Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

19 Eylül 2015 Cumartesi

İyi İnsanlar

Bölüm 2:

Psikiyatrist Erkan Bey önce konuşmakta olan hastasına, sonra da hastasıyla ilgili almış olduğu notların bulunduğu önündeki kağıtlara baktı. Günün son randevusuydu bu, artık epey yorulmuştu. Aklında artık tedavisinin tamamlanmak üzere olduğunu düşündüğü bu hastasından çok, yazılacak son yirmi sayfası kalmış olan kitabı vardı. Aklı istemsizce, kitabının son bölümünde yapacağı davranışçılık eleştirisine gidiyordu. Yine de kaşlarını kaldırdı ve son gücüyle hastasına bakarak onu dinlemeye çalıştı.

- Artık intihar düşüncesinden kurtuldum Erkan Bey. Arada sırada aklıma geliyor tabi, yani sadece bir takıntı gibi aklıma intiharı düşünmek geliyor, ama gidip de intihar etmeyi düşünmüyorum.
- Evet Selim'ciğim, Efexor'u artık 150'den 75 miligrama düşüreceğiz.

Erkan Bey, ilacın dozunu düşürme haberini verdikten sonra hastasının yüzünde oluşan minnet dolu bakışları gülümseme ve keyifle seyretti. Hastanın bakışlarında sadece bir mutluluk ve bir minnet değil, aynı zamanda doktoruna duyduğu hayranlık da vardı. Erkan Bey, bu hastayla olan ilk randevusunu hatırladı. Hastası, Erkan Bey'in bir yazısından etkilenerek ona gelmeye karar vermişti. Erkan Bey'in insanlardaki mal ve mülk tutkusunun bir tapınma derecesine gelmesini eleştiren yazısını, sanki o yazıyı yazan Erkan değilmiş gibi dakikalarca anlatmıştı ona. Haddinden fazla maddiyatçılığa karşı düşünceleri nedeniyle ayrıca seviyordu doktoru Erkan Bey'i.

- Bir şey daha söyleyeceğim Erkan Bey... Hani aylardır rüyalarımda uçmaya çalıştığımı görüyordum ya. Size de söylemiştim, hatırladınız mı?
- Tabi ki

Hasta, hikâyesinin devamını anlatırken Erkan Bey'in masasındaki ufak bir bibloyu alıp onunla oynamaya başladı.

- Hani şimdiye kadar hep zorlanarak uçuyordum rüyalarımda. Ayaklarımı yerden kesiyordum ama sonra hop tekrar düşüyordum. İşte geçen hafta bir rüyamda uçmayı başardım. Böyle hiç zorlanmadan, istediğim gibi uçtum.
- Evet Selim'ciğim. Önceleri ayakların üzerinde duramıyordun, ama artık ayaklarının üzerinde durmayı öğrendin. Bilinçaltın bunu böyle ifade etmiş diyebiliriz herhalde.
- Haklısınız. Ya Erkan Bey, bir de ben yanlışlıkla bunun kolunu kırdım ya, kusura bakmayın.

Erkan, hastasının elindeki bibloya baktı. Sahiden de biblonun kolunun kırıldığını görünce bir anda kaşlarını çattı.

- Haydaaa... Sen niye oynuyorsun ki onunla zaten?
- Hay Allah ya, kusura bakmayın Erkan Bey. Öyle konuşurken dalmışım işte. Tekrar özür dilerim. Yani aslında japonla falan halledilir bence ama...
- Onu bana bir hastam Brezilya'dan getirmişti. Niye yaptın ki sen böyle bir şey şimdi?
- Özür dilerim Erkan Bey, valla ne diyeceğimi bilemiyorum. Kusura bakmayın.

Genç adamın ısrarlı ve abartılı özürleri aslında Erkan Bey'den "önemli değil" minvalinde bir söz işitmek içindi. Böyle saçma sapan bir oyuncak için Erkan Bey'in haddinden fazla tepki göstermesini yakıştıramıyordu ona, bu nedenle Erkan Bey bu meselenin önemli olmadığını söylemek zorundaydı. Fakat söylemedi, askine gayet sinirliydi. On beş dakika sonra Selim diğer sorunlarını anlatırken laf arasına yine bir özür sıkıştırdı, "lafı mı olur tamam canım" gibi bir söz duymak için. Erkan Bey yine hiçbir şey söylemedi. Genç adam akşam arkadaşlarıyla bir şeyler içmek üzere Erkan Bey'in ofisinden ayrıldı.

Bölüm 3:

Erkan Bey'in hastası Selim, en sevdiği arkadaşlarıyla ikinci biralarını tokuşturuyordu. Aslında Efexor kullanırken alkol almaması gerekiyordu, çarpıyordu onu, ama yine de arada bu tür kaçamaklar yapıyordu. Damarlarında dolaşan alkol oranı arttıkça, normalde hayvani düşüncelerini eyleme geçirmesini engellemekle yükümlü olan beyninin frontal lobu görevini pek yapmamaya başlıyordu. Derininde biriken pislik düşüncelerini dile getirmek, artık eskisinden daha kolaydı.

- Ya beyler, kimseye söylemiyorum ama sizden de çekinmiyorum. Bu doktor bana iyi geldi, tamam eyvallah, ama ben arada sırada hala intihar etmeyi şöyle bir düşünüyorum. Eskisi kadar değil ama lan, kızmayın hemen.
- Bence herkes arada bir düşünüyordur moruk, o kadarı olur, takma kafana iyisin.
- Hayır hayır, ben bir de intiharın neden hastalık muamelesi gördüğünü anlamıyorum. Yani bazı insanlar daha meyillidir intihar etmeye, bir insanın bu hakkını kullanması neden yanlış olsun ki? Hastalık mı bu da tedavi edilme gereği duyuluyor amına koyim?

Selim'in en sevdiği çocukluk arkadaşı Cemre, götünün altındaki tabureyle beraber Selim'in yanına ilişti. Selim'in kolunu iki kere dürttü ve "bak hacı" diyerek söze başladı.

- İntihar etmek en büyük kötülüktür. İntihar eden bir insan, eline imkân geçse tüm kötülükleri yapar.

Cemre hem Selim'i sakinleştirme zahmetinden masadaki herkesi kurtardığı için, hem de ilginç bir şey söylediği için masadaki uğultuyu susturdu. Herkes bir anda sessizce Cemre'yi dinlemeye başladı.

- Bir insan neden intihar eder? Acılarından kurtulmak için. Peki, varsayalım intihar etmek üzere olan adamın yanına geliyorlar, ona bir kumanda veriyorlar. Diyorlar ki, "bak eğer bu tuşa basarsan, sen hariç dünyadaki tüm insanlar ölecek ve acılarından kurtulacaksın". Sence böyle bir şeyi kabul eder mi, etmez mi?
- Etmez bence.
- Yarrağımı etmez. Adam acısından kurtulmak için kendini öldürüyor lan kendini. Kendini öldüren adam başkalarını mı öldüremeyecek? Eğer bu teklifi kabul etmiyorsa da mantıksız bir insandır. İntihar etme amacının, çektiği acıdan kurtulmak olduğunun bile farkında değildir. Eğer intihar etmeye kararlıysa, böyle bir teklifi de kabul etmesi gerekir.
- Ya... Aslında haklısın lan.
- E yani... İntihar eden adam eline imkân geçse, acısından kurtulmak için her şeyi yapar. Bu yüzden, intihar etmek belki de en büyük kötülüktür.

Yanındaki diğer bir arkadaşı "aferin lan piç" dercesine gülümseyerek Cemre'yi ensesinden kavradı. Cemre ise hem Selim'i bir nebze de olsa ikna edebildiği için, hem de masadakilerin takdirini topladığı için gururla sigarasını yaktı.

Ertesi sabah Cemre, karısı Aysel için mutfakta sucuklu yumurta pişiriyordu. Dün gece eve geç bir saatte, leş gibi alkol kokarak geldiği için mükellef bir kahvaltı sofrası hazırlayarak karısının gönlünü alma niyetindeydi. Portakalları sıkarken aslında sayısız kez giriştiği bu gönül alma seremonisini ne kadar saçma bulduğunu fark etti. Ne olmuş yani içkiyi biraz fazla kaçırdıysa, artık bunun mazur görülmesi gerekiyordu. Hem hazırladığı her güzel kahvaltının karısı üzerindeki affettirici etkisi de, bir öncekine oranla düşüyordu. Yine de hazırladığı kahvaltıyı salondaki masaya taşıdı. Karısını uyandırmaya gitti, karısı "beş dakika daha" dedi.

- Hadi ama güzelim, soğuyacak bak yumurta?
- Soğusun, beş dakika.

Aysel yirmi dakika sonra uyandı. elini ve yüzünü yıkadıktan sonra salona girdi. Salona girdiğinde ilk önce o güzel kahvaltı sofrasını gördü. Mis gibi kokan sucuklu yumurta, envai çeşit peynir ve yuvarlak halka şeklinde kesilmiş birer portakal dilimiyle süslenmiş portakal suyu dolu iki bardak... Kafasını kahvaltı masasından çevirdikten sonra gördüğü ilk şey ise, Cemre'nin bir kum torbası edasıyla tavandan sarkan bedeni oldu.

Aysel ciyaklayarak Cemre'nin cansız bedenine koşup sarıldı. Gözyaşlarıyla ölü adamın tişörtünü ıslattı. Kafasını yukarı kaldırdığında Cemre'nin ipin boğazını acıtmaması için ip ile boynu arasına peçete sıkıştırdığını fark etti. Tam da Cemre'ye göre bir davranıştı bu, canı çok tatlıydı onun. Uzun uzun ağladı Aysel. "Ben şimdi sensiz ne yapıcam?" diye bağırdı. 14 ay sonra evlendi Aysel. 23 ay sonra bir perşembe günü, Aysel'in yeni kocası Emir ofiste çalışırken, sürekli aynı yatak odasında ve aynı pozisyonda sikmekten sıkıldığı karısını anal seks yapmaya nasıl ikna edebileceğini düşünüyordu.

Bölüm 4:

Muzaffer Bey ofiste şöyle bir turlamaya çıktı, hem biraz vakit öldürmek, hem de çalışanlarını kontrol etmek niyetindeydi. En sevdiği çalışanı olan Emir'i her zamankinden daha donuk ve daha düşünceli gördü. Yeni evliydi bu genç adam, kim bilir ne dertleri vardı, diye düşündü Muzaffer Bey. Yanına gelip ona doğru eğildi.

- Nasılsın oğlum?
- İyiyim Muzaffer Bey, siz?
- Ne derdin var?
- Hi... Hiç. Yani, ne bileyim, bugün biraz enerjim düşük.
- Oğlum, ben senin sırf patronun değilim biliyorsun. Bir derdin varsa bana açılabilirsin, bakarız bir çaresine.
- Eksik olmayın Muzaffer Bey, gerçekten iyiyim.

Muzaffer Bey diğer çalışanlara da şöyle bir göz gezdirdikten sonra sallana sallana odasına yürüdü, bilgisayarının başına geçti. Torrent'ten indirmekte olduğu filmin durumunu kontrol etti, %90'ı tamamlanmıştı. Vakit de geçsin diye bir kız arkadaşını aradı telefonla, bu arkadaşıyla beraber kadına şiddete karşı bir kampanya başlatmak istiyorlardı.

- Alo, nasıl gidiyor? N'apıyım işte sponsor işiyle uğraşıyorum. Bir yerden haber bekliyorum ama orası olmayacak gibi, aslında ben şu Şehir ve Kadın dergisinden umutluyum. Yani onların öyle parasal yardım verecek bir bütçeleri yok, ama işte ne bileyim her ay üç-beş sayfayı bize ayırabilirler. Tabi tabi, iyi bir adam o, yardım eder. Etsin de zaten canım, insanlık görevi bu. Hıı hıı... Röportaj mı? Sen mi yaptın? Aaa süper. Evet... Ciddi misin? Ne diyorsun ya, şerefsiz oğlu şerefsiz...Ya bir insan düşmanına yapmaz bunu, kendi karısına nasıl yapıyor... Boşanmış mı peki kız? Hıı kocası bırakmıyor tabi... Güzelim, Tanrı'yı oynamayacaksın, bir insanı asla istemediği bir şeye maruz bırakmayacaksın. Dur bakalım, bugün şu haber beklediğim yeri bir arayayım. Ses getirirsek bir avukat mavukat buluruz o kızcağıza. Tamam, oldu canım. Tabi ki, görüşürüz.

Muzaffer Bey telefonu kapatıp masanın üzerine bıraktı. Karşısında duran duvar saatine baktıktan sonra yeniden bilgisayar ekranına gömüldü. İndirmekte olduğu filmin durumunu kontrol etti, filmin tamamı inmişti. Muzaffer Bey indirdiği çocuk pornosunu Torrent'in yüklenenler klasöründen alıp, bilgisayarın D diskindeki gizli arşivine taşıdı. Ardından Torrent'teki indirme geçmişini sildi.

Bölüm 1:

Psikiyatrist Erkan Bey, yazmaya yeni başladığı kitabının ilk bölümünü henüz bitirmişti. Artık kafası tamamen ambale olduğu için biraz aylaklık yapması gerekiyordu. Zihnen o kadar yorgundu ki, tembellik hakkını bile masasından kalkmadan bilgisayar başında kullanmayı seçti. Facebook'una girdi, gereksiz bulduğu insanların gereksiz fotoğraflarına sırf o an denk geldiği için baktı. Sonra popüler bir sayfanın paylaştığı kısa bir video'yu seyretti. Video'da bir siyasi liderin 5 ay önce ve dün yaptığı iki farklı konuşma peş peşe gösteriliyordu. 5 ay önce başka bir siyasi partinin yaptığı usulsüzlüğü sert bir dille eleştiren siyasetçi, dün aynı usulsüzlüğü kendi partisinin de yaptığı ortaya çıkınca laf değiştiriyor ve "ama" ile başlayan izahlarla kendi durumlarının farklı olduğunu savunuyordu. Dayanamadı psikiyatrist Erkan, video'nun altına bir yorum yazmak istedi.

"Mantıksızlık ahlaksızlıktır" diye başladı yorumuna, ardından enter'a basıp bir alt paragrafa geçti Erkan: "Bir insanın aynı olay hakkında birbiriyle çelişen iki farklı yargıya varması tutarsızlıktır, mantıksızlıktır. Birbiriyle çelişen şeyler aynı anda doğru olamaz. O sebeple başkalarının yaptığı bir yanlışı eleştiren ama konu kendisi olunca aynı yanlışı kendisine reva gören, doğruymuş gibi savunan insan da mantıksızdır ve ahlaksızdır."

Ertesi gün psikiyatrist Erkan'ın yaptığı yorumu, aralarında Cemre ve Muzaffer Bey'in de bulunduğu 400'den fazla kişi beğendi. Haklıydılar, mantıksızlık ahlaksızlıktı. Gel gelelim kendi küçük ölçekli hayatında mantıksız davranan insanlar, göz önünde bulunan ve dev adımlar atan insanların mantıksızlıklarını çok severlerdi. Kendi yaptıkları ahlaksızlıklar zaten çok fazla kişiye zarar veremezdi, fakat büyük sorumluluk sahibi olan insanların ahlaksızlıkları başkaydı. Belki de küçük hayatında ahlaksızlığı bir huy edinmiş küçük insanlar çok fazla olduğu için, büyük konumlardaki insanlar da ahlaksızların arasından çıkıyordu, sonuçta bu insanlar gökten inmiyordu. Belki de küçük ölçekli insanlar bu kadar mantıksız ve ahlaksız oldukları için mantıksızların ve ahlaksızların komutası altında yaşamak zorundaydılar. Olsun, iyi insanlardı Erkan, Cemre ve Muzaffer. Kime ne zararları olmuştu ki? Hangi kararları yüzünden binlerce insanın hakkını yemişlerdi? Böyle büyük kötülükler yapan insanlarla kendilerini kıyasladıklarında, iyi olmaktan başka şansları yoktu bu kişilerin. İyi insanlardı Erkan, Cemre ve Muzaffer. Onlar eline imkân geçmemiş iyilerdi.


128 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. yazmaya devam üstad eline sağlık... sitemize bekleriz..

    http://www.kenandabirkuyu.org/

    YanıtlaSil
  4. Bu ne la simdi. Bir bok anlamadim.

    YanıtlaSil
  5. Bu ne la simdi. Bir bok anlamadim.

    YanıtlaSil
  6. Ya arkadaş ne demek "intihar etmek isteyen insan eline geçse bütün kötülükleri yapar.." bu kadar malca bir düşünce olabilir mi? Adam acılarından sıyrılmak istiyor kime niye acı çektirsin. "Ben çekiyorum onlarda çeksin lan sikerim ananızı" diyorlar falan mı sanıyorsun sen intihar etmek isteyen insanlar için. Bir önceki yazıya yorum olarak yazmıştım psikolojik tedavi gördüğümü. Evet defalarca da intiharı düşündüm ama götüm yemedi yapmadım ama kimseyi de incitmiyorum. Sikerim seni de mantıksal çıkarımlarını da Cemre.

    Düşün şimdi sen N.Ç'sin. 14 yaşında 30 küsür tane orospu çocuğu tarafından tecavüze uğramışsın götünün üstüne oturmak için bile ameliyatlar geçirmek zorunda kalmışsın. Tek amacın yaşadıklarını unutmak ve defaadle intiharı düşündün. Şimdi sana kim "aslında eline güç geçse tüm dünyayı siker bu" diye peşin hüküm verebilir?

    Kim mi? Ben söyliyim. Korkularıyla yüzleşmemek için kaçan ve Kuran'a sarılan ama onu da götünden yorumlayan, İslam'a hak deyip ona karşı olanları gırla ve defalarca mantıksızlıkla suçlayan bir mal.

    Ve evet, yaptı bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumuşsun ama bir bok anlamamışsın

      o sözü diyen kişi sonra intihar eden cemre. söylediğiyle çelişen cemre. mantıksız olan cemre. intiharı düşünen selime söylüyor onu. o söz hikayedeki kişinin söylediği bir söz ve yazarda bu gerçektede böyledir demiyor zaten.

      senin yaptığında o kadar hikayeden oraya takılıp sanki hikayenin mesajı oymuşçasına, yazarın belkide öyle düşünmemesine rağmen yazarın kişiliğine saldırmak

      bir de mantıkdan bahsediyorsun

      evet yaptın bunu

      Sil
    2. Parmak ay'ı gösterir, şaşkın parmağa bakarmış.

      Sana kolay gelsin.

      Sil
    3. hatanı çok iyi tanımlamışsın

      ama bana dedin galiba onu

      kendi yaptığınla bana saldırıyorsan senin yaptığınla sana saldırayım o zaman ^^
      ancak ondan anlıyorsunuz

      intiharı düşünen biri olarak mantıksız olman normal tabikide, biraz imanın olsaydı içindeki boşluğu dolduracak belkide bu kadar korkak olmazdın ve mantıksızlığa düşmezdin (ad hominem)
      sen şimdi kuranın sadece korkularıyla yüzleşmekten kaçan insanların okuduğu bir kitap olduğunumu söylemek istiyorsun. biraz kuran okusaydın onun bütün insanlığa hitap ettiğini görürdün(straw man)

      alınma diyede söyleyim son söylediklerim gerçek düşüncelerim değil üzdüysem özür dilerim

      bir daha cevap vermek istemediğimden şunlarıda yazayım
      son paragrafta yazarın kendisine saldırıyorsun ama bu söylediği sözlerin doğruluğunu veya yanlışlığını değiştirmeyecek
      ondan öncede bütün mesajı değiştirerek yalanlanması daha kolay bir hale getirdin
      ad hominem ve straw man

      ve sanada kolay gelsin inşallah hayatında intihar düşüncelerinin ne kadar saçma olduğunu düşündüğün zamanlarda gelir

      Sil
    4. 1. Parça;

      Bak güzel kardeşim..

      Yaklaşık 4.5 senedir maykılın blogunu takip ediyorum. Ta ilk günden beri diyebiliriz yani. Ezberi de kuvvetli bi hıyarım dolayısıyla ne yazısında ne yazdı biliyorum. O dese ki "ben acaba şunu yazdım mı?" "evet, şu yazında şöyle yazdın" diyecek kadar bu bloğa hakimim bu bir.

      Maykılda babasını kaybettiğinde yaşadığı travmadan dolayı bir kaçış var bu kaçış içinde -şimdilik- son durak olarak İslam'ı ve Kuran'ı seçmiş durumda. Bunu yadırgamıyorum asla. Sonuçta herkes kendine "ebedi cenneti" vaad eden ve -ayetle sabittir- kendisine "göğüsleri yeni tomurcuklanmış huriler- vaad eden bir yaradana teslim olabilir. Bu gayet mantıksal bir çıkarımdır. Tıpkı gavurların dediği gibi win - win durumu var burada ve maykıl bunu yapıyor ve sonuçta kendisi için mantıklı o yüzden bir şey diyemiyorum. Hayatı boyunca yaşadığı tüm suni acıları cennet vaadiyle takas etmek için yaşıyor.

      Gel gelelim bana. Çocukluğunda Kuran'ı Arapça öğrenen, sonrasında tembellikten unutan ama Türkçü okuyan ve sonra "bu ne lan?" deyip afallayan, boşluğa düşen ve Deist olmaya evrilmeye bir insanım. Bu evrenin bir yaratıcısı olmadığını düşünmek bana mantıklı gelmiyor tıpkı 4 eş + sınır sayıda cariyenin mantıklı gelmediği gibi -ayetle sabittir-.

      Ben İslam'dan kafa olarak sıyrıldım. Ama maykılı çok severken artık bana iğreti gelmesinin sadece bir sebebi var. O sebep olmasa maykılı çok seviyorum ve kendime yakın buluyorum o cümleleri kendinden tiksindiriyor. Ateistlere çakıp çakıp duruyor. Yok efendim yalandan iyilik yapıyorlarmış. Yok efendim madem ateistlermiş neden bu dünyada acı çekiyorlarmış da intihar etmiyorlarmış. Sanane lan yarrağam derler adama. Belki mutlu. Belki değil hatta, mutlak mutlu. Ateistler mutlu kardeşim ve bu acı içinde kendi götüne parmak atan maykılın zoruna gidiyor. Çünkü ateistlerin dünyanın böyle olmasında bir mesuliyeti yok ama Müslümanların var.

      Yahudileri sevmem. Sakın ırkçı demeyin Allah'da ırkçı oluyor bu kafayla çünkü Allah kendi yarattığı kavmi Kuran'da lanetlemiştir. -ayetle sabit-. Gel gelelim çok sevdiğim bi lafları var yahudilerin. "Dönüp de bir daha su içme ihtimalinin olduğu çeşmeye tükürme" derler. Maykıl eski bir ateist olduğu defaadle söyledi zaten o yüzden ona bu lafı hatırlatmak istiyorum zira yeniden ateist olmayacağının hiçbir garantisi yok. Çünkü o benim yıllar evvel geçtiğim yollardan şuan geçiyor. Muhtemelen Kuran okurken kafasına yatmayan yerleri görüyor "amannnn biz aciziz olm vardır Allah'ın bi bildiği" diye öteliyor. Bende öyle yapıyorum ama bir yerden sonra mızrağın çuvala sığmadığını fark ettim.

      Şimdi bak, ben neyden nefret ediyorum biliyor musun? İhsan Eliaçık'ın dediği gibi "Komşunun aç yatmasını önlemek için zengin mahallesine taşınan müslümanlar" var. Hacı olduğu halde yarım metre sakalla kış günü kiracısını kirayı ödeyemiyor diye evden kovan Hüseyin Amcalar var müslüman olan. Ama maykıl durup durup çorba dağıtan ateistlere "numara yapıyorlar yiaaaa ehehehehe nasıl anladım ama ehehehehe" diyor.

      Bak kardeşim, ben deist adamım ama bileğinden omzuna faça çekmiş tinerci çocuklarla oturup sohbet ediyorum. Onlara yemek ısmarlıyorum. Şimdi sen bana sırf İslam'a inanmıyorum diye "gösteriş yapıyor aslında falan filan" dersen senin ağzını yüzünü sikerim (seni kast etmiyorum)

      Mevlana demiş ki bir sözünde; Elleriyle gözünü kapatan geceyi kendine gündüz yapar. Sen görmüyorsun diye güneş yok değil. Maykıl'ın ki de o hesap. Elleriyle gözünü kapatıyor sonra "güneş yok ehehehehe" diyor. Ulan aaa ibi ne önce gözünün bağını bi çöz sonra konuş. Sen görmüyorsun diye güneş yok değil.

      Anlamayan sığırlara dipnot: Buradaki güneş İslam değildir.

      Sil
    5. 2. Parça;

      Velhasıl, her ne kadar maykıl aksini söylese de bir insanın ateist olması onun iyilik yapmasına engel değildir. Bu sadece maykılın bir hüsn-ü kuruntusudur. Eğer dediği gibi olsaydı dünya nüfusu 8 milyar iken bunun yaklaşık 1/4 oranını oluşturan yaklaşık 2 milyar civarı müslümanın dünyayı cenneti çevirmesi gerekirdi?

      Hani nerede?

      Where is ingilizcem bitti.. Bittiğğğ..

      İntihar konusunda tamamen çuvallıyorusunuz. Maykıl kafasıyla yaşayan Müslüman bir arkadaşıma da N.Ç. örneğini verdim. Verdiği cevap aynen şöyle oldu;

      "Burası sınav dünyası kardeş naparsın.. Allah'a da onu böyle sınıyor sabretmesi lazım.."

      Dedim ki;

      "Sana verse bu sınavı sen sabredebilir misin?"

      Masmavi bir ekran ve pek tabi ki cevap yok..

      Allah hani kuluna çekemeyeceği yüklemiyor ya, hani intihar edenlere "kaldıramadı" diye suç atarlar ve ona o kaderi yazanı hiç suçlamazlar ya..

      Ben soruyorum deli fişek biri olarak.. Allah N.Ç.'ye sormuş mu;

      "Kulum seni dünyaya göndereceğim ama 14 yaşındayken seni 30 küsür kişi sikecek (Kaderi yazan Allah ve mutlak her şeyden haberi vardır) ama sabredersen sana cennetimi vereceğim.." diye..

      Sanmıyorum..

      Hal böyleyken N.Ç. intihar ederse onu sırf intihar etti "Allah'ın verdiği yükü kaldıramadı yaaaa yazık" diye ayıplayanın da, onu cennetine almayanın da, ona "fırsatı olsa var ya o intihar edecek kişi herkesi siker.." diyenin de..

      Neyse..

      Yani anlayacağın kardeşim.. Birazdan sana Efexor niyetine vereceğim eserde Murat Yılmaz Yıldırım'ın da dediği gibi;

      "Beterdir hayat acılar çekenlere.."

      https://www.youtube.com/watch?v=uab3Hc9T0LM

      Empati yapmadan ayıplayanında burun deliklerine boşalayım..

      Sil
    6. Muhalif kardeşim sen olayı çok yanlış anlamışın.Cıv cıvlı kelimelerim yok senin gibi kusura bakma.

      Adam orda ahlak'ı gayet güzel ve mantıklı olarak açıklamış,ki aksini idaa edebilen yok diye biliyorum.Olayı hiç kişiselleştirmemiş.Sen sanki anana küfür etmiş gibi cansiperane adam'a muhalefet ediyosun.Kendi silahınla kendini vuruyosun.Din adamın son tutunacak dalıymış diyosun.Yakıştırmayı ve yargılamayı sen yapıyosun,kalkmış adama ateistlere bok atıyor diyosun.

      Desist olmayı bi türlü anlayamadım be kardeş.Koskoca insanlığı yaratıyosun ama onlara iyiyi,kötüyü açıklamıyosun.Onlara rehber göndermiyosun.Okuduğum cümleleri 100'lerce kere duymuşundur farklı bişey söylemediğimide biliyorum.

      Ne var biliyomusun?Muhammed'in Anlattığı din olmasında ne olursa olsun kafasındasınız.Koskoca prof,evreni uzaylılar yaratmış olabilir diyor.Keşke bütün dünya inanmasa,hiç skimde olmaz.Bende sende iyi varlıklar değiliz,bizi iyi yapan faktörler var.Tek mantıklı açıklamasıda yaratıcı ve ahirettir.

      Sil
    7. Ege'li bi kadın kafasına takılan bir soruyu sormak için civardaki bilinen bir hocaya gitmiş;

      - Hocam Yunanistan tağaflağanda bi gadın evliya çıkmış deyolar tam gızını gurban etçeken şeytan bi geçi getimiş aslı vağ mı?

      "Evladım" demiş hoca..

      "Yunanistan değil Arabistan. Gadın evliya değil İbrahim Peygamber. Kızı değil oğlu. Şeytan değil melek. Geçi değil goç..Ben bunun neresini düzelteyim.."

      Vesselam..


      Sil
    8. bu konu için cevabımı vermiştim ama konuyu çekmeye çalıştığın yer ateistlerin mantık hatalarıyla dolu bir yer

      bu konuyla alakalı değil ama çektiğin yeri tartışalım

      sikko yazıdaki elemanlar hakkında ateist demiyor
      hatta gayet müslüman olabilirler

      bu neyi değiştirecek?

      müslümanın yaptığını islama yığmak ve müslümanların günahlarının arkasına saklanmak iki yüzlülük ve korkaklık

      bende kuranı türkçe okudum ve hiçbir sıkıntım olmadı

      nedenmi? çünkü ben eskiden sadece lafta müslümandım dinin gerekleriyle hiç bir alakam yoktu. deist gibiydim yani

      bu zamanda vicdanı eksikliği ve rasyonel fazlalığı olan ben doğrular hakkında ne sonuca ulaştım söyleyeyim mi?

      doğru yoktur her şey makbüldür

      he kötü biri değilim bu vardığım sonuca kötülük yapmamın kılıfı olsun diye varmadım gözlemlerim beni bu sonuca itti

      o yüzden görebiliyorum dinin gereğini çünkü öbür türlü doğrulara güçlü olan karar verir

      dağ başımı burası öyle şeymi olur diyorsan (küçük beyinliler hep öyle der)

      şimdi doğrulara kim karar veriyor bakalım en basitinden ülkemizde devlet->hükümet->en fazla oy alan parti
      yani en çok kişinin çoğunluğun güçlü olan tarafın seçtiği parti

      tabi tek güç ölçütü sayı değil buna uluslararası düzeyde para ve teknolojiyide katabiliriz

      yani hırsızlar ülkesinde hırsızlık yapmak yanlış değil

      güçlü olan doğrularını çiğneyenleri cezalandırabilir ama hakları yeneni koruyabiliyormu? hayır

      30 kişi tecavüzcü olarakmı yaratıldı? hayır

      tecavüz dine göre doğrumu? hayır

      30 kişi milyonlarcası gibi yakalanmadan yapacağını yapacak veya kaçacak kadar imkanı(gücü) olsaydı cezalandırılcaklarmıydı? hayır

      peki din yalan dersek doğru olanın Allah tarafından bildirilmediği ve güçlü olanın doğrulara karar verdiği bu dünyada onlar bunu yapacak ama cezalandırılmayacak kadar güçlü olsalardı bu da bu dünyaya göre doğru olacaktı

      şimdi sen duygusal yaklaşıp bu söylediğimden ötürü beni yerden yere vurabilirsin sikimde değil
      yok öyle birşey deyip inkar edebilirsin hiç sikimde değil

      ama ya islamı kabul edersin ve bu dünyada sağlamaktan aciz olduğumuz adaleti öbür dünyada Allahın sağlayacağına inanırsın ya da yaptığın gibi benim inandığım doğrular evrensel buna inanmayan mal güçlü olanda böyle davranmalı deyip öyle bir dünyanın yokluğuyla depresyona girersin

      ateistler çorba dağıtabilir ve bundan gayet tek çıkarları iyilik yapmaktan duydukları mutluluk olabilir ama unutma bu dünyada 14 yaşındaki çocuklara tecavüz etmekten mutluluk duyan insanlarda var

      ha demişsinya hüseyin amcam falam ayetler örnek göstermişsin bende sana bazı ayetlerden bahsedeyim
      insanlardan cehenneme girmeyecek olan yoktur
      biz sonra Allaha karşı gelmeye sakınanları çıkarırızda gerisi orda ebediyen kalır
      kelimesi kelimesine aynı olmayabilir aklımda kaldığı kadarıyla söylüyorum
      yani hüseyin amcan müslüman diye cennete girecek diye bir olay yok müslümanlık başlangıçtır cennetin kapısının anahtarı ama anahtarı kullanmak sana kalmış

      tabi herkesin günahları olur ama terazisi fazla gelen cennete girer hüseyin amcanın fazla gelebilir az gelebilir onu Allah bilir, birini kış vakti sokağa attı diye afaroz etmem adamı

      intihar eden kişi için bende duygusal olarak onun cennete gitmesi gerektiğini düşünüyorum aklı yerinde değildi Allah intiharla yargılamaz onu diye düşünmek istiyorum
      ama son kararıda en iyi bilen Allah verecek
      ne karar verirse hak odur
      cehenneme gitse bile
      duygularıyla hormonlarıyla hırslarıyla herşeye karar veren, doğrularını belirleyen ateistlerin en çok bilimsel olma mantıklı olmadan övünen insanlar olmalarıda ayrı bi iki yüzlülük

      Sil
    9. Ben, yazıda bahsedilenler ateist ya da müslüman demedim ki. Ona göre yargılamadım zaten. Benim kast ettiğim bu sayıdaki sadece intihar yorumu ve geçmiş yazılarından birinde bahsettiği şu "Ateist - Çorba" yorumuydu.

      Ateistlerin -hem de hepsini birden- aynı kefeye koyan maykıl işte. Bende ona tepki gösteriyorum. Tıpkı yetim hakkı vardır hususi işine kendine tahsis edilen özel araçla gitmeyip şahsi arabasıyla giden Müslümanlar olduğu gibi iyi ateistler de vardır pekala. Maykılın bunu sindirip kabul etmesi gerekiyor.

      Meramım budur.

      Hayırlı geceler.

      Sil
    10. maykılın o yazısınıda hatırlıyorum

      benim anladığım şuydu

      dediğim gibi ateistler çorba dağıtabilir ve bundan gayet tek çıkarları iyilik yapmaktan duydukları mutluluk olabilir ama aynı mutluluğa Allaha inansalar belki cennetle birlikte sahip olacaklar

      niye karşılığında sonsuz mutluluk varken ve kayıpları içki içmeme zina yapmama namaza harcadıkları vakit vb. iken Allaha inanmıyolar?

      bu yasaklar ve emirler bu kadarmı kaldırılamaz?
      onlara göre bu kayıplar neden o kadar büyük?
      çok mu kötü şeyler bunlar?

      beni bu sorulara bulduğum cevaplar ateistlerden soğutuyo.
      aynı durum sikko içinde geçerli olabilir

      Sil
    11. İstediğin kadar soğu insanları bir şeye inanıyorlar ya da inanmıyorlar diye karalayamazsın (seni değil maykılı kast ediyorum).

      "Lekum dinikum ve liye din din." der Kuran. Yani "Sizin dininiz size benim dinim bana"dır.

      Dolayısıyla kimseyi yadırgayamazsınız. Kuran'ı Türkçe okuduktan sonra seçtiğim din "İyi insan" olmak dini idi. Bende bu uğurda yaşıyorum. İyi insan olarak yaşayıp iyi insan olarak ölmeye gayret ediyorum. Kimsenin hakkını gasp etmeden, kimsenin gönlünü kırmadan (kalbi kırmak kabe'yi yıkmak gibidir) ipimle kuşağım sikimle taşağım kafasında yaşıyorum. Öteki türlü bu dünya çekilmiyor zaten.

      Niye insanlar ateist oluyor ya da deist oluyor bununda cevabı çok basit. Tatminkar olmuyorlar orada yazanlardan. Ben olmadım şahsen. Ömer Çelakıl kafasıyla "falanca kelime falanca sayıda geçmiş Kuran'da bakın Kuran'ın hakikat olduğunu ispat ettim" kafasında okumadım Kuran'ı. Mesela Allah neden kullarına göğüsleri yeni tomurcuklanmış huriler vaad etmiştir bi cevabı olan var mıdır? Bu lafı bir ateist ya da deist kursa anasını avradını siker müslümanlar kendimizi kandırmayalım.

      Son olarak da şunu söylemek istiyorum;

      Kuran'a baktım, müslümanlara baktım, "kâfir" denilen hristiyanlara ve ateistlere, deistlere, agnostiklere baktım ve en az güvendiğim zümre müslümanlar oldu..

      Ateistlere müslümanlardan daha çok güveniyorum/güveniyoruz..

      Bunun vebali herkese yeter zaten..

      Sil
    12. müslümanlar Allahın emirleriyle mi güvensiz oluyorlar sana göre?

      cevabı evetse bence kuranı bir daha oku ya da okuma o zaman yapacak birşey yok devamınıda okumana gerek yok

      ama hayırsa bu argümanın geçersiz ve desteklediği hiçbir davranışının anlamı yok sadece kendini iyi hissettirmek için uydurduğun kılıf

      iyi insan olmak demişsin
      iyi insan olma standartı nedir?
      verdiğin örneklerde sadece yapmadığın kötülükler var yani kötülük yapmamakla mı iyi insan olunuyor?
      iyi insan olma gibi bir derdi olmayan insanları nasıl durdurmayı düşünüyorsun?
      eğitimlemi?
      şimdiye kadar bu eğitim niye verilemedi?

      söylim
      sen hoşuna giden bir yaşama şekli seçtin ve bunu destekleyecek doğrular uydurdun bu kadar
      herkesin yaptığı gibi

      iyi rolü yapan kötü insanlar eline fırsat geçince yani ceza zararı ortadan kalkınca kötülük yapacak
      alman hapishane deneyini bir oku derim
      ama herşeyi gören Allahtan korkuyorsa ceza zararı ortadan kalkmıyacağında ve cezası yanmak gibi daha büyük bir ceza olduğu için kötülük yapmayabilir
      bu rasyonel birşeydir

      eğitimle bir sik halledilemiyo çünkü gücü elinde tutanlar izin vermiyolar çünkü Allahın doğrularına uymuyorlar çünkü Allahtan korkmuyorlar(bir sürü müslüman gibi)
      gücü elde etmekte kötüysen daha kolay birde

      ateistler tuzu kuru rahatı yerinde insanlar olduğu için bu dünyanın zevkini sürmek istedikleri, kötülük yapmamanın iyi insan yaptığına inandıkları için Allahı reddederler
      sen hiç yoktan dünyadaki acılar sebebiyle morali bozulacak insanlıkta birisinki en azından Allaha inanıyorsun

      yaratıcı doğru bildirmediyse uymayanlarıda yargılayamaz o zaman kötülerde yargılanmayacak
      benim işime gelen doğruda adalet var ve ben bu dünyada içki içmek zina yapmak gibi bir kaç şeye indirilebilecek çıkarlar yüzünden bütün mağdurlar için adalet bütün suçlular için cezadan, bu dünyada mutlu olmasına izin verilmemiş insanların öbür dünyasından vazgeçen ateistleri yargılarım
      hoşuna gitmesede

      ayrıca niye hurilere takıldın anlayamadım bu dünyada anladığımız şekliyle sex objeleri olsalar dahi niye bu kadar kabul edilmez birşey olarak görüyorsun?
      ve Allah ne vaat edecekti? cennette olabilecek ama dünyada olmayan isim verilmemiş kavrayamayacağımız şeyleri mi sunması lazımdı? sana bir renk hayal et desem edebilirmisin?

      o yüzden bildiğin şeyleri ödül göstermesi mantıklı değilmi?

      Sil
    13. Huri mevzusu aslında çok basit ama anlamak istemediğiniz için anlamıyorsunuz. Muhtemelen işinize gelmiyor. Allah cennette portakal vaad etse kimse bir şey diyemez. Bak o da dünya sırtından bilindik bir şey. Dolayısıyla orada neyi kast ettiğim gayet açık.

      Resmen kendi ağzınızla itiraf etmişsiniz dinlerin insanları dizginlediğini. Din olmasa kötülüğün hakim olacağını. İşte ben bunu kabul etmiyorum. Din olmadan da insanlar iyi olabilmeli ve oluyorlar da ama bunları görmek işinize gelmiyor.

      Dünyanın en refah ülkelerini say desem ilk 10'a sokacağınız ülkelerin içinde mutlaka Japonya, İsveç, İsviçre, Norveç, Danimarka gibi ülkeler olur. Ama dikkat et bu ülkeler ateist nüfusu fazla ülkelerdir. Amma velakin refahı müslüman ülkelerin fersah fersah önünde ülkelerdir. Japonya'da mesela bir mühendis yaptığı köprü yıkıldı ve 1 tek insan öldü diye vicdan azabından intihar edebiliyor. Al bak intihar yorumunuzun mantıksızlığına en baba örnek işte. Şimdi bu adam elinde fırsat olsa tüm insanları öldürecek bir insan mıydı da intihar etti yoksa vicdanı yaptığı hata ile ölen insanı kaldıramadı da kendine ceza mı kesti. Yaşamayı çok matah sayanlar intihara meyilli insanlara neler neler öğütlüyor ama bir tanesi bu vicdanlı Japon'dan ders almıyor. O adamın yaptığı -Müslüman olmamasına rağmen- hepimize ders değil mi?

      Gel gelelim diğer ülkelere. Sen hiç yukarıda saydığım ülkelerde kadınlara araba sürmenin yasak olduğunu, erkeklerin 4 kadın aldığını, eşleriyle öldükten 6 saat sonrasına kadar cinsel ilişki için cevaz aldığını ya da 12 yaşındaki bir kızla nikahlandığını duydun mu?

      Duyamazsın. Çünkü oralarda İslam yoktur. Vicdan dini vardır. "İyi insan" olmak dini vardır.

      Dolayısıyla insan iyi olmak için dine mecbur değildir. Bu sadece çoğu zaman insanları korkutmak ve dünyadaki kötülükleri öte tarafta verileceği iddia edilen iyiliklerle yumuşatmak için uydurulan bir palavradır. Maykıl'da bu palavranın bir temsilcisidir.

      Dünya'nın tamamını ateistler, deistler oluştursa 1 tane bile savaş olmaz ama bugün din adına -ama haklı ama haksız- bir sürü talan var. Bir sürü ölen çocuk var. Ve bu çocuklara timsah gözyaşı döken milyonlarca müslüman..

      Hacı Bektaşi Veli'nin bir sözü var; Cennet için yapılan ibadet geçersizdir diye. Bana göre öyledir. Çünkü orada maykılın sike sike hışırını çıkardığı ateistlere söylediği "çıkar" vardır. Win - Win kuralı vardır. "Ben sana ibadet edeyim sen beni cennetine sok" kafası yani Kayserili tüccar kafası vardır.

      Halbuki eğer varsa bir cennet bana göre oraya çok ibadet eden değil "iyi" olan insanlar gidecektir..

      Müslüman olmasa bile..

      Sil
    14. Düşünsene yahu biri cennete inanmıyor, herhangi bir ödül beklemiyor iyilik yapıyor. Diğeri cennet hayali kurup iyilik yapıyor. Hangisi daha samimi yoruma gerek var mı?

      Sil
    15. son söylediğine maykıl cevap mermişti zaten
      ama biraz bahsedim
      insan herşeyi kendi için yapar
      çıkarları hesaplar zararları hesaplar karar verir
      bir ebeveyin çocuğunu mutlu etmek ister çünkü bundan kendide mutlu olur kimse kendini ben başkası için onu bunu iyiliği yapıyorum diye kandırmasın hepsi kendinizi iyi hissettirmek acından kaçınmak için
      o halde kendini iyi hissetmek için iyilik yapanla Allah diyo diye kötü biri olsada iyi biri olsada iyilik yapan arasında Allah katında fark olacak tabikide
      bundan bende bahsettim ama anlamanız için daha kaç kere bahsedilmesi lazım bilmiyorum


      öncekine gelirsek refahmı dedin?
      youtube da darkside of japan yaz izle
      çocuk pornolarının birinci kaynağı neresi bak
      ülkerlerin intihar oranlarına bak
      deepwebte bir gez
      japon uint 731 yaz bak
      nazilerin yaptıklarına bak
      siyonistlerin yaptıklarına bak

      bunlar müslümanmıydı
      emin ol hesaplarsak bu dünyada Allaha inanmayanların yaptıkları yanında kendine müslümanım diyenlerin(hepsini kat teröristleride) yaptıkları devede kulak kalıcak
      geçin bu işleri artık
      arada bi kodumun müslümanı küçük çocukla evleniyo
      amerikada dakikada kaç çocuk kayboluyo biliyormusun?

      Sil
    16. Hacı abi uzağa işeme yarışması yapıyorsak bileyim de ona göre yapayım bende. Gerçi bu saat sidik yarıştırmak için geç bir saat ama sanki öyle bir amacın varmış gibi yazmışsın. Benim öyle bir amacım yok bilesin. Sadece inandığım doğruları yazıyorum o kadar.

      Şahsına son cevap ve son not: Verdiğin bilgilere karşılık söyleyeceğim tek cümle bu dinin indiği ülke olan Suudi Arabistan'ın ölen son kralının kaç tane cariyesi vardı bir araştır derim.

      Dünyanın durumu ortada, dolaylı veya doğrudan sebep olanlar, sebep olanlara ses çıkarmayanlar ve bu sessizlikten ötürü ızdırap çekenler ortada..

      O nedenle çok fazla da yorum yapmak istemiyorum..

      İyi sabahlar..

      Sil
    17. Emeka kardeşim, Kur'an'da geçen yahudileşme bir temayüldür, yani bir düşünce yapısıdır. Yahudileşme musevilikle yani Musa A.S.'ın zamanında tebliğ ettiği haliyle islam'a inanmak değildir.

      Eminim çok okumuşsundur, çok da şey biliyorsundur, ama biraz alternatif kaynaklara da bakmanı öneririm gönlünde biraz meyil kaldıysa İslam'a karşı.

      Yahudilik nedir, onu açıklayayım o zaman anlarsın neden İslam aleminin bu halde olduğunu:
      Kur'an'da yahudilerin maymun olarak betimlendiği bir kıssa vardır. Hani cumartesi balık avlamayın denince bunlar gidip denizin yanına bir havuz açtılar, oraya gel-git'le doluşan balıkları avladılar. Sözde denizden avlamadılar :) Allah da kendisiyle ve zekasıyla alay etmeye kalkan bu şahısları "aşağılık maymunlar olunuz" şeklinde karşıladı.

      Şimdi sana bunun günümüzdeki müslümanlarca uygulamasına örnek vereyim, mevzunun ırk ya da "din"le alakalı olmadığını anlatmaya çalışayım.

      Bizim müslümanımız napıyor? Çalışanın 800 TL'lik maaşını bankadan yatırıp asgariden SGK ödüyor. Geriye kalan 1200 TL'yi ise elden veriyor, bir de imza alıyor alacağım kalmamıştır diye senden. Devleti kandırıyor, vatandaşın ileride belki kendi, belki yetim çocuğunun eline geçecek olan parayla oynuyor. Sonra da gidip ikindi namazını eda ediyor bu vatandaş.

      Yahudileşme budur. Yahudileşme daha pek çok şeydir, ama bir soy değidlir. İsrailoğullarından "ben-i israil" diye bahseder Allah Kur'an da. Yahudidense yahudi diye... Biraz daha kendi zekana saygı göster ve tekrar oku sevdiğim kardeşim. Yapma, etme bunu...

      Sil
    18. Vallahi hocam bizatihi benim yaşadığımı anlatmışsınız.

      Şimdi mesela ben çok büyük bir firmada çalıştım 2.5 yıl ama ssk primim asgariden yattı maaşım asgari olmamasına rağmen. Elden para aldım. Benim çalıştığım firmanın sahibinin trilyonlarca liralık varlığı vardı ucunu bucağını kendinin bildiğini bile sanmıyorum. Sadece zırhlı bir arabası 800 milyardı eski parayla gerisini siz düşünün. Ve bu adam inanılmaz derece de muhafazakardı, laf da tabi. Namazında niyazında biri işte. 5 ay oluyor ben o iş yerinden çıktım şuan işsizim. İşsizlik maaşı alıyorum 477 TL. Ve 477 TL almamın sebebi çalışırken ssk'mın asgari ücretten yatması. Normal maaşımdan yatsa daha fazla alabilirdim. Şimdi sen bana benim eski patronun sırf 5 vakit namaz kılmasına rağmen benden helallik almadan -yarağamın başını alır o ayrı- cennete girebileceğini mi sanıyorsunuz?

      Ben bu düzene isyan ediyorum.

      "İyi de bunda Allah'ın ne suçu var?" diyebilirsiniz.

      Kafa kesen Işid'de, işçisinin hakkını yiyen benimkiler gibi gavat patronlarda, yarı çıplak kadınlarla programında din anlatan Yaşar Nuri'de, 80 liraya Çarşambadaki dükkanında yanmayan kefen satan Cübbeli Ahmet'de, devletin anasını ters yatırıp düz siken Fethullah'da feyzlerini bu dinden, Allah'ın gönderdiği kitaptan alıyorlar..

      Bu kitabı ben göndermediğime göre sorumlu da ben değilim suçlu da.

      Son olarak da diyeceğim şudur;

      "Allah (varsa şayet), İslam'ı müslümanlardan korusun.."

      Sil
    19. "yarı çıplak kadınlarla programında din anlatan Yaşar Nuri'de" demişim ama doğrusu tabi ki Adnan Oktar olacaktı. Gerçi Yaşar Nuri'de ayrı facia da neyse. Konumuzun kendisiyle pek alakası yok o yüzden pas geçiyorum.

      Sil
    20. Bu arada ilave edeyim kardeşim de aynı firmanın başka bir departmanında çalışıyor, evli olduğu için biraz el mahkum durumu var çıkamıyor. Bir sanayii sitesinin içindeydi iş yerimiz ve hemen karşımızda gayrimüslim birinin sahibi olduğu bir firma vardı. Kardeşim hep dua ederdi "şuraya girebilsem keşke" diye. Akşam 5 çıkışlarıdır fix. Dakika gecikseler mesai alıyorlardı ssk'ları vs.. hep aldıkları maaştan ve her şeyi nizami idi. Bunu söyleyen kardeşim ise benim gibi değil kafa olarak deizm ne desen onu bile bilmez 5 vakit namazında sorup sorgulamayan kendi halinde bir müslümandır.

      Şimdi bu çocuk bir müslümanın yanında çalışırken kan ağlıyorsa ve sürekli gayrimüslim birinin yanında çalışmak için dua ediyorsa durup düşünmesi gereken ben değilim..

      Ne diyelim küfür edicem millet hayvan gözüyle bakıyor ama edemeden de durulmuyor ki be amına koyim..

      Neyse selametle cümleten..

      Sil
    21. yazdıklarınızın çoğunu okudum, sonlara bakmadım çünkü hep bi cemberin etrafında dönüp durmuşsunuz. Emeka Okafor adlı arkadaş sana saygım sonsuz ki benim fikirlerime saldırmadığın sürece ve sana en çok hata yaptığın noktayı söyliyim mi? Bak islam ile müslümanları karıştırma, müslümanın yanlış yapması islamın yanlış olduğu anlamına gelmez. Eğer bigün ayağım bir şişeye çarpsa, o şişeden bi cin çıksa ve bana "dile benden ne dilersen dese" dese, diliyeceğim şeyleri sana söyliyim mi

      1= İslamiyet ile müslümanları karışmasın artık, bir insan kötü ise o müslüman olduğu için değil, kötü insan olduğu için kötüdür.
      2= Dünyada huzur, barış ve refah olsun isterim ( hani müslümanlar savaş halinde hep ama ateist ve deistlerin olduğu ülkeler huzurlu ya, işte bende huzurlu bi ülke istiyorum ama aynı zamanda ben müslümanım, demek ki müslümanlarda öyle şeyler yapabilirmiş, bu müslüman/ateist olayı değil iyi ve kötü insan olayıdır)

      Maalesef bizim cin 3 değil 2 dilek hakkı sunduğu için 2 dilek diledim.

      Ve sana anlatmak istediğim şey, sen ırkçısın. İnsanları ateist, deist, müslüman, hristiyan diye adlandırıp onlar huzurlu ama müslümanlar savaş yapıyor diyorsun, bu benim fikrimce seni ırkçı yapıyor, ben hiçbir zaman kürtlere pkklı demedim (gündemdeki mesele bu olduğu için bu örneği veriyorum) ama dışarıda diyen insanlar çok, onların senden farkı yok, ben Türkiye üzerinde 10,000,000 kürtten 9,999,999 kişisinin pkk'yı desteklediğini bilsem, sırf o 1 kişi için onların hepsine pkk demem ama sen gelip bütün müslümanlara bu yakıştırmayı yapabiliyorsun bu benim gözümde seni ırkçı yapıyor.

      Anlatmak istediğim şeye gelince, insanları lütfen ırklara, dinlere, mezheplere göre yargılamayın, hata yaparsınız. Müslüman biri kötüde olabilir iyide. Allah iyi olmamızı emrediyor, yolda kalmışa, aç kalana, fakire yardım edin diyor, ama sen gelip benim inandığım dine laf ediyorsun, sen git müslümanlara laf et, hepsine değil ama, kötü olanlara et. Bırak iyi olanlar yaşasın, sende yaşa, ama insanları iyi ve kötü insan diye ayır, dinlerine göre değil.

      Sil
    22. 1.Parça;

      Tahmininizde herhangi bir yanlışlık yok ırkçıyım. Irkçılık denecek derece de Türk Milliyetçisiyim, Turancıyım.

      Söyledikleriniz zahir itibariyle doğru şeyler. Tıpkı selahattin demirtaş piçinin söyledikleri gibi. Velakin şöyle bir şey var. Ben 25 yaşındayım 10 yıldır fiili olarak siyasetin içerisindeyim. Ve gördüğüm bir tek şey var bu ülkede barışın önündeki tek engel sürekli olarak "barış", "halkların kardeşliği" falan filan diyen insanlar.

      Bakın dikkat edin söylemlerde bir sıkıntı var demiyorum. Söylemler doğru. Ama bunlar birer etiket. Ülkenin %80i biliyor ki bu ülkeye barışın gelmesinin önündeki en büyük ve tek engel bu orospu çocuklarıdır. (Orospu çocukları derken Kürtleri kast etmiyorum zira Kürt olup koruculuk yapan benden daha fazla vatan sevdalısı insanlar varken aidiyeti Türk olup "Beyaz Türk" dediğimiz zümreden olup hdp'ye oy verenlerde var).

      Yine velakin ben Kürtlerle kardeş olduğumuzu düşünmüyorum bunu kabul de etmiyorum. Hepsini aynı görmüyorum yukarıda da dediğim gibi ama kardeş olarak da görmüyorum. Ben vatanını sevmeyen Türk'ü de kardeş olarak görmüyorum bir Türk Soycusu olarak. İlla kardeş lazımsa bana, bugüne kadar adları hiçbir adli vak'aya karışmayan, 5 liraya saat alıp 10 liraya satan Afrikalılar ile kardeş olmayı yeğlerim ya da Kurtuluş Savaşında kadınlarının kollarındaki bileziklerini Türkiye'ye gönderen Afgan halkı ile kardeş olmayı isterim son 2 yüzyılda irili ufaklı 300 tane ayaklanma ve isyan başlatan kavimle değil. Eğer kişiler aynı anadan babadan gelmeden kardeş olacaklarsa bu kardeşleri kendileri seçmeleri gerekir öyle değil mi?

      Sonuçta bu ülkede her ne kadar kardeşçe bakarsanız bakın, ne kadar faşist derseniz deyin (ırkçıyım ama faşist değilim, ırkçılık ile faşizm aynı şey değildir) bir gerçek var ki bu ülkenin asayişini bozan bu kitledir. 13 yaşındaki küçücük kızı 2 tane büyük baş hayvan ile takas edip adına töre diyen, abisi öldüğünde senelerce yenge dediği insanın koynuna girmeye töre diyen kitle yine bu kitledir. Ben bekarım ama kardeşim evli. Şayet ölürse ben yenge dediğim kişi ile evlenmem bu Türk'ün töresine terstir. Kardeşimin çocuğu varsa eğer öldüğünde veliliği artık bana aittir, bakar büyütürüm ama yengeme karışmam dilerse kalır dilerse yoluna gider.

      Türk'ün töresi hasmı bile olsa yanında kadın olana ilişmemeyi söyler, ama Binbaşı Arslan Kulaksız karısının yanında şehit edilmiştir. Dolayısıyla töresizlerle kardeş olmayı kabul etmiyorum. Allah'a isyansa bu evet ediyorum. Günahsa vebali boynuma yanlışsa bu uğurda dışlanmayı da kabul ediyorum ama bu zümreyi kardeş olarak görmüyorum.

      Sil
    23. 2. Parça;

      Ben bir şehit yakınıyım. Sizin o televizyonlarda gördüğünüz tabutların içinin bazen bomboş olduğunu biliyorum. Zira ortada bir ceset yok paramparça olmuş bir beden var ve bulunan et parçalarından dna testi yapılıp 1 hafta 10 gün sonra kesinleşiyor kim olduğu ölenin. Bunları bilen bir insanım. Dolayısıyla bu nefretle her önüme gelene kardeş demem.

      Dedaş'ın başkanın açıkladığı "Doğu'da kaçak elektrik kullanım oranı %74 civarında" demeci ile bu konuyu noktalıyorum.

      Son olarak da söyleyeceğim; Kürdün iyisiyle hiçbir problemim yok bu vatanı seven, bayrağımızı kendi bayrağı bilen hiç kimseyle problemim yok, olamazda. Kendi kavminin ekseriyetinin aksine korucu olan babayiğitleri sırtımda taşırım. Amma velakin kazın ayağı pek de sizin dediğiniz gibi değil. 10 milyon Kürt'ten sadece birisi iyiyse onu kurtarmak için uğraşır diğerlerini öldürmek içinde canımı tehlikeye atarım.

      Dünyanın en zekisi olan Einstein'e göre insanlar sadece ikiye ayrılır; iyi insanlar ve kötü insanlar olarak. Din, dil, ırk vs.. geçersizdir. Şimdi dediğim gibi sizin söylediğinizin de Einstein'in söylediğinin de dışarıdan baktığınızda yanlış olan bir tarafı yok. Bana göre de insanlar iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılır ama ortada yıllardır yaşanan bir realite var. Kimse kusura bakmasın Einstein dedi diye bütün bu olanları unutacak değilim.

      Ve başta da dediğim gibi tüm bunların vebalini yıllardır kabullenmiş bir insanım.

      Son söz; Sözde Kürt haklarını savunan kişilerin örgütlerin (hdp ile pkk'yı ayıranın da amına koyım. Kör değilseniz eğer hdp vekilinin arabasından çıkan bombaları ya da bir başka vekilin dağa silah ve erzak taşırken yakalandığını görürsünüz. Kravatlı olunca terörist olmaktan kurtulamıyorsun) yola asker ve polis şehit etmek için mayın döşeyip mayının erken patlaması sonucu paramparça olan ve ailesinin terliğinden teşhis ettiği Fırat Simpil'e Allah rahmet eylesin. İşine gelmediği için onu Berkin Elvan (Allah ona da rahmet eylesin netice de çocuktu) kadar konuşmayan herkes ama herkes kayıtsız, şartsız ve istisnasız OROSPU ÇOCUĞUDUR.

      OROSPU ÇOCUĞUNA OROSPU ÇOCUĞU DİYEMEYEN DE OROSPU ÇOCUĞUDUR.. ÇÜNKÜ DÜNYA OROSPU ÇOCUĞUNA OROSPU ÇOCUĞU DİYEMEYEN ÖDLEK OROSPU ÇOCUKLARI YÜZÜNDEN BU HALDE..

      Hadi eyvallah..

      Sil
    24. söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ben kürtleri kürt oldukları için değil insan oldukları ama iyi insan oldukları için seviyorum, ben ırkçılık yapmıyorum, ama dağda benim askerime ateş edene ve o ateş edenleri destekleyenlerede lanet okuyorum. He yanlışın olduğu yere gelince abisi ölünce yengesi ile evlenmek bir kürt geleneği değil, Türk geleneğidir, İslamın yayılmasında yapılan yanlışların biride budur, bazı gelenekleri yok etmeyi başaramamıştır. En basitinden sana birkaç tane Türk geleneği söyliyeyim.
      1= Babanın eşi ( senin üvey annen) ölürse sen onunla evlenirsin.
      2= Abinin eşi ölür ise, sen yine onunla evlenirsin.
      3= Eğer sen askersen yemeği ilk sen yersin (güçlü kuvvetli ol diye) sen yedikten sonra kalan artıkları savaşmayan erkekler ( dede, baba, abi, kardeş ve çocuk) olabilir bunlar ve kadınlar yer, yani şöyle ki savaşan erkek kuvvetli olsun diye eti yer, savaşmayanlar, yaşlı olanlar ise o etin kemiklerini kemirir.

      yani yanlışın şu ki senin Kürt geleneği olarak bildiğin bu gelenek aslında bir Türk geleneğidir. Ben hdp ile pkk yı asla ayırt etmem, ama siyasete uzağım, uzak kalmaya çalışırım çünkü siyaset yalan dolan işi ve şunu söylemem gerekirse aşırı milliyetçilik ırkçılıktır. Ben milliyetçi bi insanım ama aşırı değil, tadında bırakırım olayı, ben iyi insan ve kötü insan diye ayırırım insanları. Aslına bakarsan aynı şeyleri konuşuyoruz ama benim vurgu noktam "kurunun yanında yaşta yanar" sözünde ki yanlışlık, eğer bu atasözü ise bunları söyleyenleri ben atam olarak kabul etmiyorum. konunun ucu açık tartışalım dersende sonuna kadar burada yada farklı yerde tartışabiliriz bu konuyu, haydi kal sağlıcakla...

      Sil
    25. ben de bu tartışmaya katılarak bu tartışmaya katılanların insani yönleriyle ilgili birkaç noktaya değinmek istiyorum. bizler depolama yetimizin varolduğunu fartettiğimiz andan itibaren maalesef sürekli olarak elde ettiğimiz bilgileri kendimizi cilalayarak parlatmak, başkalarını etkilemek için kullanıyoruz. yeri geldiği için ismini yazmak zorundayım. rus sinemacı tarkovski'nin şöyle bir sözü var. ''insanoğlu kendi arasında herhangi bir güven duygusu, samimiyet ve gerçekçi insan ilişkileri yaratamadığı için kaçış yolu olarak birtakım bilimsel gelişmeler ve uzay çalışmaları üzerine yoğunlaştı.'' gördüğümüz gibi kişinin tekil ya da birlikte hareket ederek yapabildiği bilgi madenciliği işi hem ona toplumsal statü kazandırabiliyor hem insan ilişkilerindeki açıkları kapayabilen bir silikon görevi görebiliyor hem de bu bilgi dediğimiz şey tercihe göre kişiyi toplumdan soyutlayabilen bir perde görevi görebiliyor. bu bilgiyi internet ortamlarında tanımadığı ama sokakta, metroda karşılaştığını çok iyi bildiği insanları etkileyip göğermek için kullanan yavşak karakterli tipler için geçerli. bu tipler hiç inanmadıkları halde sırf manevi bir dayanağı olsun da inanan kişilerin gözünde de saygın olayım diye'' hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?'' gibi sözleri bile kendilerine yontarak kullanırlar. sanmayın ki teravih gibi ortaya uydurma namazlar çıkaran, binlerce hadis uyduran, namazlardaki rekat sayısını artırıp müslümanları camilere hapsederek onların bilgiyi elde etmesini engelleyerek gelişmelerine mani olan emevi arapları gibi düşünüyorum. hayır! bugün dünyadaki fındık üretimininde en fazla pay sahibi olan ülke türkiye olmasına rağmen fındığın fiyatını ne yazık ki abd belirler. bu durumun böyle olmasındaki tek neden abd'nin yaptığı muhteşem veri bankacılığıdır. tabii ki bizim merkez bankası da kendince bir takım çalışmalar yapmaya çalışıyor ama fed dediğimiz oluşum öylesine komplike hareket ediyor ki hangi yıl ne kadar verim olabileceğini satış fiyatlarının ne alemde olabileceğini hesaplamasının yanı sıra uydular aracılığıyla o yıl ki toprağın durumunu, tipini dahi tespit edebiliyor. yani 3. dünya ülkelerinin çocukları bugün internet aracılığıyla zayıflığı akranları arasında fetişleştiren aslında insanların kendi iç dünyalarındaki küçük meseleleri sanki büyük toplumsal kesimlerin hiçbir zaman algılayamayacağını düşünüp de yüceltmelerinde ve dahiyane bulmalarında herhangi bir sakınca olmadığını iddia eden yazılar yazarken, bazıları sike sike gitmek zorunda hissettiği o nefret ettiği beyaz yakalı işine gitmeden önce emevi islamını bize gerçek islammış gibi göstermeye çalışarak islamiyet'e dil uzatan cümleler yazarak ne yazık ki yozgat'ta yaşayıp fight club izleyip de kafasında bölüm şefinin ağzını burnunu kırma hülyaları kuran bir tapu kadastro memurunun acizliğini taşımaktan öteye geçemezken tabii ki genelleme yaparak söylüyorum kalkınmış ülkelerdeki akranlarımız bilgiyi kendilerini yüceltmekten çok birbirlerine faydalı olmak için kullanıyor. ve doğal olarak bazı arkadaşlarımız onların bu denli kalkınmışlığı karşısındaki bizim bu geri kalmışlığımızdaki suçu islamiyet'e atıyor. peki nedir bu gelişmişlik ve geri kalmışlık konularının arasındaki çukuru derinleştiren?

      Sil
    26. maalesef bugün müthiş bir hristiyanlaşma furyası başlatan bazı şeyler görüyorum ki akranlarımın gözünde gelişmişlik göstergesi olarak görülüyor. merak etmeyin bu tiplerin hepsinin evlerinde çedar peynirli sandviçleri budweiser marka biralarla tüketmelerini, iş çıkışı buluştukları çocuklarının karınlarını burger king'lerde doyurduktan sonra avmlerde fink atmalarını medeniyet göstergesi olarak algıladıklarını iddia etmiyorum. daha soyut şeylerden bahsediyorum. örneğin bu tipler bir toplumun eşcinsel haklarına saygı duymasını medeniyet göstergesi olarak algılarlar. ama kuran-ı kerim buna karşı çıktığı için müslümanları çağ dışı bulup, içinde yaşadığı topluma yabancılaşarak böyle internet ortamlarında yok ''suudi kralının şu kadar cariyesi varmış'' yok ''müslümanın ödül beklentisiyle iyilik yapması kurnazlıkmış'' yok ''ben sana ibadet edeyim sen beni cennete sok kafası kayserili tüccar kafası''ymış gibi abidik gubidik cümlelerle eleştiri yaparlar. bak kardeşim senin gibiler takip etmeyi bir bok zannettiği ve sana insanlar arasında bir ciddiye alınırlık konumu kazandıran iç siyaset güncel-politik- toplumsal meselelere hükmeden o adamların söylevleri yüzünde insani yanını çoktan kaybetmiş birisin. hayatın boyunca sevmediğin işleri yapıp dayanma raddeni tamamladıktan sonra biraz kafamı dinleyeyim, toparlanayım diye işten ayrıldıktan sonra o 447 liralık işsizlik maaşını almaya mahkum birisin. sizler güncel politik mevzulardan bahsederken o siyasi sıfatlı adamlardan öğrendiğiniz gibi herhangi bir barış ortamında dahi insanları kürt-türk gibi etiketlere ayırmaya mahkum kişilersiniz.bu konuda behiç pek'in çok güzel bir karikatürü vardı. adam, '' yine gençler öldürüldü'' diyor. diğer adam da '' türkler mi kürtler mi?'' diye soruyor. cevap olarak da '' bunu sormadığın gün barış gelecek işte'' geliyor. benim nefret ettiğim emevi müslümanları ve senin emevi müslümanlığını gerçek müslümanlık zannederek nefret ettiğin müslümanlık, senin böyle düşünmen için ellerinden geleni yapan oligarşik sermaye yüzünden ismet özel'in deyişiyle bugün islamiyet yeşile boyanmış bir küfür haline geldi. ama biliyorum ki en azından bu tip bir internet mecrasında yer alan her kişinin içinde bir samimiyet ve sahicilik arayışı var. siz kardeşlerim, üstteki yazıyı yazan adam, bu yazıya 80 tane yorum yazan insanlar... biliyorum hepimizin içi acıyor. kimimiz tanrıyı arıyor kimimiz tanrıyı yalanlıyor. yalnızız... dokunmak mı konuşmak mı kime? bak işaret parmağımın üstünde plastik bir tat var. ben sadece dokunmatik bir telefona dokunabiliyorum. siz de belki sizden daha çok, dokunmatik bir telefona dokunan bir kıza dokunuyorsunuz. ne fark eder... biliyorum çoğumuz yakınlarımızla yaşayamadığımız mahremiyeti buralarda yaşamaya çalışıyoruz. birbirimizi ikna etmeye, yaralamaya çalışıyoruz buralarda.

      Sil
    27. sen de bile var o sahicilik arayışı hayatı borsa rakamlarının yazılı olduğu ekranların önünde geçen cncbe'nin güzel sunucusu burçak önder... biliyorum sen de bile var o sahicilik arayışı özhanlar market'te para üstünü avcuma değil de tezgahın üstüne koyarak açık avcumu boş bırakan tesettürlü kasiyer... biliyorum sende de var o arayış lisedeyken sırf sınıfın sessiziyim diye kız arkadaşına hava atmak için beni kantine gönderen piç şükrü... ama diyelim ki tüm bunlardan vazgeçtik. gittik çok sakin bir yerde bir şekilde bir komün hayatı kurduk. egolarımızı, apartman alışkanlıklarımızı, herşeyi bir kenara bıraktık. bir süre sonra biz starbucks'a giden ihsan emmi gibi medeniyete yabancılaşsak da aramızdan kimileri tutturmayacak mı ille de çocuk yapacağız diye... hadi yaptınız diyelim. o üç yaşındaki piç kurusu illaki sağdan soldan görüp özenip de demeyecek mi ''baba yaşıtlarım cillop gibi nike ayakkabılarla dolaşıyor da ben niye bu skindirik şeylerle dolaşıyorum'' diye. diyecek. yani o çocuk büyüdüğünde senin arkandan ya ''babamız bizi bu tozun, toprağın içinde büyüttü ama yok aga ben kendi çocuğumu hem okutacağım hem de her istediğini yapacağım'' diyecek ya da biz sike sike o komün hayatın içine medeniyet göstergelerini yavaş yavaş ekleyeceğiz. yani diyeceğim şu ki siyasilerin, köşe yazarlarının, onların söylevlerinden etkilenip de kahvede, internet ortamında, orda burda kafamızı şişirenlerin ''toplum olarak her zaman bir arada birlik olmalıyız'' palavralarından sıkılıp da küçük bir grup olarak kafamıza göre bir yere kaçsak dahi asla hiçbirşey istediğimiz gibi olamaz, olmayacak.

      Sil
    28. Senin amacındaki maksadın gayesi ne halk çocuğu görünümlü aristokrat Aliciğim?

      Sil
    29. Öncelikle belirteyim, yazılanların tamamını okumadım. Bir yerden sonra, konuşmanın bağlamını yitirdiğini düşünüyorum.
      *tipik müslüman, okumadan bir karara varmış ehehehe -haklı olabilirsin- *

      Müslümanım ben. Ama intiharı düşlemediğimi söylemem yalan olur. Müslüman olsam da, beni intihar etmekten alıkoyan Allah'a olan inancım değil, dünyadaki sevdiklerimin canını yakacak olma düşüncesidir. Bir kaçış yolu olmasını o kadar istiyorum ki...

      Ben merhametli bir tanrıya inanıyorum. N.Ç acılarından kurtulmak için hangi yolu seçerse seçsin, ona ceza vermeyecek bir tanrıya.

      Maykılın yazısındaki ifadeyi okurken, ona olan tavrın yorumlayışını etkiledi sanırım. Benim anladığım kadarıyla, intihara meyilli bir kişi bütün insanları öldürebilir derken, "ben acı çektim lan, sen de çek. Hepiniz ölün lan, geberin adi herifler" değil, bir insanın bütün dertlerinin temelinde diğer insanlarla olan ilişkisinin olması yatıyor. Düşünsene, sana, bana, maykıla acı çektirecek kimse olmasa, canımız acır mıydı? N.Ç'ye sana acı çektirenler ölsün mü deseler ne derdi? Ben kabul ederdim.

      Ben kötü bir insanım. Sen ne güzel yapıyormuşsun, "sokak çocuklarına yemek ısmarlamak" umarım hayatının sonuna kadar bunu yapabilecek kadar kalbinde iyilik, cebinde paran olur. Ben arada mendil falan alıyorum sadece. Maddi yetersizlikten değil sanırım, pek iyi bir insan değilim dediğim gibi.

      Sokaklarda binlerce yoksul varken, sokaklarda onlara zarar verebilecek binlerce cani varken, N.Ç'nin potansiyel katilleri sokakta yürüyorken, evime gidip uyuyorum ben. Saatlerce dönüp duruyorum falan ama, destekte aldım bu konuda, uyuyorum artık. Dünyanın dertlerini kapısının önünde bırakacak kadar adi bir adamım ben. Ama bana bir imkan versen, o gecenin tüm karanlığının içime dolduğu bir zamanda, intihar mektupları kulağıma benim tarafımdan okunduğunda, ben hikayedeki Cemre'nin dediğini yapardım. Karpuzu yere atarsın da dağılır ya, öyle patlatırdım dünyayı. Mutlak adalet belki de.

      Benim ceza çekebilmem için bir cehennem de gerekir, orası ayrı.

      Sil
    30. Zaten tam da bu yüzden ateist değil deist olarak görüyorum kendimi ve vicdanlı bir yaratıcının varlığına iman ediyorum. Öyle ki, o yaratıcı asla ve asla N.Ç'yi intihar etse dahi cehennemde yakmaz, yakamaz. Zira öteki türlüsü vicdana terstir. Ben insan olarak bunu vicdansızlık olarak görüyorken bir yaratıcının bunu yapması zaten başlı başına saçma olur.

      Sil
    31. @Emeka Okafor


      Kuran'da ''göğüsleri tomurcuklanmış'' kelimesi uzaktan yakından hiç bir ayetin orjinalinde geçmez. İlgili ayette geçen kelimeler:

      ve kevâıbe: ve genç, göz alıcı, kaliteli, değerli
      etrâben: yaşıt, denk
      .
      “Kevaıbe” kelimesi “göğüsleri yeni tomurcuklanmış (dilber) kızlar” olarak çevrilmiş bazı meallerde. Oysa ayette ne “dilber”, ne “göğüs”, ne de “tomurcuklanma” vardır. Arapça’da “kevaıbe” ve “etrab” kelimeleri dişilik ifade etmez. Manası da genç ve denktir.

      Erkek despotluğunun egemen olduğu yozlaşma döneminde ayetlerin erkekler yönünde nasıl çarpıtıldığının en sade ve açık delilidir bu ayet. İtiraz götürmez bir gerçektir.

      Sil
    32. N.Ç, İstanbul Üniversitesi'nde Hukuk bölümünü kazanmış.

      Sil
    33. Öncelikle bu üstteki yorumların tamamını okumadığımı belirteyim. Sadece baştan bi miktarını okudum ve beni rahatsız edecek düzeyde olan bi hatayı, yapan arkadaşa belirtmek istiyorum.
      Emeka Okafor sürekli müslümanlar üzerinden islamiyete saldırmış. Öncelikle islamiyetin müslümanlık olmadığını anlaması gerekiyor. Müslümanlar da birer insandır ve her insan kusurludur. Demişsin ki 2 milyar müslüman var o zaman dünya cennet olurdu.Peki kardeşim 2 milyarın ne kadarı gerçek anlamda islamiyeti anlamış kimseler? Ben sana söyliyeyim bi tarafta abd ye ülkesini açıp tahtına karışmaması suretiyle sömürge olmuş ve dini, çıkarlarına alet edip kendi dünya menfaatlerini düşünen,kadınlarına insan muamelesi yapmayan suudiler.
      Diğer tarafta besledikleri selefiler. ellerine silah tutuşturup MÜSLÜMANLARIN başına açtıkları bi beladır.
      Şimdi diyeceksin ki malmı bu adamlar evet mal. çünkü fırkalara bölünmüşler ve sünnisi şiisine düşman o ona bu buna. sebep ? taa yıllara dayanan muhabbetler vs ama bundan sonra kavgalı olmak kime yarar diye sormak gerekir.kuranda fırkalara bölünmeyin yazar ama bizim araplar kabilelerine kadar ayrıldılar günümüzde. ayrılmadılar aslında ayrıştırıldılar bakın burası çok önemli.19. yüzyılda keşfedilen ve kara altın denilen petrol burda, gizli emeller burda, bide araplar burda o zaman dünya üzerinde en çok dış baskıyı da, en çok iç karışıklıkları ve eğitimsizliğin de son yüzyıllarda araplara ve müslümanlara uygulandığını kabul ediceksin.en çok ezilenin onlar olduğunu kabul ediceksin son 2 yüzyılda.adamlar bi lawronce yollayıp arapları osmanlıyla savaşa sokabiliyolar bunu yapabilen kapasitedeki oluşumların bu aptal araplara zamanında neler yapmış ve islamdan uzaklaştırmış olabiliceğini sen hesap et.
      Diğer tarafta tasavvufçular.selefilerle islama eşit uzaklıktalar fakat aynanın diğer tarafındalar.abd oyuncağı olan islamla alakasız kimseler.
      Afganistan önce büyük britanya sonra rusya en son abd ile talan edilir. ırak keza abd tarafından yağmalanır 2 milyon kişi öldürülür günümüze gelen kaos ortamı bırakılır islam coğrafyasına. 17.yüzyıldan itibaren tarihte birçok örneği daha var sömürgeleştirilen müslüman ülkelerin tarihçi değilim git araştır.
      kukla liderleri yeteri kadar iyi performans göstermezse bir bahar havası getirirler arap dünyasına. yönetirler müslümanları çünkü yüzyıllardır amaçları budur bunun için çabalamışlardır eğitimsiz ve kültürsüz bırakmışlardır müslümanları. osmanlı zamanında yeniçeri kıyafetleri yollamak bile yeterliyken fransızları almanlardan korumak için müslümanlar ne hale gelmiştir. Tabiki tüm osmanlı saltanatından bahsetmiyorum 1600 yıllara kadarki döneme kadar boru öttürebildi osmanlı. ondan sonra başa aptal saptal padişahlar geçti. en büyük oğlanı tahta çıkaran yasa çıkardılar vasıfsız kişiler tahta oturdu. batı bilimin peşinde koşarken bu dönemde tasavvufun etkileri daha da görüldü ve biz geriye doğru koşmaya başladık aynı hızla.
      Neyse çok uzadı son olarak istersen atom bombalarını kimin icat ettiği ve kullandığını. medeniyet diye yedirilen avrupadaki almanyanın 2.dünya savaşında yaptıklarını. fransız ingilizlerin tarih boyunca sömürülerini. abd nin şu anki yaptıklarını. israilin filistine yaptıklarını hepsine tek tek bak. hangi müslüman ülkenin tarihte güçlü olduğu dönemde mazluma böyle bir vahşet yaptığı görülmüştür ? aksine orayı kendi yurdu bellemiş, yerleşik halkı yaşatmaya devam etmiş ve kültürünü taşımıştır osmanlı ve inanmayan kişilere de özgürlük vermiştir gayrimüslim vergisi almakla yetinmiştir.
      Anlamıyacağın üzere ki yinede açıklıyorum işte, samimiyetle söylüyorum en az yarısının gerçek islamla alakası yok. geriye kalan dilimin ise git bi bak kardeşim maddi durumu ne eğitim seviyesi vs tüm konularda batıdaki insanlarla bi kıyasla. hiç bir imkanda üstün değildir müslümanlar batıdaki insanlardan. imkanı batıya çok daha yakın olanların da başında pkk-tasavvuf feto vs gibi batı oyunları döner. yani aslanım öyle kolay değil olaylara 136 farklı bakış açısıyla bakmadan, tüm noktalardan kıyaslama yapmadan ah kam kesmek.

      Sil
  7. İntihar etmekle ilgili Emeka Okafor'un söylediklerine katılıyorum. Okurken ben de özellikle o paragraf üzerinde çok duraksadım, "böyle olmuyor ki bu" dedim içimden. Çünkü benim de arkadaşım intihara kalkıştı. Ve düşüncesi "başkası da çeksin acımdan kurtulayım yeter ki" düşüncesinden ziyade, "bu Dünya'dan silineyim gideyim, hem ben acılarımdan kurtulurum, hem de Dünya benden kurtulur; kimsenin beni hatırlayacağı da yok zaten ne güzel" tarzıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya zaten maykıl öyle düşündüğü için yazmamış ki bunu. Cemre arkadaşına bu lafları söylüyor. Sonra kendisi intihar ediyor. Kendisiyle çelişiyor yani. Yani maykıl demek istemiş ki herkes kendisiyle çelişiyor ama aynısını yapan birini gördüklerinde onu eleştiriyorlar çelişiyor kendisiyle diye. Eleştirenler bir kere daha kendilerine takılıyorlar böylece. Yani bunu anlatmak için maykıl ın seçtiği örnek bu. Kendi düşüncesi değil. Oladabilir ama bilmiyoruz. Çünkü bu doğrudur böyle düşündüğüm için yazdım olayı yok

      Sil
  8. Güzel. . Neden bölüm 2 den basliyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya arkadaş hiç mi film izlemediniz de niye 2. bölümden başlıyor diye soruyorsunuz? Cem Yılmaz'ın Yahşi Batı filmi niye ilk sahnede Amerika'da değil Nargile içerken başladıysa aynı sebepten.

      Ya da boşverin "eşşeğen büllüğünden dolayı" deyin geçin..

      "Beni en büyük çeken motorun yaptığı dalga.. Anlayamazsınız.."

      Sil
  9. Aslında amaçsız değilsin. Düşün. Eğerki bu sistemde mutlu olsaydın, onca makeleyi onca bilgiyi araştırırmıydın. Allah her insana farklı amaçlar vermiştir. ''Bu dünyada başı boş bırakılacağınızı mı sandınız '' bile kuranda başlı başına bir olay. Diğer insanlardan farklı olman bir işe yaramadığın/amaçsız olduğun anlamına gelmez. Kuranda bolca salat(eğitime destek) edin çok geçer. Şimdileri o kelime yozlaştırılmış şekilde sadece ''namaz'' olarak algılansada biraz arapçayla kökünün nerden geldiğini ve ne demek istendiğini anlayabilirsin. Ve sende bana göre çok salat eden müminlerden birisin. Merak etme şuan yalnız kovboy olarak takılıyor olabilirsin. Ama ileride inşallah senin gibi salat eden bir grup Allah karşına çıkarır. Çünkü bu Allah'ın sünnetullahı fizik kuralı gibidir. :) Sen kalbini temiz tut Allah sana yolunu gösterir. Selam ve Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. la olm işim vardı yeniyi yazmışsın,sabah ayık kafa okuyacagım artık :(

    YanıtlaSil
  11. Yazını beğendim ve anlatmaya çalıştığın şeyi sanırım anladım ama anlat desen anlatamam öyle garip bir duygu ayrıca yeni çıkaracağın bir kitap ve onun bir kesiti mi bu ? kitap alıntısı gibi duruyor çünkü.

    YanıtlaSil
  12. evet sihirli sözcüğümüz imkan. ve insanin eline çok buyük imkanlar geçince, onu kötüye sapkınlığa çevirmeyecek tek şey ise allah korkusudur.
    allah'ın gazabı pek çetindir lakin.
    bunu her müslümanım diyen olabildiğine içselleştirmeli.

    YanıtlaSil
  13. mülk allah'ındır.
    çoğu şeyi açıklayan, muazzam bir ayet.
    içselleştirebilsek bunu bizzat müslümanlar olarak keşke. daha çok uzun bir yolumuz var. mala ve mülke tapınma sevdasindan vazgeçemedik ama hala ne yazıkki.
    rabbim bizi affetsin.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. öncelikle insanların ikiyüzlülüğüne ve ahlak'a dair güzel bir yazı olmuş. ancak intiharla ilgili söylediğine katılmıyorum.

    intihar etmek isteyen bir insan acısını dindirmek için intihar eder, öyleyse acısını dindirmek için eline diğer insanlara kötülük yapma şartı ve fırsatı verilse bu şansı kullanır gibi bir mantık kurmuşsun. ancak bu düşüncene katılmıyorum. çünkü şöyle bir problem var. bu intihar edecek adamın hayatının dünyanın en boktan hayatı olduğunu, adamın başına çok şanssız, çok sıradışı onlarca durumun geldiğini falan mı sanıyorsun? intihar edecek bir insan başkasının acısından bile acı duyan bir insandır. dünya onun için çekilmezdir. bu kadar hedonist ve gamsız olup da intihara meyilli olunması baya zor. yani bu bahsi geçen adam sırf kendi acısını dindirmek için diğer insanları öldürmüş olma fikrinden acı duymayacak mı? e peki diğer insanları öldürdü, ilk seferde acıdan kurtuldu. daha sonra bu düşünce ona tekrar acı vermeyecek mi? '' adam kendini öldürüyor lan başkalarını mı öldürmeyecek ", mantığın zaten hepten yanlış. sana göre kendini öldürmek hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar büyük bir olay. intihara meyilli değilsin de ondan. gerçekte kendini öldürmesinden daha fazla önemsediği şeyler oluyor.2 tane de örnek vereyim.


    öncelikle ben intihara meyilli bir bireyim. ve beni seven insanların ( özellikle annemin) duyacağı acıyı bilmek bana engel olan en büyük şey.şimdi bana iyi de sen ölünce bunun bir önemi olmayacak ki diyebilirsiniz. doğru, kulağ amantıklı geliyor. ancak insan beyni tam olarak olması gereken mantıkta çalışmıyor. bazen sizin için hiç uygun olmayan bir insana aşık olursunuz. mantıklı değildir. ama olur. beni seven insanların duyacağı acıyı hala yaşadığım için biliyorum, ve bu bilgi böyle bir karar almamı engelliyor.

    2. örnek,

    geçen yıl intihar eden birisi vardı. facebook'a video yüklemişti intihar etmeden önce. baya konuşulmuştu. ateistti, beni gömmeyin denize atın dedi. gömdüler. üzülmeyin bunu kutlayın dedi, arkadaşları kutladı. one last goodbye dinledi, şarap içti ve kendini astı.

    koyduğu video'da adam intihara daha önce karar verdiğini ancak sevdiği bir arkadaşının hamile olması nedeniyle beklediğini söylemişti. bebeğin sağlığına zarar vermekten korkmuştu. arkadaşının gireceği psikoloji olur da bir şekilde bebeğini etkilerse diye. böyle bir şeye sebep olmak istemiyordu.

    mantıklı mı? bunun mantığını sorgulamak çok doğru değil. beynimiz bu şekilde çalışıyor. beğen ya da beğenme, mantıklı bul ya da bulma.

    adamın düşüncesi buydu. ve gördüğün gibi kendi ölümünden daha fazla önemsediği en az bir şey vardı.

    YanıtlaSil
  17. intihar edecek olan adama imkan versen tüm kötülükleri yapar. evet
    bi insan intihar edecek raddeye gelir neden intihar etmez? kendi canı yanmasın diye.
    mesela cemre,
    yapabileceği en büyük kötülüğü yapmıştır. hem sevdiği kadına hem de öğüt verdiği arkadaşına.
    burda verdiği öğüt aslında daha önceden düşünülmüştür. yani imkan olsa diğerlerini öldürecek olan insan cemre'dir.
    bi nevi öldürmüş olur zaten.sen ölünce diğer bütün insanlar da ölmüştür en azından senin için.
    intihar etmeyin. güçsüz insanlar ölüme sığınır.

    YanıtlaSil
  18. yemin ederim seneler önce cevreme izah etmeye çalıştıgım konuya değinmiş sevindim valla:D
    bir başkasının yaptıgını kötüleyip aynını veya benzerini yapan insanlarız.
    insan hiç kendini sorgulamaz yaptıklarına hep bir sebeb bulur kendini ona inandırır ve ona yaptıklarının yanlış oldugunu soylersen hemen bahaneleri hazırdır. ben bunları yazıyorum diye mükemmel insan değilim bunun farkındayım.diğerleri gibi bahanelere başvurmuyorum götüm götüm kendimi düzeltmeye calışıyorum.
    kınadıgın şey başına gelmedikçe ölmezsin

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. şunu söylemeden edemeyeceğimi farkettim. bunca insan aslında kendisi için hazırlanan sonun dehşetini merak ettiğinden dolayı hayatını sürdürür. düşünün , kurtuluş ölüm gibi geliyor evet. ama bunca yolu ayaklarını direterek gelmişsin.
    yolun ortasında yok ben gidiyorum demek kötülüktür.
    yol arkadaşına, korkularına, tutkularına yaptığın en büyük kötülüktür.
    sen sana hazırlanan sonu görmek için buradasın ve görmeden gidiyorsun.
    bin katı acıyla.
    intihar kötüdür. etmeyin abi
    yaşadığınıza değsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. şiir gibi, aforizma gibi realiteyle örtüşmeyen ama yazıda iyi görünen cümleler yazmışsın. bence yeterince derin düşünenemişsin.

      Sil
  21. Happiness filmi tadında yazı. Ellerine sağlık sikko

    YanıtlaSil
  22. Sen yaratmadığın için sen yok edemezsin. Mantıksa al sana dümdüz mantık. Doğmayı seçemedigin gibi ölmeyi de sen seçemezsin. Ellerine, beynine, yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  23. Sen yaratmadığın için sen yok edemezsin. Mantıksa al sana dümdüz mantık. Doğmayı seçemedigin gibi ölmeyi de sen seçemezsin. Ellerine, beynine, yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. "...Kim bir cana karşılık veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak sebebiyle olmaksızın bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir kimseyi diriltirse (ölümden kurtarırsa) bütün insanları diriltmiş gibi olur...."
    Maide 32

    YanıtlaSil
  26. mr.robot'u nasıl buluyorsun micheal

    YanıtlaSil
  27. Ana fikir intihar değil. twitterde facebookda kafede orda burda eleştirdiğimiz konuların baş rolünde aslında kendiniz olduğumuzdur konu. Ben çok beğendim notlarımı aldım kendimi gördüm. Sağol sikko. Baküye gelirsen beni ara. Sen tanıdığım en dahi manyaksın...

    YanıtlaSil
  28. "Mantıksızlık ahlaksızlıktır" dediğine katılmakla birlikte ahlakın sadece mantıkla açıklanabileceğine inanmıyorum, burda insanı kapsayan ögelerde (çevre, toplum, ait olduğu sınıf) önemli. Ayrıca yazını edebi ve felsefi yönden beğendim.

    YanıtlaSil
  29. Her yazını en az iki üç kez okuyorum analiz edip ders almaya çalışıyorum, okudukça fikirlerim gerçekten değişiyor sorgulamaya başlıyorum hayatı en azından kibrimden kurtuluyorum daha çok yolum var teşekkürler bu güzel yazıların için..

    YanıtlaSil
  30. siz bu miçello sikkofiyeldonun dediklerine kulak asmayın.:)))
    Şu kısacık lanetler okuduğumuz hayat sınırsız bilgiyle dolu ve her şeye rağmen güzel, dostlar
    Alın biranızı gidin Tanrının unuttuğu yerlere çıkarın çantanızdan bilim dergilerini yahut şiir kitaplarını hıncınız çıkana kadar bağıra bağıra okuyun.

    YanıtlaSil
  31. Aslında her karakterin düşüncesi birebir senin düşüncen. Kötü düşünceleri de iyi düşünceleri de... Özellikle intihara meyilli olarak tasarladığın karakterle Erkan Bey'in yaptığı diyaloglar... Demek ki bayağı bir gelgit yaşamışsın demek oluyor bu.

    YanıtlaSil
  32. özlettin kendini sikko daha sık yaz aq

    YanıtlaSil
  33. Ooo Sikko.. Flashback de yaparmışmış :)

    YanıtlaSil
  34. Happiness filmi tadında yazı. Ellerine sağlık sikko

    YanıtlaSil
  35. Happiness filmi tadında yazı. Ellerine sağlık sikko

    YanıtlaSil
  36. Güce sahip olmayan, sahip olanı eleştirir.
    Peki ya güce sahip olmayan güçsüzler, bir gün güçlenirse hep aynı sonuç mu doğar ? Güçlenen güçsüzlüğünü unutur mu ? Bu denli katı neden-sonuç ilişkisi kurmak umutsuzluktur.
    Yine de haklısın.

    YanıtlaSil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. panpa depresif ruh halinden halsizlikten kurtulmak için b1,b6,b12 ve omega 3 vitaminleri almayı dene. gerçekten işe yarıyor lan. çıkar şu depresyon hırkasını artık üzerinden amekaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
  39. efexor mefexor yazmışın ondan dedim. zamanında 1 tane içtim 3 gün algımı sikti yasal sentetik uyuşturucu

    YanıtlaSil
  40. Oturduğun yerden iyi olunmaz değil mi? Eline imkan verildiğinde sınanır iyi misin kötü müsün. "Onlar eline imkân geçmemiş iyilerdi." Sen bir de onları büyük insanlar olunca gör.
    Oturduğun yerden iyi insan olunmaz. Haklısın

    YanıtlaSil
  41. Lan cemre intihar etmeyeydi tam "sikerim lan intihar en temel insan hakkıdır" deyip saldıracaktım ama sikko mantık ve ahlak'a bağlayıp şaşırtmadın yine eyv.
    Ahlak mantık mutlak doğrular mutlak ahlak
    Platon'un Gyges'in yüzüğünden ki kendisi The Lord of the Rings olur. Tüm yunan ahlak kavramının amına koymuşlar ömür vermişler
    Ama ağır ve beyne çok protein yaktıran yonan felsefesi yerine günce dil güncel olay güncel kişilerle incelemek keyifli.
    Siken sokanda sikko olunca okunuyor ;)

    YanıtlaSil
  42. La bide kaç yıldır sikko okur yorumlarada bakarım
    Sikko'nun müslüman olmasını çekemeyen atrist'lerin propagandaları, sikkoyu marjinal bulan yobaz müslüman tayfa, bide islamı tebliği üzerine vazife edinmiş çakma peygamberler( ki bunlar daha az kötü )
    Yaa hepiniz aynı bokun lacivertisiniz
    Babanız yahudi olaydı azılı yahudiydiniz
    Babanız budist olaydı şişman budanın göbeğini savunurdunuz amk
    4 karı artı sınırsız cariye yüzünden islamdan soğumuş kendiside eskiden sikko gibi müslümanmış bigün sikkoda ateist olacakmış
    La amık ateyiz ler fikrinizden emin olsanız her türlü platformda hemen niye ateyizm propagandası din karalaması derdinden geberiyonuz minik sikkolar
    Fikrinden eminsen dik dur calm down bizde özenek amk herif ateyiz ne kadar huzurlu var bu atryizmde kerâmet diyek ;)

    YanıtlaSil
  43. olması gerektiğinden fazlasını istemek hırs,azını istemek cimrilik.nefsimin iki kötü huyundan RABBİME sığınırım.

    YanıtlaSil
  44. ne biliyim lan. aylardır aklımda şu malum fikir. götüm de yemiyor açıkcası, iyi olacak bir şeylerin varlığına inanıyorum ama kendi varlığımın tamamen bir virane olduğunu düşünüyorum. bir gün diyorum lan bir gün ben de keser miyim bileklerimi diyorum. cevap veremiyorum dayı.kanser gibi, çıkmıyor aklımdan.

    YanıtlaSil
  45. intihar konusunda saçmalamanın dibine vurmuş olmana rağmen yazı güzel. sen böyle insan hallerini yaz, illuminati filan yaz. siktir et din min işlerini.

    YanıtlaSil
  46. Dogru soze ne denir... eline henuz firsat gecmemis iyilerin dunyasi...

    YanıtlaSil
  47. bilim big bang öncesini yorumlayamıyor ama sen yorumluyorsun ve tercih yapıyorsun. Ateist oluyorsunuz. Sizin kafanızı sikeyim ben. O kadar uzun lafa gerek yok. Bu bilim adamları islamiyete,hristiyanlık ve musevilik e mi yaranmaya çalışıyorlar. Nedir argümanın döl israfı.Hepinizin beynine boşalayım.

    YanıtlaSil
  48. "Her kavim hakettiği gibi yönetilir"-Hz.muhammed s.a.v..

    Yani dünyayı değiştirmek istiyorsak ilk başta kendimizi değistirmeliyiz.

    YanıtlaSil
  49. Ya ne saçma argüman bu...kendini öldürecek kadar acıdan bıkmış insan herkese bu kötülüğü yapar diye.............. sen kafayı yemişsin Cemre..ama mümkünse İslamı buna alet etme!!!

    YanıtlaSil
  50. İntihar edecek kadar cesaretin varsa git daha başka cesaretli bir iş yap. (İNTİHAR ETTİ)

    YanıtlaSil
  51. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aşağıya bakarsan görürsün yanlış yere yanıtlamışım galiba.ama şunu söyleyem ki o kadar anlatmaya çalıştığım şey KURAN-I KERİM de en güzel şekliyle ALLAH açıklamış.KURAN-I KERİM'İ okuyup ayetler üzerine düşünmeni tavsiye ederim kardeşim.

      Sil
  52. yorumu silmişsin.sikko görünürde yok.ben cevaplamaya çalışayım kardeşim.
    KURAN-I KERİM okuyunca samimiysen senin de anlayacağını düşünüyorum.ayetlerden düşündüğüm de ulaştığım cevabı yazmaya çalışayım.
    insan ve hayvanın yaşayış prensibinden bahsetmek istiyorum.
    önce insan,
    insan tercih yapmakta özgür olduğu 3 temelli yaşam prensibi vardır.anlatmaya çalışayım.bir bilinçaltı yada içgüdü.iki aklı yani bilinci ve üçüncüsü bedeni yani fiiliyat.şimdi sırayla anlatayım.mesela annen sana ekmek al dedi ve sende tamam dedin ekmek almaya gittin.bu kararı nasıl verdin yada genel olarak yaşayışın nasıl..
    1 bilinçaltı yada içgüdü..bunu bir ateiste anlatsam şiddetle karşı cıkacaktır.ama morgan freemanın anlattığı bi belgesel vardı insan karar almakta özgür müdür?linkini bulursam atayım.izlersen görürsün ki bi deney yapıyorlar.bi adam var.bi karar alması yönünde eline bi kumanda veriyorlar.ve beyin sinyallerini inceliyorlar.ve görüyorlar ki kararı önce beyninde oluşmuyor.yani saniyenin bilmem nede kaçı daha sonra bilincine geliyor karar.yani ondan dolayı ateistlerin genel argümanı karar ilk başta akılda oluşmadığına göre biz özgür değiliz.işte ben dediklerinin ilk kısmına katılıyorum.ama ikimci kısmına değil.karar ilk başta içgüdü de yada bilinçaltında oluşuyor.peki asıl soru bilinçaltı içgüdü ne ? biz ona hükmedebilir miyiz? hem evet hem hayır.ilk olarak dediğim gibi ayetlerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki bilinçaltı içgüdü eşittir kalp.ateistin şiddetle karşı çıktığı nokta burası.herneyse biz kendimize bakalım.karar kalpte başlar.asıl olay burda.yani sen kalbinin neye seçeceğine karar verebilirsin yani evet.ama kalbinin aklında olduğu gibi düşünme gibi bi özelliği yoktur.bilgisayar sistemindeki gibi kalbin 1 yada 0 dır.yani seçim yapabileceğin alan bu kadar basittir.ve bu yüzden kalbine tam olarak hükmedemezsin bu yüzden hayır.
    ekmek almaya git dedi annen.kalbi sana 1 git yada 0 gitme der.sonra kararı aklına gönderir.aklı yani bilinci ikinci kısımda açıklamaya çalışacağım İNŞALLAH.ama önce kalbi daha iyi anlamak gerekir.kalbin 1 özellikleri ..(inanmak),sevmek,korkmak,güven duymak,saygı duymak,istemek,hissetmek,utanmak,sinirlenmek,samimiyet,hoşgörülü olmak,cimri olmak...yani duygular diyebiliriz
    kalbin 0 özellikleri inanmamak,sevmemek,korkmamak,güvenmemek,saygı duymamak,istememek,hissetmemek...yani karar mekanizması burda başlar.bak anlatmak ve anlamak zor anlamaya çalışman lâzım.şimdi annen ekmek al dedi.ve kalbin anında bi karar verdi.ve 1 dediyse aklına artık gideceğin fikri iletilir.0 dediyse aklına gitmemen fikri iletilir.şimdi neye göre 1 neye göre 0? hangisi ağır basarsa ona göre.mesela annen ekmek almaya git dedi.sen anneni sevdiğin için 1 kararın ağır basar.yada ona değer vermezsen 0 kararın ağır basar gitmezsin.yada onu sevmiyorsundur ama ondan çok korkuyorsundur 1 kararın ağır basar.yaa onu sevmiyorsundur,ondan çok korkuyorsundur,ama mesela annenrie karşı babana çok güveniyorsundur 0 kararın ağır basar.yani kalbin çalışma prensibi böyle.bir olaya karşı alternatifler vardır ve neye en çok inanıyorsan sonucunda ona karar verirsin 1 yada 0.yani aslında kalbinde en önemli olay inanmak.şunu demek istiyorum kalbin sonuç olarak sana iki seçenek sunat.1 eşittir bu olaya inanıyorsun.0 eşittir bu olaya inanmıyorsundur.ve aklına bu karar iletilir.işte sen 1 yada 0 seçmekte ve bunun derecesini,şiddetini ayarlmakta özgürsün.1 e çok inanabilirsin.yada 0 a yani o olaya hiç inanmıyorsundur ama hiç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ye gelelim annen ekmek almaya git dedi.kalbin bi karar verdi 1 yada0. sonra sen aklınla düşünmeye başlarsın.bu kararın mantığını düşünür.yani mantıklı mı bu karar ?eğer mantıklı olduğunu da düşünürsen akıl sana bi yol çizer ve ekmek almaya gidersin.bu 1 dir..ve aklın da 1 i 0 ı mantık diyebiliriz. yani kalpte inanmak akılda ise asıl olay mantık aramaktır,düşünmektir.ama aklın mantıksız derse.0 derse yani.o zaman hangisi ağır basarsa kalp mi akıl mı yani kalp ağır basarsa 1 olur ve gidilir.akıl ağır basarsa 0 olur ve gidilmez.ama ilk durumdaki hareket yani kalbin ağır basması sonucu yaptığın karar şuursuz bir karar olur.üçüncü konu beden yani fiiliyatı açıklamadan önce hemen bu şuur olayını anlatmaya çalışayım.

      aslında kaderlede çok bağlantılı bi konu kader kısmı tek başına ele almak isterim.dilerseniz.bunu da anlatırım ama ayrı bi yazı olsun çok uzar yoksa.şimdi şuur dediğimiz olay ben dini olarak ele alacağım.olması gerekeni anlatmaya çalışacağım.Müslüman bi insanın hayattaki en büyük amacı ALLAH'A KULLUK ETMEK OLMALIDIR.dolayısıyla en çok bunu istemelidir.ve nasıl bir insan olmalıdır?sadece ALLAH'TAN korkmalıdır.bunu KURAN-I KERİMDE yazdığı gibi olması gereken özellikleri kalpte istemeli mesela hoşgörülü olmak ve olmaması gereken özellikleri mesela cimri olmamak yada çok hırslı olmamak. işte bu özelliklerden de ALLAH'A KULLUK Edebilmek için kaçınılmalıdır.dolayısıyla karar verirken Olması gereken kalpte ALLAH'A KULLUK yapmayı istemeye çok inanmak lâzım.sonra peki nasıl? yani mesela namaz kılmalıyız ALLAH'A KULLUK etmek için.peki ne kadar nasıl işte akılda bunu düşünmeli ve mantıklı bir şekilde karar vermeliyiz.yani bi inzivaya çekilip tüm ömrünü orda namaz kılmak değil olması gereken.işte kalp sonra akıl ikisinin sonuç olarak vereceği karar Şuurlu karar olur.mesela tasavvufçulardan çoğunluğunda yaptığı hareketlerden söyledikleri sözlerden çok büyük şuursuzluk görüyoruz. akıllarını çok az kullanıyorlar.ee bilerek şuursuzluk yapan varsa orasını bilemem yani İslamı yozlaştırmak için .o kalpteki hatayla başlar kafirliğe kadar götürebilir..ve son olarak da fiiliyat zaten..ve zikir kalbi temizler bunuda unutmayalım.yaptığımız ibadetler İNŞALLAH daha çok inanmamıza yol açar.şimdi kader dediğimiz olayda kısaca girecek olursak kalbin bir üstü olan olay.yani ALLAH herkesin kalbinin özüne göre bir kader çizer ve onu yaşarız.şunu da söyleyim ki Müslüman olmayan birinin genel olarak kalbi doğru kararı asla veremez.yani birini iyilik yapabilir.burda sorun yok.ama genel olarak yani 10 üzerinden 5 ve üzeri geçer not dersek işte asla genel olarak 5 ve üzeri alamaz.ve onun durumu ALLAH'A kalmıştır.ALLAH RAHMET EYLERSE Müslüman olabilir.ve sonra 5 ve üzeri alabilir.Müslüman birisi ise Müslüman kaldığı süre içinde 5 in altına inemez.yani inerse zaten Müslüman değildir.şimdi biz özümüzse kaçsak öyle öleceğiz İNŞALLAH ki özümüzde iyi vardır.işte kalbinin özüne göre yaşar insan.ve mesela özü 7 olan.doğduğunda 10 la başlar ama ölene kadar öyle bi hayat yaşar ki ölürken 7 ye düşer.yada mesela burkino faso da doğan ve orda büyüyen ve sonradan MÜSLÜMAN olan ve özünde 6 olan öyle ölen bir insan var diyelim.işte o da kaderi onu 6 olmaya götürür.yada tam tersi Burkino Faso da doğan ama Müslüman olamayan bir insan var diyelim ve kalbinn özünde 3 var diyelim.işte o da 10 la doğar ama kalbinin özü 3 olduğundan mıknatıs gibi düşün 3 onu öyle bi çeker ki 3 e düşer belki 2 ye bile düşer ama kalbinin özü 3 olduğundan ölürken 3 de olur.asıl olay biz kalbimizin özünde kaç olduğunu bilmiyoruz.ve EMROLUNDUĞUNUZ GİBİ DOSDOĞRU OLUN. ayetinde denildiği gib biz hep 10 olmasını istemeli buna göre yaşamalıyız.gerisi ALLAH'A KALMIŞ.İNŞALLAH zaten MÜSLÜMAN OLMAMIZ DA ÖYLE ÖLMEMİZDE ALLAH'IN Bİ RAHMETİDİR.çünkü tüm insanlar fıtratında öyle yaratılmıştır.10 la doğarlar.bu onlara güzel gösterilmiştir.ama kendi kendilerine zulüm ederek kendilerini aşağaya çekerler.nefslerinin kötülüğü emretmesine uyarlarsa.son olarak ALLAH GAFUR SIFATIYLARAHMET EYLERSE nefste MUTMAİN olur.yani iyi.çok TEVBE dilemek gerekiyor..

      Sil

    2. şimdi son olarakta fiiliyat.sen kalbinle ve aklınla tamam dedin.anne ben ekmeğe gidiyorum.ve fiiliyata geçtin beden olarak.işte ekmeğe gidip alabilirsen yani sana araba çarpmazsa..annenin ekmek alma görevini başarmış olursun :) ha hayvan dedik hayvan içgüdüsel olarak davranır.ama akılları vardır kullanmazlar.yani düşünmezler.ama sen onu eğiterek akıllarını kullanmaya zorlayabilirsin.yani akıllarını ancak belli derecede senin ona eğitimin kadarıyla kullanırlar.yani bilinçaltıyla hareket ederler.işte bizim farkımız kalbimize aklımıza yön verebilecek irademiz var şuurlu Yaratığız.neyin doğru yanlış olduğunu aklımızla anlayabiliriz.şeytana gelince , ALLAH Ademi Yaratıp Ona RUHUNDAN üfleyince Ademe secde et dedi.ama onun kibri yüzünden yani kalbi varmıdır bilmiyorum ama işte bizdeki kalbimizin özüne denk gelecek şeyi kötüleşti mühürlendi.ve kap kara oldu.asıl olay hatasından asla dönmedi.ve bu tamamen kendi seçimiydi.kibri ona engel oldu.ve anlattığım üzere onun kaderide böyle gelişti.ALLAH onunda özünü biliyor ki böyle bi kader çizdi.ve özünün de öyle olmasını tamamen kendi seçti.yani dediğim gibi kader senin kalbinin özüne göre çizilir.temizse temiz.kirliyse kirli...ve hepimiz ilk Yaratıldığımızda bir derece diyim işte sen anla seçtik.ve dirildik.ve ölünce ilk Yaratıldığımızda neyi seçtiysek kader bizi oraya götürüyor.yani yine ilk seçtiğimiz dereceyle ölürüz.ve yine diriltiğimizde buna göre cennete veya cehenneme gönderiliriz...ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN İNŞALLAH.O(CELLE CELALÜHÜ) hepimize yeter

      Sil
  53. www.sancaktepecilingirim.net

    YanıtlaSil
  54. Sikkofield abicim önemli bir konuda konuşmak istiyorum bir cevap verirsen çok iyi olur twitter'dan ve Facebook'dan yazdım ama çok bakmıyorsun galiba buradan cevap verirsin diye umuyorum bir dönersen çok iyi olur. Sevgiler

    YanıtlaSil
  55. Anlamadığım şey cemre'nin kendiyle çelişip çelişmediğini nerden anlıyoruz? Cemre bütün insanları öldürmek istemediğini söylemedi ki.

    YanıtlaSil
  56. Anlamadığım şey cemre'nin kendiyle çelişip çelişmediğini nerden anlıyoruz? Cemre bütün insanları öldürmek istemediğini söylemedi ki.

    YanıtlaSil
  57. Herkese selam,
    Sikkonun yazılarını ne zaman okusam illaki yorumlar beni çekiyor... ve o yorumlardaki sivrilen arkadaşın yorumları ben çekiyor... ve sonunda o sivrilmiş arkadaşa birşeyler yazmak istiyorum... bunu yazdıktan sonra birde sigara içerim kesin. Ateistlik veya deistlik ilk ne zaman başladı... bana gore hz.adem yaratıldı şeytan secde etmedi iste o an başladı. Bu ateistlerin iman etmişler le, iman edenlerin ateistlerle ne zoru var... aslında ateistlerin (benim bu yaşıma kadar gördüğüm) iman edenlerle değil... sadece islami (Allah c.c.) seçen iman edenlerle zorları var... bunu örneklemeye lüzum yok... bir turk ateist hindu dininin tanrısını niye sorgulamıyor. Veya budaya tapanları... siz duydunuz mu. Hatta saygı bile gösterirler onlara iman edenlere.
    Hani su an popüler olan iki kelime var piyasada... "algı operasyonu" iste ateist olan kişiler sadece Allahu teâlâyı hedef aliyor. "Bunu da anlamam... götünden bok çıkarırken sancı çeker ama hâşâ Allah'a kafa tutar" bu kainatta zerre bile olmadığın hubble uzay teleskopu ile sabitlendiyse bu neyin buyuklenmesi... kafadaki ses... hep sunu sorar Allah varsa o nasıl var oldu... neye benziyor... niye müslümanlar Allaha inanıp her boku yiyebiliyor... Kuran nasıl bir kitap... niye herşeyi açıkça yazmamış... gibi pek çok soru... bu sorular kimin aklına gelmiyor ki... ama cevapsız sorular olunca illa red mi etmek lazim. Peki sana bilimle alakalı cevapsız bir soru...arabanla ışık hızında gidebilme imkânın olsa ve ışık hızında giderken farları acarsan önünü işitir mı yada ne olur... gibi. Tamam cevapsız ciddi bir soru uzayın sonu var mi. Karanlık madde niye ışığı yutar. Kara delikler isin kapisimi gibi... bu sorularda cevapsız kalıyor. "Varsayımlar teoriler var ama dimi... tonlarca fasiküller yazıldı " demeyin... şöyle insanı sonuna kadar doyuran cevap değil hiçbiri... çünkü doyursaydi bilim uzay araştırmasını bitirirdi dimi.

    Bu kadar kimi ne gore saçma kimine gore mantıklı yazıdan sonra ne diyom dimi. Şunu diyorum. Hz. Ali iman etmeyenlere demişki... eğer biz haklıysak cennete gideriz eger siz hakliysaniz bizim kaybedecek birşeyimiz yok. Yani insan hep ateistlik ve iman etmeyi tartışır hic birde sonuç alamaz tartışma da hicbir zaman "ya sen haklisin ben yanılmışım " demez. Sözde eywallah dese bile özde hadi len der.. böyledir. Buraya yazılan sonsuz bin yorum fistir yani. Sonuç olarak diycem o ki... herkes kendi yaptığı ile imtihan olacak. Yani benim inancıma gore mahşerde hesaplaşacağız gün kendi yaptıklarımla yargilanacagim... ateistlerin örneklemelerinde müslümanlar niye boyle yapıyor.. vay efendim cami imamı uyuşturucu satmış "mesela" bu nasıl muslumanlikmis boyle din mi olur bıraktım islami. Yaw kardeşim sanane... sen kendine bak. Ha illa ateist olup iyi insan olucam diyorsan valla o zamanda oda senin bilecegin is ölünce karsilacagin durum seni ilgilendirir. Beni değil. Aslında bu son yazdıklarım hepimiz için geçerli. İlk önce kendine bak...
    Yazmadan edemedim, ateistlik uçak düşerken bitermiş.
    Herkese saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off ya sigara çekti iste canım. Lan sikko gece gece nerden okudum seni şapşik ;)

      Sil
  58. But touch my tears with your lips

    YanıtlaSil
  59. selamünaleyküm abi uzun zamandır hatta yıllardır seni takip ediyorum umarım bu yorumu okursun çünkü ne twitter dan ne facebook tan ne de e mail den cevap yazmıyorsun abi öncelikle senin sevmen gerek birini bir şeyi . sen herkesin eksik kötü yanlarını görüyorsun kendini de görüyorsun için nefret , kin ile dolu çünkü kendini sevmeyen bir insan kimseyi sevemez . Bak bu yazdıklarım zamazingo değil ben sallamıyorum psikolojiden anlarız evelallah . Aslında burdaki herkes bir akılda 106 yorum var hepsi farklı bi şey söylüyo kim mutluluğu bulmuş ki sende bulasın abi bak bu Dünya böyle işte . Artık bende her gece yatağa girmeden önce şükrediyorum . Dua ediyorum . Sevmeye tutubmaya çalışıyorum bir şeylere . Seni kendinden daha iyi kimse tanıyamaz abi bu yüzden benim yorumumda dahil bu bloga yapılan yorumları sallama çünkü senin ilacın sende en iyi sen biliyorsun nasıl daha iyi olacağını ki iyi olmaz zorunda da değilsin zaten . Vicdanını dinle abi zaten o seni doğru yola ulaştırır .hadi iyi geceler

    YanıtlaSil
  60. Hacı seni okuduktan sonra kuran okumaya başladım.Yetmedı tevrata,hadislere göz gezdirdim.Namaz kıldım.sürekli dua ettim.Youtubetan caner taslamanlar geldi cübbeliler gitti.Tek tip beslenme olmaz dıyerek sözler köşkünü bile izledim Allah canımı alsın! Özelime çok girmiycem kafa sikmemek için.Velhasıl duayla bı bok olmadıgını gördum.Kendımle yüzleştim.Aslında ne kadar mutsuz oldugumla...Ailem dindar bile değil lan noluyosa bana sürekli amin amin...Psikoloğa gittim dayadı bana ilacı.Gülüyorum şuan prozac sağolsun.Neyse sonuca gelicem.Yalvarırım okuyun diyodun ya.Okudum hacı.Hayatımdan bırkac yıl gıttı ama senın taşşağın sağolsun.Belkı sen de ateistsin de milleti böyle böyle uyandırıyosun.Şahsen sen olmasan hala Allah korkusuyla yaşayan bi tip olurdum.Herşey kafada bitiyo işte.Kendini çok hırpalama.Hade koydum.

    YanıtlaSil
  61. bu mesajlara ne diyorsun michael http://www.tarihkomplo.com/2015/09/yesilcamda-subliminal-mesajlar.html

    YanıtlaSil
  62. tnx sikko,intihar falan düşünme sikerim ebeni

    YanıtlaSil
  63. Bu konuyla ilgili bir fikir söylemeyeceğim. Sikko beni dinle, lütfen. Sen bu kadar illuminati, pagan, falan anlatıyorsunda nereye kadar? Bu işin sonunda çözüm üretsen nasıl olur? Sen bu bilgileri verirken bazı insanlar " abuuu yarra yedik. " diyenler oluyor. Seni okuyanında çok. Bundan yararlanarak çözüm üret, birlik oluştur. Artık senden soğumaya başlıyorum. İnsanların korkmasına vesile oluyorsun. Yazınmakla yetinme çözüm üret. Ben çözüm üretsem kimse siklemez, ama belki seni dinleyenler olur. Yazılarda seri ol. Ediken yorumlarda sende yorum yap. Bazı ekşiciler, bak bazı ekşiciler senin hakkında söyledikleri BAZI şeyler doğru. Yaptığım yoruma ister herkes ana avrat sövsün isterse kaynataya selam göndersin. Yorumlara daima açığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçerken gördüm kişisel bi problemim yok da isterseniz sövün yoruma açığım demişssin öyle geçerken bir konaklayayım stres atayım dedim . Son cümlene nazaran yazıyorum :

      Senin yelini - yordamını, yatağını - yorganını - yattığın yastığını ve kılfını sikeyim , amına kodumun kavanoz suratlu şerefsizi seni , seni değişik değişik stillerde sikeyim , seni öyle bi sikeyim ki aileni sevdiklerinden hafızandan çıkartayım ..

      Ohh ulan sağol karşim . Ananla bacınla ailemle bi işim yok rahatlamak için sövdüm ister inan ister inanma rahatladım . Good Job bro (meslek olan job , çok sikten bahsettim aklına başka şeyler gelmesin) ,

      Hadi Sağlıcakla öperun .

      Sil
  64. kaynataya selamlar
    bakın biz de güzel şeyler yazıyoruz hani
    cincikliyoruz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  65. Yazın akıcı anlamlı ve güzel anlatmak istediğin düşünce hepsinden güzel fakat biraz subjektif değerlendirmişsin. o dediğin "iyi insanlar" ellerine fırsat geçse belkide ölmeden son bi kez kötülükten ziyade iyilik yapmak isteyebilir ne de olsa tabirinin eri olmuşlar.

    YanıtlaSil
  66. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  67. Gecen yaz tüm blogu bastan sona okudum 3 ay sonra antidepresana başladım bence tesadüf olamaz ����

    YanıtlaSil
  68. Maykıl Sikesürülmezin iyi insanlar hikayesini okudum. Sonra yorumlara baktım. Yorumlar o kadar müthiş ki maykılın yazısı basit kalmış. Yorumları okumak ondan keyifliydi.

    YanıtlaSil
  69. Bundan fena kitap olur.. Sıkko fena adamsın ne dıyım.

    YanıtlaSil
  70. Yazını okurken son paragrafta gözlerimden bir damla yaş düştügünü fark ettim. O kadar tanıdık geldi ki burda okuduklarım sana burda anlatamayacagım kadar kocaman sekilde samimiyet hissettim. Şuan iki kelimeyi dahi bir araya getirmekte zorlanıyorum. Sana nasıl ulasabilirim nasıl birbirimize içimizi açabilme fırsatımız olur bilmiyorum ama sana anlatmam gereken seyler var sanırım. Her gün senin icin girip bakıcam buraya ve bir de mailime. Belki bir umut bu yorumu görürsün,okursun birbirimize ulasma sansımız olur...

    YanıtlaSil
  71. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  72. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  73. Bu hikayede Cemre Başkaldıran İnsan'ı okumuş; iyi aferin ona.

    YanıtlaSil
  74. Yazılarini okudukça içimdeki insan nefreti pekişiyor tşk. Yakinda eli biçakli (prensipli)bir seri katil olacagim Allah'in izniyle.

    YanıtlaSil
  75. En sevdiğim yazısı bu galiba sikkonun. Arada dönüp dönüp okurum, her okuduğumda da haddimi bilirim, iyi gelir.

    YanıtlaSil
  76. Amazing post, I liked the article on this site. I love your way representation.
    Thank you too much and keep.


    Review my webpage - 출장안마
    (jk)

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.