Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

18 Ağustos 2016 Perşembe

İşim(iz)e Gelmeyen Ayetler

Selam.

"Biz ona yolü gösterdik. Artık ya şükredici olur ya nankör." (İnsan 3)


İki sene önceydi galiba, birkaç arkadaşımla parkta yürüyorduk. Kedi doluydu park, kedileri de çok severim moruk, öyle böyle değil. Hele biraz sırnaşık ve yabani olmayan bir kediyse karşımdaki, Almira gibi mıncıklaya mıncıklaya severim. Standart bir senemin yaklaşık %90'ında olduğu gibi yine tadımın tuzumun hiç olmadığı bir gündü ama kedileri görünce kendisine uçan balon alınmış, kaçmasın diye de balona bağlı bir ip parmağına dolanmış ve koştura koştura balonu uçurtan 5 yaşındaki çocuklara dönerim. "Ehehehehe" diye sırıta sırıta peşlerinde koşturdum, sevimli ve sırnaşık olanları mıncıklayıp durdum. Hayvan besleyenler bilir, karakterleri tıpkı insanlarınki gibi birbirinden tamamen farklı olur bunların. Kaç çeşit insan var diye sorsan, insan sayısı kadar derim, kaç çeşit kedi var diye sorsan, yine kedi sayısı kadar kedi çeşidi var derim. Bazıları ya karakteri gereği, ya da artık yavruluk zamanlarında gördükleri muamele nedeniyle, ya da her ikisinin birleşimi sonucunda yabani oluyor. İnsanlara fazla yanaşmıyorlar.


"Biz ona vermedik mi iki göz

Bir dil, iki dudak?" (Beled 8-9)

Hak geçmesin diye biraz da yabani olanlara yanaşmaya çalışım, baktım çok pas vermiyorlar, ben de zorlamadım. Nasılsa yanımda kendini sevdiren bir sürü kedi vardı.


Fakat o gün fark ettim ki, benim "kedi sevgisi" zannettiğim şey "kedi sevgisi" değilmiş.


"Kılavuzladık onu iki tepeye.

Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o." (Beled 10-11)

Yorulduk yürümekten, eve dönecektik, parkın çıkışına doğru kartondan bir kutu gördük, içinde de yine bir kedi...


Bu kedi yabani değildi, sırnaşık da değildi, zira ne yabani olma şansı vardı ne de sırnaşık. Tek gözü tamamen kördü, öbürü de iyice akmış, kapanmak üzereydi. Belli ki çok kısa bir sürede tamamen kör olacaktı.


"Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o" (Beled 11)


Üç arkadaş birbirimize baktık. Hepimiz biliyorduk yapmamız gerekeni. Bu kediyi zaten hazır kartonuyla alacaktık, atlayacaktık bir taksiye, veterinere götürecektik.


Zaten tadım tuzum yoktu, bir de yorulmuştum, zaten hep yorgun hissederim kendimi. Üşendim. Bir şey demedim.


Biz üç gerizekalı "ne yapalım?" diye birbirimize baktık.


"Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o" (Beled 11)


Tekimiz kendini, hesapta kendi vicdanında kurtardı, "Ya alalım götürelim isterseniz, bana fark etmez" deyip öyle salak salak olduğu yerde daire çizerek yürüdü.


Diğerimiz "Yazık ya, acaba başkası ilgilenir mi ki bizden sonra?" diye pası bizden sonra oradan geçip kediyi görmesi muhtemel diğer insanlara attı.


Bense sustum.


"Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o" (Beled 11)


Neden sustum biliyor musun? Üşendim, sadece bu.


Yapmam gerekenin ne olduğunu gayet iyi biliyordum. İnsanların böyle durumlardaki tavırlarını da iyi biliyordum. Kendi vicdanlarını rahatlatacak bir yol, bir kaçış ararlar. İşte birisi "Bana uyar, karar sizin" dedi, köşesine çekildi pasif pasif. Öteki "Yazık" dedi, üzüldüğünü belli etti, "Herhalde başkaları görür ya" dedi.


Ben bu tür davranışların fasa fiso olduğunu biliyordum. Ben ne yapmam gerektiğini gayet iyi biliyordum. Zira insanların ve iyi zannettiğimiz insanların böyle durumlardaki tavrının ne olacağını da iyi biliyordum. Ya kendine bir mazeret bulup içini rahatlatır, ya "eh biri bir şey yaparsa ben de uyarım" diye pasif kalır ve sözüm ona iyi insan rolü yapar, ya da bunların hiçbiri içini rahatlatamıyorsa suçu atacak bir başkalarını bulur. "Nasıl bırakırlar bu hayvanı böyle ya" diye söylenirler.


Ben kendimi bunlarla kandıramıyorum. 2 yıldır kandıramadım.


Yapmam gereken şey belliydi. Tüm ataletimi kırıp, o gerizekalıca ve hiçbir geçerliliği olmayan mazeretlerimi çöpe atıp, vaktimi ayıracaktım, kaldıracaktım o kartonu ve kediyi, "Hadi gidiyoruz, hadi hadi hadi" deyip veterinere götürecektim hayvancağızı. Yoksa kör olacaktı.


"Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o" (Beled 11)


Bunu yapmadım. Tek sebebi de dediğim gibi üşenmemdi.


Bir daha ne o parka gitmeye fırsatım oldu, ne de o kediyi gördüm, tahminen de ölmüştür.


Bariz bir şekilde sınava tabi tutuldum ve bariz bir şekilde sınavı kaybettim ben o gün. Bu bir savaştı, sonucu da tarih kitaplarının deyimiyle: "Decisive nefs victory", kesin nefs zaferi oldu. Yenildim nefsime, ataletime, umursamazlığıma.


"Biz ona vermedik mi iki göz,

Bir dil, iki dudak?
Kılavuzladık onu iki tepeye.
Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o.
Sarp yokuşun ne olduğunu sana bildiren nedir?
Özgürlüğü zincirlenenin bağını çözmektir o.
Yahut da açlık ve perişanlık gününde doyurmaktır o,
Yakındaki bir yetimi,
Yahut ezilmiş-boynu bükük bir yoksulu.
Sonra da iman eden ve birbirlerine sabrı öneren, merhameti öneren kişilerden olmaktır o.
İşte böyleleridir uğur ve bereket dostları." (Beled 8-18)

İki gözüm vardı, iki gözü olmayana "bile bile" yardım etmedim.


O sarp yokuşa atılamadım. Üstelik o kadar da sarp ve keskin değildi bu seferki yokuş, nedir yani, 1 saatini ayıracaktın alt tarafı.


Benim "kedi sevgisi" zannettiğim şey, meğer sevme ve sevilme ihtiyacımmış, o an anladım bunu. Sevdim, sevildim, işimi gördüm ve ihtiyacımı gördükten sonra umursamadım ölmek üzere olan bir kediyi. Sevgi böyle bir şey değildir. 


Yaklaşık 2 yıldır, uğradığım her haksızlıkta -ki çok sık başıma gelir, hele bu ülkede, aynı sende olduğu gibi- o an gelir hatrıma.


Nedense 2 yıldır da işlerim pek yerinde yürümez. Karma felsefesine inanmam fakat, sağ gözümün bozukluğu gitgide arttı. %60'tan fazla kör ve ameliyatla düzelmesi mümkün de değil mesela. Mistik anlamlar yüklemiyorum, sen de yüklemek zorunda değilsin, arkadaşımla konuşur gibi konuşuyorum şu an.


Ben var ya, çok acayip iyi insan rolü yaparım toplum arasında. Aynı senin gibi.


Çok da iyi laf yapar ağzım, öyle yüzüne vururum ki karşımdakinin bana veya bir başkasına yaptığı şerefsizliği, duyan sahiden hak verir bana.


Kendim iyilik timsali bir melekmişim gibi...


"Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız?" (Bakara 44)


Biz hep başkalarını kınarız, onların büyük suçları ardına sığınıp iyi insan rolü yaparız, oysa yapabileceğimiz iyilikler ve kötülükler imkanımızın el verdiği ölçüdedir. Düşünüyorum, acaba benim ve benim gibilerin eline imkân geçmiş olsaydı dünya şu an çok mu farklı bir yer olurdu? Bunu bilemiyorum, çünkü kendimden ve içimdeki o kötülük potansiyelinden korkuyorum.


"Sinsi casuslar gibi ayıp aramayın! Gıybet ederek biriniz ötekini arkasından çekiştirmesin!" (Hucurat 12'den)


Doğrudur, çok büyük kötülükler var hayatta ve çok büyük kötüler var. Burada insanlara "Allah, Kitap, ahlak" diye yazılar yazarken, gece başımı yastığa koyduğumda düşünüyorum. Ben ne kadar iyiyim diye soruyorum kendime.


"O halde kendi kendinizi temize çıkmış göstermeyin; kimin sakındığını en iyi bilen O'dur." (Necm 32'den)


Soruyorum kendime, sen ne yaptın bugüne kadar diye, kendime bile cevap veremiyorum.


Aslında, ölüm dışında, her zaman bir seçim yapma şansına sahiptim ve sahibim.


"Biz ona yolü gösterdik. Artık ya şükredici olur ya nankör." (İnsan 3)


Dört dörtlük bir insan olmadığım için, karşılaştığım kötülükler karşısında susmayacağım elbette. Fakat, "Bana bak lan gerizekalı" diye soruyorum kendime, "Neden hep aynı şeyleri ısrarla yapıyorsun, küçük dünyanda bile olsa, neden hep aynı kötülükleri ısrarla yapıyorsun?" Geçerli bir mazeret bulamayacağımı ve kendimi kandıramayacağımı biliyorum.


Süslü bir söz vardır ya, Bertrand Russell'ın sanırım veya ona atfedilen; "Yalnızca günahları olanların Tanrıları olur" diye. Tamamen süslü bir laf salatası ve içi boş bir retorik. Günahlarım aklıma geldiğinde Allah'ın olmamasını istiyorum. Bu işin sonunda yok olup kurtulayım istiyorum. Ama bu işler öyle yürümüyor. Esasen, iyilikleri olanlar ister Allah'ın olmasını, "yaptıklarım boşa gitmemeli" diye isterler içten içe. Kaldı ki insanlar bu günah ve "özgür irade sorumluluğu" kavramlarından kurtulmak için ahireti, Tanrı'yı reddetme eğilimine girerler. Yahut spiritüalizm gibi -ki önümüzdeki yüzyılda ateizm büyük ölçüde panteizme ve spiritüalizme evrilecektir- iyi ve kötü kavramlarının olmadığı felsefelere yönelirler. Her neyse, bunlar başka yazının konusu, bu bir yazı bile değil, dertleşme, bir konuşma.


Benim Allah'a olan inancım, istekten alakasız bir şey, öyle mucizevi veya uhrevi olaylar yaşamadım fakat gözümle görmüşçesine biliyorum Allah'ın da, bu dünyada yaptıklarımızın bize sorulacağı bir yerin de var olduğunu.


Şu blog'da yazmaya başladığımdan beri "bir kişi de olsa kârdır" deyip durdum, fakat öte yandan farkında olmadan bir hata yaptım. Hep büyük kötüleri gösterdim size. Meşhur kötüleri. Ünlü kötüleri. Büyük günahları olanları.


Acaba ben ne yaptım bugüne kadar? Sen ne yaptın? Bir kişiden kastım, bu kötülerden olmamak, hatta onlara meyletmekten bile uzak durmaktı benim. Fakat kendi "küçük" gördüğümüz, fakat bizim için her şey olan "kendi" hayatımızda, öyle haltlar yiyoruz ki.


Bir de umutsuzluk aşılamakla itham ediliyorum, depresif ruh halimden dolayı bu doğrudur, lakin siz beni boş verin, insanları fazla önemsemeyin. Kuranda "affetme" kelimesinin tüm türevleri 234 defa geçer, ceza kelimesinin tüm türevleri de 117 defa geçer. Affın, cezadan tam olarak 2 kat fazla geçmesi ilginç bir detay olsa da, Allah'ın ne kadar affedici olduğunu vurgulayan ayetlerin sayısı, cezalandırıcı olduğunu söylediği ayetlerin sayısından çok daha fazladır.


Fakat Allah sürekli, ısrarla aynı haltı yiyeni affeder mi bunu bilmiyorum. Emin olduğum bir şey var ki, İslam'ın "inceldiği yerden kopsun" değil, "zararın neresinden dönersen kardır" dini olduğudur.


Ve bir diğer emin olduğum nokta da, o zarardan dönmenin yine tamamen senin elinde olduğudur.


İşte bunlar işimize gelmeyen ayetler.


İşte bu işimize gelmeyen davranış: "Sarp yokuşa atılmak."


Nefes aldığımız sürece hayat devam ediyor ve biletimiz kesilmiş değil. Çok okuyun, çok paylaşın, iyi işler yapın. Vakit hem az, hem çok.


Ve tüm bunları kendiniz için yapın.


Zira hayatta iki şeyin telafisi yok, ölüm ve boşa geçen zaman.


"O halde, bir iş ve oluştan boşalır boşalmaz yeni bir işe koyulup yorul!" (İnşirah 7)

Selam.

208 yorum:

  1. Tem amacım içimi dökmekti. Allah'a dua etmekten başka bunu yapabildiğim tek yer burası. Selam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arada dök içini cemre. selametle.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. duygulandım lan :(

      Sil
    4. Cok iyiydi be..cok cok iyi belkide kendimi buldugum icindir yazida cok begendim

      Sil
    5. Allah senden razı olsun. Dualarımız seninle

      Sil
    6. Cemre Allah sifa versin insallah sadece insanlarin icindeki guzellikleri gorebildigin diger tarafin senden uzak oldugu huzurlu bir yasantin olur en kisa zamanda. Bir de lutfen kufurlu yazilar yazma ki insanlar yazdigin tum bu guzel seylere on yargili yaklasmasinlar huzurla kalman dilegiyle.

      Sil
    7. Cemre Allah sifa versin insallah sadece insanlarin icindeki guzellikleri gorebildigin diger tarafin senden uzak oldugu huzurlu bir yasantin olur en kisa zamanda. Bir de lutfen kufurlu yazilar yazma ki insanlar yazdigin tum bu guzel seylere on yargili yaklasmasinlar huzurla kalman dilegiyle.

      Sil
    8. Velhasıl gezegende tek bir kişi yoktur cennete gidebilsin.

      Sil
    9. Gece olunca eve doğru yola koyuldum. metrodan inince benim boylarda bir herifin bir kadını takip ettiğini fark ettim. aynı güzergahta ilerlerken kadının yeter artık bırak peşimi diye bağrışlarını duydum. kadın bu durumdan rahatsızdı, ben de öyle ama etraftakiler memnun gibiydi. herif kadının dibinde yürümeye çalışırken kadın sürekli yön değiştirerek evine ya da başka bir yere gitmeye çalışıyordu. merkezi bir yer olduğundan polis var mı diye etrafa bakındım ama göremedim. Yarım dakikalık mesafedeki sapağa doğru yürürken müdahale etsem mi etmesem mi diye yarım dakika boyunca ikilemde kaldım. ben henüz karar verememişken sapaktan sağa döndüler.benim yolum da düz devam ediyordu. onlar dönünce, sağa mı dönsem düz mü gitsem diye düşünmeye başladım. ama adımlarım beni boşluğa doğru götürüyordu. ne düz yoldaydım ne de sağdaki yolda, tamamen boşluğa yürüdüm. şuan saat 2. ben yatağımdayım. kadın ne haldedir acaba? gece yaşanan olayda polisi telefondan aramak neden aklıma gelmedi? neden müdahale etmedim? herifi neden uyarmadım? korktum mu yoksa? ya o kadın olsaydım?
      Hâlâ ne yapacağımı bilmiyorum anasını satim. bugün bildiğim tek şey vardı. o da: insan herkes olmayınca yeterince iyi biri olmuyormuş.

      Sil
    10. amk doğruları bile yapamaz olduk sikik ülkede. zamanında bayrak taşıyanlara toma saldırdı bu ülkede.

      Sil
    11. Selam Cemre kardeş. Çok güzel anlatmışsın. Çoğumuz aynı durumdayız. Ben konuya farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum.Hep yorgun olduğundan bahsetmişsin.Bir de depresyon meselesi var. Beslenme üzerine çok şey okudum. Kendim ve çocuklarım üzerinde de denedim. Şekerli gıdaları uzun zamandır tüketmiyorum. Bir süredir gluten diyeti yapmaya başladım. Migrenden ve diğer başağrılarından kurtuldum. Gluten hassasiyeti bir çok hastalığa sebep oluyor.Sen önce beslenmeni değiştirerek depresyondan ve halsizlikten kurtulabilirsin diye düşünüyorum. https://www.umitaktas.com/tedaviler/colyak/buyuk-taklitci-gluten-intoleransi Şu yazıyı okuyabilirsen ne demek istediğimi daha iyi anlarsın. Selam.

      Sil
    12. Allah razı olsun. Bunda olduğu gibi bazen yazılarında kendi ruh halimi buluyorum ve bunu yorumlayışın benim için biraz da olsa yol gösterici oluyor. Teşekkürler.

      Sil
    13. Sadece insirah uzerinede bi yazi yaz. Sana da iyi gelir. Okuyanlarada umarim.

      Sil
    14. Sadece insirah uzerinede bi yazi yaz. Sana da iyi gelir. Okuyanlarada umarim.

      Sil
    15. Sadece insirah uzerinede bi yazi yaz. Sana da iyi gelir. Okuyanlarada umarim.

      Sil
    16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    17. Bilmiyorum israrla ayni gunahi affeder mi Allah demissin ya; Allah Gaffar'dir. Yani artik biliyorsun... selamlar

      Sil
    18. Neyse,uzatıyorum ama bu şekilde anlatmak zorundayım iste, gece oldu yattım uyudum. Ertesi gün izin günümdü evdeyim, hanım işte, bu köpekle ben evdeyiz. Aldım kutusundan minicik ve sevimli, pekinez diye bi cinsmis kimlik kitapçığı var ordan okudum. Yahu nasıl sevgi dolu oynamalar nasıl sevimlilik anlatmak zor, buna yemek verdim su verdim, baktım çok aç ve susuzmuş. Elimde severken farkettim çok zayıf ve belli ki bakimsız kalmış hayvan. Çok üzüldüm ve bu pet shop ißine cok kızdım kendi kendime. Buna benim bakmam lazım dedim kendime içimden. Sonra aksama hanim geldi. Eh evde bir koku oluyor normal olarak, köpek bu minik ama bi kokusu var dogal olarak. Ben umursamiyorum hanim cok taktı. Derken bu kerata yemek yiyip su içince ardından hem çiş hem kaka koyuverdi halıya. Gerci küçücük yapiyor. Ben de çamasır suyu sünger ve posetle hallettim isi. Sallamadim. Köpeği alan hanımım saglam taktı. E kızım bunlari yapicak. Öğretiriz bismillah yeni geldi. Ben ona bi leğen ve kumla bu işi öğretirim videoları var, arastırır veterinere de sorarım dur bi ve bu yönde şeyler söyledim. Yok dinlemedi. Ertesi gün aldı geri götürdü. Eve geldigi zaman ben bozuğum ama isteseydim vermezdim alamazdı elimden bende üşenmistim ilgilenmeye gercek bu. Bunun pismanlığı da var icimde o an, dinlenmemenin bozulması da. İkisi de var.
      Hanım da benzer durumda anlıyorum. Sonuçta ertesi gün minik garibi geri getirdik. Aynı döngü tekrar oldu ve hanım bu sefer yakında ki baska bir dükkana 600 liraya bunu sattı. Ben bu sefer daha çok direttim ama gene o üşenmem mevcut ve hanım bu sefer baktım sabah sabah kavgaya döndürecek işi. Bunu da gözüm hic yemedi ık mık ederek bıraktım ve köpek tekrar gitti. O gün boyu üzgün pişman ve yediğim haltı bilerek kendimden rahatsız olarak, kendimı kınayarak gün geçti. Bundan bir gün sora o köpeğin satıldığı dükkan sahibini arayıp ben bu köpeği geri alicam dedim.

      Sil
    19. Biliyorum ki adam elbet parayla satacak. 2000 lira dedi, her şeyi bekleyebilme alıßkanlığında ki şaşırmaya bağıßıkli ben içimden yuh dedim şaşırdım. Bin bi ikiyüz vermeyi göze almış olarak bu bana fazla geldi.Hayvanı geri alicam diye umut etmistim. Olmadı.Ertesi gün için gelip bi bakicam dedim adama. Tamam gel abi dedi şimdi dün olan gündüzde yani. Gitmedim hem ikibinlira beni geri adıma götürdü hem hanımla didişmeye maçam yemedi hem üşenmeye de devam ettim. Ama bu yediğim halttan rahatsız olmaya kendimden rahatsız olup kendime laf etmeye ve üzülmeye de devam ediyorum. Çünkü eger istersem o hayvanı alırım. Ona bakarım daama bu bir fedakarlık ve emek gerektirir ve yaa bi alan da çıkar bi iyi insan diyip kendimi sıyırma ibneligini de yapıyorum. Sonra kendime sövüyorum da. Böyle bi durum. Esasında yapmam gereken o köpeği geri almak, uğraşıp bakmak sevmek. Çünkü zayıf, aciz, çaresiz, kıç yarısı kadar kafeste ölmeyecek kadar su yemek verilen bir zavallı hayvan. Düşünüyorum çok zayıftı. Aciz, sokakta kesin ölür. Biliyorum ki büyük ihtimalle sırf kendi hevesini taktin icin şımarık ve süper zaka bi genc kız veya hatun ya da süper zekalı bir yurdum genci genç bi çocuk bunu alicak. Bu garip haliya iki işesin hemen dövücek ki benim elime sıgan bi hayvandı düşün bu dövülürmü,büyük köpek olsa zaten yemez fazla dövmek

      Sil
    20. Belki tekmeliycek ve hayvan ölücek. Biz çiş yapinca hafiften bağırir gibi yaptik ta hayvanın korkusunu gördüm de kactığı kutusundan alıp sevdim ayağıma kıvrılıp uyukladı. Sevgi dolu minicik.
      Gidip almayı düßünüyorum ama bilindik su cayma ihtimalimi de biliyorum. Halbuki yapmam gereken belli bunu da biliyorum. Bu düşünceler içindeyken senin anlattığın olayın bana ilahi bir ikaz, kulum git oraya yapman gerekeni yap mesajı olduğunu görüyorum. Mal veya kendine yalan söyleyip sıyrılmaya çalısan denyo olmayan birisi bunun ilahi bir ikaz oldugunu anlar zaten. Ben de şu anda sınanıyorum. Ve kendimi bilip dürüstce söylüyorum. Yüzde 60 ihtimalle kaytarıcam,

      Sil
    21. karımla kavgayı mabadın yememesi, o parayı vermeyi de büyük görmek, (ki bi lap top pc ye ayni parayı bayılarak da veririm,simdi zor gelmesi esasta götlük, bunu da biliyorum) o hayvancığın çişi kakasıyla uğraşmak ki bu en basit kısım, gercekten çok küçük yapıyor.Neticede ben bencil bi götlük içinde oldugumu it gibi biliyorum ve yapmam gerekeni de biliyorum. Bu sınavı kazanmak ve kaybetmek benim elimde. İrade - i cüziye işte. Kullanmanın yönüne göre ya kazanır ya kaybedenlerden olursun.Yapmam gereken orta da. Daha ne diyim bilemiyorum.İste böyle Cemre kardeşim.

      Sil
    22. Cemre kardeşim, söylediklerim eksik çıkmış orada galiba. Bu yaşadığım olay, şöyle başladı, eşim eve köpek almak istiyordu nice zamandır, ben hep hayır dedim. Bir kaç gün önce telefon edip ben simdi köpek alıyorum dedi, ben hayır olmaz deyip kesin dille reddettim, o ısrar etti, pek dinlemeden kapattım telefonu. Sonucta eve köpekle geldi. İlk gördüğümde istemedim ama yarım saat içinde hayvanı çok sevdim. Çok sevimliydi. İste bunu uzun uzun anlatıp, neyse uzatıyorum ama böyle anlatmak zorundayım kısmıyla forumda oldugunu görüyorum, anlaşılması için bu izahı yapıyorum, saygılarımla...

      Sil
    23. Biz ona vermedik mi iki göz,
      Bir dil, iki dudak?
      Kılavuzladık onu iki tepeye.
      Akabeye, sarp yokuşa atılamadı o.
      Sarp yokuşun ne olduğunu sana bildiren nedir?
      Özgürlüğü zincirlenenin bağını çözmektir o.
      Yahut da açlık ve perişanlık gününde doyurmaktır o,
      Yakındaki bir yetimi,
      Yahut ezilmiş-boynu bükük bir yoksulu.
      Sonra da iman eden ve birbirlerine sabrı öneren, merhameti öneren kişilerden olmaktır o.
      İşte böyleleridir uğur ve bereket dostları." (Beled 8-18)
      Bu ayetleri okuyunca iyice emin oldum ki benim yasadığım olay tamamen ilahi bir ikaz bir sınanma. Yapmam gereken o köpeği alıp ona bakmak onu kurtarmak. Bunu it gibi biliyorum ve kendimi de biliyorum ki büyük ihtimalle kaytarıcam. İşte insan. İnsan zalimdir. Bencildir Biliyorum ve kendime de sövüyorum. İnsan bu işte.

      Sil
  2. ALLAH IN MÜSLÜMAN TASVIRI

    Rahmân'ın has kulları ki, onlar yeryüzünde tevazu ve vekar içinde yürürler ve ne zaman kötü niyetli, dar kafalı kimseler kendilerine laf atacak olsa, sadece selam derler.

    Onlar ki, gecenin derinliklerinde secdeye vararak ve kıyama durarak, Rablerini anarlar.

    Ve onlar ki, başkaları için harcadıkları zaman, ne saçıp savururlar, ne de cimrilik yaparlar; bu ikisi arasında her zaman bir orta yol bulunduğunu bilirler.

    Ve onlar ki, Allah'la beraber, asla birtakım düzmece tanrılara yalvarıp yakarmazlar; ve hukukî bir gerekçe olmadıkça Allah'ın dokunulmaz kıldığı cana kıymazlar ve zina etmezler. Çünkü bilirler ki bunlardan herhangi birini işleyen kimse, bir kötülüğe bulaşmış olmakla kalmayacak Kıyamet Günü'nde böyle birinin çekeceği azap kat kat artacak ve o Gün aşağılık bir durumda kalakalacaktır.

    Şu kadar ki, pişman olup doğru yola dönen, inanıp dürüst ve erdemli davranışlar ortaya koyan kimseler bunun dışındadır; bundan ötürü, (önceki) kötü hallerini Allah'ın iyi hallere dönüştürdüğü kimseler işte böyleleridir; çünkü Allah çok acıyıp esirgeyen gerçek bağışlayıcıdır.

    Onlar ki, yalan ve asılsız olandan yana şehadet etmezler;  BOŞ ve ANLAMSIZ şeylerle (uğraşan kimselere) rastladıkları zaman yanlarından vekarla geçip giderler.

    Ve onlar ki, kendilerine Rablerinin mesajları hatırlatıldığı zaman, körler ve sağırların yaptığı gibi düşünüp anlamadan onların üzerine üşüşmezler.

    İşte bunlar, güçlüklere göğüs germelerinden ötürü cennette üstün bir makamla mükafatlandırılıp orada dirlik ve esenlik nidâlarıyla karşılanacak olan kimselerdir! Ve onlar orada sonsuza kadar yaşayıp gideceklerdir; bu ne güzel bir varış yeri, bu ne üstün bir makam!...

    (Furkan Suresi 63-76)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Ölüm,ölmüyor...

    YanıtlaSil
  5. Beni özetlemişsin hacı.Veya hepimizi

    YanıtlaSil
  6. Dun gece ben nefsime yenik düşmedim ac bir cani once mama ile ardindan bir kap su ile bir gun dahi olsada doyurduk. Fakat alipta veerinere goturup bir yuva bulana kadar baksamiydim veterinerde otel masrafini karsilasamiydim diye dun kendi kendimi yiyip bitirdim. O hayvana bir hafta veterinerde kalabilicegi imkani sagliycak param da vardi acaba niye yapmadim diye kendi kendimi yargilayip durdum gece simdi sende boyle bir hikayeden girmisin kendimi buldum hikayende. Dedin ya inceldigi yerden kopmasin zararin neresinden donsek kardir

    YanıtlaSil
  7. Haliyle içten olmuş, eline sağlık kardeşim

    YanıtlaSil
  8. Amına koduğum kedisini çok büyütmüşün gözünde knk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koymadığınız bi o kalmıştı !!! İnsandan farkı konuşmaması hafızası insanlardan kuvvetli ve emin ol ki sadakatı de senden benden yüksektir kedilerin...

      Sil
    2. Kedi bir simge, birdahakinin ne olacağını bilemezsin

      Sil
  9. Uzun zamandır takip ediyorum dostum seni. Yazıların hoşuma gitmekle birlikte öğrendiğim için bazen göz dolması şeklinde duygu patlaması yaşıyorum. Şu dertleşme olarak yazdığın yazıda benim gibi çoğu insanın da başına gelmiştir sınavları geçmek dileğiyle. Hak bildiğin yoldan dönme selametle.

    YanıtlaSil
  10. Resmen yazıyı kendi sesimle değilde, senin sesinle okumuşum karşımda bir abi olarak anlatmışsın gibi geliyor çok sağol valla.. Böyle yazılar yazman iyi oluyor kendimi yaptığım hataları yanlışlarımı görüyorum tekrar teşekkürler.. Selam

    YanıtlaSil
  11. Benimle değilde kafamın içindeki kişiyle sürekli konuşuyor gibisin

    YanıtlaSil
  12. Mayk bir de şu küfür etme hatandan zararın neresinden dönersen kardır deyip bugün dönsen kendin için ve ilerde örnek olacağın kişiler için büyük bir adım atmış olursun.

    YanıtlaSil
  13. Senin derdin bizim de derdimiz oluyor ... aslında açığa çıkıyor . dertli insan düşünen insandır , sorgulayan insandır . düşünmeye devam ama en önemlisi dediğin gibi ölüm var iyi işler yapmalı zira bu perdenin arka yüzü de var . selamlar..

    YanıtlaSil
  14. Ateizmin akıbetini yeni dünya düzeninde ne olacağını merak ediyordum, iyi özetlemişsin:

    "Yahut spiritüalizm gibi -ki önümüzdeki yüzyılda ateizm büyük ölçüde panteizme ve spiritüalizme evrilecektir- iyi ve kötü kavramlarının olmadığı felsefelere yönelirler."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu an evrilmediğini mi düşünüyorsunuz? bu kısmen de olsa başlamış durumda. new age akımlarına bakın. İçinde bir Tanrı olduğuna inanan insanların sayısı sürekli artıyor.

      Sil
    2. Evrilebeceğini düşünüyordum ama olayın bana ilginç gelen kısmı şu: Tanrının var olmadığını kabul edip kişinin kendisini tanrı görmesi.

      Sil
    3. Beyler mal mısınız amk Ateizm aynı zamanda bulunan tüm spiritüalist şeyleri de reddetmektir. Bütün dinleri,tanrı fikirlerini,dogmaları,spiritüalist şeyleri tamamen reddetmek tamamen bunlardan arınmış birisi olmayı hedeflemektir. Kendi kendinize oturup boktan boktan komplo teorileri kasıyosunuz.

      Sil
  15. Yüreğine sağlık dostum

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Abi bir şey dicem: Ben bu sene daha önce hiç yaşamadığım şeyleri yaşadım. Hiç çekmediğim acıları çektim ve hiç yemediğim bokları yedim. Birçok hata yaptım ve tahmin edemeyeceğin bir süre sürdürdüm. Ve gerçekten senin ne hissettiğini az çok anladığımı zannediyorum.

    Hatta var ya kendi blogumda yazdığım yazıların herhalde %90'ında sevgi eksikliğimden bahsediyorum (http://kahldrogo.blogspot.com/ şöyle de reklamımı yapayım. Kaynak bu işte burada görürsünüz sürekli sevgisizlikten yakındığımı).

    Ha bu sevgi eksikliği olayına bir çare buldum mu dersen hayır. Gerçi benim de köpeklerim var ben de köpekleri çok severim ve bir nebze de olsa onlarla bu ihtiyacımı gideriyorum herhalde.

    Bu seninle ilgili benzer şeyleri hissettiğim ilk şeydi.
    Diğeri de yaptığım hatalardan sonra hissettiklerim... O kadar karamsar oluyordum ki... Yazdıklarımı okusan seninkilerle yarışacak düzeyde olduğunu düşünebilirsin belki karamsarlık yönünden. Ben bu süreçteyken kafayı yiyecektim neredeyse. Ne yapacağımı bilmiyordum, kimseye bir şey anlatamıyordum çünkü anlatsam anlamayacaktı. Fakat bir yandan da sorumluluklarım birikiyor, yapmadıklarım da daha da büyüyordu. O kadar sıkışmış hissediyordum ki... Valla açık söyleyeyim bu sırada da kimse bana yardım etmedi. Yani "sonra şununla tanıştım bana şunu dedi" gibi bir olay yok. Sonunda inanır mısın o halimden sıkıldım.

    Daha doğrusu bence insanların bile bile bir kötülüğü yapması çok zor bir şey. Bunu sürdürmesi ise çok daha zor. Ben bir insanın vicdanını o kadar uzun süre susturabileceğini zannetmiyorum.

    Neyse işte bu süreç boyunca ben şeytanın yolundan ne kadar geri dönmeye çalışsam da bana geçmişte yaptığım hatalarımı hatırlatıyordu. 1 senem neredeyse boş geçti. Pardon "neredeyse" değil, tamamen diyebilirim sanırım. Bu çok büyük bir acıydı benim için. Hiçbir şey yapmadan vakit geçirmek ayrı bir şey, 1 sene geçirmek ayrı bir şey. Benim asıl canımı yakan ve üzerine bir insana içimi dökmek istediğim şey buydu. Ve bu yüzden blog bile açtım. Blogumda hep bundan yakınıyorum zaten.
    Neyse işte günün birinde asıl olayı farkettim. Geçmiş; biz sürekli hatalarımızı hatırlayıp kendimizden utanmamız, sürekli acı çekmemiz, sürekli geçmişe takılıp kalmak için yok. Geçmiş, gelecekte aynı hataları tekrarlamamamızı sağlaması için var. Yani bizi geçmişe takılı bıraksın diye değil, gelecekte aynı hataları yapmamızı engellesin diye var.
    Ben bununla yaşıyorum artık. Ha şeytan bazen unutturuyor ve yine kendi yoluna sokuyor ancak günde 3 kez hatırlamak zorunda kalıyorum namazlar sayesinde. Allah boşuna demiyor "namaz kötülüklerden alıkoyar" diye. Ben bu şekilde artık ilerleyebiliyorum. Belki senin de farkına varman gereken gerçek budur.

    Bilmiyorum valla sonuçta ben psikolog değilim. Sadece benzer şeyler yaşadığımızı düşünüyorum ve bunun yardımcı olabileceğini düşündüm.

    YanıtlaSil
  19. Çok güzel bir yazıydı. Hayatımızın her anında küçük, büyük seçimler yapıyoruz.İnşallah yaptığımız yanlış seçimleri tekrarlamayan güzel insanlar haline gelip dünya hayatını öyle noktalarız. Yazıyı ayetlere de yer vererek paylaştığınçok iyi olmuş.Yaşadığımız şeyleri Kur'an la birlikte düşünmemiz gerek ben mesela bunu yapamayan biriyim.Yazılarını paylaşman ve insaları düşünerek birşeyler yapman bence mutluluk verici günlük gibi de kendine yazabilirdin sonuçta. Valla ben senden memnunum ve gerçekten inanan insanların yanlışlarını Allah'ın yardımıyla doğruya erdireceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle geçmiş olsun.Sadece eleştirisel yaklaşmak gerekirse,gözünde sıkıntı olmasaydı buraya bu yazıyı yazma gereğini yada kediyi örnekleme gereğinde bulunurmuydun?Veya aklına o kedi gelirmiydi?Constantin filminde bir sahne vardı aklıma geldi.Keanu Reeves soruyordu Cebraile.Bunları neden yapıyorsun?Cebrailde diyordu Sizlere acı ve korku vericem.Ancak böyle yükselebilirsiniz.Bence cok anlamlı söz.Sakın yanlıs anlama bunları kendımı övme yada yerme anlamında söylemiyorum.Sadece hepimizin hamurunda olan şeyleri yazmıssın.Ucu bize dokunmadıgı sürece ne kımselerın acısını nede kımselerın korkularına yardım etmiyoruz.Buda bizi iyi insanlarmı yapıyor?

    YanıtlaSil
  21. ulan sikko dök içini be sikko okuması güzel oluyor, kendimce dersler çıkarıyorum

    adamsın sikko

    YanıtlaSil
  22. Benimde geçen yıl bıraktığım kedi geldi aklıma ama neye el attıysam ya öldü ya başka bir felakete uğradı ama bir daha sefer olursa yazınız dürtecek beni fena dürtecek

    YanıtlaSil
  23. Benimde geçen yıl bıraktığım kedi geldi aklıma ama neye el attıysam ya öldü ya başka bir felakete uğradı ama bir daha sefer olursa yazınız dürtecek beni fena dürtecek

    YanıtlaSil
  24. Sen yazmaya hep devam et senin ve senin gibiler sayesinde farkındalığım yükseliyor gerçekten teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  25. insanın topluma ayak uydurmak uğruna olmadığı gibi davranması, kendi halinde yaşamayı benimsediğini iddia ettiği halde başkasının ilgisine odaklı bir hayat sürmesi ve en hafifinden yenen nezaket dayakları. bu konular çok ilgimi çekiyor aslında, uzun uzun tartışıp konuşmak lazım.

    bir de şu çelişki çok canımı sıkıyor, güya modern toplumda yaşıyoruz, dolayısıyla birey olduğumuz, kendi eylemlerimizin sonuçlarını yine kendimizin çekeceği bir bilinç düzeyinde yaşadığımız farz ediliyor ya hani, külliyen yalan!! Yapılması gereken bir şey tercih seviyesine indirgenebilir mi lan, ama oluyor işte, bununla birlikte yapmak istemediğimiz bir çok şey sadece üstü kapalı zorunluluklardan ibaret...sen misin asgari ücretle çalışmayan, oy vermeyen, akşamki diziden haberi olmayan, işyerinde onun bunun arkasından konuşup patrona yalakalık yapmayan...

    dar kapıdan geçin cünkü yıkıma götüren kapı geniş ve enlidir, buradan girenler çoktur der incilde, yazıdaki ayetle ne çok benzerlik arzediyor.


    YanıtlaSil
  26. Cemre bunu nasıl yaparsın amk şok oldum bu bildiğin canilik.

    YanıtlaSil
  27. Ayni sizin gibi inanilmaz derecede kedi severim. Sabah işe giderken araba carpmis bir kedi gordum. Kaldirimin kenarinda arka iki ayagi olamasi gerekenden daha acik bir sekilde duruyordu ve hala yasiyordu. Bakamadim hizli adimlarla gectim. Icimden yüzlerce his geçti; acima, ofke, caresizlik..Biraz ilerledim geri dondum. O kediyi ne elime alma ne de onu oyle bi daha gorme cesaretini kendimde goremedim. Ama caresizlik beni deli etti. Belediyeyi aradim ama daha devlet dairelerinde mesai baslamadigi aklima geldi. Agladim. Tekrar yurudum, tekrar döndüm. Bu arada ise giderken olduğu icin otobusu kacirma korkusu bilincaltimda. Ve ayni sizin gibi bir iki dakikalik hesaplasmadan sonra kendimi otobus duragina yurumeye karar vermisken buldum. Butun gunum tarifini edemedigim his icinde gecti. Aksam dönerken kedi orda degildi. Ama her sabah ordan gecerken ayni hissi hissettim. Bir ay sonra sanirim soğudu ki ordan gecerken aklima gelmemeye basladi. Ta ki sizin bu yazinizi okuyana kadar. Yine aklima geldi, yine ayni hislerle agladim. Ben de guya iyi biriyim, kedileri, kuslari beslerim. Ama yemek vermekle iyi olunmuyormus. O gun niye donmedigimi kendi farkindaligimi kesfettigimde anladım. Gercek duygularla yuzlesememem. Acimak ve uzulmek, bunlarin bende açacağı yaralar ile yuzlesmek yerine kacmayi tercih ettim.

    YanıtlaSil
  28. Bu yazıyı görünce yorum yapmak isteğim kabardı en az 5-6 yıl oluyor ve kendime iyiyim demem çevrem öyle der ama ben değil.Sizi o kadar iyi anlıyorum ki yok hayır anlamak değil hissetmek.keşke sohbet imkanımız olsa dünya bizim gibi üşengeçler yüzünden kötü belki de.

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. güzel söyledin hocam eline sağlık

    YanıtlaSil
  31. Üstad hiç huyum değildir bloglara yorum yazmak ama üşenmeyip davranayım dedim. Uzun zamandır ertelediğim bir iş vardı, sürekli salladığım bir işti bu. Aynı ayette bahsedilen "Sarp yokuşa atlamak" konulu bir iş... Yazın bana ilham verdi, yarın ins o işi halledecegim. Hani diyorsun ya, bir kişiye bile ulaşsam kardır, o bir kişi benimdir heralde, için rahat olsun kardeşim...
    Sağlıcakla

    YanıtlaSil
  32. Ve aleyküm selam .Güzel yazı abi

    YanıtlaSil
  33. Ve aleyküm selam .Güzel yazı abi

    YanıtlaSil
  34. Her işe besmele ile başlamak yani “Rahmân ve Rahîm ismi ile başlamak” şu demek oluyor: Her işe sevgi ve merhamet ile yaklaşmak! Çünkü sevgi her buzu eritir. Merhamet her katıyı yumuşatır. Sevginin dili her kapıyı aralar. Merhametin dili her düşmanlığı yok eder. Kur’an der ki: “Rahmân, iman edip iyilik, güzellik, doğruluk için çalışanların (amel-i salih işleyenlerin) etraflarında bir sevgi (vudd) halesi oluşturur.” (Meryem; 20/90).
    İşte buzları eriten budur.
    Sert kayaları çatlatan budur.
    Kapanmış kapıları aralayan budur.
    Düşmanlıkları yok eden budur.
    Gönüllere giren budur.
    Yürekleri fetheden budur.
    İnsanlar sadece bunu böyle anlayıp uyguladığında bile bakın bakalım dünya nasıl bir yer haline geliyor? Sınırsız, sınıfsız, saldırısız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için Sevgi ve merhamet ile dolu günler dilerim...

    YanıtlaSil
  35. Bugün içimden 'Allah'ım lütfen bana yardım et, inancım zayıflıyor. Inanıyorum varlığına ama...' tarzı cümleler kurdum. Yardım istedim yeniden dini hissedebilmek için. Bu yazıyı gördüm şimdi ve tekrar hissetmeye başladım. Teşekkür ederim sana.

    YanıtlaSil
  36. Bugün içimden 'Allah'ım lütfen bana yardım et, inancım zayıflıyor. Inanıyorum varlığına ama...' tarzı cümleler kurdum. Yardım istedim yeniden dini hissedebilmek için. Bu yazıyı gördüm şimdi ve tekrar hissetmeye başladım. Teşekkür ederim sana.

    YanıtlaSil
  37. Ah be adam. Ne tercüman olmuşsun gönlüme. Varoluşun hoşuma gidiyor su yazılarını okudukca. Çünkü varolusunla taaa nerden Allah bilir benim dünyama bile erisiyorsun. Bu gücünü Yaradan hep güzel kullanmani nasip etsin Cemre. Eski yazdiklarinin simdi simdi dogrulanmasi ve o zamanlar hadi canim deyip gectiklerimin simdiki guvensizlik kavramimin temelinde yatmasi bazen neden bana bu guvensizligi asiladi dememe neden olsa da gözümu acmama yardimci olmani,düşünme tarzini, yazilarini ve bi kere daha hayatimda bi sekilde varolusunu, anladigim kadariyla da seni seviyorum. Dikkat et emi kendine...

    YanıtlaSil
  38. Yaşama ve varlığımızın gayesine dair hakikatler o kadar çok ki maharet bunu görüp anlayabilmekte ve anlatabilmekte.Bu senin çok güzel bir şekilde anlattığın "bir kedinin çaresiz bakışlarında" gizlenmiş.Kendinle ve insanlığımızla yüzleşmissin.Beled Suresi "akabe" tabiriyle kazananları,bu yokuşu aşanlar olarak bize bildirmiştir.Değilse hayatımız sadece kendi nefs ve benliğimizden ibaret olsa yiyip içip öğüten,her türlü şehvani arzularını gideren birer "yaratık" tan öte birşey olmayız.Dolayısıyla şeklen insan olsak da ruhen hayvanın aşağısında oluruz.Zira hayvanla da kıskançlık,haset,gıybet,iftira,zulüm gibi şeyleri göremessin.Allahü teala biz kullarına Mülk suresi 2.ayetinde "kimin daha iyi amel işleyeceğini görmek için ölümü ve hayatı yarattığını" bildirir.Ölümün ve hayatın yaratılmasındaki,yeryüzünde bulunmamızdaki sır da buradadır işte:Daha iyi amel işlemek.İmtihanın da tarifidir bu bir bakıma.Bu bir bakıma imtihanın tabiri olup kazanan ve kaybedenler de bu şekilde ortaya çıkacaktır.Dünya sadece kendini düşünen gözü dönmüşlerin yüzünden bu halde değil mi?

    YanıtlaSil
  39. Senin için o sarp yokuşlardan birisi de kendi sağlığın. Hiç umursamıyor gibisin kendini. Hiç değilse şu sigarayı bırak.

    YanıtlaSil
  40. Hacı ben kitap okumayı severim. Bi huyum daha vardır o da şu ki, yaptıklarımın ya da düşündüklerimin kökenin merak ederim. Duygularımın farkında olmak isterim. İşte bu yüzden kitap okumamdaki sebebi de merak ettim ve düşündüm. Sonuç şu: ben duygularımı bi şekilde aktarmak istiyorum ve bunu yazarak yapamıyorum. Hep eksik kalıyor. Yazarak kendimi tam ifade edemiyorum. İşte bu yüzden benim gibi düşünen insanları okuyorum. Aynı duyguları ya da düşünceleri başkasının da yaşıyor olması beni rahatlatıyor. Yazamadığım için okuyorum. Bu sebeptendir ki içinde kendimi bildiğim yazılar daha çok hoşuma gidiyor. Bi adamın lafı vardı tam hatırlamıyorum ama "en güzel kitaplar bize bildiğimizi söyleyenlerdir" cinsinden bi şeydi. Ben bu yazıda kendimi buldum. Hani bi arkadaşın bir şey anlatır, yaşadığı ya da düşündüğü şeyi söyler sen de bi an sevinç ve şaşırmayla karışık "dimi lan, aynen aynen" gibi laflar söylersin. İşte ben bu yazıyı okurken sana sürekli onları söyledim. Kendimi bulduğum en iyi ve en içten yazıları yazıyorsun. Çünkü başkasının beklentisine göre değil kendi doğallığınla yazıyorsun. Sana teşekkür ediyorum. Rabbim ilmini arttırsın.

    YanıtlaSil
  41. Ben seni ilk gördüğüm zaman, yaklaşık 5-6 ay önce bunu düşünmüştüm moruk. Aslında eskiden yaptığın da yanlış sayılmazdı sadece bizim yazıyı okuduktan sonra okuduğumuz adamlarla bir bağımız olup olmadığını sorgulamamız gerekiyordu. Ama bu şekilde en temelden anlatırsan bunun için çaba sarfetmemize gerek kalmaz, gerçekle pat diye yüzleşiriz. Aleyküm selam.

    YanıtlaSil
  42. Ben seni ilk gördüğüm zaman, yaklaşık 5-6 ay önce bunu düşünmüştüm moruk. Aslında eskiden yaptığın da yanlış sayılmazdı sadece bizim yazıyı okuduktan sonra okuduğumuz adamlarla bir bağımız olup olmadığını sorgulamamız gerekiyordu. Ama bu şekilde en temelden anlatırsan bunun için çaba sarfetmemize gerek kalmaz, gerçekle pat diye yüzleşiriz. Aleyküm selam.

    YanıtlaSil
  43. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  44. evet bazen düşünüyorum, bütün dünya benim gibi düşünse ertesi gün ya insanlık yok olurdu ya da dünya diye bir gezegen kalmazdı. insanlar doğdukları zaman saf, temiz ve günahsızdırlar. melek gibidir işte. zamanla büyüdükçe dik duran bedene arka arkaya yüklenmeye başlar günahlar. O ağırlık ile yaşamaya alışırız, nefsimizin ya köpeği oluruz, ya da nefsimizin kankası olur çıkarız. Aynı hatayı 1 kere yapar pişman oluruz bin kere yapar yine pişman oluruz belkide tövbe ederiz hiç yapmayız, çünkü sırada başka hataların tapusunu alacağız yine yapacağız. Ama şu bir gerçek, herkes hata yapmak hakkına sahiptir, çünkü bizler ne peygamber ne de yaratıcıyız.. Kedi köpekle sınandığını düşünmek kolay bir sınav gibi geliyor bana, düşünsene ya annen ile baban ile kardeşin ya da çocuğun ile sınanıyor isen ne yapacaksın, verecek misin canını yoksa acaba mı diyeceksin? başına gelmeden hiç bilemeyeceksin çünkü veririm lan dediğinde nefsin siktiri çekerse bırak tükürdüğünü kustuğunu yersin belki de.. Hayatn her anı, doğumdan ölüme kadar zaten bir sınavdır. Kedicikler, kuşlar, tavuklar, böcekler, fakirler, zenginler, parası olan ve olmayanlar, düşüncelerimiz, söylediklerimiz, uyurken de uyanıkken hallerimiz, nefes alıp vermemiz bile bir sınavdır.. Bizler insanız fakat bizler bencil insanlarız. Çünkü biz kendi nefsimizin kölesiyiz.. Kur'anı okumuyorum uzun zamandır; pişman olacağımın farkındayım, kendime bu güne kadar yaptığım her şey için yine kızarım, hatalarımı düşünür üzülürüm çünkü kendimize yaptığımız kötülüğün farkına okudukça ve düşündükçe farkına varıp pişman olacağız. Nefsimizin köpeğiyiz; gerçeği bildiğimiz halde kabul etmiyoruz, yapmak istediklerimiz ve yaptıklarımızın yanlış olduğunu bile bile yapmaya devam ediyoruz.. Tek diyeceğim tez elden Allah'tan bize hidayet vermesidir. Benciliz ya herkes kendine isteyecek.. Dualarda bile nefsimiz ile istiyoruz. Allahım bana akıl ver, Allahım bana güzel hayat ver, Allahım bana ver ne verirsen ve ama BANA ver.. Ailemiz, sevdiklerimiz ve inanan herkes için istemeyi hiç istemedik aslında işte, istesekte içten değildik çünkü biz BENCİL KÖPEKLERİZ...

    YanıtlaSil
  45. Sicco gerçekten dilemmalarımızı yazmışsın.dök içini

    YanıtlaSil
  46. Galiba, üzülmekle ve çektiğimiz sıkıntılar ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Yani istediklerimizle değil başımıza gelenlerle yaşayabilmeliyiz. Eninde sonunda geçici bir hayatı yaşıyoruz. Yapabileceğimiz tek şeyin üretmek olduğu bir dünya. Hani diyordu ya biri: ''Hayat, siz hayaller kurarken başınıza gelenlerden ibarettir.'' Buna katılıyorum. Lakin şu ayeti de aklımdan hiç çıkarmıyorum. Bakara 286: ''Allah hiç bir benliğe, yaratılış kapasitesinin üstünde bir yük yüklemez/teklifte bulunmaz. Her benliğin yaptığı iyilik kendi lehine, işlediği kötülük kendi aleyhinedir/kişinin hem kendisi hem başkaları için kazandığı onun lehine, yalnız kendi nefsi için kazandığı onun aleyhinedir/kişinin kendi emeği ile kazandığı lehine, başkalarının sırtından kazandığı aleyhinedir. "Ey Rabb'imiz! Unutur yahut hata edersek bizi hesaba çekme. Ey Rabb'imiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabb'imiz! Bize, güç yetiremeyeceğimiz şeyleri de yükleme. Affet bizi, bağışla bizi, acı bize. Sen bizim Mevlâ'mızsın. Küfre sapanlar topluluğuna karşı yardım et bize!" Sana bir faydası olur mu bilmem yazılan yorumların. Bence faydası olmasını umursamıyorsun da. Faydayı beklediğini de düşünmüyorum. Yaşadığın şu hayat, seni üretmeye teşvik ediyorsa; eğer depresif ruh halin seni bir şeyler yazmaya, düşman gördüğün zümrelerle, yazarak da olsa mücadeleye itiyorsa, yaşantında ve yaşadığın depresif durumlarında bir sorun yok. Yazıların için teşekkürler. Çoğunu okudum. Üreten bir insan olmanın ne demek olduğunu hayatınla ispatlıyorsun. Ve selametle. Allahaısmarladık.

    YanıtlaSil
  47. Namı diğer Sikkofield. Bu yazını diğerlerinden daha değerli bulduğum için (diğerlerini de takip etmiştim) ilk defa bir yorum yapma mecburiyeti hissettim. Zira İnsan olarak yaratılmış olmanın tek şartı İnsan kalabilmektir. Kulluk, itikat, ibadet bunun yani insanlığın vecibeleridir. Bize verilen sayısız nimetleri önem derecesine göre sılayınca Önce 1 Var olmak 2 İnsan olmak 3 Akıl sahibi olmak 4 İman sahibi olmak tır. Ancak beşinci olarak Allah'a KULLUK (Abd) oluş bu sürecin ardından gelecektir. İnsan olmanın zirvesi FEKKÜ RAKABE (Beled 13)dir. İşte tam da senin yazının konusu ve önemi buradan bakılarak değerlidir. Fekkü Rakabe Ayetini mealistler her ne kadar KÖLE AZAD etmek diye sınırlandırmışlarsada (Öncesindeki AKABE kavramıyla mükemmel ilişkilendirilememesinden) bundan öte bütün imtihan hayatımızı içermektedir. O kediyi kurtarmak için eksiksiz gayret AKABE Kedinin bütün sıkıntılarını gidermek te FEKKÜ RAKABE dir. Bir insanın bir hayvanın kendini tutsak, bağlı, bağımlı kılan sorunlarını bütünüyle gidermek BELED 13 tür. Psikolojik hastalığı tedavi etmek, Uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak, sahte inanç kumpaslarından kurtarmak, (Ateislik, Deistlik vb. Cemaat, tarikat, vb.) Hayatın içindeki maddi, manevi açmazlarına el atarak onu o dertlerden uzaklaştırmak özgürleştirmek... İşte İNSANLIK BUDUR. İŞTE AKABE böyle idrak edilir ve FEKKÜ RAKABE muradına kavuşulur. Şimdi sen böyle düşündün mü bilmem ama seni takdir ettiğim tarafın kölelerin azad olmasına AKABE aşarak yardımcı olmaktasın tebrik ve takdir ediyorum. Teşekkürlerimi sunuyorum. Mustafa SAYDAM

    YanıtlaSil
  48. cemre kardeşim. ben de benzer şeyler yaşadığım anlarda havada ayetler uçuşuyor. çok ta güzel oluyor fakat çoğu zaman yorucu da oluyor farkındayım. ama sen iyi bir insansın. daha da iyi olmaya çalıştığın sürece gerçek bir müslümansın demektir. yalnız korkularımızdan tam anlamıyla arınmadığımız sürece bu gel-gitleri çok yaşayacağız. aynı şey kendim için de geçerli...
    bir de lütfen artık iyi şeylerden bahset :) bence boşver komplo teorilerini. illuminati denilen şey o kadar da bok kaka değil. bence... seni seviyorum dostum. güzel bi insansın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar da bok kaka değil dediğiniz ruh hastası topluluğu yıllardır insanları katlediyor sapıkça bir amacın uğruna. Dünyanın bundan daha büyük bir problemi mi var?

      Sil
  49. Kendi sorununun cevabını yazıp anlamamışsın gibi görünüyor buradan,yardım edebilirim

    YanıtlaSil
  50. Peygamber asv savaştan dönerken küçük cihad bitti büyük cihada dönüyoruz dedi Sahabeye . Şaşırdılar çünkü can dostlarını şehit vermişlerdi kimisi ağır yaralı çoğu aç susuz yorgun perişandı. Bu küçük cihad ise bundan daha zorlu olan büyük cihad neydi acaba? Efendimiz sav onlara büyük cihad nefsinizle - uygunsuz arzularıniza karşı Allahın istediğini yapmak- olan cihaddir dedi.
    Eğer nefsimizi ve onun kibir gurur öfke riya ucub kin haset tamah gibi cehennemlik özelliklerini terbiye edeemzsek bizi ne bilgimiz nede amelimiz kurtarır. oyüzden işin başı nefsi Allaha ve emirlerine uyar kılmaktır. Kötü özelliklerini ihlas tevazu kanaat merhamet vakar comertlik sadakat gibi güzel özelliklere cevirmemiz gerekir.
    Bunun yolu da gerçek tasavvuftur.
    Gerçek mursidi kamillerdir. Çünkü insan insanla orneklenir , rol modellerle şekillenir. Kendi nefsini terbiye etmiş ve nefs terbiyesinde ehliyet sahibi bir mursidi kamil tıpkı bir doktor gibi manevi hastalıkları teşhis edip ona uygun receteyle tedavisine vesile olur. Burada şaşı olmamak biribirine karıştırmamak lazım. Mursidi Kâmiller sadece rehberdir sebeptir. Tıpkı zahiri hastaya teşhis tedavi yapan doktorlar sadece sebep olduğu gibi sifayi veren Allah tır. O yüzden tasavvufa engel olanlar bunu sirkle itham edenler nasıl bir vebali aldıklarını düşünüyorlar mi hiç? Ben kendi deneyimlerimle 100 lerce insanın gerçek mursidi Kâmillerle tanistiktan sonra hayatlarının 180 derece nasıl degistiklerine şahit oldum kendimde dahil. Karısına çocuğuna topluma zulmeden nicelerinin gaddar halden pamuk gibi yumuşak gözü yaşlı Hayır insanlara dönüşümünü bizzat kendi tecrubelerimle gözlemledim. Zaten değilmidirki bütün sıkıntıların sebebinin yasantisiyla gerçek salih insan örneklerinin artık toplumda çok gorulmedigi. Sözü ve yaşantısı ile Allahi hatırlatan Insanlar nasıl şirk ile itham edilir? Bu ne büyük bir iftira ve vebaldir? Tabi bunları kullanarak insanları manen soyan şeytanin askeri olmuş sahte seyhlere Allah lanet etsin. Ama lütfen bunlara bakıp toptancı bir anlayışla Allah'tan gayri kimseye dayanmayan salih insanları ve onları kendilerine örnek alarak manevi hastalıklarına bir şifa arayan hastaları incitmeyelim. Hep okuduğumuz fatiha nin son ayetinde bize Rabbinizin istememizi istettigi " Ya Rabbi bizi yolu doğru olanların yoluna ilet" duasını hstirimizdsn cikarmsyalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başta Cemre senin bu yazdıklarıma şiddetle karşı çıkacağını bilerek ama seni de dediğin gibi belki bir kişi merami anlar diye yazdım bunları

      Sil
    2. En doğru yol aklın ve bilimin yoludur.

      Sil
  51. "Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız?" (Bakara 44) ağlıyorum

    YanıtlaSil
  52. Michael kardes sizden dunyanin donup donmedihiyle ilgili bir arastirma yapmanizida tavsiye ederim kurana gore dunya donmuyor,hatta bazi yabanci bilim adamlarinin dunyanin sabit oldugunu gunesin dunya eyrafinda dondugunu anlatir,bunun sebebi nedir uzaylilar anlatilir,insana uzaylilarin varligi devamli empoze edilir,bu konuda bir arastirma yaptinizmi acaba?

    YanıtlaSil
  53. Michael kardes sizden dunyanin donup donmedihiyle ilgili bir arastirma yapmanizida tavsiye ederim kurana gore dunya donmuyor,hatta bazi yabanci bilim adamlarinin dunyanin sabit oldugunu gunesin dunya eyrafinda dondugunu anlatir,bunun sebebi nedir uzaylilar anlatilir,insana uzaylilarin varligi devamli empoze edilir,bu konuda bir arastirma yaptinizmi acaba?

    YanıtlaSil
  54. bak unutmuştum bizim boncuğun gözüne damla damlatılacaktı bunları yazarak başka bir kediyi kurtarmış oldun borcunu ödedin :)

    YanıtlaSil
  55. Vakit hem az hem çok. Ne kadar dogru ve yerinde.Tesekkur ederim aydinlatmalarin icin

    YanıtlaSil
  56. Yazının sonuna gelince o kadar üzüldüm ki. Baştan beri yazı değil, dertleşiyorum demişsin ve ben de herkes gibi başkalarının 'dert'lerini dinlemekten hazzetmem lakin bu yazdıkların kendimle yüzleşmemi sağladı. Görüp üstünü örttüğüm her şeyi açıkca koyfu önüme. Küçük görünen hatalarımızın aslında dediğin gibi imtihan olduklarını ve çoğunlukla boşu boşuna başarısızlıklarla sonuçlanması, kedilere olan çocukca heyecan ve düşkünlük vs vs tam olarak kendimi gördüm. Gözlerim doldu verilecek o hesabı düşündüm, kafamı yastığa her koyduğumda düşündüğüm gibi. Affedicilik fazla da olsa içimiz o kadar fitne ve kötülük kaynıyor ki içime su serpemiyorum. Allah yardımcımız olsun ne diyeyim

    YanıtlaSil
  57. Yazının sonuna gelince o kadar üzüldüm ki. Baştan beri yazı değil, dertleşiyorum demişsin ve ben de herkes gibi başkalarının 'dert'lerini dinlemekten hazzetmem lakin bu yazdıkların kendimle yüzleşmemi sağladı. Görüp üstünü örttüğüm her şeyi açıkca koyfu önüme. Küçük görünen hatalarımızın aslında dediğin gibi imtihan olduklarını ve çoğunlukla boşu boşuna başarısızlıklarla sonuçlanması, kedilere olan çocukca heyecan ve düşkünlük vs vs tam olarak kendimi gördüm. Gözlerim doldu verilecek o hesabı düşündüm, kafamı yastığa her koyduğumda düşündüğüm gibi. Affedicilik fazla da olsa içimiz o kadar fitne ve kötülük kaynıyor ki içime su serpemiyorum. Allah yardımcımız olsun ne diyeyim

    YanıtlaSil
  58. Cemre ilk defa yazıyorum buraya.. Sen sağol ki bana dini sevdirdin, bana eksiklerimi gösterdin. Bazen senin yazılarını okurken seni çevremdeki kimseler tanımasa bile ilk kaynağım olarak seni gösteriyorum. Onlar da "o kim yaaee" moduna giriyor ama ben seni biliyorum ya iyi ki tekrar yazmaya başladın. Bu blog ilk açıldığından beri takip ediyorum. Insanların bir ön yargı vardır bir ara bu ön yargı benim düşüncelerim önüne geçti ve hırs ile birlikte blog yazmaya başladım sonra seni gördüm, insanlar donanımhaber üstünden yazılarımı sana bahsettiler ben ise kendimi kandırıp yok öyle birşey diye kendimi kandırıyordum ki, gerçekten de aynı seni taklit ediyordum eh işte çocukluk 15 16 yaşında yazmaya başlamıştım şimdi bıraktım tabi, sadece seni okumaya odaklandım. hep yazmaya devam et bol bol yaz içimdeki okuma açlığıni senle doldurmak istiyorum. Allah yardımcın olsun kardeşim InşAllah Allah her zaman yanımızda olur.

    YanıtlaSil
  59. Hepimizin başına geliyor maalesef. Ama eğer bir daha yolda yaralı kedi-köpek görürseniz barınakların veterinerleri yaralı sokak hayvanlarıyla ilgileniyor. Yine karşılaşırsanız bu yönteme başvurabilirsiniz. Bilgilendirme amaçlı...

    YanıtlaSil
  60. İyi insanlar değiliz hiç birimiz. Hepimiz "kötünün dereceleriyiz".Bazıları diğerlerinden "daha az kötü"dür ama sonuçta kötüdür işte. Bunun yüzüne vurulmasına dayanamaz alıverir gardını "ya falanca şöyle kötü falanca şöyle vicdansız ben yine iyiyim" diyiverir. Ne kadar çok severiz böyle kendimizi kandırmayı! Sınavdayız işte her saniyesi önemli halbuki. Öyle bir sınav ki bu kitaba bakmak da serbest. Bakmayacak kadar da ahmağız çoğumuz.

    YanıtlaSil
  61. Merhabalar Cemre,
    Yazılarını düşüncelerinı çok beğenerek okuyorum ve seni takip ediyorum. Ancak küfür ederek bir şeyleri anlatman ne kadar doğru. Küfür etmekte senin gibı bir Müslümana yakışır mı? Ya şimdi bende yalan söylemeyeceğim arada bende ediyorum bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum ve en aza indirmeye çalışıyorum. Saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
  62. Sebep olmak. Kötülüğe, günaha sebep olmak. Günlerdir cıldıracak gibiyim. 3 gündür sabah akşam okuyorum yazıyı. Bugün ampul yandı. Her şerde bir hayır vardır. Ve şer hayra dönüştü bir kez daha. Belki içimi rahatlatmak bu. Ama olması gereken olmuş, farkındalığa ve iyiliğe dönüşmüş. Hayatıma giren en anlamlı insan. Allah yolunu açık etsin.

    YanıtlaSil
  63. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  64. Çok komik geliyor bana böyle yazılar ya :D Ahahaha hala gülüyorum. Yok atezim panteizme evrilecektir falan diye kesin konuşmalar , ulan iki kitap okuyup her şeyi bildiğini zanneden insanlar nasıl türeyebiliyor bu kadar çok? Evladım sen bu blogu yazarken bi yanlışa düşüyorsun, o yanlışta yazdıklarında şüphe olmadığı yanılgısıdır. Yazdıklarının çoğu yanlış bilgiler, burada bize İslam propagandası yapıyorsun. O kediyi ateist bir insan alıp götürüyor ama sen müslüman olmana rağmen götürmüyorsun. Ateist adamın ayetle işi olmaz mesela. Bu iş akıl ve vicdan işidir dogmalarla olacak şey değil. Kitapta "her şey" açıklanamaz. yok bu kitapta eksik hiç bir şey bırakmadık falan askjdaklsdjaskl ya olm komik misiniz nesiniz la bi siktirin gidin :D Kimsenin bir dine ihtiyacı yok , hele ki İslam gibi bağnaz,yobaz bir dine hiç mi hiç ihtiyacı yok. Ateizm de panteizme evrilmez rahat ol. İkisi bambaşka şeyler. Sen Mülk-5 te dediği gibi gökyüzünü kandillerle süsleyip onlarıda şeytanlara atılan taşlar olduğuna inanmaya devam et. :) Daha çok depresif takılırsın. http://www.kuranmeali.org/67/mulk_suresi/5.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx Burada bütün çevirileri mevcut seç beğen al,sen de bilirsin bunu. Senin geri dönüşün yok evladım , beyin ölümün gerçekleşmiş artık. Yaşarken ölmüşsün sen. Tam da Illuminati'nin istediği şey yani ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun: http://www.centerforabetterworld.com/SpiritualAtheism/about-spiritual-atheism.htm

      Sil
    2. Bana da senin gibi yorumcular çok komik geliyor. Bir yazıyı götten okumayı nasıl bu kadar iyi becerebiliyorsunuz anlamıyorum. Çünkü bu blogtaki yazıları okuyup anlayabilsen sikkofieldin emin şekilde konuştuğunu değil de, kendisine göre mantık yürüttüğünü, hatta yazı arasında ben de yapılıyor olabilirim dediğini birçok kez görürdün. Götünden büyük bir egon olduğu için sen kendin o kadar emin konuşmuşsun ki, bir de sikkofielda laf atıyorsun :) Madem böyle dolu! bir insansın sen birşeyler yaz da seni okuyalım. Yok evladim, yok çocuğum gibi laflarla kendini Einstein sana insan bozması seni ciddiye bile almamak lazım

      Sil
    3. Sikkofield'a laf atamıyor muyuz? Dokunulmazlığı falan mı var? Sanane koçum istediğimi yazarım kimseye hakaret ettiğim yok,istediğim şekilde eleştirimi yaparım. Diğer arkadaşa cevabım da Spiritüel Ateizm olunca onun adı Ateizm olmaz. Adını istediğin kadar ateizm koy. Ateizm,sadece tanrıyı değil bütün dogmatik ,ruhani vs. şeylerin reddidir.
      Ateizm, tüm tanrılara ve ruhsal varlıklara olan metafizik inançları ve dinleri reddeden; doğruluğuna inanılan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir felsefi düşünce akımıdır.[1] Alıntıdır.

      Sil
    4. Ha bu arada rahat ol ben buradaki bütün yazıları tek tek okumuşumdur sadece bir zamandan sonra bıraktım. Kendisine göre mantık yürütünce emin şekilde konuşulamıyor mu? Yanlış mantık yürütülemiyor mu? Mantık yürütürken hata yapılamıyor mu? Kendine göre mantık yürütmek her zaman doğru mudur? Egonun ne olduğunu bile bilmiyorsun,senin aşağılık kompleksin olduğu için beni yüksek algılıyorsun :) Sen önce git biraz benliğini tamir ettir,sorgula,öğren,düşün,araştır. Sonra yorum yaparsın belki düzgünce. "Evet ben de hata yapıyorum belki" demek öyle yaptığını kabul etmek anlamına gelmez hatta bilakis kendinden şüphe etmiyor ama ulan belki yapıyorumdur gibi söylemler içerisine girdiğini gösterir.Yani bunu sadece söylemde bıraktığını gösterir. Siyasi ve Tarihi bilgisinin olmadığı aşikar bu Sikkofield denen elemanın. Hiç düşündünüz mü ? Bu kişinin de o dediğiniz insanlara hizmet edebiliyor olacağını ya da sizin aklınızı karıştırıp,boş şeylerle ilgilendirip,gerçek olan şeylerden sizi uzak tuttuğunu . Ya da sizi umutsuzluğa sürükleyip (alabildiğine akılsızca), emperyalizmin bu şekilde sizi istediği kıvama getirmiş olduğunu? Her kendinden emin konuşanın peşinden gidiyorsanız,kusura bakmayın eleştirileri de tabi kaldıramazsınız. Hadi eyvallah

      Sil
    5. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ateizm Buradan okuyabilirsin detaylıca. Neden panteizme evrilecektir denilmesinin komik ve saçma olduğu da bu şekilde anlaşılacaktır. Kavramların içini boşaltmak kolay tabi :)

      Sil
    6. Ben linki atan arkadaş. Ateizmin Tanrıyı ve metafiziksel varlıkların var olmadığını kabul etmek olduğunun farkındayım. Ancak spiritüel olabilmek için ille de bir dine inanman veya Tanrıya inanman gerekmez. Tanrının yok olduğunu kabul edip spiritüel olan bir tek o linkteki adamlar değil:
      https://en.wikipedia.org/wiki/LaVeyan_Satanism
      https://en.wikipedia.org/wiki/Spiritual_but_not_religious
      Bunlardan daha vardır ama abartmaya gerek yok. Dediğin gibi kavramların içini boşaltarak yapmak zorundalar zaten. Çünkü Ateizmin tanımında "Metafiziksel ve Tanrısal varlıklara red" vardır. Fakat bu linkteki abiler "Tanrıya red metafiziksele evet" mantığı gütmekte. Sen belki bu oyunlara kanmıyor olabilirsin. Ama daha yeni ateist olmuş, spiritüalizme sıcak bakan insanlar var. Bu insanları, bu linklerdeki verdiğim akımlarla kandırmak çok kolay olacaktır. Yani özet geçmek gerekirse, ateizm fikir olarak panenteizme evrilemeyecek ama daha panenteizm, deizm nedir vs. bilmeyen ateistlerin fikirleri evrilecek. Şimdi diyeceksin ki muhtemelen spiritüalist olsun nolcak? Spiritüalizmin empoze etmeye çalıştığı şeyi incelediysen bu olayı çakacaksındır zaten yorumun uzamasını istemiyorum. Son olarak ateizm spiritüalizmden daha iyidir. Çünkü spiritüalizmde ahlak temeli yoktur.

      Sil
    7. Sevgili Adsız, psikolojik çıkarımların Freud'a taş çıkartır nitelikte. Ne yani her şeyi sorgulayınca doğruya gerçekten ulaşmış mı oluyorsun? Evet diyorsan kime göre? O kadar sorgulayan bir insansan doğrunun da göreceli olduğunu anlamış olup, fikir beyan edenlere saygılı eleştirilerde bulunurdun. Bu "komik, cümle içinde gülünce havalı olduğunu!" zanneden tavırların gerçekten de acınası.

      Sil
    8. Dostum eğer benim aşağılık kompleksim olsaydı, aynı senin durumunda olurdum. Senin gibi kompleksli insanlar her kişiye bok atar. Bana cevap için yazmışsın da yazmışsın boş boş. Öyle ezik yapılısın ki sana ne vs yazmışsın ergen liseliler gibi. Çok mu koydu laflarim ki bu kadar savunma gereği duydun. Yazdıklarına bakılırsa herkesle karı gibi kavga eden bomboş insanın teki olduğun belli oluyor. Herkesi küçümser tavirları bırak da ezikliğini bu kadar belli etme. Yok sen şunu bilmiyorsun yok o bunu bilmiyor. Sen ne sikim biliyorsun bok kafalı seni

      Sil
    9. Eleştiriyi yapan arkadaşım merhaba. Öncelikle sana ithafen yapacağım yorum yazar'ı veya düşüncelerini savunma amacı gütmemektedir bilineni isterim.

      Eleştirel yaklaşımların bu kadar üst perdeden yapılmaması kanaatindeyim, hele ki seninki kadar çoğunluğu yersiz ise.

      Konuya dönecek olursak; kediye bir müslümanın yardım etmeyip bir ateistin yardım etmesinin ayetin kendi içeriği ile doğrudan ilişkilendirilecek bir tarafının olduğunu düşünmek büyük bir mantık hatası olur. Keza tam tersi durumda ateizmin içeriğini eleştirip "aaa bak demekki bu iş böyle değil din iman lazım" demek gerekir ki bu da kişiyi gülünç duruma düşürmekten başka bir işe yaramaz.

      Mesela; muhtemelen islam dinini işaret ederek "dogma" kelimesini kullanmışsın. Doğruluğu sınanmadan benimsenen görüş demektir "dogma". Ne alakası var konuyla? Kaldı ki islam her zaman akletmeyi, sorgulamayı ve körü körüne inanmamayı öğütler. Manasız bir eleştiri yapmış ve bilinçsizce yaftalamışsın. Buradan islam dininin mantığını çok anlamadığın aşikar zaten.

      Bununla yetinmeyip devam etmişsin. Kuran her şeyi açıklar mı yaaeeoöö falan.. Dostum; kristal bardakla su içerken serçe parmağını nereye koyman gerektiğini kuran açıklamaz. Yani bu söylemin ne demek istediğini hangi görüşe sahip olursa olsun akılcı davranan herkes anlar. Geriye de açıkladığı şeylerin çelişkili olup olmadığını anlamak ve tartışmak kalır. Yani artık yerinde ve düzeyli eleştiri bile yapamaz hale geldik ne yazıkki. Verdiğin "mülk 5" örneğine hiç girmiyorum. Dediğim gibi kuran'ın dilini ve mantığını çok anlamamışsın belliki.

      Ayrıca "kimsenin bir dine ihtiyacı yok, hele ki islam gibi bağnaz, yobaz bir dine hiç ihtiyacı yok" yazmışsın. Şimdi bu bir propaganda çeşidi değil mi? Eğer değil dersen propaganda dediğin şey de propaganda olmaz. Değil mi?

      Unutma dostum seni kırmak gibi bir amacım yok. Ancak insanların inandıkları değerlere böyle aslı astarı olmayan, akılcılıktan uzak ve bir o kadarda düzeysiz eleştrilerde bulunma lütfen.

      Sil
    10. Selam güzel arkadaşım.. Güzel yazmışsın kendini ifade edebilmişsin. Yaşadığımız ortam yerine göre değişkenlik gösterir, mesela bir yerde istediğin kadar özgürsündür bir mesafe gidersin orada sana o özgürlüğünü yedirebilirler.. Kamplara ayrılmış bir ülke bütünü gibi düşünebilirsin. İçinde suç unsuru bulunmadığı sürece isteyen herkes istediği ideolojiyi istediği kadar internet ortamında pompalayabilir. Bunu kabul eden de olabilir karşı çıkan da olabilir. Bizler kendimize yakın bulduğumuz her ne bok ise onun yanında olmak isteriz. İnsanlar neden puta, ineğe, köpeğe, ota boka, kurda, kuşa tapınma ihtiyacı duydular? Böyle bir zorunlulukları mı vardı.. Aslında yoktu, doğan insan büyüdü yaşadı öldü ve gitti. Yerine her zaman yenileri geldi sıfır kilometre geldiler ve geldikleri yer neye tapınıyorsa onlarda ona tapmak zorunda kaldılar, istediler veya reddettiler. Sonra yaradan sıkıldı belli ki bu işten ve seçtiği insanlar ile aracı ile konuşmaya başladı. binlerce peygamber tayin etti, on binlerce ayetler gönderdi. İsteyen, tamam kabul dedi istemeyen boş verdi gitti. Hep bir çoban şart oldu zaman geçtikçe, çünkü DİN onlara göre, sorumluluk ve mecburiyeti, iyi olmayı emrediyordu.. İslam dahada zordu insan için, hacca git kurban kes zekat ver günde 5 vakit eğil kalk, günah işleme, kötülük yapma, her emrettiğini DOSDOĞRU yap diyordu. aslında yaradan biliyordu yarattığı insanoğlunun kafasına göre takılıp tozacağını.. Bu yüzden Cennete iyiler Cehenneme kötüleri göndereceğini tebliğ etti, ve son nefese kadar affedebileceğini söyledi.. Peki cehenneme ve cennete göndereceği insanların ruhlarının hangileri olduğunu o zaten biliyorsa ruhları neden bir sınav hayatına tabii tutup, bu sınavı reddeden ruhların yanacağını söylüyor.? Cennetin kapasitesi mi küçük yoksa cehennem çok mu büyük.. Bir şeyi REDdetmek onun olmadığı anlamına gelmez bana göre '' kardeş ben inanmıyorum zaten geberince yok olacaz'' demek gerçekten öyle olacağına işaret midir? Yoksa insanlar neden varlar ve neden yok olup gidiyorlar AMAÇ ne? diye sorabiliriz. Bebekler doğduklarında ve büyüdüklerinde konuşmaya başladıklarında sorular sorar. Ben nasıl oldum derler ve böyle başlar. Bir çocuğa neyi nasıl anlatırsan o şekilde öğrenir ve öğrendiği şekilde gördüğü şekilde hayatını yaşar. Olumsuzluk yaşadıkça fikirleri düşünceleri ve inancı değişir.. Çünkü bir şeye inanmak zorunda hissedebilir.. İlk başlarda anneye babaya inanır ne derseler inanır.. Sonra başkalarından gördüklerine duyduklarına inanır, belkide inanmak istemez çünkü insan iradesi kendini nerede özgür hissediyorsa orada olmayı tercih eder.. Şunu düşünsene hasta yatıyorsun ve bir arkadaşın geldi sana '' senin iyi olacağına inanıyorum doktorla konuştum umudumuz var dedi'' UMUT ve inanç birlikte güzel duruyor ama birlikte olmasalar da olurdu.. Birde tersten bakalım '' senin iyi olacağına inanmıyorum, doktorla konuştum umudumuz yok dedi '' olsaydı, Geber daha iyi zaten ne inancımız var ne umudumuz s.k.rim böyle dünyayı diye düşünmek en normal fikir olurdu.. Bizler inanmasak bile UMUT ediyoruz. Ama sadece kendimiz için..

      Sil
    11. Beyler zaten siz yobazlar için her eleştiri = düzeysizlik,saygısızlık demek amına koyim. salaksınız harbiden :D beyler siz dünyanın düz olduğunu söyleyen bir kitaba inanmaya devam edin ne diyim amına koyim. Kuranın dilinide bi biz anlamıyoruz herkes anlıyor zaten. Kendi dilinde inanan Araplarda çok iyi anlamış ki demek ki bu coğrafya şu an bu halde . Oğlum size hakaret etmiyorum ben siz öyle algılıyorsunuz. Hayır sanki siktiğimin sitesinde hiç küfür edilmiyor. Sikko küfür edince " ağbi çoh eyi yaaaa" biz edince seviyesiz eleştiri. Hasiktir ordan,hadi naş.

      Sil
    12. Umudunuzu sikeyim ayrıca. Ne kadar salaksınız la. Bebeklere tecavüz edilirken Tanrınız nerede amına koyim? Hitlerle aynı cehennemde sonsuza dek yanacak normal bir ateist, gerçekten çok ama çok adaletli yaa. Adam belki Uganda'nın bir köşesinde yaşıyor,interneti var,islamdan haberi var ama ateist amına koyim kültüre uzak ve kolayca reddedebilmiş,"islamdan haberi var" şimdi bu adam cehenneme direkt. çünkü kafirlerin affedilmesi yasak. lol gerçekten çok adil beyler. Cennette mutluluklar dilerim size amk. Cennette sonsuza dek zevk içinde yaşamak gerçekten çok sıkıcı olurdu iyiki böyle bir şey yok. Şahsen bana sorulmadı mesela,sen yok olmak mı istiyorsun yoksa ölünce cennette sonsuza dek mi yaşamak istiyorsun diye. Ben yok olmak istiyorum çünkü hayatımın ancak böyle anlamlı olduğunu biliyorum. Öbür türlü zaten ölümü bekleyen moronlar olacaksınız ve kusura bakmayın ama DÜNYAYA BİR SİKİM FAYDANIZ YOK. Bilim insanları dediğiniz adamların %90 ı ateist bu gerçeği kabul edin. Hangi islamcı bugün Tesla arabalarını yapıyor? Uzaya çıkıyor ? İnterneti icat ediyor? "ama geçmişte islam çoh eyiydi" geçmişte çünkü avrupada dinden engizisyondan kırılıyordu.

      Sil
    13. Adamlar şimdi hepinizin götünden kan alıyor. Siz emperyalizme bu kafayla NAH karşı koyarsınız. Daha kendi sikinizi doğrultamıyorsunuz amk.

      Sil
    14. Atatürk gibi bir "ateist" adam olmasa Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey olacak mıydı acaba? Laiklik gelince,din elden gidiyor diyenlerin farklı bir versiyonusunuz beyler siz. Ezan'ın Türkçeleşmesini istemeyenlersiniz sizler.Ne biliyim sizin atalarınız Kuran'ın Türkçeleştirilmesine de karşı çıktılar,demokrasiye de karşı çıktılar.Sizin gibilere yapılacak tek şey "ZOR KULLANMAKTIR" .Bugün ülkenin geldiği durum bunun tam tersinin olmasından kaynaklıdır.Karanlığa karşı dur demezseniz o karanlık sizi de ele geçirir.Karanlığa karşı mücadele etmek ve onu zor kullanarak hapsetmek,yok etmek zorunluluktur,çünkü bundan bir an bile gaflete düşerseniz işte o zaman nasıl hızla bu yobazlığın yayıldığını görürsünüz örnek : Türkiye Cumhuriyetinin gelmiş olduğu şu anki durumdur.Polisinizde türbanlı olur hakiminizde türbanlı olur. Bütün müslümanlar içten içe İslam faşistidir,çünkü dinlerin doğası böyledir. İslam'ın kendisi daha da böyledir. Bunları size tek tek ayetlerinizle açıklatmayın, bide size dininizi öğretiyoruz aq.

      Sil
    15. Ayrıca neden ateş amına koyim? Niye acı? Acı çektirmek şimdi adaleti mi sağlıyor yani? Sen dünyada bir sürü kötülük yaptın ve Allah'ın varlığını reddettin,gerçeği inkar ettin. Şimdi sonsuza dek YANARAK SONSUZ ACILARLA SONSUZA DEK ORADA KALACAKSIN. Bu mudur yani? 100 yıl hayat yaşadım maksimum , ve diyelim ki dünyanın en boktan insanıyım ve ateistim aynı zamanda üstüne üstlük bir de din düşmanıyım,hatta ve hatta müslümanları katlediyorum. Şimdi beni sonsuza dek yakınca adalet sağlanmış mı olacak? Biraz düşünün lütfen. Biliyorum çok şey istiyorum sizden ama. Biraz düşünün :)

      Sil
    16. İnsanlık yarı-medeni,ormandan yeni çıkmış maymunsu bir primattır,gidin aynada kendinize bakın ve sonra sorun ulan ben harbiden niye şempanzelere bu kadar benziyorum amına koyim diye.Sonra düşünün ulan Allah madem var ve beni yarattı,ama maymunları da niye bana benzer yarattı amına koyim? Yada neden "kutsal" denilen kitaplarda kendi yarattığı bir canlıya yani maymuna "aşağılık maymunlar" diyor? . Bugün ödediğimiz bedellerin,yaşadığımız olayların sebebi insanlığın zeki ama yeterince zeki olamamasından kaynaklanır.

      Sil
    17. ayrıca bir tane kitap gönderip,bundan tüm insanları sorumlu tutmak, sonra da bu kitap aklına uymadı,adam reddetti diye adama "kafir" diyip onu cehennemde sonsuza dek yakmanın neresi mantıklı amına koyim? Harbiden buna nasıl inanıyorsunuz la,ben size söyleyim nasıl inandığınızı. Birincisi yaşadığınız kültürden çocukken çok fazla etkilendiniz ve beyniniz gerçekten yıkandı. İkincisi kendi kitabınızı %90 ihtimalle açıp Türkçe olarak "TAMAMINI" okumadınız. Üçüncüsü bu kitabı okusanız bile yine "BAŞTAN DOĞRU" kabul ederek okudunuz ve objektif olduğunuza inanmak istediniz ama sadece kendinizi kandırdınız. Dördüncüsü kafanızı karıştıran her şeye "inancınızı sağlamlaştıracak" kanıtlar arayarak kendinizce cevaplar buldunuz,bunun bir sebebi vardı o da "GÖT KORKUSU :D"

      Sil
    18. Öyle mi la amina giyim? :) Anladık ateistsin ama biraz yaratıcı olun ya. Ekşi sözlükte takılan ergen ateistlerden hiç farkın yok. Yok Tanrınız şunu şunu neden yapmadı, yok beni sikerlerken Tanrı nerdeydi. Geç bunları artık, hayattan herşeyin hesabını sormaya kalkarsan, işin altından kalkamazsin, çünkü insanoğlu acizdir ve birçok hata yapar. İnan ya da inanma bu kadar aciz olduğun halde kime ne hesap soruyorsun. Ulan 2 dk sonra ölmeyeceğin ne malum. Zaten baştan senin ateist olduğunu ve burda kendilerine göre inanmayi tercih eden insanlarla kari gibi ağız dalaşına gireceğini anlamıştım. Ekşisözlükte takılan ateistligi yeni kavramaya çalışan ergen hallerden bir çıkın artık. Atesitlik demek inanan insanlari aşağılayıp, küçümsemek demek değildir. Aynı şekilde inançlı arkadaşlarda ateist arkadaşlara bu şekilde davranmamali. Bu yüzden seninle daha fazla muhatap olmayacağım. Çünkü senin gibi tiplere sikko zaten iyi tanımlamalar koydu birçok yazısında. Ha ayrıca söylemeden edemeyeceğim, sikkoyu bu kadar eleştirirken, bir de bana merak etme ben sikkonun her yazısını okudum demen ayrı bir ironi. Ulan aklı selim bir insan, siktiri çektiği, komik bulduğu, hatta deli bulduğu bir kişinin tüm yazılarını nasil okur. Hani bir iki yazısını okursun dinlemez gecersin. Ayrıca senin yorumun eleştiri değil,resmen aşağılama ve hakaret amina goyiim ya :) Mal oğlu mal

      Sil
    19. "Bugün ödediğimiz bedellerin,yaşadığımız olayların sebebi insanlığın zeki ama yeterince zeki olamamasından kaynaklanır." Bu nasıl bir cümle olum? Cümle kurmaktan da mı acizsin?

      Sil
    20. yoo ben karşı durduğum,hiç sevmediğim,fikirlerini saçma bulduğum insanların yazılarını da okurum çünkü her şeyiyle saçma olamayacağını bazı yerlerde doğru düşünceleri olabileceğinin de farkındayımdır. Kardeşim senin yaptığına "ad hominem" denir. Sen tartışmıyorsun , bir soruma bile cevap vermiyorsun anca yok ekşici ateist yok şöyle yok böyle vırt zırt. Hayatta her şeyi sorgularsan altından kalkamazmışsın falan. Senin sorgulamadığın ve bazı "şeylerin" altından kalkamadığın belli :) . İkinci arkadaşa hitaben de cümle de bir sıkıntı yok ama senin beyinin onu algılayacak kadar gelişmiş değil :)

      Sil
    21. Ayrıca harbiden sizin gibi insanlardan ümit yok bunu anlamamı sağladığınız için teşekkürler. Şu sözlerinle kendini ele verdin , demek ki sen sana karşı insanların veya fikirlerini onaylamadığın insanların yazılarını,kitaplarını okumuyorsun. :) Zaten cehaletinde buradan geliyor. Ben sikkofield'ı taa 5 sene önce falan okurdum. %80 ini falan okumuşumdur. Son yazıları da zaten artık kişiselleştiği için de öyle açıp bakıyordum sadece. Ama karşındaki insanın nasıl birisi olduğunu bilmeden yaftalamaya devam edin siz. Ben sizin nasıl olduğunuzu biliyorum çünkü fikirlerinizi açıkça söylüyorsunuz. Ha bir de ben zaten ateist olduğumu saklamadım ki amk bunda anlaşılamayacak bir şey yok. Anlamışmış. Bravo lan sana harbiden anlayabildiysen :D

      Sil
    22. Ha bir de "ateistliği yeni kavramaya çalışan ergen haller" bu nedir harbiden? Ateistliğin kavranacak bir tarafı yok. Ateizm nettir. Hatta ateizm ismini bile doğru bulmam ben ama terim olarak kullanmak mecburi tabi. "Ergen" olunca "aptal" mı oluyoruz yani? Sanki kendisi hiç ergen olmamış,burada ergenlere hakaret ediyor. Kardeşi hiç ergen olmamış,anası babası hiç ergen olmamış gibi. Sanki kendin 30 yaşında çıktın ananın amcığından amına koyim. Dünya'da ne ergen adamlar var seni 3 e katlar 5 e böler amk cahili seni. Barzoluk akıyor her yerinden.

      Sil
    23. Git bak bakıyım Devlet'inin Gençlik Kampları ne halde? Cihatçı yetiştiren bir yere mi dönüşmüş gör bakalım. Eskiden kız-erkek karışıktı,4 yıl önce kız ayrı erkek ayrı almaya başladılar,şimdi ise SADECE ERKEKLERİ ALIYORLAR VE HİÇ BİR SANATSAL SPORTİF AKTİVİTE YOK VE İMAM ATANDI,CAMİ OLMAMASINA RAĞMEN.SADECE DİNİ EĞİTİM VERİLİYOR. http://genclikkamplari.gsb.gov.tr/ bak bakıyım siteden anlarsın ne halde olduğunu :) PEYGAMBERİMİZİN İZİNDE,GENÇLERİMİZİN KALBİNDE PEYGAMBER OLACAK VS. Ne kadar karanlık zamanların yaklaştığının farkında değilsiniz haberiniz yok, bu karanlık sizi de boğar benden söylemesi. Sonra ağlamayın,"gerçek islam" gelip sizi de esir edince. Ben size bir gerçeği daha söyleyeyim bu ülkeye başkanlıkta gelir amına koyim harbiden bak. Karşı duracak kimse yok,herkes normalleştirmiş. Adamların konu hakkında bilgisi yok fikri var amına koyim ya. Adamlar hayatında bir kitap açıp okumamış,OTURUP OBJEKTİF BİR ŞEKİLDE DÜŞÜNMEMİŞ,SORGULAMAMIŞ. Ve ülke çoh eyi,dünya lideri,hüloğğ,dünya bizi gıskanıyor.

      Sil
    24. Sizin konuşma tarzınızdan Ak-Troll olduğunuzu da anladığımı söylemeden edemeyeceğim. Çünkü belli ediyorsunuz yani :)

      Sil
    25. http://genclikkamplari.gsb.gov.tr/Modul/DuyuruDetay.aspx?ID=247 ŞUNU GÖRÜPTE HALA BUNA KARŞI DURMUYORSANIZ BEN SİZE BAŞKA BİR ŞEY DİYEMİYORUM. YAZIKLAR OLSUN HAKETMİYORSUNUZ O GEÇMİŞTE YAPILAN BİNBİR EMEĞİ,ÇABAYI,ATATÜRK GİBİ BİR ADAMI,MODERN VE LAİK BİR TÜRKİYEYİ HAK ETMİYORSUNUZ. TEPE TEPE KULLANIN SİKTİRİ BOKTAN ÜLKENİZİ. KURTARMAK İÇİN KILIMI BİLE KIPIRDATMAYACAĞIM AMK. SİKTİRİP GİDECEĞİM BURALARDAN VE BOĞULACAKSINIZ HEPİNİZ. KÖPEK GİBİ BİR KURTARICI ARAYACAKSINIZ.SONRA DA BU KURTARICIYA İLERİDE SÖVECEKSİNİZ "MASONDU,İNGİLİZDİ,GAYDİ" DİYECEKSİNİZ. İŞTE SİZLER BÖYLE YAVŞŞŞŞAAAAKSINIZ.ATALARINIZ DA BÖYLEYDİ,TORUNLARI DA BÖYLE OLACAK TABİ.

      Sil
    26. Ateizm başka şey , Spiritüalizm bambaşka şey bunu anlamanız için söylüyorum. https://tr.wikipedia.org/wiki/Spirit%C3%BCalizm . İkisi bildiğin zıt kavramlar. Ateizm böyle bir şeyi direkmen reddeden bir anlayıştır. O yüzden ateizm spiritüalizme evriliyor demek saçma amına koyim. SAÇMA. Ateistler spiritüalist olmaya başlıyorlar desen anlarım. Ama o zaman ateizm spiritüalizme evrilmez. Ateistler spiritüalist olmaya başlıyorlar denir. Kelimeleri ve cümleleri doğru seçmek,doğru kullanmak gerek.

      Sil
    27. Şimdi kararımı verdim ki , neden bırakıyorum ulan bu ülkeyi size? BIRAKMIYORUM AMINA KOYİM. BURADA KALACAĞIM VE MÜCADELE EDECEĞİM. KARANLIĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİM. BU BELKİ SİZİN İYİLİĞİNİZ İÇİNDE OLSA YİNE DE YAPACAĞIM. İŞTE O ZAMAN BELKİ BENİM İSMİMİ HATIRLARSINIZ. YAZAYIM ŞURAYA : MERT ERDOĞAN. BELKİ BİR YERLERDE DUYARSINIZ İLERİDE :) EMPERYALİZME,GERİCİLİĞE,BAĞNAZLIĞA,KARANLIĞA KARŞI TÜRK MİLLETİNİ,TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KORUYACAĞIM BUNA KARŞI OLAN İÇ VE DIŞ FARKETMEZ HERKESİN DÜŞMANIYIM VE KARŞISINDAYIM. TEK BAŞIMA DA KALSAM DÜŞMANINIZIM.

      Sil
    28. "Ergen" demene cevap verip kendimizi anlatınca da . Yalan söylüyosun,yok işte olmaz öyle şey cevaplarını alıyoruz nedense amk. Şimdi anlatayım bakalım ergen miymişim değil miymişim? 22 Kasım'da 20 yaşına gireceğim. Kimya mühendisliği okuyorum 4.sınıfa geçtim :) Ergen miymişim? Yoksa insan'ın yaşı değilde aklı mı önemliymiş? 60 yaşına da gelsen cahilsen cahilsin arkadaşım. Sen eminim benim yaşım kadar kitap okumamışsındır hayatında. Beyler sizin Rasyonel düşünme yetiniz yok,hala alt beyninizi kullanıyorsunuz. Sizi anlıyorum ama siz beni anlayamıyorsunuz çünkü kavrayış sınırınız buna izin vermiyor ve kavrayış sınırınızı,farkındalığınızı arttırmadıkça da anlayamayacaksınız. Düşünmedikçe,okumadıkça,öğrenmedikçe,sorgulamadıkça(özellikle okuduğunuzu sorgulamadıkça) olmayacak bu iş. Sizler daha denileni anlamıyorsunuz ki onu sorgulayabilesiniz. Ben ne demişim orada? İnsanlığın zeki ama yeterince zeki olamamasının bir bedelidir bugünkü durumumuz. Bu ne demektir? Açıklayayım isterseniz. İnsanlar uçaklar yapabiliyor,gemiler yapıyor,suyun altından falan gidebiliyor. Ama hala bağnaz hikayelerin peşinden gidebilecek,hala evrimsel beynini kullanacak yani " kaç ya da savaş" gibi şeyler, ve hala birtakım hayalgücü şeylerden korkacak ,kolayca kandırılabilecek kadar da aptaldır. Ha bu arada o uçağı yapan insanlar falan da genelde zaten "yeterince zeki" olan insanlardır. Zeki olmak yetmez bu zekayı kullanabiliyor olmak gerekir. Bunun için de çalışkan olmak,çok okumak,sürekli düşünmek gerekir.

      Sil
    29. Ayrıca siz "küçük adamlar" tembelsinizdir de. Senin hiç çalışmayı şevkle yaptığını düşünemem. Hele ki hiç bir müslüman çalışkan olmayı sevmez. Çünkü ahirete gidecektir eninde sonunda. Bu dünya hayatı geçicidir. Ne diye kendimi kasayım ki amına koyim? der. İstese de istemese de bu dünyaya verdiği değeri azaltır. İşte o yüzden de duyarsızlaşırsınız,yaşadığınız çevreyi anlamlandıramamaya başlarsınız. Çünkü her şey geçecektir ve ahiret eninde sonunda gelecektir. Bir kısım doğru evet her şey bir gün yok olacak. Ama bu onu daha iyi bir hale getirmememiz için bir sebep değil.

      Sil
    30. Ayrıca size şöyle bir gerçeği söyleyeyim ; Ben kendimi bildim bileli ateisttim. Ben Tanrı ile ilgili soruları 5 yaşında soruyordum. Aynı şekilde gece ve gündüzün nasıl olduğunu da soruyordum. Ansiklopedilerle geçiriyordum hayatımı. Belki hepinize ilginç geliyor ama böyle insanları duymuşsunuzdur illa ki ( ki bana göre gayet normal çünkü devlet okula 7 yaşında başlatınca okuma yazma illa ki 7 yaşında öğrenilecek diye bir şey yok ) 4 yaşında okuma yazmayı kendi kendime öğrendim. 1.sınıfı da o yüzden atlattılar dolayısıyla şimdi daha 20 yaşına yeni girecekken üniversite 4'e geçmiş bulunmaktayım. Ve emin olun "ergen" iken bir ara sadece 5-6 ay sorgulamalarım ve "sikko" yu okuduğum zamanlara denk düşüyor bu zaman işte o zamanlar İslam doğruymuş gibi gelmişti ve sonra yine sorgulamaya devam ettim. Bakın doğruymuş gibi gelmesine rağmen bırakmadım ve bugün hala sorgularım hala varsa bir yer sorgularım. Ama farkındasınızdır ki Kuran'ın her yerini sorguladıktan sonra da artık sorgulayacak bir yer kalmamıştır ve gerçekler ortaya çıkmıştır. İşte sizlerde kendi kutsal kitabınızı sürekli sorgulayın ve objektif olun lütfen. KÖRÜ KÖRÜNE İNANMAYIN LÜTFEN! İNANSANIZ BİLE HALA İÇİNİZDE " LAN ACABA? " DİYE BİR DÜŞÜNÜN. İNANÇ,ŞÜPHEYİ KABUL ETMEZ EVET İSLAMA GÖRE BU BÖYLEDİR? PEKİ NİYE BU BÖYLEDİR? BUNU DA DÜŞÜNÜN :) YÖNETİLEN ADAMLAR OLMAYIN BEYLER,KENDİNİZİ KENDİNİZ YÖNETİN. MESELA NEDEN BU KADAR ÇOK CİNSELLİK POMPALIYORLAR Bİ DÜŞÜNÜN? ŞEYTAN İÇİN Mİ YOKSA SİZİ UYUTMAK İÇİN VE SİZİ SÖMÜRMEK İÇİN Mİ? BEYLER BU ŞEYTAN, İŞİN KILIFI,VİTRİNİ. GERÇEK YÜZLERİ EMPERYALİZMİ SAKLAMAK İÇİN BİRER KILIF. SİZLERDE BUNU YİYORSUNUZ. KURANDA DECCALLE İLGİLİ BİR KELİME BİLE GEÇMEMESİNE RAĞMEN , SİKKO GİBİ BİR ADAM DECCALE KARŞI DEĞİL VE ONU GERÇEK SANIYOR. HANİ BU ADAM KURANDAN BAŞKA BİR ŞEY TANIMIYORDU AMINA KOYİM? BUNLARI DA DÜŞÜNÜN LÜTFEN. UMARIM BU YAZDIKLARIMI OKUMUŞSUNUZDUR VE UMARIM BU YAZDIKLARIMI BİR ÇOK KİŞİYE ULAŞTIRIRSINIZ ÇÜNKÜ SORGULAMAK,AYDINLANMAK BU DÜNYAYI KURTARACAK TEK YOL.

      Sil
    31. BU ARADA HEPİNİZDEN HAKARET VE KÜFÜR ETTİĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM. NE OLURSA OLSUN HAKARET VE KÜFÜR ETMEMİN BİR ANLAMI YOKTU. KUSURA BAKMAYIN TEKRARDAN.

      Sil
    32. Ayrıca şöyle bir saçmalıkta var ; Şimdi bu "Tanrı veya Allah" her şeyi biliyor değil mi? Senin cehenneme veya cennete gideceğini de biliyor. Ve şunu da biliyor ki belli başlı insanlar cehenneme gidecek. Yani sonsuza dek sonsuz acılarla yanacak. Bunu biliyor? Biliyor. Tamam geçiyoruz sonra bizi yaratıyor ve bile bile yaratıyor ve ölüyoruz cehenneme gidenler gidiyor. Şimdi bunu şöyle savunanlar var , yok işte seni yaratmayıp direk cehenneme atsa itiraz edecek hakkın olurdu, şimdi yok diyorlar. Tamam kabul. Ama madem bir sürü insanın (yaklaşık insanlığın %50 si kesin gibi duruyor) yani şu zamana kadar da 100 milyar insan yaşamış kabul ediliyor dolayısıyla bir 50 milyar garanti cehennemlik. 50 MİLYAR İNSAN SONSUZA DEK YANACAK ACIYLA(SONSUZ ACI) " ayrıca orada yanarken bir yandan da zakkum yiyip,darı dikeni de olabilir allahta tam bilmiyor orasını :D , kaynar su içeceğiz) nasıl olacaksa artık, bir yerden yanarken bir yerden yemek falan yiyeceğiz.. Yanarken ölmüyoruz,ama besine ve suya ihtiyacımız var. Gerçekten çok güzel. Neyse bunu da geçelim itiraz hakkı falan filan ben konuyu uzattım sonuca geleyim. Sonuç şu ki bu tanrı itiraz edemeyeceğimiz için bile yaratmış olsa sonuçta cehennem için yarattık çoğunuzu da diyor kuranda . E PEKİ NİYE YARATIYORSUN LAN HALA? YARATMA İŞTE. BU KADAR BASİT. NİYE İNSANLARA SONSUZA DEK ACI ÇEKTİRECEKSİN? HİÇ YARATMA Kİ KİMSEYE BİR ŞEY OLMASIN. YA DA DÜZGÜN YARAT??????? :) Aklınızı çalıştırın biraz,kuran "akledin" diyormuş o yüzden çok bilimsel bir kitapmış yihuuu.

      Sil
    33. Sayın Mert kardeş üst akıl dini kendi çıkarları doğrultusunda ve bağlamında bir araç olarakmı kullanıyor? bu yolla birşeyler mi dizayn etmek istiyor size göre? veya size göre dinin geleceğinn planlamasında ne gibi bir görevi yerine getirme işlevi var?

      Sil
    34. Dostum şimdi öncelikle sanırım üst akıl derken emperyalizmden bahsediyorsun ben bunu anlıyorum. Çünkü ben Dünya'nın 3-5 adam sayesinde yönetileceğine inanacak kadar saf değilim. Böyle bir girişim olabilir ve bu adamların çok zengin,sermayedarlar olduğu açıktır. Ama bu adamların bunu şeytan için falan değil düpedüz güç ve sömürü için yaptıkları da ortadadır. Illuminati vs. bunlar işin vitrin kısmı. Sizin gerçeklerden uzaklaşmanız için size gösterilen şeyler. Size cinsellik pompalamanın tek bir amacı vardır o da hiçbir şeyi umursamayın,yaşamanıza bakın vs. Bu şekilde onların işlerine de burnunuzu sokmuş olmayacaksınız. Din ile kitleleri uyutuyorlar bu insanlar dine karşı değiller tam tersi sizden daha çok dini istiyorlar çünkü din kitleleri en kolay yönlendiren şey. Dizayn etmeye her zaman çalışıyor zaten Amerika'nın kapitalist para babaları tarafından satın alındığı ve ortadoğu'nun da halinin petrol vs. gibi kaynaklar yüzünden böyle olduğu açıktır. Dünya'da gördüğün tüm oyunlar,savaşlar hepsi kaynak ve toprak savaşı içindir. Hiçbir kimse Dünya'ya şeytanı falan getirmeye çalışmaz böyle bir şey için uğraşmaz. İşte sen ne kadar uğraşırsan uğraş senin halkın bilinçli,sorgulayan,okuyan,düşünen,bilgili bireylerden oluşmuyorsa sömürülmeye devam edersin ve kimse de bunu engelleyemez. Ama sonuçta sen eğer halk olarak bilinçlenirsen işte o zaman hiçbir para,hiçbir güç seni sömüremez ve üzerinde baskı kuramaz. Din bunun tam tersi olarak işlev gördürüyor. Bugün nerede bilim varsa orada din yok. Nerede din varsa orada bilim yok. Yanlış mıyım? Dine vicdani bir olgu olarak inanılmasına kimse karşı değil fakat bu din kitleselleşip insanlara tahakküm etmeye çalıştığında işler çığırından çıkmış oluyor. İşte Laiklik bunu engelliyor. Ama sen devlet olarak laiklik ilkesinden saparsan o zaman ülkeyi büyük bir kaosa sürüklemiş olursun ve sonuçları gerçekten de çok ama çok ağır olur. Çok büyük acılar yaşanır,toplum kutuplaşır,insanlar özgürlüklerini,canlarını,huzurlarını her şeylerini kaybederler. Tekrardan bir ulusal bilinci uyandırmaya çalışmak gerekir ve bu da bizi yine başa döndürür fakat artık bir yola girmişsek yapacak bir şey yoktur. Elimizden geldiğince düzeltmeye çalışacağız başka yolu yok. Türkiye Cumhuriyet'inde özgür,refah ve huzurlu bir şekilde yaşamak isteyen her vatandaş Atatürk İlke ve İnkılaplarına canı gibi sarılmalıdır. Başka bir kurtuluş yolu şu anki Dünya Düzeninde ve şu anki "Zamanın Ruhunda" yoktur.

      Sil
  65. Geçenlerde bir mescitte bayanlarin konuşmalarına kulak misafiri oldum. Biri digerine sen vekil misin diye sordu ben de milletvekili felan sandim dinledim. Abla bir tarikattan tövbe almak istiyormuş.Vekil ! bayan büyük tövbe mi küçük tövbe mi diye sordu. Büyük tovbeyi direkt seyhten alman gerek dedi "Büyük tövbe küçük tövbe ne ki, direkt Allaha tövbe etsek olmuyor mu, günah çıkartmak gibi birşey mi bu, daha yeni insanların nasıl kandırıldığını görmediniz mi " demek istedim diyemedim. Bu da benim sınavımdi gecemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha yazık la hepinize, uğraştığınız şeylere bak amk millet uzaya çıkıyor uzaya.

      Sil
    2. Sen çıkıyon mu uzaya, çıkmıyon, o zaman boş konuşma kardeşim.

      Sil
  66. diline sağlık yaşamın bir bütün olduğunu ve allahın istediği gibi bir insan olmanın temel kriterlerini güzel özetlemişsiniz

    YanıtlaSil
  67. Bi bok anlamadım ama protestanlık nedir?

    YanıtlaSil
  68. Sikkofield , Deizm, İslam ve Zerdüştlük ile ilgili bi paylaşımda bulunsan çok makbule geçer. EYVALLAH

    YanıtlaSil
  69. Sikko başgan eline sağlık, 2011 den beri okuyorum ilk mesajım bu sana, tanındıkça üstünde ki sorumluluk duygunu daha da yüceltmen seni aslında sarp yokuşta yol alan biri haline getirmiştir bence, gündem ,farkındalık vs. tabiki önemli ama bu yazılarınla kendimizi sorgulatman, bu kadar insana ulaşabiliyorken hemde, çok hoş bence, sonuçta hiç bir inanış ya da düşünce bir anda insanların beyninde belirmedi, her gün düşünce sahipleri çevresini etkilemeseydi çıkarmıydı karanlıklar aydınlığa :) devam kardeşim eline sağlık

    YanıtlaSil
  70. Hacım bak şimdi aklıma geldi, o gözüne iyi bak, yoksa (Allah korusun) tek göz kaldın diye illumünati ye bağlarsın kendini :)

    YanıtlaSil
  71. Bak ne güzel küfürsüz yazabilmişsin. Evet zararın neresinden dönersen kardır. Bundan sonra da küfürsüz bir hayat yaşa ve makalelerinde küfüre yer verme.

    YanıtlaSil
  72. Son zamanlarda okuduğum en iyi metin... inanılmazsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon yanlış yere yazmışım :) Ama sana da şunu söylemek isterim , son zamanlarda ne kadar metin okudun ki bunun en iyi metin olduğunu söylüyorsun? Daha nitelikli şeyler okumanı tavsiye ederim.

      Sil
  73. Kardeşim allah sana rahmet nazarınla bakar inşaallah. Bir çok dönemeci atlatıp geçtin. Artık övgülediğin iyi insanı olma vaktin geldi. İyi insan nasıl olunur anlatarak değil, göstererek öğretmen gerekli artık herkeze.
    Namaz kılıyor musun bilmiyorum ama en kısa zamanda namazına başla, geçmiş namazlarını tevbe istiğfar ederek kaza et ve öncelikle güzel isimler kullan bence tüm kötü sözleri çıkart içinden ve hayatından..
    Allah c.c. muaffak eder İnşallah..
    Ey Rabbimiz! Bize ihsan ettiğin hidayetten sonra kalblerimizi haktan saptırma, bize kendi katından rahmet ihsan eyle! Şüphesiz ki, Sen bol ihsan sahibisin. Al-i İmran 8. Ayet

    YanıtlaSil
  74. Bahattin Kayaalp23 Ağustos 2016 17:51

    Beni bana tarif ettiğin için, düşüncem ile eylemim arasındaki çelişkiyi fark ettirdiğin için, içimdeki iyi ve kötünün savaşında bilmeden kalkan görevi üstlendiğin için, geçmişime feryat, geleceğime ümit var klavuzluğu yaptığın için, baharda açan gül goncası misali ufkumu açtığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  75. Bilader, zalımsın ya. Halısahadan aldığım keyfi yaşatıyuorsun. Nefsin hıdıklanır mı bilmiyorum ama sabah namazıma vesile olacaksın insallah. Seviliyorsun.

    YanıtlaSil
  76. sikko şu yorumları okuyunca gözlerin dolmuyo mu. ( ben 45 yaşında bi teyze takipçin)

    YanıtlaSil
  77. Cemre kardeş. Şu din mevzularına bir ara versen de biraz kapitalizm den kitle üretiminden yozlaşmadan ahlaksızlıktan bahseden yazılar yazsana. Ne bileyim mesela doğum kontrol hapı, seksüel özgürlük, mini etek, depolitizasyon vs. Bunlardan bahseden esaslı bir yazı bekliyorum senden.

    YanıtlaSil
  78. Ha bir de unutmadan şu kitabı okumanı tavsiye ederim:

    Serol Teber - İnsanın hiçleşme serüvenine giriş: politik-psikoloji notları : felsefe

    YanıtlaSil
  79. Ayetlerle yanlış seyi yorumluyorsun . Birincisi bu ayetler insanlar için eger orda bir insan olsaydi ayni durumda, hakliydin. Fakat o bir kedi ve doganin kendi kanunlari var. Bence Tanri orda kedi icin harcayacagin bos efor ve parayi iyi bir insan icin harcamani isterdi malum hayvanlar bizim emrimize verilmis amaclari bize hizmet etmektir. Onlarin etinden sutunden gucunden vs yararlaniriz ve onlarin bir iyilik edebilme potansiyeli yoktur. Simdi Kuran iyi olanlara yardim etmemizi emrediyor ve sen kendini iyilik edebilme potansiyeli olmayan bir kedi icin yoracak ve para harcayacaktin ve istune Allah'in yarattigi doganin dengesine mudahale etmiş olacaktin yeni hem bos is yapmis hemde goreceli olarak zarar vermis olacaktin. Senin gibi zeki bir insandan daha kritik bir analiz beklerdim. Büyük resime bakabilmen dileği ile. (Suanda gemide seferdeyim telden yaziyorum biraz sikko oldu kusra bakma)

    YanıtlaSil
  80. Ben sanırım bu blogu yaklaşık 3 sene önce falan öyle takıldığım şeyleri araştırırken buldum. Çevremdeki herkese okutmaya başladım. O zamandan beri o kadar şey değişti ki kafamda kendime verdiğim yön, insanlara bakış açım blogunu bulduktan sonra daha da fazla araştırdım bir şeyleri önceden sadece ailem istiyor diye yaptığım şeyleri bilinçli olarak yapmaya başladım ilk. En azından bu seneye kadar böyleydi bu sene kaçtım çoğu şeyden en çok da kendimden. O boşa geçen zamanlarım o kadar fazlaydı ki bu sene bu yazıyı da okuduktan sonra kendimden utandım tekrar hepsini geri alabilsem keşke dedim ama istediği şeyin imkansız olduğunu bildiğinde insan içten içe sus diyor kendine.. Ben bana yol gösteren ailem dışında seninle de büyüdüm bence. Farkındalığın ne demek olduğunu öğrendim. Her yazından çok etkilendim ama şu depresifliğin bana geçmedi hiç belki de okudukça, araştırdıkça daha fazla umutlandığımdandır ama bu aralar bana da her şey için geçmiş gibi geliyor. Yolun başındayım ama sanki oraya gelmek için bile geç kalmışım gibi. Ve ilk defa bir yorum atıyorum galiba buraya ben de sadece içimi dökmek istedim. Hep yaz ve başını yastığa koyduğunda sadece cevap veremediklerini düşünme. Bu blog sayesinde kaç insana farkındalık kazandırdığını da düşün. Benim gibi kaç insanın inancını tekrar alevlendirdiğini düşün. Sadece söylüyorum..

    YanıtlaSil
  81. 852-963 Hz frekans aralığını dinle, iyi gelir. Bu kadar çok negatifligi kaldırmaz bünye, biraz pozitif tohumlar ek. (Youtube ta var,bizzat denedigim ve faydasını gördüğüm için önerdim)

    YanıtlaSil
  82. Ne patavatsız adamsın sen ya. Kaç kere söyleyelim yani, böyle yazıların başına uyarı koysana. Toplum içinde okumayın falan de. Kafa leyla, göz pancar pembe dizi tadında gezdirme bizi. (Bakma sen bana, cansın her zaman)

    Neyse.

    Bak nasıl bilmişlik edicem şimdi. İmanın temel taşlarından biridir "güven". Bir kedinin olmayan gözlerinde dünyayı, kendimizi, gerçeği göremedik ve ya gördük. Konu bu değil. Yanlış yaptık, yapıyoruz, (en iyi Allah bilir)yapacağız. Yo yo bu da değil mesele. Güvendik, güveniyoruz ve (en iyi Allah bilir) güveneceğiz. Anasından sille tokat dayak yiyince "refik abiii" diye ağlayan tipler değiliz biz. Allah diye nasıl doğduysak Allah diye yaşar Allah diye ölürüz izni olursa. Güvendik çünkü dostum affedecek bizleri. Bak zorunda demiyorum haşa. Seviyor lan bizi hissedebiliyor musunuz? İman ettiniz ya olm hissedin iste. O zaman nedir bu huzursuzluk, bitkinlik? İmanın olduğu yerde huzur olur ne olacak başka. İliklerimize kadar tırsıyoruz evet. Bak hemde öyle bir yakar ki kurban olduğum Rabbim. Ama %10 güven, %90 netice korkusu ile olur mu olm bu iş(her ne kadar arada terazi değişse de). Ve biliyoruz kendimizi iman ettik biz. Çaresizlik, umut, saflık, kötülük.. Sahip olduğumuz olmadığımız her şey ile iman ettik. İnsan güvendiği yerde huzuru bulamaz ise başka nerde bulur ki? Ne isterdi bizden? %10 huzur mu? Seviyodur bizi Alemlerin Rabbi. Anan kıyabilir miydi %90 bitkin yüreğine? Hiasetmediniz mi hala? Hissettiysen eğer peşinde huzur olmalı, mutluluk olmalı. Allah deyince akan sular durur hacı. Affedicem diyorsa eder. Yarın yap yine eder. Nerden geliyor deme bu güven. Kaynağı belli benden öte. Rızası olmadı mı evrenin derinliklerine bakabilsek ne? Hissedemediniz mi? O zaman benden öte bak şuna.

    (Nisa; 4/136)
    "Ey iman edenler, iman edin.."

    Sen daha dur elimize bi para geçsin kurarız teşkilatı, Edip Yüksel günde bir saat uzaktan eğitim mantık ve felsefe dersleri verirken bize, sen de sokaktan adam toplarsın(greenpeace ten neyin eksik olm). Kumanyayı da ben dağıtırım. :)

    Allah affeder,

    İnşallah..

    YanıtlaSil
  83. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  84. İnsanın Hiçleşme Serüvenine Giriş adlı kitap linkini veren arkadaş ki kendisi belki yaraya merhem olmak gayesi gütmemiş ama çok sıkı bir mantığıyla görüş belirtmiş . Böyle istikametin aksi yönünde ama bilinçli eleştiriler yararlı.

    YanıtlaSil
  85. kaç tane adam bi kediye yardım etmemişler,gelmiş burda ayet mayet vicdanını rahatlatıyo

    YanıtlaSil
  86. Bu yorum yazar tarafından silinmedi ben yazmadım kaynatasını yidiklerim

    YanıtlaSil
  87. dinin bir cüzü böylemı guzel ozetlenır ..akkoyun karakoyun ortaya cıkacak otekı alemde zaten yuce allah demıyormukı ınsanlar ıstedıgı kadar bu dunyada savunma mekanızmalarıyla kendılerını sureklı haklı duzgun erdemlı yada yanlışsız gormeye devam ededursunlar kendılerını ıstedıklerı kadar kandırırp dursunlar!''bız sıze sahdamaranızdan daha yakınız ''.mesele su kı dostum bence akkoyunu karakoyunu su dunyada kendı iç alemınde ortaya cıkarıp gerceklerın dunyasına gırenler umarım hesap gunu daha bır hafıflık yasayacaklar ..yıne bence musluman ıkıye ayrılıyor..bırıncısı emırlere uyan yasaklardan uzak duran ...ıkıncısı gunah ıslesede yaptıgı seyın gunah oldugunu bılen kılıf uydurmayan gunahına ve ıslesede ondan utanc duyan ..ıckı ıcmeyen musluman bas tacıdır ..ıckı ıcıp bu gunah ama yapamıyorum utanıyorum dıyen de kabuldur ..ama yahu neden gunah olsun haram olsun kımseye zararımız yok taskınlık yapmıyoruz evımızde guzelce ıcıyoruz saglık ıcınde faydalı zaten dıyen allahın acık ayetını reddeden ıstedıgı kadar muslumanım desın malesef kaybedenlerden dınden cıkanlardan olacak ..bazı larıda bu yazıyı okuyunca aaa benımde basıma aynı sey gelmıtı ben kedıyı vetıerınere goturdum ama dıyerek yıne kendını erdemlı ınsan gıbı gorerek yazının özunu anlamayarak kaybedenlerden olacak ..ey gafıller ornekten yola cıkmayın burda olay bır kedı değil brı b akıs acısı bır yaklasım adam ıslamın özune vakıf olamadım dıye hayıflanıyor nefsının allahın emrıne agır bastıgından dolayı uzuluyor ..ama kardesım dogru yoldasın kı erdemlı ınsan mumın ınsan hatalardan yanlıslardan değil hata gunah ve yanlıslardan baskasına değil sadece ve sadece kendıne çakarak erısılır .kedıye ben yardım ettım dıyen aa ben mıchale den ustunum dıyen zavallı sen asla gercek mumın olamayacaksın sonunda ..hayatın kucuk kucuk artı puanlarla gececek otekı dunyada yekunu senı ıhya etmeyecek ..tovbeden kasıt kısının gunahına son vermesı değil sadece allah ıstıyorkı gunahına son vermenden daha cok kendı ıcınde yolculuk yap baskasını suclama tek suclu sensın sadece kendıne batır okları utan hıcap duy boynunu bük endı nefsıne onuruna kısılıgıne makamına statune dunya hayatındakı sana kahret ve dekı llahım tek ustun senmıssın sek buyuk senmıssın ben bır hıcmısım ben ne kadar acız zavallı bır kulmusum oysakı o gunahları ıslerken kendımı e kadar buyuk mantıklı erdemlı goruyordum ...bagısla benı yarab ..bugunden sonra ses tonumdakı vurguyu bıle mutevazılestırecegım gogsumu germeyecegım boynumu dık tutmayacagım enazından bır sure boyle gezmelı ınsanoglu ...cezaevınden cıkan adamın ıcımızde aynı ıddıayla aynı aymazlıkla rahatlıkla gezmesını konusmasını kacımız hazmeder ??canım kardesım yazılarını zevkle okuyorum san adıyecegım tek sey delıkanlı adamsın kendı ıcalemınde delıkanlısın durustsun ..tek bır elestırım yazılarını baskalarına okutmak ıstıyorum senı yaymak ıstıyorum ama cok kuufr var be kardesım neolur azaltysan ve cok agır kufurler bılıyorum yazar kımlıgının bır süsü yazar karakkterıstıgın ama ...dinle ılgılı brı yazı hanı ayet felan varken arada kı argolar hos durmuyor ..sen bos bı adam deılsın cok dolusun kulvarını degıstrırmelısın isminide nacizane goruslerım bunlar saygılar

    YanıtlaSil
  88. michael artık oldun oğlum sen sana artık mustafa diyelim (45 yaşında bi teyze takipçin)

    YanıtlaSil
  89. cemre hani diyoruz ya bir kişi bile ulaşabilsek bir kişi bir kişidir diye. Senin yaşadığın şu olay bana ilham verdi ve yazdığım hikayeye böyle kedili bir bölüm de ekliyorum. Hani diyorsun ya iyi gibi görünen çoğu kişi aslında eline imkan geçmemiş potansiyel kötülerdir diye. Işte hikayeyi kurgularken buna da yer verdim. hikayeyi kac kisi okur bilmiyorum en azindan yakın arkadaşlarim okuyor. konuşmalar sırasında anlatamadiklarimi böyle anlatıyorum işte. Senin yaşadıkların pek de sevimli şeyler değil ama iyi şeylere vesile oluyor galiba.

    YanıtlaSil
  90. Selam. Yazılacak şey çok. Ama sana yazılanları nasıl okursun acaba, amannn buda bana krndini ıspatlamaya çalışıyo diyerek mi. Yoksa senin yazını okumuş bir insanın da söyleyeceği bişeyler olabilir diyerekmi. Her nasıl okuyorsanda bayağı iyisin. Devam et te farklı şeyler okuyup öğrenelim

    YanıtlaSil
  91. Abi Allah rızası için Kur'an'daki namazın tarifiyle ilgili bir makale de yaz.

    YanıtlaSil
  92. Oncelikle tarziniz hic hosuma gitmiyor. Girisim havada kalmis olabilir ama, rahatsiz edici bir tarafi var tutumunuzun. Islam'a daha farkli bir bakis acisi ile bakmaya dair bir tesvikiniz var ve ben bu yuzden ara sira bakiyorum blogunuza. Cok fazla agresiflik var ve bence bu tesvik hususunda sizi amacinizdan uzaklastirir. Etrafinizda toplanan bir suru bilgisi sinirli, cabasi sinirli insanlar var. Onlara yanlis aktardiginiz bir sey sizin icin altindan kalkamayacaginiz bir yuke donusebilir. Hakikat ve hakikatin bilgisi Allah'a aittir. Bizler o bilgiye ulasma yolunda nefesler ve bedenler eskiten insanlariz. Anlayisimiz da sinirli, cabalarimiz da. Zaten simdi kurulu olan duzen mutluluk vermekten ziyade stres urettiren bir sistem. Bu sebeple en azindan bizim uslubumuz daha sakin ve cozum odakli olmali. Hatalar ve hurafeleri kotuleyelim, nereye kadar? Cozum uretmeliyiz, odagimiz cozum uretmek olmali. Hurafe avciligiyla ugrasmamaliyiz, eger gercekten degisim ve daha guzel bir ortam istegindeysek. Her sey Allah'in kontrolundedir, bizler kendi sorumsuzluklarimizin sonuclarini tuhaf tuhaf gruplara ve simgelere yukleyerek dunyayi kotulememeliyiz... Cok sacma, antik Misir'da Horus'un gozu sagligi ve bilinc yuksekligini temsil etti. Burada ise uyduruk bir duzende seytani bir simge gibi insanlara sunuyorsunuz. Bu yanlis, objektif ve bilimsel degil. Herkesin hayatindaki dinamikler farklidir ve bizden beklenen kendi dinamiklerimize hukmedip en iyi davranisi ortaya koymaktir ve Allah bizi bu hususta uyarir cunku sorumlulugumuz buradadir. Sarkilarda sacma sapan ogeler bulmak yerine insanlara seslerin ritmik duzey ve frekanslarinin onlarin vucutlari uzerinde direk etki sahibi oldugunu soyleyebilirsiniz... Hatta duygularinin degismesi, farkli duygular edinmelerine dair anlik bir sok gibi cesaret verdigini soyleyebilirsiniz... Sacma sapan logolarla kurgular uretmek yerine. Kuranin ses bakimindan sahip oldugu frekanslar uzerinde arastirma yapip paylasabilirsiniz. Ama sizin yaklasimiz suc ve suclular bulmak uzerine kurulu. Emin olunuz ki Allah'in belirledigi duzen ve kanuna gore yasayan bir suru mutlu insan var, bu kadar sogukluk ya da problem avciligi sizi zihin olarak da kisitlar. Bunlar da benim size dair gozlemlerim ve belki biraz da sizi takip edenlerden oturu ustunuze aldiginiz sorumluluga dair sizi uyarmak. Ha umrumda olmasaydi, telefon ekraninda kucucuk kutuya boyle bir yorum yazmakla ugrasmazdim... iyi gunler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum.

      Sil
    2. Yani bence yorumunu tekrar gözden geçir dostum. Allahı bile kullanarak bu kadar saçmalıyorsun ,kullanmasan ne tür bir yoksulluk içindesin sen düşün.

      Sil
  93. http://rsp2ap35eidhh3ls.onion/ Michael Sikkofield'ın "hidden site" versiyonudur, tıklayın.

    YanıtlaSil
  94. olaydaki kahramanın kedi olması insanı düşündürüyor, yani bu çoğumuzun başına gelmiştir. Yani şimdi kediye yardım etmedik diye cehennemlik mi olduk. İnsanların başına bombalar yağarken, küçücük çocuklar, bebekler ölürken ekranda sadece bombalar atıldığını ve düştüğü yerde çıkan ateş ve toz bulutunu görüyoruz düştüğü yerde neler yaşandığını değil ve hiçbir şey yapamıyoruz üşengeçlikten. Kediye yardım edebilseydik götümüzü kaldırıp böyle kötülükler için de birşeyler yapabilirdik değil mi. Olay nerden nereye bağlandı bak şimdi. Çık işin içinden bakalım. Sanırım her şey vicdan ile alakalı tam içeriden dosdoğru dinlersen seni iyiye güzele götürüyor. Hayvanlara merhamet etmeye insana hiç etmez.

    YanıtlaSil
  95. Allah, "Allah" ile aldatan insanlardan korusun...

    YanıtlaSil
  96. Yorumum bu yazinizla ilgili degil, genel bir yorum olacak... Acikcasi uydurdugunuz seytani topluluklardan ziyade siz daha cok suphe cekiyorsunuz. Pislik kokuyor burasi. Uydurdugunuz kurgunun sonucunda kitap bastiniz bir de? Gerci artik herkesin ve "her seyin" kitabi basiliyor. Ve siz bu kadar yaziya, arastirmaya ragmen "incsellestirme" evresinden mahrum kalmis birisiniz. Degilse soyleyebilir misiniz, iciniz tamamen rahat mi?

    YanıtlaSil
  97. Selamın Aleyküm Cemre,bu yazinin özeti iman eksikligi. Hepimizde var. Allah kalbimizdeki imani arttirsin.

    YanıtlaSil
  98. Deep web üzerinden de araştırmalar yapabilir misin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://rsp2ap35eidhh3ls.onion/ Michael'ın da Deep Web'ini açmışlar.

      Sil
  99. Yazıyı çok beğendim, çok içten ve öğüt verici olmuş emeğine sağlık Allah razı olsun. . .ama Yorumlardan da bir kaçını okudum insanın kafasını duvara vurup parçalayası geliyor. aynı şeylerimi okudum diye düşündüm bir an. . .
    ''Yazmak yasamak gibidir, ugrasir didinir en iyi kelimeleri secmeye calisirsin, satir baslari yapar, bazen tumden yeni bir sayfaya baslarsin. Ama disardakiler tek solukta okur yazdiklarini ve unutkan hafizlarda birkac dakikalik renkli bir ani olursun''

    YanıtlaSil
  100. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  101. 15 Temmuz part 2 ve Fırat Kalkanı hakkında da yazabilir misin ?

    YanıtlaSil
  102. al hacı abi bunu bi izle
    https://twitter.com/imamefendi_/status/777929965350297600

    YanıtlaSil
  103. Bayazıd der ki: Marifetullahın (Allah’ı tanıma yolunun) sonu susmaktır!

    YanıtlaSil
  104. OKUYUN HACILAR
    https://www.readability.com/articles/cjswsunw
    “Hanginiz Muhammed?” sorusu, bunu yaşarken yapmayı ifade eder ki İslam’da bütün tasavvuf mekteplerinin veya irfan okullarının amacı bu makama ulaşmış insanlar yetiştirmekti. Tarikatlar bunun için kuruldu, seyr-i süluk (yolda yürüyüş halinde olma)lar bunun için yapıldı. Fakat sonunda ‘keser döndü sap döndü bir gün oldu hesap döndü’ ve en çok rütbeli, makamlı, kisveli, kavuklu, cübbeli, zünnarlı, suflu (yünlü) haller bu topluluklarda görülmeye başlandı.

    YanıtlaSil
  105. Senin ve inanan diğer insanlar -en başta da kendim - için tekrar dua edeceğim.

    YanıtlaSil
  106. beled suresi gerçektende çok etkileyici

    YanıtlaSil
  107. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  108. selam sana. ben bugün bu yazını okuduysam eğer bir şekilde seninde bu yorumu okuyacağını biliyorum. yazını okumadan 20-25 dakika önce bir söz gördüm ekşide başlık şuydu: bir erkeği kırmadan reddetmek entry ise ''''sevdiğiniz yoksa bile "sevdiğim var." deyin. zaten sizi sevmişse anlar sizin derdinizi.'''' bunu okudum çıktım bi sigara yaktım. 6-7 aydır her gün çektiğim psikolojik bunalıma dur dedim artık. kaç ay oldu ilk defa kafamı toparladım. neyse konumuza dönelim seninle alakalı olan yere. içeri girerken kedi geldi yanımda dolaştır oturdum üstüme oturdu. hava soğuk kedi üşüyor benimde içeri gitmem lazım biraz kucağımda takıldı sonra onu bırakıp içeri geldim. kedi biraz hırıldıyordu bir sıkıntısı var ne yapsam diye düşündüm sonra boşver dedim. yazılarını yılda bir iki kere okurum normalde ekşide adının geçtiği bir şey görünce bakayım dedim ne yapıyor bu kaynatasız. sonra bu yazıyı gördüm. biraz nefsim ile savaştım ne yapsam kedi dışarda diye. içeri alamıyorum kediyi sebebini açıklardım ama gizlilik konusunda panaroyak biriyimdir susuyorum. neyse kedi olayı ve senin yazı da üst üste gelince birde aylar sonra ilk defa ruh halinden kurtuldum diyince bunların hepsi yarım saat içinde olunca birinin bana bir şeyler demek istediğini anladım. sonra gittim kediye salam verdim. bu kadar sikeyim giriş gelişme güzel ama sonuçu bağlayamıyorum. gideyim de sonra okumak için kendime biraz yazı yazayım. aeo kaynatasız.

    YanıtlaSil
  109. o igrenc kelimeler olmadan da yazabiliyor olmanizi gormek sevindirici zira Allahi hatirlatmaya calistiginiz bir yerde onlari okumak cokk rahatsiz ediyordu. ve aleyküm selam..

    YanıtlaSil
  110. https://www.youtube.com/embed/08ht9w7p7mI
    https://www.youtube.com/watch?v=lAgWsV0f5aw&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/embed/1Ca1UazPPdk
    bilader her yerden yazdım, şu videolara bakıp inceleyip duruma göre insanları bilgilendirebilir misin acaba?

    YanıtlaSil
  111. Faturalarınızı ödemek için, işinizi genişletmek için bir krediye ihtiyacınız var mı ?, Tek yapmanız gereken assuranceloancompanylm@gmail.com hakkında daha fazla bilgi almak için bize geri dönmek. Kredimizin şartlarının% 3 faiz oranı olduğunu unutmayın.

    YanıtlaSil
  112. 2 gün önce nostalji yaparken filmler arasından Eyes Wide Shut a rastladım tekrar izleyeyim dedim.Bir Kubrick filmden detayları arardım ama bulamaz uyuz olurum bu duruma.Ordan senin bloga nasıl geldim bilmiyorum okumaya başladım iki gündürde sürekli okuyorum yazılarını.Sonra şu başlıklı konuya
    "İşim(iz)e Gelmeyen Ayetler"sıra geldi okudum.Suan saat 02:19 1 saat önce heryer buz kar bira almaya cıktım sigaramda bitmişti.Şansa bakki benim adam aslında kapatmıs 2 saat önce ama sabah sayım mı yapacakmış nedir geri dönmüş açmış tam 5 dakika önce.Neyse ben biraları, sigaraları aldım eve doğru yürümeye başladım 4 tane köpek yanıma yanastı bıraz sevdim filan ama baslarını oksayınca baktımkı buz tutmuş.Yazık ya filan diye nasıl yemek bulacam şimdi filan size derken iki yüzlü bi şekilde senin gibi üzüldüm geçiştirdim elimdeki poşette bira vardı dedim lan olm bu yiyecek deil bira sanki anladılar bastılar önden gittiler kayboldular.Tam kapıdan içeri girecekken sen aklıma geldin birde o tek gözlü kedi hikayen.Yazdıkların düşündüklerin arkadaşlarının yaptıkları
    Okudukların orda yazılandan bu adamın sana anlatmak istediğinden bi bok anlamadınmı dedim kendi kendime.Kaldır lan götünü bira almaya gidiyorsun ama şu hayvanlara yardım etmiyorsun dedim.Kızkardesıme corba yaptırdım sıcacık evde ekmek kemık ne varsa artık yemek toplattım karıstırdım.Aldım elıme 20 dakka filan kopeklerı aradım buldum o yemeklerı onlara verdim.Aslında okadar kolaymışkı tıpkı senin söylediğin gibi.Senin pişmanlığını yasamak istemedim.Yoksa cennet için extra 100 puan almak gibi bi derdim yok mutluyum çünkü yardım ettiğim için deil iyilik yaptığım için deil yapmam gerekeni yapmam için bana vesile olduğundan ve bunu bana hatırlattığından dolayı.Çok Kral Adamsın

    YanıtlaSil
  113. cemre kardeşim günahların için üzülüp pişman olman bence senin için iyi birşey.. ama bence şeytan sana senin günahlarının çok olduğunu gösterip umudunu azaltmaya çalışıyor birde şu ayeti oku zümer suresi 53. ayeti.. ''De ki: «Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O çok bağışlayan, çok esirgeyendir. ''

    YanıtlaSil
  114. Geçmiş olsun öncelikle. Allah şifa versin. Ben bu olayı 2 sene önce yaşadım. Çok tuhaf birebir aynısı nerdeyse..Caddeden geçen tüm insanlar kediyi sevip, geçiyordu. Yanımdaki arkadaşım da aynı tepkileri verdi. Tepkisine kızdıktan sonra kediyi alıp , veterinere götürdüm. Uzun bir bakımdan sonra gözleri açıldı.Ama bu beni iyi bir insan yapmadı .Herkesin kaçırdığı detaylar başkadır demek ki.. Yazılarınız; hayatımın kritik noktalarında ve çıkmazlarında çoğunlukla ufuk açıcı ve yol gösterici oldu. Kadere inanmasam garip tesadüfler barındırıyor derdim Teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.