüş hali eline sağlık��������

    YanıtlaSil
  3. bu söylenilenlerin dengeli bir biçimde hayata geçirilmesi lazım.Yani bu söylemlerin paralelınde hareket edilirse Dünyadaki müslüman ülkelerin düştüğü durumda kalıp çalışmadan üretmeden ölmeyi beklemek de doğru olmaz.Kuşun kanatları misali bir taraftan ahiret için çalışmayı diğer taraftan dünya için çalışmayı öğrenmemiz lazım.

    YanıtlaSil
  4. nerdeydin Sikko, özlemiştik seni

    YanıtlaSil
  5. Enteresan bir yazı, fakat ufak bir ilaveye ihtiyacı var gibi görünüyor.
    İnsanların çoğu ölümden korkmaz, onları korkutan acılı ve ızdıraplı bir ölümün kendilerini bekliyor olabileceğidir...
    Not: yazmaya devam edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar olarak ölümden korkmayız çünkü hepimizin bilinçaltında ölümsüz olduğumuz düşüncesi yatar. Freud'un bir çıkarımı bu.

      Sil
    2. Sikko buradaki milletten düşüncene yakın olanları bir araya toplamalısın yazmakla bitmiyor maalesef.

      Sil
    3. Sikko buradaki milletten düşüncene yakın olanları bir araya toplamalısın yazmakla bitmiyor maalesef.

      Sil
    4. Bir insan bir süre acı ve izdirap çekiceğini ama sonunda ölmüceğini bilse acı ve izdiraptan yine de korkar mı ? Sonuç olarak korkulan şey ölümdür.Ölümden korkmama sebebi biliçnaltımızda yatan ölümsüzlük düşüncesi değil, ölümün ne zaman olucağını bilmememizdendir. Çünkü kimse genç yaşta ölüceğini düşünmez, daha doğrusu istemez. Bunu istaplamak için bilimsem konuşmalara gerek yok, mahalledeki yaşlı amca ve yaşlı teyzelerle biraz vakit geçirirseniz hepsinin ağzından bizden artık geçti bir ayağım çukurda bugun var yarın yokum lafları duyarsınız. Buda insanın bilinçaltında ölümsüzlük olmadığını ispatlar.

      Sil
    5. vaaay büyük ev ablukada demek ha

      Sil
  6. selamun aleyküm

    YanıtlaSil
  7. Ray ban gozluk kisminda anlatim bozuklugu yapmissin haci. Sanki ray ban gozluk alisverisi daha kotuymus gibi bi anlami olmus cumlenin.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. ve aleyküm selam ve rahmetullah sayın ismiyle müsemma olmayan kardeş :)

    YanıtlaSil
  10. Sikko yazılarında gittikçe daha düzgün bir üslup kullanıyorsun böyle olmasi gerektiğini de en iyi sen biliyorsun teşekkürler vesselam

    YanıtlaSil
  11. Bu yazıyı okuyunca senin de o konforlu hayatı istediğini o konforlu hayatı yaşayan insanları kıskandığını ancak konforun geliş sekli sana uymadığı icin sisteme lanet ettigini gördüm yabancilarin bir sozu vardir no pain no gain diye birseyleri elde etmek icin birseylerden vazgecmelisin icini rahatlatmak icin nasıl olsa ölcez olum ölünce de ben onlara gostercem şeklinde bir savunma mekanizması geliştirmişsin dünya bu şekilde dönmüyor kimsenin onurunu sattığı filan yok kimse patronu tarafından hergün falakaya yatırıldığı filan yok kimse çalışmaktan mutlu olmaz ama sadece tembeller bu durumdan şikayet eder.tembelsin işte ben de tembelim kabul et insanoğlunu suclucagina dava dava deyip durcagina tembelliğini kabul et

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar , yazıyı nasıl bu kadar yüzeysel okuyabiliyorsun anlayamadım. adam konforlu bir hayat istese elde edememesi için sebep var mı ? insanoğlunu suçlayacağına demişsin kimi suçlaması gerekiyor ? bu dünyada başımıza gelen şeyler içinde bulunduğumuz sistem hayvanların veya bitkilerin suçu mu ? adam en azından belki birileri anlar diye oturup yazı yazıyor belki bir kişi fark eder belki ufak da olsa fark yaratırım diye yazılar yazıyor . bir yazısında yazıya başladığımda ramazandı şuan bayramdayız diye yazmıştı. zaman belki abartılıdır ancak yaptığı araştırma muazzamdı. bu kadar uğraş sadece tıklanma sayısı hazzıyla açıklanamaz . adam uğraşıyor en azından buna saygı gösterin.

      Sil
  12. Sonu yok bu dünyanın Ya RABB....
    Kula tapanlardan eyleme beni!
    Aldanıp dünyanın süslü haline
    Yoldan sapanlardsn eyleme beni!
    Ne var ise SANA gelmeye mahkum
    Ölmem sananlardan eyleme beni!
    Her zerrede SENÎN mührün var iken
    Gören görmezlerden eyleme beni!
    Toprağın altına girdiğim zaman
    Hesap vermezlerden eyleme beni!
    RABBIN kim? deyip de sorulduğunda
    Lal olan kullardan eyleme beni!
    Derdi çok bu yalan dünyanın YA RABB
    Îsyan edenlerden eyleme beni!
    Ezeli ebedi bu dünya sanıp,
    Seni bilmezlerden eyleme beni!

    YanıtlaSil
  13. Hz. Suleymanin atlarini da hatirla sikko mal Allaha sukure bir aractir ayni zamanda.

    YanıtlaSil
  14. Hz. Suleymanin atlarini da hatirla sikko mal Allaha sukure bir aractir ayni zamanda.

    YanıtlaSil
  15. Kendi blogunun reklamını yapan sığır arkadaşın yorumlarını silmen ümidiyle...

    YanıtlaSil
  16. Yaw Hacı Dayım,Senin yazılarını keyifle okuyorum.Benim zihnimi açıyorsun, öncelikle teşekkür ederim.Fakat ilk defa sana bi yanıt yazıyım, düşüncelerine azcık da muhalif olıyım istedim.
    Sen çalışan, para kazanan insanların hepsini aynı kefeye koyup yanlış yorumlar yapıyorsun.Ben sevdiğim bir okulda okudum, sevdiğim bir işi yapıyorum sevdiğim bir ailem ve çocuklarım var.Yaptıgım işden keyif alıyorum.Etrafımdaki , çevremdeki en az 50 kişide benim gibi.Yani evlerini işlerini mezun oldukları okullarını falan seviyorlar.Olm bi tek sen bölesin , bak sevmedıgın okullarda okumuşssun sevmediin şeyleri yapmışssın.İnan bak senin bu sayfanı okuyan bz hepimiz çok keyifliyiz.Aramızdan bir kac tanesini arada bir sana gönderip şikayet ettiriyoruz ki, kendini daha da kötü hissedip yanlız değilim duygusuna kapılasın diye:)
    Hacı bak dürüst ol.Sende SANATÇI olamadıgın için ELEŞTİRMEN olmuşsun.Gel azcık sanatçı olmayı dene şu hayatta inan bak çok keyif alacaksın, gerçek hayat burda gerçek sanatta burda.Senin anladığın şekildeki CENNET'e eleştiren tarafta yer alarak kavuşamazsın.SIRAT köprüsü üzerinde kalırsın walla..Ama eleştrimen değilde SANATÇI olursan ya cennetliksin ya cehennemlik.Sen Sıratlık sın şuanda :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Dünyada ancak aptallar yada hayvanlar mutlu olurmuş.senin gibi çok dünyada merak etme evrenin askerleri gibi zombi gibi yaşıyorsunuz yani yaşayan ölüler kendinizi diri diri öldürmeyin der kuran .ölümce uyanılacak bir hayat..

      Sil
  17. Gerçekte çoğu insan özgürlük istemez. Çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir. Ve insanların çoğu sorumluluktan delicesine korkar
    -Sigmund Freud-

    YanıtlaSil
  18. kardeş bu tür bir ortamda dediklerini yapacak adam sayısı kaç sikerim böyle düzeni diyip çoluğunu çocuğunu aç bırakacak kaç insan tanıyorsun. Yazdıklarına diyecek bişey yok hepsi doğru ama unutma sen ailenin yaptıklarını çekiyorsun onlarda kendi ailelerinin onlarda onlarda uzar gider. çocuğunda senin yaptıklarını çekecek bu dünyayı bu hale bizler getirdik demek ki bu düzeni seviyoruz sikilmek hoşumuza gidiyor ki toplum olarak bunları hakediyoruz. sonuç "aynen devam veya ananıda al git dağda yaşa" felsefesi :)

    YanıtlaSil
  19. ahhhhh ohhh yehhhhhhhhhhhhh aahhhhhhhhhhhh ıhhhhhh çişim var ya üşüniyorum yapmaya ahhhhhhhhh

    YanıtlaSil
  20. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Henry Kissinger ve Rothschild ailesi üyesi James Rothschild ile buluştu. Toplantıyı Michael Bloomberg organize etti
    https://twitter.com/ragipsoylu/status/779088907862507520

    YanıtlaSil
  21. Bu sabah metrobüste "darbeye karşı olanların" hislerini düşünürken benzer bir mantığa ulaşmıştım. Şöyle ki adam iktidarı/iktidardaki kişiyi sevmese de "demokrasinin yanında olduğunu" söylüyor ve aynı safta yer alabiliyor. Kanaatimce bunun aslı -askeri yönetimdeki- bir ortamda elde edemeyeceği/tutamayacağı şeyleri kaybetme korkusu; konfor.

    YanıtlaSil
  22. Kelimleri kurşun gibi kullanabilen bir insan olduğunu düşünüyorum. Yazı için kendi adıma teşekkür ederim.
    Şu sayfama da bir göz at sikko https://anideaman.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  23. Efe aydal hakkında ne dusnuyorsun

    YanıtlaSil
  24. NEDEN ?
    ancak bu sorunun cevabını öğrenırsek ya da hıssederek anlarsak bu yazdıklarını anlarız ve doğru yolda yasayıp yaradanı buluruz.

    YanıtlaSil
  25. Deveye diken, insana ...

    YanıtlaSil
  26. Çok severek okuduğunuz bir üniversite ve çok severek yaptığınız öğretmenlik mesleğiniz var ve siz bir paragraf yazıda defalarca imla hatası yapmışsınız. İlginç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size katılıyorum yusuf yusufoglu.Ayrıca adsız 23 eylül 12.58 de yorum yapan şahıs bu yaşına kadar mükemmel bir yaşamı olmuş ise de bundan sonra da aynı hayatı yaşayacak diye bir kural yok ki yaşlılıkta sıkıntı çekmek eminim çok daha zordur.Ayrıca Kur'an-ı Kerim de yanlış hatırlamıyorsum Allah doğrusunu bilir "İnanan kullarımın isyan etmeyeceğini bilsem o inanmayan kulların merdivenlerini bile altından yapardım..." gibi bir ayet vardı.Bu dünyada hiç sıkıntı yaşamadığıyla övünen insan bence önce insanlığını sorgulasın

      Sil
  27. Hem sevindim hem de efkarlandım şuan.

    YanıtlaSil
  28. Mayk bakış açın fena değil gibi duruyor. Bunlar bildiğimiz şeyler, anlattıklarının çoğu klişenin babası ancak bunları hatırlatman da bizim için çok faydalı çünkü insanın bişeyi biliyor olması önemli değil, arada bir ona hatırlatılması lazım. Sen de bunun yaptın kanımca. Bir de şu küfürlü konuşmaları bıraksan süper olacak. Bunun ilgili şöyle bir teori var hemen seninle paylaşayım. Bu teori benim küfür konusundaki fikirlerimi çok değiştirdi tavsiye ederim;

    https://onedio.com/haber/tecavuze-1-destek-veren-tecavuz-karsitlari-666696

    YanıtlaSil
  29. Herkes avazı çıktığı kadar susuyor. Sonu olanı amaç edinmemeyi;kendisine olan özsaygısını yitirmiş,kendine ait bir değerler sistemi olmayan insandan bekliyoruz. Herkes bazen biliyor veya hissediyor neyin ne olduğunu ama kimsenin vakti yok durup ince hassas şeyleri anlamaya. İnanmak, düşünmek, dert edinmek, şahit olmak, gerçeği söylemek, seçmek... Bunlara değil vaktimiz. Daha fazla kazanmaya daha fazla biriktirmeye daha fazla doymamaya. Ölümümüz kendi elimizden olacak. Tabiki eleştirmek en kolayı. Ama rad suresi 11. ayetteki gibi değişime önce insan kendinden başlamalı. Ben değişmezsem toplum değişmez diyebilmeli. Ölümün öldüremediği şeyler var bu hayatta. Onlara talip olabilmek umuduyla.
    Ölüme bakışla alakalı bu yazıyı okumanızı da tavsiye ederim:
    http://affanbertrand.blogspot.com.tr/2016/05/blog-post_62.html?m=1

    YanıtlaSil
  30. Dunya hayati ile ayetlere bakabilirsiniz..
    Ne zordur ne kolay ne iyidir ne kotu,diyaelektik bicimde zitliklarin icinde akar gider. Iyi insanlarda var hayatta asinda

    YanıtlaSil
  31. Tayyip James rotschildle gorusme yaptı anlaştılar en sonunda

    YanıtlaSil
  32. Erdoğan'ın hedefi Türkiye'yi Osmanlı benzeri bir yapıya dönüştürüp Osmanlı'nın liderlik ettiği dönemlerde ki gibi Dünya'da bir rol model oluşturmak. Rothschild ve Kissenger ile yaptıkları görüşmeyi bu çerçeveden değerlendirmek lazım. ABD varken Dünya'yı yönetenler buna yanaşırlar mı? Sanmam.

    Ayrıca Magnus Carlsen'in orada ne işi var bu da çok ilginç bir detay.

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel bi yazıydı.Bilmiyorum fazla analiz yapıp yapmadığını.Fakat sanırım benim en çok ilgimi çeken yazıların bunlar oluyor (Stanley Kubrick vs.) Akşamları oturup yazılarını okumak yaptığım en faydalı işler sırasinda ilk 5'e girer.Neyse analiz diyordum,Eminem hakkında da şöyle uzun bir yazı yazsan çok iyi olurdu.
    Yaş:14

    YanıtlaSil
  34. Para bu devirde güç demek. Güç insanlara gerçekleri gösterebilmende bir araç ise neden para için çalışılmasın ve gerektiğinde de çalışılan pozisyonun şartlarına göre giyinilmesin. Ve akıllı birisin neden kendi şirketini açıp sistemde en güçlülerden biri haline gelip sistemi çökertmek için çalışmıyorsun. Bak Chobaniye adam Amerikayı sallıyor ve sadece 4 yılda. Yani ömrün boyu çalışman gerekmiyor. Zekiysen doğru bir stratejiyle gücü kazanabilirsin ve sistemi kökten olmasa da değiştirebilirsin. Sistemi gücü kazanmadan çökertemeyeceğini görebildiğini düşünüyorum.

    Bu arada yaptığın şeyi biraz önce sildiğim cümlelerden birinde sanat olarak nitelendirmiştim ama özünde sanat bu değil. Yaptığın şeyin cihat olduğunu da sanmıyorum. Sahi sen ne yapıyorsun.!

    Mevcut durumuna empati yaparak sana tavsiyem, kendine rotası belirlenmiş bir amaç edinmelisin BU DÜNYADAN ve sonrasında gerekiyorsa imanını da yanına alıp bir şeyler yapmaya başlamalısın. Gerçek gücü kazanabileceğin bir şeyler. Yoksa ömrün sadece konuşmakla geçecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı anlamış görünmüyorsun. Paranın bu devirde güç olduğunu inkar etmiyor. Gerektiğinde çalışılan pozisyona göre giyinmeye karşı bir şey de söylemiyor. Gerekmediği halde üniformalı eşekler olmayı kast ediyor. Gerekmediği halde üniformalı eşek olmak; yeteneği olmadığı halde salt para ve güç hırsıyla hile ve entrika yaparak hak etmediğin yerlerde olmaktır. Hak edene karşı hiç bir şey söylenmemiş bu yazıda.

      Mesela;
      "İnsanların beğenilerinden tutun da ahlak yargılarına veya size olan sadakatlerine, sevgilerine kadar her şeylerinin değişken olduğu bir hayatta, en son amaç edinilmesi gereken şey bu dünyaya ait olanlardır."

      Gibi bir cümleden dünyevi olan her şey önemsizdir, ihtiyacın kadar para yeterlidir gibi bir anlam çıkmaz. Bu hint fakiri mantığı. Fakat çalışma, çaba, emek bunların motivasyonunun bir gömlek, bir çanta, bir akıllı telefon, bir araba üzerine temellendirilmesinin hem dünya için hem birey olarak insan için ne kadar yıkıcı olduğunu gösteriyor. çünkü geçici olan şeylerden alınan motivasyon da geçicidir. Bu yazıda para, güç, kariyer vs. değil, insanlığın motivasyon temellerinin para-güç-kariyer olması eleştirilmiş.

      Sil
    2. Lenin'in, Marx'ın bazı düşüncelerini "fazla metafizik" bulması gibi sende bu yazıdaki benzer noktaları aynı mantıkla yorumlamışsın.

      Sil
    3. Ben zaten bu çocuğun insaniyetine ve zekasına bir şey demiyorum. Tek istediğim biraz ışık tutmaktı hayata ve buna göre de İslam'a bakışına.

      Sil
    4. Kusura bakma kafam yerinde değil cümlelerim anlatmak istediklerimin yakınından bile geçmemiş. Ama ben seni anladım, uyarı yapacak kadar düşünceli olduğun için de teşekkürler.

      Sil
  35. Faydalı bir yazı oldu benim için, sağolasın sikko.
    Bir gazetede veya dergide köşe yazarı olsan aslında ne güzel olurdu diye hayal ettim şuan, harbiden böyle bir imkanın olsa düşünür müydün?

    YanıtlaSil
  36. Bu günkü hayat,doğuyorsun, anne yok, baba yok taksit ödemek için çabalıyorlar,belki nine ,dede var veya bakıcı. 3 yaşında okula başla ,çocukluk yaşama, ergenlik yaşama,gençlik yaşama . Okullar bitsin hayata başla, taksitleri öde ,emekli ol ,torunlara bak , toprak ol git.
    İnsan yaşamıyor, diğer canlılarda yaşayamıyor, bir kaç gün önce göçmen kuşların göçünü gördüm ,sayabildim bitirdik yaşam alanlarımızı ne yüzle gideceğiz toprağın altına ?

    YanıtlaSil
  37. Yazilarni okumak büyük zevk. Yazıya başlamadan önce bir tariyorum ve inşallah çok uzun bir yazıdır diye dua ediyorum gerisini sen düşün. Bu da son zamanlarda yazdıkların gibi kısa bir yazı olmuş umarım güzel araştırmalar yapıp insanlık adına güzel işler başarıp uzun uzun yazılarını yine paylaşırsın saygı ve sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  38. Sikko güzel yazmışsın da senin için bir şey söylemek istedim. Çok fazla sigara içtiğini yazmıştın. Sence Allah'ın bizi sınadığı şu dünyada dünyevî şeyler yüzünden kendine zarar vermeye başlamak, kendine sürekli zarar vermek yanlış değil mi?

    Bir yazında ilk defa babanın vefat ettiği gün sigaraya başladığını yazmıştın. Buradan babanın üzüntüsü üzerine sigara başladığını anlıyorum. Acını da anlıyorum, ona hiçbir sözüm yok. Fakat bu kendine bu kadar zarar vermeye başlamak için bir sebep mi? İçtiğin sigaralar sana bir yaşama sebebi verip, seni mutlu edip babanı kurtaracak mı? Dünyada olan biten bir şey için, herkesin karşılacağı bir sonuç seni bu kadar etkiledi diye "ben de kendimi zehirleyeyim, çabuk öleyim" demek doğru mudur? Dinen bu ne kadar doğrudur?

    Sadece bir de bu açıdan düşün dedim. Kendine iyi bak.

    YanıtlaSil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  40. “Tanrı erkeklere bir beyin ve bir penis vermiştir ancak sadece birine yetecek kadar kan dolaşımı sağlamıştır.” demiş Robin Williams. 3 ay sonra 21 yaşıma girecegim. seks hayatım vasat durumda. söylediklerin de yanlış yok tatlım. lakin şu anda beynim sekse odaklı. çünkü olmayan şeyi düşündürür sana beyin. eminim evin barkın vsvvs vardır... bunun rahatlığıyla iki allah kelamı çakabiliyorsun. tuzu kuru olmalısın. hem fakirim hem sikim kalkıyor benim, geçim derdim var. siktiri boktan işte çalışıyorum. neden, yaşam mücadelesi mi allah korkusu mu?

    YanıtlaSil
  41. Adamım bence eksik gözlem yapmışsın. Bende bu soruyu kendime çok sordum; insan neden hep daha fazla zengin olmak ister? Nihai amaç olarak "saygı duyulmak" olduğunu fark ettim, yani senin dediğin gibi "konfor" belki ilk amaçtır ama asıl amaç değildir. Bilmem kaç şirketi olan holding sahibi birisi neden hep daha fazlasını ister ki. Adamın yedi sülalesine yetecek kadar parası var, milyonlarca insan saygı duyuyor ama daha fazlasını istiyor.... Çünkü adam kendinden daha zengin olanlardan da saygı görmek istiyor. Demem o ki kapitalizm insanın karakterini sikip atmıştır. Ben çocukken içinde bulunduğum toplumda efendi ve bilge insanlar saygı görürdü, şimdi yine aynı toplumda sadece zenginler saygı görüyor... Eskiden efendilik para ederdi şimdi orosbuçocuğu hırsız sahtekar bir piçsen adam oluyosun...

    YanıtlaSil
  42. Oldukça masum düşünceler bunlar. Evrimsel olan tek gerçek insanın tüm eksternalleri daha iyi üreyebilmek için istediği. Oxford'da okuyan adam da daha iyi üreyebilmek için okuyor. Bu açıdan bakıldığında üremek öldürmekle beraber primer bir içgüdü olduğu için dönüp dolaşıp yine ölüm korkusuna geliyoruz. Tamam lan olmuş bu. öpücük.

    YanıtlaSil
  43. Düşüncelerime tercüman olmuşsun Sikko. Böyle düşünen insanların olduğunu bilmek sevindiriyor.

    YanıtlaSil
  44. Sikko, hadisleri reddediyorsak, nasıl namaz kılabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karsim hadisleri inkar mi ediyosun ? Tovbest

      Sil
  45. Aboov, 6.45 yayınları mı okuyorsun sikko bu arada. Nasıl klişe yazı olum bu, bu yazdığını orijinal yazı mı zannediyosun sen?

    Michael sikkofield belli ki yoksulluğun ne olduğunu bilmiyor. Hiç insanın sahip olduğu bütün parasının 1 lira olmasının ne demek olduğunu da bilmiyor. Aile geçindirmek için "boyun eğen" insanları neden eleştirmiyorsun ayrıca? Kimse böyle şartlara sahip bir dünyada üremeye zorlamıyor insanları. Aklını kullanaymış, o da mı bize dert?

    Hele hele parasız kalan kadınlar nelerle uğraşırlar bu dünyada... haberin olsa 40 gün 40 gece kusarsın burada. Böyle çocuk idealizmiyle, "ayy boyun eğiyorlar çalışıp da" havaları özgürlük getirmez kimseye.

    Hakikaten, sen bu dünyada kadınların çektikleriyle ilgili ne düşünüyorsun? Bir de bu konuda yazsana. Adını bile sikli mikli yapmışsın, belli ki bir kadın düşmanlığın var. Benim tacizden hiç iş değiştirmemiş kadın tanıdığım/arkadaşım yok mesela. Sen sanıyor musun ki illuminati olmayınca, kapitalizm çökünce filan dünya doğru düzgün bir yer olacak, kadınların erkeklerin sik derdiyle uğraşması bitecek?

    Zaten gerçek hayatta bir şey yapmaya gücü yetmeyen insanlar yazar olurlar, kendini asi dahi zannedip gezerler. Sıkıyorsa gerçek dünyada işe yarar bir şey yapsana. Laf laf laf...

    Bu laflar gerçek hayatta bir işe yaramıyor, bilesiniz maykıl bey. Herkes gibi boş ve işe yaramazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek hayatta bir şey yapmaya gücü yetmeyen insanlar mı yazar olur. Hadi lan ordan, yazarlık gibi özel bir yeteneği olan insanları bu kadar küçümseyemezsin. Daha adamın yazısını bile anlamamışsın. Ulan senin gibi okurlar olduktan sonra yazarlar ne yapsın, öküze laf anlatmak ya da anlamasını sağlamak deveye hendek atlatmaktan zor.Harbi dalağın önde gidenisin ya

      Sil
  46. Cemre abi tam aylı bir iş olmasada düzgün bir gelir sağlayacak bi işte çalış, Galatasaray mezunusun, elbet helal yollu, faydalı bir iş bulursun, para kazanmak gerek abi. bu seni daha yaratıcı düşündürecek. anladın sen. selam.

    YanıtlaSil
  47. Gene güzel bir yazı olmuş tesekkurler....

    YanıtlaSil
  48. Harikasın üstadım, asker örneğin harika.

    YanıtlaSil
  49. EŞİNİ PAYLAŞMAK İZLETMEK İSTERSEN TELDE SEVİŞMEK BOSALMAK İSTEYEN EVLİ & DUL BAYANLARİ KIZLARI BEKLİYORUM EKLE hayatabakisim@hotmail.com farkı göreceksiniz

    YanıtlaSil
  50. Yazinda belirttigin cok noktaya can'i gönülden katiliyorum, aynen hissettiklerimi nakletmissin. Bunlari hissedip de simdiye yazmamis olmamin sebebi ise, yargilayici dilden duydugum tereddüt, ve kimseyi yargilamak istememem. Zira yargilamak yalnizca O'na mahsustur. Ve ümit ederim ki, o dosdogru bir yol üstünde olayim, zira herkes yalnizca kendisinden mesul. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  51. Biraz da su ruhun seytana satma uzerine birseyler yaz sikko

    YanıtlaSil
  52. insanın ağlayınca uykusu kaçıyor ya ilginç

    YanıtlaSil
  53. Birkaç naçizane tavsiyem var.Artık bu çizgiden vazgeç.Sen iyi bir araştımacı ve bunu kendi diliyle anlattığında başarılı olan birisin.Uzun zamandır iniştesin ve bu tıkanıklıklığı felsefe üzerine yoğunlaştığın için yaşıyorsun.Sen felsefe yapma kardeşim.Sen zaten bin yıldır söylenmişlerin tekrarı olma.Özgün ol.Sana bunu şöylede gösterebilirim.En başa dön ve yazılarına ara ara sabırla göz at.Değişimi ve sıkıcılığı göreceksin.İyi yaptığın bir işi bırakıp sıçma artık ya!Yordun oğlum yordun!DÖN GERİ!

    YanıtlaSil
  54. bizim en büyük hatamız bu kapitalizm duvarını aşamamamız

    YanıtlaSil
  55. Eski yazıların güzeldi de yeni yazılarında her konuyu toplayıp getirip dine bağlıyorsun.

    YanıtlaSil
  56. Yemin ederim seni o kadar çok seviyorum ki. Senin depresif yazılarının altına "Toparla kendini,sen güçlü adamsın yaparsın" yazanlar gibi sikindirik tavsiyeler vermek istemiyorum. Tek söylemek istediğim müthiş zeki bir adamsın. Senin gibiler sadece harekete geçtiği sürece var olurlar. Allah senden razı olsun Cemre abi. Her namazıma seni de katıyorum, inşallah hayatın güzel geçer.

    YanıtlaSil
  57. adam inancını katmadan bi bok yazmaz, kritik etmez oldu arkadaşlar, siktirin gidin bu siteden. ben gidiyorum.

    YanıtlaSil
  58. "Kader ve irade" konusunu cozen tasavvufu da kureselciligi de vahdeti vucudu da seytani da diger herseyi cozer..

    YanıtlaSil
  59. sonunu çok güzel bağlamışsın,ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
  60. ya sikkocum inan bana anasını avradını bafillediğimin yerinde kafayı sıyıracağım insanların benlikten karakterden haysiyet ve şereften adaletten daha fazla bindiğin arabaya ve statüne değer vermeleri diğer insanlarıda cesaretlendiriyor motive ediyor inan artık takatim kalmadı sırf söylediğin doğrular sen zengin yada yüksek mevkide olmadığın için dinlenmezken o imkanlara sahip birisi orospu çocukluğuunu bile övse takdir topluyor bu toplumun gözünde varolabilmek için
    1. şart para
    2.şart mevki makam statü adına ne derseniz işte
    bunların dışında toplumun seni adam yerine koyduğu ve dinlediği yok ve bu toplumda hangi işte çalışıyor olursan ol illaki bişeylere gözünü yummak bişeyleri kitabına uydurmak zorundasın ve illaki birilerine yalakalık yapmak birilerini kollamak korumak torpil geçmek zorundasın inançlarına ne kadar aykırı olursa olsun bunları yaptığın zaman toplum gözünde onayı alıyorsun mümin müslüman efendi birisi olup çıkıyorsun ama onların çıkarları ile çatıştığın zaman kafirlikle şeytanlıkla itham ediliyorsun bir kere denemiş bir çok kerelerde kendimi vaz geçirmiş biri olarak size söyleyeceğim şey şudur inanın intiharı düşünmediğim bir sabah bile yok hergün yataktan kalkmadan önce alrm çalarken o bi kaç dakikalık bazende saniyelik anda intiharı düşünürken buluyorum kendimi bu acınası hayat son bulmalı bu dertleri artık başkası yüklenmeli diyorum tek sebebi intihar edemememin öteki dünyaya ve allaha olan inancım oda olmasa bu amansız monoton döngüyü tekrarlamanın ne anlamı var allah aşkına neyse içimi döktüm valla hatta kaynatanı kaynatanı çükerek kapatıp içimde ukte kalan bir olayı daha nihayete erdirerek gidiyorum

    YanıtlaSil
  61. ALLAHUAKBAAAAAAAAAAR trap mix.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işidden bi kaç ta neşid patlattınmı keyfimize diyecek yok sadükül sawarin veya fela fela güzel gider bu kafalara kardeş :D :D

      Sil
  62. Şu sistem bizi kelepçeliyor. Bizi öyle meşgul ediyor ki sadece seni okumaya zaman buluyorum başka kitap değil. Elimde olsa sadece kitaplar, internet, yatak ve kahve ile bile yaşarım. Ama yok abi öğrenciyiz. Ekonomik bağımsızlığımı kazanmam lazım. Aileme karşı da sorumluluklarım var benim. Noolcak bu işin sonu. Herşeyi siktir edip yaşayamam da. Köleliği bir süre de olsa yaşamak zorundayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözüm bilinçlendirmekse insanları pierkardin gömleklere ve bolca zamana ihtiyaç var.

      Sil
    2. köleler birleşin diye bir spartaküs çığlığı atmak isterdim ama allahsız kitapsız bir gomminis gibi görünmekten korkuyorum

      Sil
  63. Hizbullah cemaatinden biri olarak seni takdir ederek okuyorum.kendine özgü bir uslubun var.kufurlu yazsanda anlatmak istediğin içeriği anlıyorum. Allah ayaklarını sabit kılsın ve canını musluman olarak alsın.vesselam.

    YanıtlaSil
  64. Hizbullah cemaatinden biri olarak seni takdir ederek okuyorum.kendine özgü bir uslubun var.kufurlu yazsanda anlatmak istediğin içeriği anlıyorum. Allah ayaklarını sabit kılsın ve canını musluman olarak alsın.vesselam.

    YanıtlaSil
  65. iyi diyorsun da güzel kardeşim, çalışmayalım da acımızdan ölelim mi? değirmenin suyu bi yerden akmak zorunda. biz de istmez miydik devlet bin gayme maaş bağlasın meritokrasinin asilzadeleri gibi geçinip gidelim.

    YanıtlaSil
  66. Cüzleri değişik duygu zamanlarında oluşmuş, bütünü tam sukunet ortamında yazılmış güzel bir yazı olmuş mübarek insan
    Ölüm korkusunun olması gereken yer; ahiret hayatına inanan, bu dünyada güzel şeyler ekemeyip,diğer tarafta güzel mahsuller alma ihtimali düşük olan biz aciz insanlar için, o süslü sonu çöpe gidecek olan hayallerinden uyandırması için fayda verebilir.vesselam vel ikram

    YanıtlaSil
  67. Sikko söylediklerinin hepsi doğru, ben de senin gibi düşünüyorum. Sadece 'insanlar' konusunda sana katılmıyorum. Çünkü senin de söylediğin gibi, sonu olan şeylere kendimizi adamak yani maddiyat odaklı olmak gerçekten saçma, ama insani değerler öyle değil, onlar maneviyat. Bilmiyorum ben senin yaşantını tabi, ama etrafında güvenebileceğin, dostluğunda çıkar gözetmeyen, seni seven insanlar varsa bundan daha kıymetli bişey yok bence.

    YanıtlaSil
  68. Ölüm kavramı hakkında antik çağlardan günümüze bircok dusunur birkac kelam etmistir. Burde bunun yaninda soylenenleri degersiz kilacak yaradanin sozleri vardir ki Ölümün kacinilmaz oldugunu bu hayata cok bel baglamamiz gerektigini soyler. Cemre nin yazdiklari isiginda sunu dusunmenizi isterim. Allah bizden asl olan bir yerden bahseder: Onun katı, Onun boyutu. Pekala bu dunyaya bir ruya alemi kendi boyutuna ise uyanıkken icinde bulundugumuz alem diyebiliriz. Burdaki problem şu. Biz hiç uyanık olmadık. Yani gozumuzu bu rüya icinde açtık. Ve elimizdeki tek silah rüyadaki onca belirsizligin karmasikligin arasindan Allahı bulup "inanmak". Bu o kadar zorki. Peygamberimizi cok iyi anliyorum. Bu dönem insanlari inanmak istese bile inancin un ufak edilip parcalara kollara ayrilmasina sahit olduktan sonra silahlari paslanir olmustur. Velhasili.. Demek istedigim bu koca ruyayi bir evrene benzetirsek. Ve Yaraticimiz bize bu evrende(rüya aleminde) dogru yolu gercegi((uyanikken hissetmemiz gereken alemi)) bulmayi ogut ediyorsa; biz sandigimizdan daha buyuk potansiyele sahibizdir. Ve bu potansiyel "Neden var olduk?" Gibi sofistike bi soruya ayrilabilecekken modern dünya masallarina((ideolojiler)), goruntu ve bu goruntuden kaynaklanan algilarin savasina, sonu kesin olarak olan hazlara ayrilmis durumda.. Hepimiz cok zor dönemlerden geciyoruz. Dunyanin maddi daha kotusu manevi hali ortada. Belki gozumuzu korkutur bu durum ama uyandigimizda bilgi ve erdemin hazzina her saniye varan cennetteki is adamlarindan biri olarak uyanmak ancak bu zorluklara karsi aklimizi ortaya koyarsak mumkun olacaktir.. dil bilgisi hatalari icin kusura bakmayin. Zira sabahin bi vaktinde telefondan yaziyorum :)

    YanıtlaSil
  69. Eee tutupta kontrolü içinizdeki sese yani egomuza diğer tabirle nefise teslim edersek egomzda dünyasal bütün zevklerin peşinde koşar, zira egonun görevi bizi hayatta tutmaktır, allahın kurallarıda bu kontrolü sağlamakta.
    A new earth kitabında egodan ve dünyadan özgür olmak isteyenler için güzel ipuçları var

    YanıtlaSil
  70. Sikko bu varoluş meselelerini bir kenara bırakıp daha dişedokunur işlerle uğraşsan ne güzel olur. Sen iyi roman,öykü yazarsın. Mizahı da iyi yaparsın.
    Sana ne birader dinden. Herkes neye inanmak istiyorsa dilediği gibi inansın. Hem görünen o ki dinin yolu yordamı yöntemi konusunda daha çok toysun. Çok okuduğunu biliyorum. Yani inanıyorum. Ortalama insanoğlundan zeki olduğun da açık. Lakin bilgi ve yorum kabiliyeti tek başına bir konuda yetkin etmiyor ki insanı. Çok uzar gerekirse (ki hiç sanmıyorum) daha çok yazarım. Kal sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  71. https://www.youtube.com/embed/08ht9w7p7mI
    https://www.youtube.com/watch?v=lAgWsV0f5aw&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/embed/1Ca1UazPPdk
    bilader her yerden yazdım, şu videolara bakıp inceleyip duruma göre insanları bilgilendirebilir misin acaba?

    YanıtlaSil
  72. Güzelmişsin. Umarım günün birinde M.S yi de bir chuck palahniuk edasıyla bunları yazıp okuyanlar üzerinden banknot sayarken bulmayız. Samimiyetin esen kalsın.

    YanıtlaSil
  73. Michael, kardeşim yazıların oldukça iyi. Gayet faydalı oluyor gerçekten. Teşekkür ederiz emeklerin için. Bu arada, ilerleyen zamanlarda seninle yüz yüze görüşmek ve konular hakkında fikir alış verişi de yapmak isterim açıkçası. İstanbul'dasın bildiğim kadarıyla ?

    Bununla birlikte, hem hayat olarak hem de mesleki olarak deneyimlerime göre ve de yaklaşık son 6-7 yılda tüm bu konular üzerinde oldukça spesifik araştırmalar yapmış birisi olarak senden daha iyi bildiğim konular ve kısımlar da var hatta açıkçası görebildiğim kadarıyla. Tabi belki de senin de burada paylaşamadığın ekstra şeyler olabilir.

    YanıtlaSil
  74. Her neyse. Buradan hepinize tüm bu konuları kapsayan önemli bir konuya değinmek ve örnek vermek istiyorum. Şu anki küresel Manüpilasyon Sistemi ve Illuminati (Aydınlanmacılar) aındaki örgüt ve daha da geri planda duran diğer bazı karanlık örgütler bütünü, akılları sıra Gerçek Tanrı'nın (Allah C.C.) yerine geçmeye çalışıyor malesef. Haşa, bu gerçek anlamda zaten mümkün değil elbette. Ancak yapmaya çalıştıkları bu ve bunu bazı yönleriyle %100 olmasa da gerçekleştirebilecekler gibi görünüyor malesef. Bu gerçekten şu anda yavaş yavaş oluyor gördüğüm kadarıyla. Bu malesef ellerindeki teknoloji ile mümkün. Sadece düşünün. Kuantum Sistemler, kuantum bilgisayar teknolojisi(klasik dijital devre mantığının yerine geçecek olan), robotik ve otomasyon, ve yeni nesil dijital cloud sistemleri, 5G (5. Jenerasyon Telekominikasyon), Blockchain ve Bitcoin ... Bir de bu adamların farklı boyutlardaki varlıklarla olan iletişimini hatırlayın. Damalı Zemin ve Latin aalfabesindeki X harfi, boyutlar arası iletişimi de simgeler aynı zamanda ( Interdimensional Communication ). Şimdi bu boyutlar arası iletişimle mantığı ile yukarıda saydığım teknolojilerin bütünleşik yapısını ve işleyişini bir düşünün. Daha doğrusu git gide böyle bir bütünleşik yapıya evrimleşecek bu sistem çok büyük ihtimalle !!

    Şimdi de size bir örnek vereyim: GTA 5 PC oyunu. GTA'daki mantık, aslen onların istediği dünyaya yönelik bir geçiş evresidir. GTA 5'e baktığınızda sadece açık bir şekilde !!! Illuminati ve okült sembolleri ve amblemleri görmezsiniz. Bunların yanı sıra GTA 5 aynı zamanda zihin kontrollü köle toplumunun da bir ilk simülasyonu niteliğinde. Eğer bu konyua hakimseniz ve iyi düzeyde İngilizce'niz varsa oyunun konusunu takip ettiğinizde bunu daha iyi anlayabiliyorsunuz. Ayrıca, oyun karakterleri, birçok kez illuminati ifadesini konuşmalarında kullanıyor. Ya da örneğin, içecek makinasından gazlı içecek satınaldınız ve sonrasında eve geçip televizyonu açtığınızda karşınızda o içecekle ilgili bir reklamla karşılaşabiliyorsunuz resmen. Yani, sürekli izleme ve kamera ve daha yüksek teknolojilerle gözleme mantığı. Alın size bir nevi 1984 simülasyonu. Şimdi düşünebiliyor musunuz insanoğlunun resmen piramidin tepesindeki göz sembolüne tapar hale geldiğini ve ondan bağışlanma diler hale geldiğini !! Gerçekten de oldukça korkunç ve acı verici olurdu böyle bir şey. Malesef, yaşadığımız gerçek hayatta adamların niyeti bu. Şeytan adındaki varlık, kendince bu adamları Tanrı'nın yerine geçirmeye çalışıyor ancak bu adamlar ya şeytanın onları da yüzüstü bırakacağının ve daha doğrusu zaten bırakmak zorunda olduğunun farkında değil ya da bilmelerine rağmen şeytana tapıyorlar ki bu, daha da vahim. GTa 5 oyununda bunları bir çok kez deneyimliyorsunuz resmen dikkat ederseniz. Ancak bunları kolayca görebilmeniz için oldukça fazla bilgi birikiminizin ve tecrübenizin olması gerekecektir büyük olasılıkla. Bunun haricinde elbetteki illüminati geçmişten bugüne birçok PC oyununda da kendisini gösterdi zaten ancak GTA 5'in yeri bu açıdan daha özel. Tüm bu konularla ilgili oldukça özel araştırmalar yapmış bir Makina Mühendisi olarak hepinizi buradan tekrar uyarmak istiyorum. Lütfen gerçekten de uyanık olun. Umuyorum ki Allah'ın izniyle asla bu arzularının yanına bile yaklaşamayacaklardır.

    YanıtlaSil
  75. Bir de başka bir konuda uyarmak istiyorum : 2017'de Türkiye'de bir iç savaş çıkarılması muhtemel gözüküyor. 2020 ya da 2023 de bir III. Dünya Savaşı olacak veya bu tarihler bir üçüncü dünya savaşının başlangıcı da olabilir. Bunu aslında izlediğimiz televizyonlarda kendi dilleriyle adeta söylüyorlar.

    Michael Kardeşim, bir de yazılarında şu "gadasını aldıklarım ve kaynatasızlar" gibi ifadelerini daha az kullansan ve hatta bazı yazılarında hiç kullanmasan çok sevineceğim. :))

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  76. Unknown-lucy cat porno'yu burada paylaşan arkadaşın kafası iyi herhalde. Ya da başka ibr şeyin peşinde. Burada niye porno videosu paylaşıyorsun ki ?

    YanıtlaSil
  77. Unknown-lucy cat porno'yu burada paylaşan arkadaşın kafası iyi herhalde. Ya da başka bir şeyin peşinde. Burada niye porno videosu paylaşıyorsun ki ?

    YanıtlaSil
  78. Michael, anonim yorum seçeneğini kapatman hiç güzel olmamış.Tekrar yazılarında bunu aktif hale getirmeni rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  79. Kuran din tanri.. bunlar dis kabuklar dis katmanlar. Ve siz dis katmanlara oyle takiliyorsunuz ki omrunuz boyunca o dis katmanlarda takili kaliyorsunuz. Onemli olan ice girebilmek. Ic katmanlara. Onemli olan kapali olani acabilmek.şu ayet bu ayet su haram bu gunah.
    Olay bu degil..
    Ònce kendinizi kesfetmeniz lazim. Beyninize vurulmus gorunmez kelepcelerden kurtulup ozgurce dusunmeli sorgulamalisiniz arastirip okumalisiniz. Once kendnizi bulmalisiniz. Kendinizi bilmelisiniz ki sonra tanriyi bilesiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısacası: ilim ilim bilmektir ,ilim kendin bilmektir ; sen kendin bilmezsen bu nice okumaktır ..diyorsun

      Sil
    2. irem dikkat et panteizme gitme.. gidişin oraya doğru..

      Sil
  80. cemre gece gece aydınlattın beni.. Allah razı olsun..

    YanıtlaSil
  81. Kuran din tanri.. bunlar dis kabuklar dis katmanlar. Ve siz dis katmanlara oyle takiliyorsunuz ki omrunuz boyunca o dis katmanlarda takili kaliyorsunuz. Onemli olan ice girebilmek. Ic katmanlara. Onemli olan kapali olani acabilmek.şu ayet bu ayet su haram bu gunah.
    Olay bu degil..
    Ònce kendinizi kesfetmeniz lazim. Beyninize vurulmus gorunmez kelepcelerden kurtulup ozgurce dusunmeli sorgulamalisiniz arastirip okumalisiniz. Once kendnizi bulmalisiniz. Kendinizi bilmelisiniz ki sonra tanriyi bilesiniz..

    --> Kesinlikle doğru bir tespit. Ve ben neredeyse tam olarak kendimi keşfettim. Şu an bu iğrenç manüpilasyonu yapan adamlar kendilerini hepimizden çok çok daha iyi keşfetmişlerdir çok büyük ihtimalle.

    Bunun haricinde, Tanrı ve Din tam olarak düşündüğünüz gibi dış katman olmaktan ibaret olsa idi zaten bir çok şey daha kolay olurdu bu konu ile ilgili.

    Bu arada ben, sizden önceki GTAV yorumunu içeren 3 tane Adsız şeklindeki yorumu yazan kişiyim. :)

    YanıtlaSil
  82. Bu arada pantesit de değilim. :) Ancak Albert Einstein kuvvetle muhtemel ki öyleydi.

    YanıtlaSil
  83. Ayrıca, herkese saygılarımı iletiyorum. Çok güzel bir blog çalışması

    YanıtlaSil
  84. Bu arada panteist de değilim. :) Ancak Albert Einstein kuvvetle muhtemel ki öyleydi. (Oops)

    YanıtlaSil
  85. Mustafa DOLU20 Ocak 2017 12:16
    Peki tatlı yazan tatlıcan:)) din diyon da. Neden Din ?.. "Neden”ler sorusuna cevap bulamadığım için yaptığın bir kolaycılık mı acep ?

    Samimiyetin mükemmel.

    Çıkarımın hatalı ama . Sen de zaten biliyorsun tatlıcı. Eminim ki biliyorsun içi dışı bal kaymak...:)

    Neden böyle diyom diye sorarsan canımın içi, cevabım şu olacak :)

    HERKES BİR SONUÇ ... BİR CEVAP...BİR MELHEM...BİR İLAÇ ARIYOR. KENDİSİNE KAYITSIZ OLAN BU VAROLUŞA ANLAM KATMAYA ÇALIŞIYOR HERKES. AFEDERSİN AMA, SİKİNDE DEGİLİZ VAROLUŞUN (Evren..Evren yasaları...Dünya...Doğaaa).

    DOGANIN,VAROLUŞUN KAYITSIZLIĞINA MARUZ KALAN İNSAN, SAVUNMA MEKAMİZMASI OLARAK inanç SİSTEMİ DİYE BİRŞEY GELİŞTİRMİŞ ( En aptalından en akıllısına kadar...Düşünme yetisi olsun olmasın herkesin görece olarak çarpık yada mantıklı görünen bir inanç sistemi vardır).

    Tatlıcan burayı çok iyi dinle şimdi ( Anlasa Anlasa bi sen anlarsın beni valla !!!) (BAYA BAYA SEVDİM SENİ YAZDIKLARINDAN DOLAYI KERETA:)

    Gadasını yediğimin şeker şerbet bal petek çiçek böcek kıl tüy Sikkosum, var olan orijinal bir dini ilahi kitap göster, taşşağını melemen yapıp yiyim.

    Çok ciddiyim varsa söyle delikanlı gibi.

    Sen tabiki delikanlısın, bir tanesin, biriciksin. Senin bir taneliğin, senin biricikliğin gibi TEK BİR TANE, BİRİCİK BİR ORİJİNAL KAYNAK GÖSTER, ORİJİNAL KİTAP GÖSTER.

    Diğer yazılarında bahsettiğin ve Muhammed niye böyle bir kumar oynasın ki dediğin tarihsel olaylar, Kuran kitaplaştırıldıktan önce mi gerçekleşmiş yoksa sonra mı ?

    Samimimiyim. Muhalefet yapmıyorum. Belki atlıyorsundur bu konuyu. Sana da pek yakışmaz ama :P

    Muhammed Allah'ın bildirdiklerini kuldan saklıyor da Ebubekir, Ömer ve Osman’a mı kalıyor topluma yaymak. Postacılık görevi de mi yapamaz bir peygamber ? İlahi bir ironiklik yok mu sence bu açıdan tatlılar tatlısım. Yaşanan gerçekler, tarihin gerçekleri neden hep inançlarımızı sorgulamamızı gerektiriyo?

    Muhammed neden kendine verileni, toplumla birinci elden paylaşmadı. Bilakis ortadan kaldırdı.

    Başka bir ironik nokta da şu :
    Okuma yazma bilmeyen bir peygamberin sözlerini yazıya dökenler nasıl döktü acaba. Kontrol mekanizması hiç yok.

    Oku denilen ilk ayet ile Muhammed okumayı öğrendi mi yoksa Allah'ın kudretiyle ?

    Beni ciddiye almanızı dilerim
    Birlikte çay ve sigara içilesice :)

    Mustafa Dolu 0546 210 38 32

    YanıtlaSil
  86. Herhangi bir yazıya yorum yaptığımda, bunun Google hesabımdan ya da başka bir yerden bakabilir miyim?

    YanıtlaSil
  87. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  88. Evde buzdolabı var. İçinde yemek soslar ı var. Yemek yok
    Dövüş kulübü güzel film

    YanıtlaSil
  89. Müslümana tebliğ farz. Ateist neden, a teistliği yayma farziyetini kendinde görüyor.
    Gün hesabını , Güneşi ve dünyası ile yapan biri, kainatın gün hesabını yapabilir mi ?
    Aşağı ve yukarısını dünyaya göre yapan, kainata yerden baktığında aşağı mı bakar yukarı mı ?
    Eğer secde baş eğmekse, secdeye giden baş nasıl yüksektedir.
    Defalarca hatim indiren bir ateist , buldugu yerde öldürme ayetinin iki ayet öncesini ve sonrasını nasıl görmez ?
    Kuran a benzer bir kitap yazılabilmiş midir ?
    Kuran ayet eksik yazılmıştır deyen ile Kuran a ayet ekleyenin arasında fark nedir ?
    Kalpler akleder mi ?
    Araplar kendi dilinde bir Kuran ı nasıl anlamaz. Arapların anlayamadığını , mealden okuyan bir yabancı nasıl anlar ?
    Allah Kuran da kendine yarayan şeyleeri mi ister kula yarayanı mı ?
    Allah eksilmeyen ise deist biri kainatı Rabbinden ayrı mı tutmaktadıır.
    Eksilen ayrıla bilen parçalanabilen İlah olur mu.
    Eğer eksilmiyorsa biz ilah mıyız ?
    Değilsek tam ayrı olmuş olmaz mı ?
    ...
    Ateistlerin 'ateist dini' nin kitabı nedir ?
    Deistlerin dininin kitabı nedir ?
    Müslümanın kitabı nedir ?
    Tüm bunlar kendi kitaplarını oku uş mudur ?
    Okumalı mıdı ?
    Dinlemek kafi değil midir ?
    Cevap verirseniz teşekkür ederim. Vermezsenizde ederim.
    Ettim.

    YanıtlaSil
  90. Eyyyyvalllah , teşekkür ederim güzel insan....

    YanıtlaSil
  91. Teşekkürler.
    https://www.metpordekor.com/blog/

    YanıtlaSil
  92. Fight club filmi gibi yazı amk

    YanıtlaSil
  93. Bu adam yazılarında habire düşünmeyi, tutarlı olmayı ve toplumun bize öğrettiği öğretilerden kurtulmayı öğütlüyor. İyi iş yapuyorsun sikko.

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.