Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

7 Ekim 2017 Cumartesi

Sorun Sistemde Değil Sende

Selam kaynatasız.

Devletin elinin değdiği yerde liyakat olmuyor, insan ilişkileri ve otoritenin ideolojisine sadakat belirleyici kriter oluyor. Özel sektörde kar maksimizasyonu amaç edinildiği için liyakat daha iyi işliyor fakat maliyet minimizasyonu adına, çalışan birçok ağır sorumluluğa mahkum edilip hayatını yaşayamayacak denli sömürülüyor.

Yetenekli insanların değil; tembelliği ve vasıfsızlığıyla var olabilmek için karaktersiz olmaya mahkum olan orospu çocuklarının kaybettiği ve bunalıma girdiği bir dünyada yaşasaydık her şey ne farklı olurdu. Lakin bu hiçbir zaman mümkün olmayacak.

Ben bu sorunların kökenini sistemlerden çok insan doğasında arıyorum. 

Misal Fight Club'da kapitalizm-anarşizm çatışması üzerinden verilmek istenen bireyci bir mesaj var: Kapitalizme isyan edenler de bir süre sonra kendi sürülerini oluşturuyorlar, zira kendine mürit arayan Tyler, mürit seçiminde kapısının önüne dizilen herkesin egosunu incitecek küfürler ediyor, sadece sağlam bir benlik sahibi olmayanları bu sürüye dahil ediyor, tıpkı bizdeki tarikat, dergah ve siyasi partiler gibi... Hatta filmde ölen tek kişi şişko Robert Paulson'du ve anlatıcı (Edward Norton) da bu ego incitici seçim esnasında pes edip evine dönmek üzere olan Robert'ı "bunların hepsi numara, biraz daha sabret" deyip ikna ediyordu, sonucunda filmde ölen tek kişi de Robert oluyordu, belki de yeterince ego sahibi olduğu ve karakterli bir insan olduğu için iyi bir mürit olmayı başaramayıp kolektif bir eylemde ölmüştü. Müritlik, haysiyeti ve karakteri olan insanlara uygun değildir. Filmin ilerleyen bölümlerinde de Edward Norton artık işlerin çığrından çıktığını; Tyler'ın kurduğu anarşist ekibin de kayıtsız koşulsuz mürit olan bir sürüye dönüştüğünde fark ediyor, tıpkı kapitalist düzene ve otoriteye mürit olan sürü gibi...

Her siyasi ve ekonomik sistem kusurlu olmaya mahkum olacak ve bu zorunlu kusurluluğun sebebi tamamen insan doğasında. Determinist yaklaşmıyorum, zira böyle olmayı seçen insanların çoğunluğudur, çoğu insan özgür iradesiyle karaktersiz olmayı seçiyor. Bir kesimin nefret ettiği, bir kesimin taptığı liderler sadece popüler örnekler ve günah keçileri. Zira bu adamlar da bizim, insanların arasından çıkıyorlar.

Kolektif bir kurtuluş hiçbir zaman olmayacak, ancak özgür iradesiyle karakter sahibi ve üretken olmayı başaranlar birey olarak kendini kurtarabilenler olacak. Bu insanlar liyakatın işlemediği, işlese de çarpık işlediği bu toplumda daima diğer insanların saldırısına uğrayacaklar. Çünkü tek başlarına var olabilmek için diğer insanlara dalkavukluk yapmaya ve kolektif hareketlerin bir parçası olmaya mahkum olan bu kıskanç yeteneksiz sürüsü, yok olma korkusuyla daima kendi varlığına tehdit oluşturanlara karşı saldırgan olacaklar.

Bu, ömürleri leş kitle ile mücadele ederek geçmiş olan ve bu sebeple çoğu zaman üretkenlikleri ve hayatları zedelenmiş olan cesur ve güçlü insanlar olmasaydı, belki de şu an insanoğlu olarak karnımızı doyurmak için hala kesici aletlerle ava çıkıyor olurduk.

Ne ekonomik ya da siyasi sistemler, ne de kötü liderler bunun sorumlusudur, çarpık oldukları için elbette karakterli insanlar bunlara karşı çıkmalıdırlar, lakin bunu yaparken esas sorunun birey bazında insanlardan kaynaklandığını bilmeliler.

Bunları söylerken, insanlığa faydası dokunan her insanın, diğer insanlardan faydadan çok zarar gördüğüne adım kadar eminim.

Halka rağmen, kendiniz için bir şeyler yapın. Ben pes etmeye meyilli güçsüz bir insan olsam da, belki de bu yönde tavsiye vermeye yüzüm olmasa da, ölümün olduğu dünyada karakterli durup iyi işler yapın demekle yükümlü hissediyorum kendimi.

Ölüm var, karakterli olun. Ölüm var, iyi işler yapın. İnsanlara rağmen.

"...Allah, bir toplumun mâruz kaldığı şeyleri, onlar, birey olarak içlerindekini/birey olarak kendilerine ilişkin olanı değiştirmedikçe, değiştirmez." - Rad 11'den

Selam.

85 yorum:

  1. Kalemine sağlık Michael Abi, bunları duymaya ihtiyacım vardı

    YanıtlaSil
  2. güzel olmuş.buram buram buram cemre ve ayn rand kokuyor.

    YanıtlaSil
  3. Açılan cepheler için yeni müttefikler gerekir, genel bir olgudur bu. Sikko sen de senin ilgi alanındakilerle iletişime geçsen ne iyi olur.

    YanıtlaSil
  4. Dostum sen çok iyi yazıyorsun!

    YanıtlaSil
  5. Bi' an film analizine girince eski yazıları hatırladım, heyecanlandım amına koyim.

    YanıtlaSil
  6. Şahane... çok uzun zamandır okuyorum seni yazdığın heryerden... lütfen kafan bozulsa da yaz... fikirlerini en olmayacak yerden anlasalar da yaz...senin yazdıklarını okudukça insanlara daha fazla tahammül edemeyecek hale geliyor olsam da yaz...haberin yok ama bazan senden baska dostum yokmuş gibi hissediyorum...

    YanıtlaSil
  7. Bir Başka Din: Tasavvuf kitabının kitapyurdunda satışı yok gözüküyor. ben alışverişi hep ordan yapıyordum. ne önerirsin?

    YanıtlaSil
  8. Bi iş yapmadaki motivasyon öbür dünyadaki ödülse yapacağım şeyler sınırlı olucaktır, çünkü iyi iş yada hayırlı iş denilen bize inandığımız dindeki yapmalısı, yapmamalısın olur dolayısıyla rehberinde o olur, buradan yola çıkarsak senin kendin için hoş gördüğün bir eylem eğer ki o rehberde yapmılmamalı, gereksiz, ya da onca yapılacak şey varken ve asıl emeline giden yolda(yaratanın rızasını alma ve bu sayede ödüllendirilme emeli) yapılmaya değmeyecek olarak görünürse! Tamam diyelim ki bu şey yapılmamalı kategorisinde değil dolayısıyla yapmakta behiz yok onu anlarım da motivasyonu nerde birader, senin motivasyon nerde. O zaman herkes gitsin kan versin ne bileyim fidan diksin yaşlı baksın hem hayırlı iş, burda asıl soru iyi iş yada iyi derken ahlaka uygun anlamında mı yoksa güzel gelen faydalı anlamında mı? (Tabi burda diyeceksin en büyük fayda cennet herkes bencil en bencilce de bu, böyle yapılmalı o zaman şunu derim insan böyle bi canlı değil bulunduğumuz evren ve yasaları gereği herşeyin bedenle ve bu dünyayla ilişkisi olmalı, psikologlar hayat gayesi kalmamış nihilist bi hasta ile karşılaşsalar ve o hastada tanrı yokmuş, öbür dünya yok bütün sıkıntım ve durumum bu dese bunla ilgilenmezler kişinin bilinç altını baz alırlar sonra onu bi psikanaliste yönlendirir o da duruma bakar ve hep sorun üçüncü kişilerle ilgili çıkar ve tedavide buna göre yapılır, yoksa misyoner terapi diye çıkar uygula bakalım kaç kişiye derman olucan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fakat gene diyeyim bu demek değil ki dolayısıyla tanrı olmamalıdır ya da varsa bile bilemeyiz, bu asla bilinememesi anlamına da gelmez, hatta bunun için bişeyi kendi yaratılış emelim doğrultusunda yapıyorum dolayısıyla kendime yaptığım bu iyilikten dolayı da ölümden sonra ödüllendirilicem dolayısıyla öbür dünya yok değilmiş yok olmuyomuşuz fakat gene de asıl derdim bu dünyayla, ve bu amaç doğrultusunda mutlak olmasa da çok bariz olan veyahut olmayan şeyleri nasıl yapmam konusunda öneriler var bunlar öbür dünyadan önce bu dünyamı sıkıntıya sokabilir, ve bende aklımı kullanarak(akılı cesaretle alakalı olarak aldım, bariz olanı zorlayan bile bile seçme ve üstüne ne olursa olsun birşeyin gidip bakabilme(kesinliğin olmadığını anlama mesela) bunlar perspektif sağlar) en iyisini(faydalı güzel) seçmeye uğraşırken önerilere açığım ve şükrediyorum. İşte bu bakış açısı olmazsa din ruhbanlığa kaymaya mahkumdur, sonra kadın programına çıkmış taslamana sorarlar hocam şunu nasıl yapacığuzz, bu günahmıdır falan diye o da yaw ne bileyim geç bunları 12 delil, pascal, evrim kuranda geçmiyor diye anlatır ulan adam diyor ki madem allahın rızasını kazanmam lazım e bi zahmet cennet faydacılığım gereği helali haramı her koşul altında bileyim yada bilemiyosam danışayım soriyim diyecektir sen de adama bunlar göreceli şeyler git oku kendin bak orda yazıyo ona göre davran hadi bakiyim zaten tek şansın da bu ya okudun hatmettin rehber edindin tek emeline uydun ya da sıçtın.

      Sil
    2. İnsan belli başlı şeylere muhtaçtır, güvenlikli bi topluma, başkalarına vs ve bu nedenle birşeyleri istiyorsa yapar(fakirlere yardım etme vs) artı olarak bu ona maddi değil manevi tatmin de verir(gene kendi faydasına) ama niye veriyor o fakirin dönüp dolaşıp, zengin olup güvenlikli bi toplum oluşturma ihtimalimi bir gün o duruma düşerse güvenlikli toplum bilinci geliştiriyor olmasımı bilmiyorum koşullar çoğaltılabilir ama bu ütopya bile manevi tatmin sağlıyo olabilir çünkü insanın hisleri tatmin olabiliyor böyle birşey var. Ama diyelim ki başka bi insan bu işi(yolda gördüğü bir fakire para vermek olsun) cennet için yapıyor ve o an başka bir nedenle ilgilenmiyor,bu adam parayı verirken çocuğu aşağılar farkında olmayabilir bu atıyorum o fakir çocukta(çocukmuydu la neyse) aldığı uç kuruşun kaç misli psikolojik etkisi olabilir vs olurda olur, işte korku ya sen bunu toplum var diye yapıyorsun ama bu herif toplum olmasa da bunu yapacak yoksa sen toplum olmasa bunu önemsenmeyecek miydin korkusudur. 1 toplum bir şekilde çökse kaos olur kaosta kim kime dumdumadır zaten(toplumun iyi hayırlı olarak gördüğü şeyleri kimse karşılık alamayacağı için yapmayacaktır except bu dindar fakir çocuğa 3 kuruş para verip aşağılayan gibiler harici ya da illa aşağılamasına da gerek yok), 2 zaten kaos ortamında böyle davranmak salaklık andavallık olucaktır çoğu zaman, 3 zaten insanlar bu kaos ortamını istemezler çünkü birbirlerine, güvenliğe, ilişkilere ihtiyaçları vardır dolayısıyla en fazla maruz kalınacaktır bu duruma the walking deadin apokaliftik dünyası gibi.

      Sil
  9. Manuş baba - değmez

    Şu parçayı dinleyip de, hissettiklerimi bir sen hissedersin be sikko. "Baba dön" diye haykırırken bir senin beyin nöronların benimki gibi kaynar.

    Kaynatana selam...

    YanıtlaSil
  10. Hayatin kokeni kitabinin guzel bir ozeti olmuş.
    Sevgili cemre kardes sende yukarda demissin ya ben yapsmasamda tavsiye ediyorum diye. İste bu dogrulsr teorikte herkes biliyor. Ama bilmek degil onemli olan yaparak ornek olabilmekte hersey. Sigarsnin zararlarini biliyorsun teorikte ama iciyorsun sonrads insanlara zararlstini anlatip birak demeye benxiyor. Rasulullah ne guzel ifade etmis o cok cok azlardan olan karakter sahibi insanlari : İnsanlar helak oldu. İclerinden bilenler mustesna. Bilenler de helak oldu iclerinde bildigini iygulayan amel eden yapan ureten mustesna. Yapip edenlerde helak oldu. İclerinde ihlasla dogrulukla samimiyetle yapanlst mustesna.
    Yertuzundeki insanlsrin coguns iysan seni sapikliga batila goturur.
    Ayeti de durumu guzel ozetliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yazmışsınız. Çok acıdır ki bunları Cemre de biliyor, ancak o uygulayanlar tarafına pek çok zaman geçemediği için acı çekiyor. Araf acısı.

      Sil
    2. Yine de bildiklerini paylaştığı için, yanlışa doğru demediği için, ben yapamasam da doğru bu dediği için hala güzel bir hakedişi var. İnşallah dediğiniz ayetteki adımları da zamanla almak onunla birlikte hepimize nasip olur.

      Sil
  11. Aslında bu yazdığının üstüne kalınca bir kitap yazsan hayatının en önemli işi olabilir...

    YanıtlaSil
  12. Michaelsikkofiel = Ayn Rad + fight clup + indirilmis din uydurulmus din
    İlluminati yazilarinin cogu da ingilizce blog cevirisi
    Ornek goxu tamamen kspali filmi yazisi ingilizce bir blogun tipatip aynisi
    Yani cemre nin ortaya koydugu orjinal bi dey yok. Ama kendini iyi pazarliyor orjinalim diye
    İslama bakisi icin indirilmis din uydurulmus din kitsbini
    Hwyat felsefesi icinde hayatin kokenini okuyun yeterli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de eski sevgilisinin din'le ilgili blogu var, muhtemelen onunla sohbetleri de görüşlerini beslemiş. Hangisi hangisini ne kadar besledi bilemem.
      Bu arada sadece bunlar değil, ciddi bir okuma listesi paylaşmıştı; Kuran'ı en başa ve ayrı yere koyarak, sonra o listede ilk sırada Ayn Rand-Fountainhead, ve sonra Uydurulmuş Din ve Kurandaki Din vardı ve daha pek çok seçme öneri kitap vardı. Ama temeli dedikleriniz oluşturuyordur ve bunu kendisi de dile getirir zaten. Kuran'ı da tam okumuş biri. E daha ne olsun amk! Yoktan varetmiyor ya insan düşünceleri, elbet okuduklarından, karşılaştıklarından yola çıkıyor. Vahiy inmiyor ya. Hani son peygamber çok önceden geldiğini düşünürsek, elbet görüşü olan insanlar birtakım kaynaklardan etkilenir ve kendi düşüncesini oluşturur. Bunu da "paylaşıyor"; "pazarlamıyor". Orjinalim dediğini de görmedim. Her zaman kaynak veren ender insanlardan biridir kendisi. Bu dediklerinin kaynakları da blogunda vardır. Onu söylemlerini yeterince hayata dökememekle eleştirebilirsin, ki kendini senden önce yerden yere vurmuştur bu konuda. Ama hırsızlıkla değil, her aldığı harfin kaynağını verecek delikanlılıktadır.

      Sil
    2. http://kentroversypapers.blogspot.com.tr/2006/03/eyes-wide-shut-occult-symbolism.html?m=1


      Kendi uslubu ile soslayip çalip sundugu yazı

      Sil
    3. bu iki yazıya aynı diyorsan sana koca bir yuuuh derim. İftira atmadan önce bi zahmet edip okusaydın. Hadi okumaya üşendin, sadece görselleri karşılaştır yahu. Hadi ona da üşendin sdece Türkçe altyazılı görsellere bak, ve aynı sahneler değiller. Hadi ona da üşendin ilk sahneyi nasıl anlattığına bak, biri ayna sembolizminden bahsetmiş, Cemre ise çift sütun konusunun dibine inmiş. Bu arada makaleyi ben daha okumadım, üşenmekten değil ama bu ara çok yoğunum. Yine de sadece 1 dk içinde scan edip baktığımda ikisinin aynı filan olmadığını göreiliyorum. Ortak noktaları var mıdır, vardır. Bu adam da bi dolu kaynak okuduğunu anlatmış zaten. Ama bu ikisini karşılaştırıp çeviri demek de kötü niyetli bir yaklaşım. Ksuura bakma doğruya doğru, yanlışa yanlış. Sen burda yanlışsın. Bu arada bu blogun son yazısı 2008de yazılmış, ve Cemre o zamandır pek çok yazı yazdı, taşıma suyla hiç bir değirmen dönmez, bu değirmen de taşıma suyla dönmüyor, bu adam okuyor ve düşünüyor, burdan vuramazsın. Başka vuracağın yerler vardır ama burası yanlış kapı. Ayrıca pek çok kaynaktan yararlanmak ve kendi görüşlerine göre filtrelemek ve eklemeler yapmak araştırmacı yazarlıktr, hırsızlık değil.

      Sil
    4. +Ya Cemre'nin yazısındaki en kritik konuları search ettim verdiğin makalede hiç biri yok. Boş laf olmuş dediğin.

      Sil
    5. Yaw arkadas cemrede sizde ne cesit bir sığırsınız anlamadim gitti. Tasavvufa dusmanliginiz oyle bir kin ve nefrete donusmuski elin kafirinden alinan fikirlere dusunce altyspisina gosterdiginiz engin hosgoru ve anlayisi birak bir veliyi seyhi murşidi ihlas sahibi mumini ornek almaya geldigi zaman her turlu asagilamayi hak goruyorsunuz. Nerde basortusu veya islsma dair birsey gorupte ofkesinden kuduran laik itler gibi.....

      Sil
    6. Toptancisiniz ama bi bok bildiginizde oldugunuzda yok. Allah sizin elinizden gelecek fitnelerden islami korusun. Senin de ayrica sikkoyu bu kadar csnu gonulden yaptifin savunmayi bir murit seyhine yapsa sakiz ederdiniz agxiniza ne şirkini ne de aklini kirsya vermesini koyardiniz.

      Sil
    7. Şaka gibisin ya. Amacinin seyhin cemreyi ssvunma refleksi oldugu ne ksdsr da belli oluyor. Okumadan yaziya ayni dedigimi iddis edip kendi okumadigi itiraf ediyosun:)))) bi ton da savunma yapmissin..:))

      Sil
    8. Bak kıt anlayışlı şahıs; daha okumadan hızlı bir scan ve bir kaç kelime arama ve görselleri gözden geçirme ve ilk giriş metnini okuma ile 1-2 dk'da dahi aynı yazı olmadığını görmek mümkün demişim, bunu bi anlamaya çalış önce, ama demişim; sen hiç okumadığın besbelli olan birşeyle igili iftira atmışsın. Ve yorumlarından anlaşılıyor ki aslında eyes wide shut konusuyla ve o yazıyla da zerre alakan yok, birinden bişey duymuşsun buraya tetikçiliğe gelmişsin. İşte bu yanlış. Diğer konuya gelelim; eleştirilecek daha önemli kısımları var örneğin söylediklerini yeterince hayatına uygulayamaması demişim, çok daha önemli bir noktayı eleştirmişim, doğruya doğru yanlışa yanlış demişim yani sadece. sen bana ilah edinmiş, körlemesine savunma yapıyor diye iftira ediyorsun. Senin gibi ne derse doğrudur diyip ilah yarısı edinen yok bu mesajlarda, eleştirilemez gören hiç yok. Ama senin iftiraperverliğin her yandan taıyor. Anlamadan saldıran bir tipolojinin kanıtı olmuşsun. Buradaki doğruya doğru yanlışa yanlış diyebilen tavrı hiç bir eleştirecek yer bulamadığın, ilah edindiğin el etek öptüğün, şirke bulayan şeyhinle bir tutman en az kullandığın çirkin kelimeler ve iftiraların kadar mesnetsiz. hadi sen devam et tasavvuf konusundaki acını çıkarmak için, hırsızlık yaptı kılıfıyla vurmaya iftiraya devam et. Zeka gerisi yorumlarınla ve şirk dolu din anlayışınla.

      Sil
    9. Pardon haci yanlis tespitim icin ozur sen cemreyi degil nefsini ilah edinmissin :))

      Sil
    10. Sen her canın yandığında yanlışını kabul etmektense karşıya ifira atma makinasına dönüşmüşsün, hepsi de işkembeden atış, ezbere ve mesnetsiz. Allah yardım etsin sana.

      Sil
    11. E esinlenme olucak, çalma olacak ki bu denli birbirinden ayrı yazılar olsun. Biz de baştan beridir bunu söylüyoruz. Daldan dala atlama, asıl niyetin neyse o şeritte git. Mezhepsizleri, sünnetsiz islamı, arapça bilmeden kuranı, tüm dinleri tek din adı altında birleştirme argümanlarını kullan, açık açık ben fitneciyim de bak göreceksin insanlar sana eskisinden daha çok nasıl inanacak.

      Sil
  13. sadece şu gerçeği insanların %1i bile anlasa dünya bambaşka bir yer olurdu.

    "Kolektif bir kurtuluş hiçbir zaman olmayacak, ancak özgür iradesiyle karakter sahibi ve üretken olmayı başaranlar birey olarak kendini kurtarabilenler olacak."

    tam da bu yüzden dünya üzerine kurulu her sistemin bir defosu ve SKT'si var. bunu gören akıllı ve gerçekçi insanlara da çok karamsarsın, depresifsin diyorlar. anlayamıyorlar...

    aynen yazdığın gibi kurtuluşun tek yolu bireyin kendisinde ve vicdanında. bu ayeti de hiç duymamıştım, ne güzel özetlemiş...

    YanıtlaSil
  14. başka bir konu olacak ama tam da bu ayet gibi diğer ayetler kanıttır ki, şeriatla yonetilme gibi güç zoruyla dini?! yonetim ideolojileri islama tamamen aykırıdır.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaş bir çeviride bu kadar fark olabilir mi? http://www.suleymaniyevakfimeali.com/Meal/Rad.htm

    Neredeyse herkes başka birşey söylemiş

    YanıtlaSil
  16. Merhaba ben de kişisel blog yazarıyım ve hayata dair gördüğüm şeyleri yazıya geçiriyorum beni de okuyup yorumlarısınız. Bir kez olsun benim blogunda bakarmısınız benhepiniz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. Kendisine öğüt verenlere şiddetle öfkelenen ve öğüt almaya bir an bile tahammülü olmayan Cemre, durmaksızın oturduğu yerden öğüt vermesinin nasıl bir çelişki olduğunun farkında olacak kadar farkındalığı algısı yüksek, 'aslında eleştirdiklerimi yapan biri olarak öğüt vermeye yüzüm yok' diyecek kadar da delikanlı ve bunu açıkça söyleyerek milletin ne düşündüğünü önemsemeyecek kadar da özgürdür. (ya da en azından artık o noktaya gelmiştir)
    Ancak (kendisinin de bildiği) o öğütleri duymaya tahammülü olmayacak kadar da amele dökmeye gönülsüzdür.
    Tebliğ iyidir eyvallah, bu blog da bir tebliğ ortamıdır. Allah razı olsun. Ancak esas tebliğin sözle değil davranışlarla, salih amellerle olduğunu bilecek kadar zeki, bilgili ve farkında olan yazarımız çelişkiler ağında acı çekmektedir. Bunları yazdıkça ve millet teşekkür ettikçe ondan sahte bir yapmışlık hissi ve hazzı da uyanır. Ancak davranışa dönmeyen söylem hemen söner, o haz da söner gider kısa sürede.
    İlgiyi sever yazarımız, ancak o ilgi arsızı çocuğun artık büyümesi gerektiği gerçeğiyle bir türlü barışamaz. Babası ölmüştür, malesef bu boşluğu biraz olsun doldurmak bir yana daha da derinleştiren anne yaklaşımları olmuştur, sınavı zordur, ama kaldıramayacağı ağırlıkta değildir. Babası ölmüştür ama onun için hala bu durum kabullenilmemiştir, babasını bir türlü öldürmek istemez ve karşılaştığı dişine göre her kadında o mükemmel ve ilgi dolu akıllı ve koruyucu bilge babayı tekrar yaşatır. Artık ilgiye muhtaç bir çocuk olmadığını kabullenme, babayı gömme, ve yetişkinlik için ayağa kalkıp, çok da tatlı olmayan bu hayatı ve onun için yaşamayan ve o kadar da mükemmel olmayan bu insanlarla yanyana yürüyebilmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Bu blog onun hem çıkışı hem de ağrı kesicisidir. Ancak iyileştiricisi sözle değil davranışla olabilcektir. O yol da dikenlidir ve başı alkışsız, ttsız tuzsuz bir yoldur. Başarısız olmaktansa hiç olmamayı ister. Kimbilir belki de başarılı olduğunda sevileceğini düşünür, çocukluğu boyunca hep çok başarılı olmuş ve babasının biriciği olmuştur ve başarısızlık veya en iyi olamayacağı her şey onun için sevilmemeyi hak etmektir. Buraya kadar tamamen attım. Tutar tutmaz orasını yazarımız okursa kendi tartacaktır. Ama artık bu oyunu babaya oynama evresi kapanmalı ve Allah'a oynanmalıdır. Allah sadece yön ister büyük başarılar değil. Şan ve şeref yanlız Allaha aittir. Yolun açık olsun yönün ileri olsun, Allah senden yana olacaktır Cemre. Allah yardımcın olsun.

    YanıtlaSil
  18. Cemrenin bu dousumunu saglayacak etkenle ilgili benimde ilginc bir beklentim var. Belki onun icin su durumda cok cok uzak hic olmayacsk gibi birsey gelebilir ama nasil ki bi adam ateizmden kuranla fikri olarak cikti, ameli olarak ihlasli bir kul olma yolundaki degisiminide surekli yerden yere vurdugu tasavvuf yapacsk gibi geliyor bana. Olur olmaz orasini Allah bilir. Birgun karsisina muhlis bir kul cikar ve gokyuzunden habersiz ucurtma ucurdugunu denizde yasayip baliktan bir haber oldugunu anlatir. Ballar balini buldum kovanim yagma olsun der . O da aski ariyor ihlasi ariyor Allaha yakinligi ariyor ama yanlis yerde ariyor. Gel ey gonul Hak ka varayim dersen bir kamil murside varmayinca olmaz. Ben o potansiyeli goruyor ve cemreyi ihlasa erdirme yolunda ona delil olacak ornek olacsk yol arkadasina kavusmasini canu gonulden diliyorum . En saglam dervisler bu Hak yola encok inat edip sovup sayanlardan cikmis:)) Aksemsettin gibi .
    Bu donusumde oyle kitsplardan okumayla olmaz. Ancak nefsini terbiye edip ihlasa ulasmis bir kalp doktoru yolu gosterip ornek olursa is kolay olur. Bir bilgi nasil kitaplardan ogrenilirse hal degistirmek kitspla degil o hale ermis o ameli inceden inceye uygulayan ustadan ogrenilir. Nasil ki Allah Rasulü ashabin tum hsli ile ornegi ogretmeni mursidi oldu elleriyle kendi kizini diri diri gomen insan!lari kendi mektubunu yazarken devletin mumunu sondurup kendi mumu ile yazan muminlere donusturdu bu da oyledir. Boyle bir delile ornege ogretmene kavusupta Allaha kullugun imceliklerini ogrenmek ne buyuk nimettir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksi halde yol uzun tehlikeler çok. Tek basina basta yuz basli ejderha gibi olan nefsle gerek cinni gerel onsanlardan olan seytanlarla mucsdele cok zordur

      Sil
    2. Saçma bir yorum. Cemre'yi böyle balıklar, ballar, kamillerle, yarı zekasına yarı bilgisine bile sahip olmayan öğretmenciklerle tatmin edemezsin. Yolu zor, tehlikelerle dolu eyvallah da, bu dediğin şeyleri hak yapmıyor.

      Sil
    3. Tasavvuf dusmani dusmandan ote kindari olan bu fikir ve fikir sahiplerine en guxel cevabi Mevlana cok guzel vermis . oyle kitaplar uzin uzin makaleler tespitler agizdan cikan salyalarla degil :
      SUSKUNLUGUM ( UZ ) ASALETİMDENDİR. HERKESE VE HER KİŞİYE VERECEK CEVABIM VAR AMA BİR LAFA BAKARIM LAF MI DİYE BİR DE ADAMA BAKARIM ADAM MI DİYE.....

      Sil
    4. Ağızdan çıkan salyalar büyük harfle çığrışınızdan akıyor şu an.
      bu bağrışınızla pek de suskun görünmüyorsunuz... asalete filan hiç girmiyim

      Sil
  19. Kişisel analizler filan bi yana da, (ben de biraz yaptım, haddi aştıysam veya yanlış olduysa hakkını helal et) yazı yine güzel olmuş. Kişinin sınavı kollektif olmayacağına göre kurtuluş da kollektif olmayacak.
    Gitme, kal, da yazılarını okuyalım. Allah hakkında hayırlısını versin

    YanıtlaSil
  20. Helalin var sikko bir insan kafasına yatmayan birşeyi dünyanın en büyük menfaatinide sağlasa yapmamalı o menfaati sağlayan almasınıda bilir sonra almasın diye çırpınır durursun bugünde tablo bu , hiç birşey olamayacak insanlar herşey oldular , herseylerinden vaz geçmemek için herşeyi yaptılar saygılar sikko toparla kendini sana ihtiyaç var senin paylaşımların herzaman farklı bir bakış açısı katmıştır ufkuma

    YanıtlaSil
  21. on numara ateistsin sikko. ölünü sikeyim

    YanıtlaSil
  22. Cemre sana bir soru umarim cevaplarsin da ben dine donebilirim sen de intihar etmezsin. Simdi coktandir okudugumuz uzere zaten Kuran'i dinin tek kaynagi kabul edecegimizi ve eksiksiz oldugunu gorduk. Ayriyetten gunde 30 bine yakin masum bebek / cocuk oldugunu de biliyoruz. Bunlarin ahiretteki durumu ne olacaktir ? Veya ayni soruyu zihinsel engelliler icin de genisletebiliriz bunlarin ahiretteki durumu ne olacaktir?

    1- Bunlar cehenneme giremez cunku belli bir suc islemediler.
    2- Bunlar cennete de girmemeli kanimca cunku herkesin tabi oldugu sinava girmiyorlar . / Bunlar sinava bir daha sokulacaklar desek o da mumkun degil her insan bir kere geliyor hayata bunu da Kuran'dan okuyoruz.
    Nedir o zaman Kuran'da cevap bulamadigimiz bu sorunun cevabi. Zaten cennetlik dense tahminimce birkac ruh hastasi arada sirada cikardi bebeklerin keserdi sorsan kendini feda edip cocuklarini cennete soktugunu soylerdi.

    Din hakkinda ileri geri bir suru iddaa'da bulunmak sonuclarina sen katlanmadigin surece guzel. Buyur gel burdan yak bu soruyu cevapla bakalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kardeşim, bu soruyu diyanetin fetva meclisine sorsan daha anlamlı olur zira bu sorduğun adam ne arapça bilir, ne hadis tanır, ne mezhep. Kısacası klavuzun karga olmasın.

      Sil
    2. Sorumlu olacak kadar gelişmemiş bir bilince sahip olmayanlar arafta toprak olacak sanirim

      Sil
  23. http://nihilisthuman.blogspot.com.tr/2017/10/dmt-vahiy-ve-tasavvuf_9.html?m=1

    YanıtlaSil
  24. Cemre bu bloğu sadece yaşadığın kabullenilmiş çaresizliğin vicdan azabını dindirmek ve bildiğin şeyleri başkalarına anlatarak onların harekete geçebilme ihtimaliyle avunarak yazıyorsun boyun eğerek ölmek iyi değildir. Biraz düşünürsen de beni bulabilirsin.

    YanıtlaSil
  25. Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi . Yüreğine sağlık kardeşim. Diyebileceğim tek şey :İnşirah Suresi


    İnşirah Suresi Türkçe Meali (Anlamı)


    İnşirah Suresi'nin Türkçe Meali (Anlamı) bir çok kaynakta farkIı yorumIanmaktadır. Ancak tüm kaynakIarın inşirah suresi meaIi aynı anIamı taşımaktadır. Sadece anIatım biçimi farkIıdır.

    Senin bağrını açmadık mı?
    Senden o yükünü indirmedik mi?
    O sırtında sana eziyet veren yükünü?
    Senin şanını yüceltmedik mi?
    Demek ki, her zorluğun yanında bir de kolaylık var.
    Evet o zorlukla beraber bir de kolaylık var!
    Bu yüzden boş kaldığında yine kalk yorul!
    Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul! (İnşirah suresi )
    Rabbim sadrını genişletsin. Ne güzel bu çileyi çeken yalnızlara ve garip kalmışlara....

    YanıtlaSil
  26. Sevgili cemre . Artik sorunlsrla bogusup laf anlamazlarla enerjini ve kendini tuketecegine dogru islamin her alandaki -sosyal hayat ekonomi psikolji vs- paradigmasini guxel gonlune ortaya koy. Fikirlerin ismin gibi havaya suya ve topraga dusup isitiyor ufuk veriyor bircok insana. Ve boş kaldiginda yine o en guzel işe koyul. Karanlikla ugrasma bosa zaman kaybi olur mum dikmeye devam et.Sen yanmazsan ben yanmazsam nasil cikar karanliklar aydinliklara. Bizim icin degerlisin kardesim yılma uzulme gevseme Allah seninle beraberdir. Ama islamin ilk filizlendigi erkamin evinde toplananlar gibi az ve oz dost ve kardeslerin olsun ysninda. Keyfiyet ve kalite dairesindende hic cikma. Birak insanlar anlasin birak yalniz kal birak eziyet gor ne gamm . Oyle hissedip yasadigin anlarin bir saniyesi dunya ve icindekilerden daha kiymetlidir. Allah Yâr ve yardimcin olsun

    YanıtlaSil
  27. İnşirah suresi benim meditasyonumdur zaten her okuduğumda rahatlarım ben sadece Cemreyi bildiğim için biraz düşüncelerimi paylaşmak istedim. Allaha emanet.

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. Ali Ağaoğlu'na iş mektub'u

    Ali para senin paran istediğin gibi harcarsın.
    Reklam senin reklamın istediğin gibi yaparsın.
    Mükemmel bir proje hazırladım sana ulaştıramıyorum.
    Çünkü elemanların iş yerine gelip teslim etsem bile sana ulaştırmayacak fax ta çeksem mailde atsam.
    Bu Türkiye'nin bir sorunu fikir sahibi insanlara düşmanlık.

    Antalya Kemer beydağları projesi.
    Zor ama mümkün

    Yılın her zamanı sürekli güneş gören ve denizden rüzgar alan bu sıradağları kaide olarak kullanarak betonarme ve ya çelik iskelet ile yapılamayacak kadar yüksek 4000 metrelik kuleler inşa etmek
    3000 metreye yaklaşan zirveleri ile beydağları kaide olarak kullanılabilir.
    Dağın zirvesinde kurulacak olan bir hava kulesi ve dağ yamacı boyunca uzanan hava tüneli ana yapıdır.
    Hava tüneli 25 metre çapında ve 2500 metre kottan 200 metre kota kadar uzanmaktadır viyadük biçimindedir.

    Güneş gören bölgede v harfi biçiminde uzanan cam seralar inşa edilir. Bu seralar 55 metre yüksekliktedir. Ön taraflarında ki panaller denize düz olacak biçimde dizilir. Bu sayede esen rüzgar çatıdan uçup gitmez seralar arasındaki boşlukta akarak hava tüneline aktarılır. Bu sera devasa bir yelken vazifesi görür. Diğer Güneş kuleleri aksine rüzgar gücünü de topladığı için verimi yüksektir.
    Kule 1500 metre yükseklikte 25 metre çapında hava tüneli barındıran çelik kompozit iskelettir.
    Baz istasyonu tv vericisi olarakda iş yapar.
    Teleferik ile ulaşılan kule de teras katı kafeterya gözlem evi hizmeti sunar. Yamaç paraşütü yapılır. Kulenin ürettiği rüzgarın kaldırma gücü ile yamaç paraşütçüleri yükselerek uçaktan atlamış gibi havada süzülür.

    Sera 2 - 5 km kare olacak biçimde 50 metre genişlikte bloklardan inşa edilir. Serada biriken güneş ışığı ile 50 derece ısı elde edilir. Kule tavanındaki ısı deniz seviyesinden 24 derece daha düşüktür. Bu sayede yaz kış gece gündüz sürekli rüzgar üretir. Diğer Güneş ve rüzgar panelleri aksine akü depolama yeniden çevirim kayıpları olmaz. Maliyeti düşüktür. Güneş rüzgar ve ısı farkı ile yüzde 16 verimle çalışan santraller aksine yüzde 40 a çıkan verimle çalışır. Bir Güneş santrali 1000 mw güç üretirken aynı alandaki panalle model 2500 mw güç üretir. Toplam güç 10 000 mw olacaktır.
    newscienceway.blogspot.com ve enerjimerkezim.blogspot.com da örnekler sunuyorum.

    Çizim ve örnekler için sorgulayaninsanlara@gmail.com
    Zonguldak Çatalağzı termik santrallerin doğaya saldıkları atıl soğutma suyu ile enerji üretecek bir modelim Zonguldak Pusula gazetesinde Bu proje Zonguldakı uçurur adı ile yayınlandı .
    Kemal beziroğlu.

    YanıtlaSil
  30. http://ortayerinden.org/2015/02/sistemin-kolesi-olmak-yada-olmamak/

    YanıtlaSil
  31. Sikko sende performans düşüklüğü görüyorum. Derinlik kaybolmuş.

    YanıtlaSil
  32. Teknik bir eleştiri değil ama dikkate alman gereken bir eleştiri yapıyorum. Arkadaşımın yoğun ısrarı dogrultusunda senin yazılarında tanıştım ama üslup olarak küfürlü yazilar yazman ilk paragrafta senden soguttu.herkese hitap ettiğini unutma. Ha ben küfür etmeyen biri degilim tabi ama yeri ve zamanında ediyoruz. Arkadaş sen dk bir gol bir küfür ediyon mk

    YanıtlaSil
  33. Esselamû Aleykum.
    Cemre, Saadettin Merdin hakkındaki genel kanaatin nedir? Pek önemli bişey değil ama söylerseniz mutlu olurum zira Teizm Project (kuzeninin admin olduğu sayfa) bazen Saadettin Merdin'den paylaşımlar yapıyor.
    Selam.

    YanıtlaSil
  34. Michael siktir et amına koyyum bu ezikliği. Düzen kafa ezme düzeni olmalıydı savaş düzeni olmalıydı, Göktürklerde hunlarda olduğu gibi o zaman insanlardan bu kadar tiksinmeğe vakit harcamazdın ağızlarına eyce sıçardın. Selam

    YanıtlaSil
  35. Uzun zamandır girmiyordum blog'a. Yeni yazılar gelmiş meğer. Hepsini bitireyim bari :D

    YanıtlaSil
  36. Değerli Yazar,,

    Giriş paragrafındaki durumda özel sektörü liyakat şampiyonu yapmışssın...katılmak mümkün değil...özel zaten mülkiyet demektir...mülkiyet olan yerde liyakat değil sadakat ve tam uyum istenir...sorgulama olamaz...devletten daha acımasızdır...özel sektörün pamuk prenses yapılması vahşi kapitalizmin gözden kaçırma taktiğidir...

    DEVLET VARSA BİREY VARDIR

    DEVLET DÜŞMANLIĞI ile içimizi dolduranlar da aynı kimselerdir...

    Devletin olmadığında burada yaz bakalım ...yazdırırlar mı...hadi dene...

    YanıtlaSil
  37. http://gizemlidunyaduzeni.blogspot.com.tr/?m=1
    benzer noktalara temas ediyoruz. Ilgilileri bekleriz.

    YanıtlaSil
  38. Bu sorundan muzdarip bir sen değilsin, kaleme aldığınla kalacak bir konu da değil. Bizde bu düzenin zıttında çabalayarak biraz da olsa daha dürüst bir yapılaşma işine kendi çevremizden başlayarak yeltendik.

    YanıtlaSil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nsanlığın doğasından bahsederken (ki katılıyorum) kötüyü ve vasatı özgür iradesi ile seçiyor oluşu,
      islamdaki fıtrat anlayışıyla değil hristiyanlıktaki kutsanması gereken günahkar bir insan ile benzeşiyor. bu olası çelişki ile
      insanın yaratılışındaki günahsızlığı konusunda kuran nasıl yaklaşıyor?
      bununla ilgili de fikriniz olur ve yazarsanız sevinirim. selam ve sevgiler

      Sil
  40. Çelişkinin farkındasın.Bu seni delirtiyor. İstediğin kadar farkında değilmiş gibi davran..

    YanıtlaSil
  41. evrendeki kaostan bir yaşam çıkıyorsa bende ki çelişkiden de bir doğru(bir yaşam)çıkar sevgili adsız .

    YanıtlaSil

  42. <<-Marksist düşünceyi mutlak bir determinizme indirgeyip Marksist tarih anlayışını oturma organından kavrama
    -Proletarya diktatörlüğü ve sınıf mücadelesi olgularını, ve bunların tarihsel süreçte nasıl tezahür ettiklerini kavrayamama
    -Siyasi otorite kavramını soyu biçimde ele alıp sosyalizmde ve kapitalizmdeki nitelik farkını görememe
    -Marksizmin hem nedenselci hem voluntarist olarak diyalektik bir bütünlük oluşturan doğanın ve toplumun yasalarına Bacon'ın dediği gibi itaat ederek emreden, onları önce kavrayan ve bu kavrayışı doğrultusunda değiştiren anlayışını anlayamama
    -Engels ve Marks'ın anarşist ve liberallerin otorite zırvalarına verdiği cevabı ve bu zırvaların somut praksiste yediği tokatları bilmeme
    Sikkofield denilen çakma entelektüel, küfürbaz aptalın "Marksist komünizm" üzerine son yazdığı hezeyanlarının özeti. Senin çapın bilimsel komünist devrimci teori ile uğraşmaya yetmez, ciddiye bile alınmıyorsun. Aptal herif.>>

    YanıtlaSil
  43. Belki sizin katkınız da yazarak ilham vermektir

    YanıtlaSil
  44. Hesap gunu anne bile cocugundan kacacak diye bildirilmesi zaten kollektif degil ancak bireysel kurtulusun mumkun oldugunun kanitidir.

    YanıtlaSil
  45. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  46. Tek bir açıdan ele aldığın için sanki gerçekliği biraz kaçırmışsın sevgili kaynatasız..🏳️😁 insanın zaaflarına çok güzel değinmişsin bu güzel ama bunu yaparken onu sistemden, yaşamdan ve herşeyden soyutlamışsın.. bu durumda yine maalesef ki eksik ve çarpık bir bakış açığa çıkarıp, yanlış ve hatalı bilgiye ulaştırmış.. doğru bilgi için durumların en guclu ve kapsamlı
    bir şekilde ele alinip bunların gerek geçer durumlarının aciga çıkarılması ve sistematik olarak birbirine bağlanması gerekmektedir.. bu herkesin inanç yada sezgi yoluyla yöneldiği yolu artık bilgi boyutu esigine ulastirip taşımak gerekliliğini görmek gerekir.. önce fikirleri degistirip ardından yaşamların doğal akis gereği kendiliğinden değişeceği hususuna şimdi burada deginmektense yığınla paylaşımlar yapılmış olan hesaplara bekleriz efendim.. bilgi olsun.. iyilik olsun.. her daim..
    🏳️✌️❤️☀️🌐😀🌎
    bkz >> twitter.com/enesfeken1
    >> facebook.com/enfaek41

    YanıtlaSil
  47. Yetenekli ve karakterli insanların insanlığı ileri taşıdığını söylemişsin.Ancak yaşamda karakterli olmak avantajdan çok dezavantaj.İnsanlığı ileri götürenlerin ortak noktası yetenekli olmaları ve fırsata sahip olup bunu değerlendirebilmeleriydi. (yüklem fazla uzun oldu neyse ��) Nazi bilim insanları, Soviyet Rusya'daki bilim insanları karakterli değildi. Ama baktığın zaman bugünkü teknolojinin alt yapısını onlar kurdu. Şu konuda çok çok haklısın, tarihin her döneminde yetenekli cesur insanlar hor görüldü. Çünkü insanların çoğu sığır ve bu böyle devam edecek. 40 delinin arasında kalan akıllının deli muamelesi görmesi gibi... 3 kitap okuyup kainatın sırrına vakıf olduğunu iddia eden yobazlar sana akıl vermeye çalışır. Bu yobazlar kendilerini böyle buyurdu Zerdüşt okuyunca (ulan bi kitabı herkes okumuştur, 20 sayfalık ��) nietczh (bu adamın adını genelde yanlış yazıyorum) zannederler. Kuranı okumadan ateist olan kardeşim neye karşı olduğunu bilmeden neye karşı oluyorsun? Müslümanlardan bahsetmiyorum bile. Bok sürüsündeki sineğin itibar gördüğü bu dünyada en iyisi mi..... Neyse

    YanıtlaSil
  48. Sikko'nun Fight Club çözümlemesi tadında bir yazısı vardı, İslam'la bağdaştırıyordu yazıyı. Nerde o bulamıyorum?

    YanıtlaSil
  49. Türkiye'nin Tüm Şehirlerinde Nakliyat Yapanlar www.nakliyatyapanlar.com olarak nakliye ihtiyaçlarınıza çözüm üretmektedir.

    YanıtlaSil
  50. Maltepe Nakliyat Firmaları
    Maltepe Nakliyat Firmaları

    Maltepe İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan elit insanların yaşadığı kesim olarak bilinmektedir. Her ne şekilde olursa olsun gerek şehirlerarası, gerekse de şehir için taşımacılık konusunda birçok nakliyat firmasına ev sahipliği yapan önemli yerleşkelerden birisidir. Ancak evini taşıyacak olan kişiler bu firmaların arasında işini düzgün yapanı ve uygun fiyatlı olmasına dikkat etmektedir. Maalesef işini iyi yapmayanların sayısı da bir hayli fazla olunca insanlar

    YanıtlaSil
  51. Maltepe Nakliyat Firmaları
    Maltepe Nakliyat Firmaları

    Maltepe İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan elit insanların yaşadığı kesim olarak bilinmektedir. Her ne şekilde olursa olsun gerek şehirlerarası, gerekse de şehir için taşımacılık konusunda birçok nakliyat firmasına ev sahipliği yapan önemli yerleşkelerden birisidir. Ancak evini taşıyacak olan kişiler bu firmaların arasında işini düzgün yapanı ve uygun fiyatlı olmasına dikkat etmektedir. Maalesef işini iyi yapmayanların sayısı da bir hayli fazla olunca insanlar

    YanıtlaSil
  52. Bu yaziya oha bu gercek dogru diyip hemen ustune atlayip kabul etmek istemiyorum, ama bunlar benim dusundugum farkinda olmadan icinde bulundugum durumlar.

    YanıtlaSil
  53. Yazılarınız için teşekkür ederiz.
    https://www.metpordekor.com/blog/
    https://www.metpordekor.com

    YanıtlaSil
  54. Telefonla görüşmemiz neticesinde taşınacak olan parçanın hangi ilçeden, hangi şehre gideceğine dair bilgilerin tarafımıza aktarılması gerekmektedir. Firmamız İstanbul – Ankara arası sürekli nakliye hizmeti verdiği için daha uygun fiyatlarla transferin yapılması mümkün olabilmektedir. Özel olarak parça

    YanıtlaSil
  55. Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Awesome.


    my weblog: 대구오피
    (jk)

    YanıtlaSil
  56. benim yorumumu gören bana yanıt versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana yanıt vermeyeceğim

      Sil
    2. O halde kim görüp yanıt verecek?

      Sil
  57. suyun altındaki balık yolunu bulur

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.