Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

8 Temmuz 2016 Cuma

Reformcu Kimdir?

Peygamberimiz ölür.

Sonra "fırkalara bölünmeyin" diye bağıran ayetlere rağmen mezheplere bölünürsün, bu mezheplerin farklı helal ve haramları, farklı kuralları olur. Bu reform değildir.

Sonra "hadis" ve "sünnet" adı altında Kuran ile alakası olmayan, hatta Kuran'a tamamen zıt yeni kurallar eklersin dine. Bu yeni kurallar saymakla bitmese de dinden çıkanın öldürülmesi, namaz kılmayanın öldürülmesi ve dövülmesi, Kuran'da bir defa bile geçmeyen cariyeliğin meşruluğu gibi rezaletler içerir. Aynı hadis kaynakları peygamberimizin, Ömer'in, Ebu Bekir'in ve Ali'nin hadis yazılmasını yasakladığını, hatta hadisleri toplatıp yaktırdığını söyleseler bile, bu yeni kuralları dine eklemek reform değildir.

Sonra tasavvuf diye bir şeyi İslam'ın içine sokarsın. Şeyhlik, müritlik, vahdet-i vücut, vahdet-i şühut, fenafillah gibi Kuran'da yeri olmayan yeni kavramları dine sokarsın. İnsanları pasifize eder, cennete gitmenin tek yolu şeyhe bağlanarak nafile ibadet etmektir diye ahkam kesersin. Sanki peygamberimiz, sahabe, Ebu Bekir, Ömer bir arada toplanıp semazen kıyafetleri ile veya "hah huh hah huh" diye cezbe haline kapılmak için zikir ayinleri yapıyormuşçasına... Bu reform değildir.

Sonra Hadid 27'de Allah'ın "ruhban sınıfı" oluşturdukları için eleştirdiği Hristiyanları örnek alırcasına, aynı ayette Allah'ın "bidat" olduğunu belirttiği ruhbaniyeti kurarsın. Allah'a kafa tutarcasına evliya, veli, şeyh, gavs gibi üstün özelliklere sahip olan ve kendisine teslim olunması gereken ulvi kişiler yaratırsın. Bu reform değildir.

Her yüzyılda insanlara dini yeniden hatırlatacak, bir nevi peygamber jr olan mücedditlerin geleceğini uydurursun. Bu da reform değildir.

Apaçık, anlaşılır ve yeterli olduğu kendi içerisinde belirtilen Kuran'a rağmen, "alim, mürşid, veli, mezhep, siyer, hadis" vs gibi kişi ve kavramlar olmadan Kuran'ın anlaşılamayacağını ve İslam'ın bu kişi/kavramlar sayesinde tamamlandığını söylersin. E bu da reform değildir.

Fakat...

İnsanlara "Allah'ın kitabı yeterlidir, tek rehber Kuran'dır" dersen, sen bir reformcusundur.

Yalnız Kuran'a sarılmak, yüzlerce yıl önce yaşamış herifler tarafından yapılan reformlardan kurtulmak ve öze dönmektir.

Lokman Suresi 21 Böylelerine, Allah'ın indirdiğine uyun dendiğinde şu cevabı verirler: "Hayır, biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız." Peki, şeytan onları, alevli ateşin azabına çağırmış olsa da mı?

Allah yine, yine, yine, ısrarla doğruyu söyledi.

Selam.

228 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmedi şu "siz peygamberi yok sayıyorsunuz, değerleştiriyorsunuz" ithamlarınız.

      Resule itaat, onun bize emanet bıraktığı Kuran'a uymaktır. Kuran'da da hem son peygamberimizin hem de diğer peygamberlerimizin davranışlarına sürüsüyle örnekler vardır.

      Hadislere itaat, peygambere değil peygamberin ölümünden yaklaşık 200 yıl sonra doğan Buhari'lere, Tırmızi'lere itaattir.

      Esas peygamberimizi değersizleştirenler, ona hadislerdeki bin bir türlü iftirayı atanlardır. Tıpkı İsa'yı Tanrı-Tanrı'nın oğlu ilan eden Hristiyanlar gibi.

      Selam.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Evet hadisler peygamberimizin vetatından önce de sonra da var olmuştur ve kendi hadis kaynaklarınız bu hadislerin yazılmasının hem peygamberimiz, hem Ebu Bekir, hem Ömer, hem de Ali tarafından yasaklandığını, hatta toplanıp yakıldığını söyler.

      "Bana inanmayın" diye bağıran hadis dininizde size mutluluklar.

      Ayrıca suyu 3 yudumda içmenin, peygamberin örnek alınacak bir davranışı olduğunu düşünen birisine ne anlatsam fayda etmeyecek. Maksat şu yazdıklarımı başkaları okusun.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Artık gerçekten son cevabım.

      Hadislerin kendisiyle çelişkilerini göstermek için hadisler ile Meydan Larousse'u mu karşılaştıracağız? Mantık dersine girseydim hiç tereddüt etmeden sıfırı yapıştırırdım.

      Ayrıca ilgili hadislerde hiç de sadece uydurulmuş hadislerin yaktırıldığı söylenmiyor.

      Sizin rivayetlerinizde Ömer dahi "Hasbüna Kitabullah" (Allah'ın kitabı bize yeter) demiştir. Hadisler için "Bunlar Yahudilerin Mişnası gibidir" demiştir.

      Öte yandan ısrarla kendi kendini yalanlayan rivayetlerinizde bunun gibi nice şeyler vardır:

      “Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istedik, bize izin vermedi.” (Tirmizi, K. İlm 11)

      Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve “Yazdığınız şey nedir? ” dedi. “Senden işittiğimiz hadisler” dedik. Hz. Peygamber: “Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar. ”
      El Hatib, Takyid 33

      Aklını işletenler için yeterince delil sundum, Allah'ın verdiği aklı kullananlar da ne bana, ne de ona güvensinler, kendi araştırmalarını kendileri yapsınlar. Allah aklını işletenleri elbet doğru yola kılavuzlayacaktır.

      Selam.

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Ulan her yerde sahih hadis olduğunu kanıtla deyip deyip durmuşun herkese haa, önce upuzun bi yazı yazdım bak kardeşim şöyle şöyle diye açıklayım diye, ama anladım ki bu kafa yapısına sahip insanlar değişmiyo bugüne kadar ne yaptıysam değişmedi. Sahihi kim neye göre belirliyo bi söylesene? Bi hadisin sahih olduğunu kanıtlamak için ne gerekiyo? Hadi diyelim sahih olduğunu kanıtladık en saçma mantıksız Kuran'a zıt hadislerin tam anlamıyla sahih bi kaynaktan olduğunu kanıtladık. Ne yani o saçmalığı o Kuran'a zıt şeyin peygamber tarafından söylendiğini kabul mü edeceksin? Bu şirk olmaz mı? Hiçbi hadisin sahih olduğunu kesinkez kimse kanıtlayamaz tamam mı Kuran gibi doğruluğunu kanıtlayan bi durumu yok bu hadislerin tam tersine yanlışlığına saçmalığına dair onlarca yüzlerce kanıt varken bu inadını anlamadım ben. Sahihte sahih, bu kafayla daha çok inanırsın sen masallara

      Sil
    8. ben suyu üç yudumda içmek, misvak kullanmak gibi hadislerin vahiy gibi kaynakları olduğunu sanmıyorum. Bunları peygamberimiz gerçekten tavsiye etmişse bile bence bu onun üstüninsan olmasıyla alakalı değil. Bir şeyleri bilmek için çok bilim yapmaya gerek yok, çok zeki olmanıza da. Kendinizi, çevrenizi iyi gözlemleyerek, olaylar arasında bağlantılar kurarak birçok bilgi edinebilirsiniz. Mesela köylülerin hiç ziraat bilgisi olmamasına hatta okuma-yazma bile bilmemesine rağmen ne ne zaman ekilmeli, nasıl ekilmeli, nasıl toprağa ekilmeli, ne kadar su verilmeli gibi şeyleri bilirler. Ya da mesela falan sebzeyi ektikten sonra çiğ yağarsa şöyle olur böyle olur derler. Bunları deneyimlerinden bilirler. Lodostan sonra yağmur gelir denir, kaçımız hava tahmini uzmanıyız? Ağır bir havadan sonra yağmurun yağdığını deneyimlerimizle biliyoruz. Hiçbirimiz bağıl nem hesaplamıyoruz. Ya da hiçbirimiz insanüstü varlıklar değiliz ama gözlemle, bağlantı kurmayla biliyoruz. Bugün mesela bilim misvakın bugünkü ağız bakım ürünlerinden daha sağlıklı olduğunu kanıtlarsa buna inanırım ama peygamberimize de bu konuda büyük anlamlar yüklemem. Çünkü misvak doğal bir şeydir. Bugünküler de hep kimyasal. Bir bardak suyu ayakta ve hızlıca iç, karnında bir sıkıntı hissedersin. Eğer deve sidiği gerçekten de bir şeylere iyi geliyorsa bu da o insanların deneyimleri sonucu edindikleri bir bilgidir bence.

      Yaşlı insanlar genç evlilere öğüt verirler. Psikoloji mi okudu onlar? Yoo, yaşam tecrübesi onlarınki. Peygamberimizin öğüt mahiyetindeki hadisleri de öyle bence.

      Aslında size bişi diyim mi, tartışmaya hiç gerek yok. Hani bazen yaşlı insanlarla tanışırsınız bunlar bırakın hadis-Kuran-fıkıh okumayı, araştırmayı okuma-yazma bile bilmezler. Bildikleri tek dini bilgiler cami imamından öğrendikleridir. (buna uydurulmuş din diyoruz aslında) Başkalarından nasıl gördülerse öyle namaz kılarlar, duaların mealini bile bilmezler belki de. Hayatları herkes gibi geçer. Tarlada çalışmak, evlenip çocuk büyütmek. Ama bu insanlar öyle bi namaz kılarlar öyle bi yaşarlar ki hayran kalırsınız. Yani iş bilim/fıkıh/dilbilgisi/etimoloji/hadis/ayet bilmede falan değil. Mevzu başka bir şey. O şeyi bulup hayata geçiremedikçe diğerlerinin tümüne sahip olsak bile eksik kalır. O yüzden tartışmayalım boşuna.

      Sil
    9. gereksiz uğraşmışsın be sikkocum yaz geç anlayan anlar bunlara anlatmak ikna etmek öğretmek inan ata eşşeğe konuşmayı öğretmek kadar zor.

      Sil
    10. Eda hanim,

      Sahih degil dediginiz hadisler Kutub-i Sitte'de mevcut. Eger baskasinin (Seyh, Siyh, Ermis, Dervis, Hocaefendi) sozlerini buraya aktarmak yerine Kutub-i Sitteyi arastirmis olsaydiniz su an bunlari yaziyor olmazdiniz. Bu ayni sekilde Kandillerin de islama gormesi gibidir, ufak bir arastirma ile kutsal gecelerin Osmanli zamaninda islama entegre edildigini gorursunuz. Nedir kutlu dogum haftasi? (Christmass)

      Sil
    11. Yazarin tasavvuf hakkindaki gorusleri siyasi analizi oldukca kayda deger bilgiler heryerde bulunabulecek bilgiler degil,konu din olunca konu hadis olunca herkesin konusacagi agzi laf konusmamasi gereken yerde susmasi gerekir allah resulu bilmiuorsaniz zikir ehline sorun diyor.zikir ehli kim?kurani ve sunneti bilendir sunnet nedir ?farz namazlarindan sonraki sunnett degil.vahyi gayri metluv hadis nedir? Peygambere cebrail as kuran fisi vahiy indirdimi bu sorularin cevabi kuranda zaten var .allah kuranda allaha itaat esin peygambere itaat edin diyor bu itaat kiyamete kadar surecek sonucta kuran peygamberimizin en buyuk mucizesidir,cuma 3-4 de allah soyle buyuruyor,"hem o (peygamber)onlardan(araplardan)baskalrina da (butun cin ve insanlara peyhamber olarak gonderilmistir)ki,(onlar)henuz kendilerine kavusmamislardir,o azizdir hakimdir,bu(peyhamber allahin ihsanidir onu diledigine verir,cunku allah pek buyuk bir lutuf sahibidir," ozamnda var olan insanlara peygamber olarak gonderildigi gibi zamanimizda bulunmayip da daha sonra gelecek olanlarada gonderilmistir,peygamberligi kiyamete kadar her donemi kapsar,Allah peygamberine ne diyor sen kitap nedir iman nedir bilmezdin.demekki ortada aciklanan birsey varoda kuranin beyanidir,kuran disi vajiylerdir,allah c.c bu zikri biz indirdik elbette onu koruyacak olanda biziz ,hicr 9 da buyuruyor,sonra hicr 7 de ey kendisine zikir indilirlis kimse buyuruyor demekki allah indirdige seye zikir diyor,peki indirilen ne?allah sana kitabi ve hikmeti indirdi buyuruyor inen iki sey kitab ve hikmet,yine nitekim kendi icinizden size ayetlerimizi okuyan sizi arindiran size kitabi ve hikmeti ve bilmediginiz seyleri ogreten bir resul gonderdik bakara 151 nisa 113 dede aynisi vardir,burda kuranin lafizlarinin yani sozlerinin insanlara ulastirilmasi degildir lafi manaya ulastiran vesiledir,asil maksat ise mananin tebligidir,cunku muhattab in mukellef oldugu sey sizleri duymak degil bilakis lafizlarin delalet ettigi manayi anlayip inunla amel etmesidir,ornegin sahabe allah hepsine rahmet etsin arap olmasina ragmen arap dilini bilmesine ragmen kuranin bazi ayetlerini anlamadigini gisteren bircik ornek vardir bakara 187de siyah iplik beya iplikten ayirt edilinceye kadar yeyin icin meselesini anlamamis bubu kuran disi vahiyle kendisine aciklayan allah resuli sav dir,lokan 13 de zulm kelimesini yine aciklayan allah resuludur,sav,sirk demek oldugunu hadisle ogreniyoruz,

      Sil
    12. Yazdirilma meselesine gelince,
      Evet yasak vardi.oncelikle bu yaaagin koyulma nedende vardi,onu bilmemiz lazim,o devirde daha cok ezbercilik kuvvetliydi kuran ile kuran disi vahyin hadislerin karistirilmamasi yasak konulmustu,ama bu yaaaha ilimde derinlik sahibi sahabeler yazma isini allah resulunden bizzat izin ile almislardi,bu kurani kerimi bize getirin kimler gunumuze ulastiran insanlar kim,sahabeler degilmi?biz sahabeleri masum gormeyiz ama adil goruruz,allah c.c ilim ehlinide korudu,bu zikri biz indirdik elbette onu koruyacak olanda bizi buyuruyor zikir kuran ve sunnet oldugunu aciklamistim.allah zikir ehlinide korudu cunku kuranida hadisleride gunumuze tasiyanlar zikir ehlidir,uydurma hadisleri ayirt etme kurallarini bilenlerde zikir ehli herkes bursan ahkam kesmesin hadisler hakkinda atip tutmasin once hadis usulu dersine bir calissin hadisler tarladan domates toplmaya benzemez allah korusun bu din bunu hadis ilmiyle ugrasan hadisden anlayan alimlere sormak lazim,hasi alimi kurani sahnaeyi kurandaki inen ayetlerin inis sebebini ayetin siyakini sibabini her yonuyle bilendir,sanki hadis alimi olmal kolaybirseymis gibi ezberden konusulmamasi gerekir,gunjmuzdeki hadisleri inkar edenlere bakildiginda daha com dis kaynakli goruslerle besleniyorlar akilcilardir kendi yorumlariyla kurana anlam katarlar eeee ozaman herkes kurani tasavvufcusuyla beslenen kendi seyhine ,fikihla ugrasan kendi hocasina ,sonrada kalkarlar buhariye muslume laf ederler nekadar taniyorsun ne biluyorsunki o insanlara laf soyleme curetinde bulunuyorsun ,allah korusun ilim 3 tur kuran,sunnet,yani hadislar,bilmiyorum ,,,,,bilmedigin yerde susmazsaniz sizde taklitci olur kendi hocanizi taklid erdersiniz bu tasavvufu karalayanin sanki kendiside ayni yolun yolcusu oldugunu gosterir siz kimi taklid ediyorsunuz sizjn seyhiniz kim ? Diye soru ortaya cikar bizim seyhimiz allah resulu allah beni peygamberden sorguya vekecek bana nisa 59 da allaha itaat edin ,resule itaat edin sizden olan ulul emrede ,,,,,,,peki itaat ulul emre yani yoneticiye .anneye ,babaya kocaya nasil olur,allah isyan konusunda kula itaat yoktur itaat helal ve haram la sinirlidir,nisa 58 allah emaneti ehli ilana vermemizi buyuruyor ehil kim yukarda ehli azcok aciklamaya calistim,Allah c.c kuranda bizi soyledigimiz gibi yukarda devamli peygamberine yonlendiriyor,beni sebiyorsaniz peygambere uyunki bende sizi seveyim diyor,,,allah itaat peygambere itaat diyor onun gosterdigi sekilde amel.edin diyor,biz ne gosterdigini nasil bilecegiz ogrettigini kimden bilecegiz tabiki hadisler.bazi alim bozuntulari peyhamberi postaciya benzetiyor,siruyorum postaci mektubta ne yaİldigini bilirmi,? Asla allah resuluni ne kotu bir benzetme yapiyorlar kurani bize verdi gitti isi bitti oylemi? Ozaman peygambere ne gerek kaldiki? Allah bunu kendisi zaten yapardi inun icin cikkolay degilmi?peygamberin yasayisi,konusmasi ,ahlaki yemesi ,icmesi oturmai kalkmasi,onun herseyi bize ornek o kendi heva hevesinden konusma,,,, diyor allah c.c demekki peygamber duzeltiliuor egitiliuor ,ogretiliyor, bizede ornek oluyor,

      Sil
    13. Allah kuranda zina edene 100 sopa vurun diyor acimayin diyor,ben kalin bir sopa alsam adama kafasina vursan oldursem kendi fikrime gore din edinmis olurum bunu aciklayan hasilerle ogreniyoruz nereye vurulacagini nasil olacagini allaj hirsizlik yapanin elini kes diyor ,yed kelimesi arabcada parmaktan omuza olan kisindir ben nerden bilcem nersen kesileceginikendi kafama gore kesersem din edinirim allah korusun allah hac yapin nasil yapilcagini ben nerden bilcem hadis bana aciklar daha cok ornek var bu konuda hadisi inkar eden birine peygamber orneklerini vermek tuvalet edami,su icme adabi,giyim kusam yeme icme,bunlari akillarina goturuler hangi dwvirde yasiyorsun der seni yobazlikla itham eder halbuki o dinemdeki dinle bu dinemdeki din ayni olduhu aklina gelmez,allahin bizi onda guzel ornekler var lafzini kale almaz bana allahin bu yuzden sevap verecegini dusunmez beni allah peygambere imandan hesaba cekecegini dusunmez eee ben peygamberi devreden cikarirsam ortada din kalmaz ki heva ve hevesler kalir.ayni tasavvufcularim yaptigi gibi,digeri mezhebi inkar eder ama kendine gore din uydurur digeri hadisi inkar eder kendine gore din cikarir beni oldukten sonra allah bana peygamberden soru soracak ina uydunmu dicek ben uydum dicem benim uymam hadislerle olcak seninkisi ya neyle olcak,sen ne diceksin,hicamami uydum diceksin tasavvufxular gibi ...allahtan bir yol gosterici olmadam hevesine uyandan daha sapik kim vardir?allah zalim milleti suphesiz ki dogru yola eristirmez"""Kuran aciklamasiz ogrenilseydi peygamber efenimize sav teblih et yeter denilirdi.ayrica acikla denmezdi,nahl 44 de kurani aciklayasin diye sana indirdik nisa 64 neden allah peyhamberine aciklama emri veriyor nasil aciklicak neye gore kime gore ? Allah isyeseydi teblih ec gec derdi.bu yeter derdi.hadis alimleri bilgin varsa hadis usulunde neden hadislere bu hadis sahihtir,bu hadis uydurmadir,bu hadis zayiftir bu hadisle amel.sdilir bunla amel edilmez ,gibi neden siniflara ayormislar bu is tarladan akildan hevadan hevestan alinmaz bu dinin sahibi var.allah ve resuludir,neden ilim ehli oturmuslar cilt cilt kitaplar yazmislar dirsekler curutmusler madem kuran yetecktide neden bukadar ugrasmislar biraz dusunmek.lazim.araf 157cok guzel anlatmis,allaj resulu sav zaten bu hadisleri inkar edenleri bize bildirmis 1400 yil once Daha cokkurani anlamada delil akildir derler,uygulama konusunda peygambere uymak ise gelenektir asl olan akla uymaktirakla uymayan sunnet uymak dogru olmaz derler.tasavvufcusi neden tasavvuf dininde mezhebcisi neden mezheblerde hadis inkarcisi neden aklini ilah edinmis iste tum bunlarin cevabi bunda gizli hadisleri inkarda gizli size tavsiyem aklinizi ilah edinmeyin allah c.c bu dinin icinde bizi imtihan ediyorallah bizi hadislerle.amel.etmeden mahrum kilmis birlik beraberlik ancak biyle saglanir yoksa bu sekilde insan kendi eliyle sapikliga dogru suruklenir yine soyluyorum bizim imtihanimiz islam dininin icinde yine islamin kendisi bu din akil dini degil bu din akillarini kullananlarin dini bu din vahiy dini vahiyse kuran ve sunnettir selam ve dua ile

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BU soruya cesuca cevap ver SANA KURAN YETMEZ Mİ?

      6/19 Sor: "Kimin tanıklığı büyüktür?" De ki: "Benimle sizin aranızda ALLAH tanıktır. Sizi ve ulaştığı herkesi uyarmak için bana bu Kuran verildi. ALLAH'tan başka tanrı olduğuna mı tanıklık ediyorsunuz?" "Ben böyle tanıklık etmem," de ve ardından şunu da söyle: "O bir tek tanrı, ben sizin ortak koştuğunuz şeyden uzağım."

      6/115 Rabbinin kelimeleri doğruluk ve adaletle tamamlanmıştır. O'nun sözlerini değiştirebilecek yoktur. O, İşitendir, Bilendir.

      6/114 ALLAH'tan başka yasa koyucu mu arayayım? O ki size kitabı detaylı olarak indirmiştir. Kendilerine kitap vermiş olduklarımız onun Rabbin tarafından indirilmiş olduğunu bilirler. O halde kuşkulananlardan olma.

      6/117 Rabbin, yolundan sapanları en iyi bilendir. Doğru yolda olanları da o daha iyi bilir.

      3/7 O ki sana bu kitabı indirdi. Onun bazı ayetleri kesin anlamlıdır (muhkem), ki bunlar kitabın özüdür. Diğerleri de benzer anlamlıdır (müteşabih). Kalplerinde hastalık bulunanlar, insanları şaşırtmak ve farklı anlam vermek için benzer anlamlı olanlarının ardına düşerler. Onların gerçek anlamını ise kimse bilmez, ancak istisnadır ALLAH ve derin bilgiye sahip olanlar "Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır," derler. Akıl ve anlayış sahiplerinden başkası öğüt almaz.

      16/44 Belgeler ve kitaplarla... Sana bu mesajı indirdik ki, kendilerine indirileni halka açıklayasın (bildiresin) ve onlar da düşünsünler.

      16/64 Sana bu kitabı indirdik ki, anlaşmazlığa düştükleri konuları kendilerine bildiresin. Bu kitap, inanan bir topluluk için bir yol göstericidir, bir rahmettir.

      12/111 Onların tarihinde, bilinç sahipleri için bir ders vardır. Bu, uydurma bir hadis değil; fakat kendisinden öncekilerin doğrulayıcısı, herşeyin detaylı açıklaması ve inananlar için bir hidayet ve Rahmettir.

      Allah unutmaz,Allah kimseyi hükmüne ortak etmez.

      39/45 ALLAH tek başına anıldığı an ahirete inanmıyanların kalpleri huzursuz olarak ürker. Fakat O'nun dışındakiler anıldığı zaman hemen yüzleri güler.


      6/145 De ki: "Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: (1) Leş, (2) akıtılmış kan, (3) domuzun eti -ki pistir-, (4) ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler." Zorda kalan bir kimse, istekli olmaz ve sınırı aşmazsa kuşkusuz senin Rabbin Bağışlayandır, Rahimdir.


      5/48 Kendinden önceki kitapları doğrulayan, onların yerine geçen bu kitabı, gerçekleri kapsayıcı olarak sana indirdik. ALLAH'ın sana indirdiğiyle aralarında hüküm ver. Sana gelen gerçekleri bırakıp onların hevesine uyma. Her biriniz için bir yasa ve yöntem belirledik. ALLAH dileseydi hepinizi bir tek toplum yapardı. Ancak, size verdikleriyle sizleri sınıyor. İyilikte yarışın. Hepinizin dönüşü ALLAH'adır. Ayrılığa düştüğünüz konuları size bildirecek.

      5/49 Aralarında ALLAH'ın indirdiği ile hüküm vermelisin. Onların keyfine uyma. ALLAH'ın sana indirdiklerinin bir kısmından sakın seni şaşırtmasınlar. Yüz çevirirlerse, demek ki ALLAH bazı günahları yüzünden onları cezalandırmak istiyor. Gerçekten insanların çoğu yoldan çıkmıştır.

      5/50 Yoksa cahillik dönemindeki yasaları mı arıyorlar? Bilgiye dayanan kesin inanç sahipleri için ALLAH'tan daha güzel yasa koyucu olabilir mi?

      Sil
    2. bu tiplere isteddiğin kadar ayet göster genede iman etmezler atalarımızı bulduğumuz yolda gideriz derler tecrübeyle sabittir

      Sil
    3. maxim gorgi ne güzel örnekler vermiş millet götünden din uydurmakta kuş beyinliler de buna uymak için yarışmakta ve kendilerini daha fazla dindar sanmakta Allahın o kadar kudreti varken üç sayfalık daha ilave metin yollardı neden kendinizi bir şeylerin çözüm bulanı yapma yarışındasınız Yüce kitap tek şeyi vurgulamış iyi olmayı dinin özü iyi olmaktan ibaret gerisi nafile

      Sil
    4. Kendilerine okunmakta olan Kitab’ı sana indirmemiz onlara yet-
      miyor mu?
      29-Ankebut Suresi 51

      Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.
      6-Enam Suresi 38

      36- Neyiniz var? Nasıl hüküm veriyorsunuz?
      37- Yoksa okuyup, ders almakta olduğunuz bir kitabınız mı var?
      38- İçinde keyfinize uyanın sizin olduğu.
      68-Kalem Suresi 36,37
      Sen de aralarında, Allah’ ın indirdiğiyle hükmet.
      5-Maide Suresi 49

      Sil
  3. Yüzünü Mescidi haram a çevir yazmıyor mu Kuran da..( Bakara 144) Oldu olacak Allah Kabe nin kordinatlarını da bildirseydi. Biraz Kuran oku Eda Elif. ezbere atıp tutma.. Peygamberimize gelen ve bize bildirmesi istenen tek vahiy Kuran'dır

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kudüs'ün kıble olması peygamberimizin verdiği bir karar değildi. Hz. Muhammed'den(sav) önce yaşayan hanifler de Kudüs'e doğru secde ederlerdi.

      Aynı ayetle ilgili aynı laf cambazlığını nesih/mensuh olayını savunanlar da yapıyor. Olmayan bir şeyi var gibi gösterip kuran'a iftira ediyorlar.

      Diyeceğim kimlerden hangi hocalardan ders aldığına dikkat et. Seni yarı yolda bırakabilirler.

      Sil
  5. Hadis ile tasavvuf farkli seylerdir. Bunlar ayniymis bir yorumlamak pek dogru bir yaklasim olmasa gerek. Kuranda sag elinizin altinda bulunanlar diye bir ifade gecer bu cariye olarak aciklanir. Hz. Osmanin kurani cogalttiktan sonra digerlerini yaktirdigi bilinir ama hadis yakildigina dair bir rivayet ben okumadim. Ayrica bu kisilerin hukumlerine yonetim sekillerine bakarsak hadisi hukum verirken kullanmadiklarini soylemek gerceklerle uyusmaz. Hz omerin o sozu hz. Muhammed sav olum dosegindeyken vasiyet yazdirmak istediginde soyledigi rivayet ediliyor genel olarak hadise karsi olmasi gibi bir durum yok zaten pek tahayyul edemiyorum resulullah bir sey soyluyor omer de bu kuran da var mi kuran bize yeter! Diyor ehehe:) olur mu oyle? Ya da peygamberin olumunden sonra bi konu tartisiliyor kuranda ayet bulamamislar birisi diyor ki peygamberimiz bu konuda soyle demisti digerleri de diyor ki bizde duymustuk ama kuran da yok o yuzden bir degeri yok o sozlerin velev ki kurani kerim onun hevasindan konusmadigini onaylamis olsun diyor. Olmadi ki boyle de. Insanlar kendi gorusleriyle dini sekillendirmek yerine peygamberin soylediklerini degerlendirmisler. Daha sonraki nesiller de istifade etsin diye kitaplara gecirmisler iclerinde dogru olmayanlar olabilir onlar da bunu bildiginden oldugu gibi birakmayip tenkit etmek icin cesitli yontemler gelistirip dogruyu yanlistan ayirmaya calismislar. Is boyle yapilmadiginda mezheplere bolunme diyenler bireysellesmisler reformistlerin yazdiklari eserlere bakarsaniz namaz konusu bile insani sasirtmaya yeter. Ne vakiti konusunda ne rekatlari konusunda bir anlasmaya varamamislar her birinin ozgun dusunceleri var. Gunde 2 vakittir diyen de var 3 de 4 5 de. Rekatlari 1 dir diye de var 2 dir diyen de. Ne zaman selam verilir desen oturunca diyen var secdeden sonra diyen var verilmez diyen var, bu karisikligin yerine cogu insan peygamberden gordugu sekilde namaz kilmayi tercih etmis ufak tefek ayriliklar olsada mesela kiyam da ellerini nasil tutacagin gibi ne 5 vakit olmasin da ne de farz rekatlarin sayisi konusunda munakasa eden yok elhamdulillah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peygamberin söylediklerini değerlendirmişler diyorsun da hangi peygamber bu? Buhari olmasın sakın. tırmızi mırmızı ebu zıkkım mı? Kuran peygambere Uyun diyor. O da ne! Buhari ve avanesinin uydurduğu iftiralara, aklın mantığın alamayacağı sözlere peygamber sözü deniliyor. Allah Hükmüne ortak kabul ediyor mu? Hiç aklınızı kullanmaz mısınız?

      Özellikle bir kadının hadisleri savunması inanılır gibi değil. Sana soruyorum; Namazın önünden geçerek bozan üç şey nedir? Namazın bozulması da mı varmış?

      Sil
  6. KURAN'DAN BAŞKA HANGİ HADİSE İNANIYORSUNUZ (45:6)
    "Namaz kılan bir adamın önünden eşek, kara köpek ve kadın geçerse namazı bozulur" (Buhari 8/102; Hanbel 4/86).

    "Zina yapan evlilerin taşlanarak öldürülmesini emreden ayet, Ayşe'nin döşeğinin altındaki sahifede yazılı bulunuyordu. Peygamber ölünce Ayşe onun defin işlemleriyle meşgul iken, evin açık kapısından içeri giren bir keçi o sahifeyi yedi ve böylece taşlama cezası Kuran'dan çıktı; ama hükmü devam ediyor" (İbni Mace 36/1944; Hanbel 3/61; 5/131,132,183; 6/269).

    "Keçinin yemesi sonucu Kuran'dan çıkan taşlama ayetini Ömer Kuran'a tekrar sokmak istedi; ancak halkın dedikodusundan korktuğu için cesaret edemedi" (Buhari 53/5; 54/9; 83/3; 93/21; Muslim, Hudud 8/1431; Ebu Davut 41/1; Itkan 2/34).

    "Bir grup maymun zina yapan bir maymunu yakalamış ve taşlama cezasını uyguluyorlardı. Onları bu haklı işte desteklemek için ben de taş atarak yardım ettim" (Buhari 63/27).

    "Bir kadının parmaklarını kesenin cezası şöyledir: Bir parmak için 10 deve, iki parmak için 20 deve, üç parmak için 30 deve, dört parmak için 20 -yirmi- deve fidye vermelidir" (Muvatta 43/11; Hanbel 2/182).

    "Peygamber hiç bir vakit ayak üstünde işemedi" (Hanbel 4/196; 6/136,192,213).

    "Peygamberin ayak üstünde işediğini gördüm" (Buhari 4/60,62; Hanbel 4/246; 5/382,394).

    "Ureyne ve Ukeyle kabilelerinden bir grup Medine'ye gelerek Müslüman oldular. Medine'nin havası onlara dokununca Peygamber onlara deve sidiği içmelerini öğütledi. Adamlar develeri dağıttılar va çobanı da öldürdüler. Peygamber onları yakalattı. Ellerini ve ayaklarını kesti. Gözlerini oydu. Çölde susuz ölüme terketti. Biz onlara su vermek isteyince Peygamber bizi engelledi" (Buhari 56/152, Tıb 5/1; Hanbel 3/107,163).

    "Musa ölüm meleğinden çok korkuyordu. Bir gün ölüm meleği canını almaya gelince meleğin yüzüne tokat atıp bir gözünü çıkardı" "Allah'ın elçileri arasında ayırım yapmayınız. Ben, Yunus peygamberden bile üstün değilim" (Buhari 65/4,5; Hanbel 1/205,242,440; 2/405,468).

    "Ben Adem oğullarının efendisiyim" (Hanbel 1/5; 5/540,388).

    "Hesap günü tüm peygamberler korku içinde canlarının derdinde iken, sadece ben ümmetimi düşüneceğim" (Buhari 97/36).

    "Uğursuzluk üç şeydedir, at, ev ve kadın" (Buhari 76/53).

    "Peygamber, savaşta kadınların va çocukların öldürülmesinin bir sakıncası olmadığını söyledi" (Buhari, Cihad/146; Ebu Davud 113).

    "Dünya balığın üzerindedir. Balık başını sallayınca dünyada depremler olur" (İbni Kesir, 2/29; 50/1).

    "Liderler mutlaka Kureyş kabilesinden seçilmelidir" (Buhari 3/129,183; 4/121; 86/31).

    "Tüm kara köpekleri öldürünüz. Çünkü onlar şeytandır" (Hanbel 4/85; 5/54).

    "Karga fasıktır" (Buhari 59/16; Hanbel 2/52).

    "Allah zamandır" (Muvatta 56/3).

    "Allah, ahirette peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir" (Buhari 97/24, 10/129 ve 68. surenin tefsiri).

    "Peygamber 30 erkeğin cinsel gücüne sahipti" (Buhari).

    "Peygamber nerede güzel bir kadın görse hemen eve koşar Zeynep'le yatardı" (Buhari, Hibe/8).

    "Peygamberin izniyle ihramdan çıkıp Mina'da bulunan kadınlarımıza yöneldik. Zekerlerimizden meni damlıyordu " (Buhari, Hac/81; Müslim Hacc/141).

    "Peygamber öldüğünde, zırhı birkaç kilo arpa karşılığında bir Yahudi'nin yanında rehin duruyordu" (Buhari 34/14,33,88; Hanbel 1/300; 6/42,160,230).

    "Peygamber, Medine'de bir yahudi tarafından büyülendi. Günlerce ne yaptığını bilmez durumda ortalıkta dolaştı." (Buhari 59/11; 76/47; Hanbel 6/57; 4/367).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Eda elif; bana inandığın hadislerden, bu sahhihtir dediğin hadisleri kaynağıyla yazsana?
      Sahih mahih yok ablacım! alayı çerçöp! Kaynağını belirtmişiz. Deve sidiği içip haçta az daha ölecek hacıların haberini okumadın mı?

      Sil
    3. http://onlykuran.blogspot.com.tr/

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Resule itaat edin diyor Resul Kuran da çok açıktır ki Kuran'la hüküm verebilir çok basit bir gerçek. Peki Resüle iaat edin derken ayrıca müslüm, hanbeli, buhari, tırmızinin dediklerine mi uyun diyor da sen bunları yazabiliyorsun?

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    9. O zaman şunu da sorup cevabını ararsanız daha da faydalı olur.
      "Peygambere Uyun" derken eğer hadislere uyuyosak, malum şahıslara uymuş olmaz mıyız.
      Buhariye mi uyun diyor? Peygambere uyun diyorsa Kuran ve gerçekliğinden şüphe duyulmayacak kadar kesin bir kaynaksa; Sen cahillik dönemindeki yasaları mı arayacaksın? Bilgiye dayanan kesin inanç sahipleri için ALLAH'tan daha güzel yasa koyucu olabilir mi?

      Sil
    10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    11. Benim aklıma takılan bir şey var. Eğer birileri hadis toplamaya çıkmasaydi ne olacakti? Buharinin hadis toplarken çok çaba harcadığı söylenir. At sırtında gezdiği falan. Eğer kimse bu ağır işin altına girmeseydi ne olacaktı? Ya da toplayan kişiler çalışmalarini bitiremeden vefat etseydiler falan? Yani bugun elimizde hadis kaynakları olmayabilirdi de. Hadis ilmi diye bir kavram da olmayabilirdi. Sadece bir ihtimalin gerceklesmesi sonucu oluşmuş şeyleri ne kadar dini kaynak olarak kullanabiliriz?

      Sil
    12. @eda elif sana basit bir iki soru soracagim .. bastan beri yorumlari okuyorum. Sahih sahih deyip duruyorsun..

      -Bu sahih hadisler kaç tanedir ve hangi kitapta bulunuruz..

      -Buhari, muslim, tirmizi... bunlarda uydurma hadis varmidir?

      Sil
    13. @eda elif sana basit bir iki soru soracagim .. bastan beri yorumlari okuyorum. Sahih sahih deyip duruyorsun..

      -Bu sahih hadisler kaç tanedir ve hangi kitapta bulunuruz..

      -Buhari, muslim, tirmizi... bunlarda uydurma hadis varmidir?

      Sil
    14. @cihan ünal
      sonunda biri, fazla eveleyip gevelemeden dogru soruyu sordu :-)
      sahih ve cöp... bunun ayarlamasini kim yapacak??? Feto? Cübbeli Pezevenk? Kemal Kilicdaroglu? RTE? KIM????

      Sil
    15. Bende sana siyle bir soru sorim kurani gunumuze getirenler kim hadisleri inkar eden kuranida ozaman otomatikmen inkar eder cunku onlarda bize karaladiginiz begenmediginiz alimler tarafindan aktarildi buhariler muslumler i biz rab edinmiyoruz onlari biz dini tasimada aktarmada vesile ediniyoruz aksi takdirse heva ve heveslerden baska bise kalmaz.kuranin bir kismini alip bir kismini almayip delil getirenleee sasiyorum size sirmali si kimi taklid ediyirsunuz sizin aliminiz kim o alim dediginiz kisi allah resulunden dahami iyi biliyir oraya cikip kurani onune alip oda peygamberlik taslamiyormu oda fikirlerini soylemiyormu? Biz ilmimizi olmusolanlardan aliriz allah hepsine rahmet etsin allah bize onlarin iman ettigi gibi iman etmedikce asla cennete giremezsiniz diyir,,,yukarda yazilatim var okursaniz az cik bilgilenirsiniz insaallah

      Sil
  7. "Sol elinizle yemeyiniz, içmeyiniz; çünkü şeytan sol eliyle yer içer" (Hanbel 2/8,33).

    "Peygamber, 'Benden Kuran haricinde hiç bir şey yazmayınız. Kim benden bir şey yazdıysa onu imha etsin" (Muslim, Zühd 72; Hanbel 3/12,21,39).

    "Ömer, peygamberden, halkın doğru yoldan sapmamaları için kendisine birşeyler söyleyip yazmasını istediğinde; Peygamber: 'Allah'ın Kitabı bize yeter' dedi" (Buhari İtisam 26, İlim 39, Cenaiz 32, Merza 17; Müslim Cenaiz 23, Vasaya 22).

    "Peygamber Amr b. As'a, söylediği her sözü yazmasını emretti" (Hanbel 2/162,192,207).

    " Kuran'dan başka hidayet kaynağı arayan sapıtmıştır" (Tirmizi 2906).

    "Peygamberin vefatı yaklaştığında odada içlerinde Ömer'in de bulunduğu bir kaç kişi vardı. Bir ara peygamber : 'Geliniz, sizin için bir daha asla sapmayacağınız bir yazı yazayım.'dedi. Bunun üzerine Ömer: 'Peygamber hastalığın etkisiyle ne dediğini bilmiyor, Kuran yanınızda, Allah'ın Kitabı bize yeter!' şeklinde konuştu." (Buhari, Cihad 176, Cizye 6, İlim 49, Merza 17, Meğazi 83, İtisam 26; Müslim Vasiyye 20,21,22; Hanbel 1/222,324,336,355

    YanıtlaSil
  8. Bu hadisler surekli paylasilan uzerinden de hadis kulliyatinin yanlislanmaya calisildigi hadisler,sebebi de gunumuzde sacma bulunmasi, toplumsal formlarla sekillenmis algilarimiza uygun dusmemeleri. Mesela sen bu hadislerin aciklamalarina baktin mi benim aklima ters dusuyor ama muhammad bin abdullah sav falan soylemistir ben bir arastiriyim dedin mi? Hayır tabi ki okudun hoşuna gitmedi bu kadar olur mu dedin bastın eksiyi :)kadin olup da kabul etmemden bahsetmissin o konuda da isime gelmiyor diye inkar etme huyum yoktur. Hadislerle ilgili olarak da aciklama yapmis birisi belki okursun belki kabul edersin buyuk ihtimal etmezsin ama belki baskasi bakar diye linkini vereyim, http://www.islam-tr.net/forum/konu/hadis-inkarcilarinin-reddettigi-bazi-hadisler.11977/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana güvenirliliğinden kesin olduğun bir hadi yazar mısın? bu kesin doğru, kesin akla mantığa uygun dediğin... birde kaçtane kabul ettiğin hadis var? Aslında bazı hadisleri inkar mı ediyorsun? aslında bir hadisi bile inkar eden öldürülür?
      Sıkıntı sizin birazda peygamberin bir insan olduğunu anlayamamanızda. Onun söylediği sözler diyorsunuz fakat Buharinin sözlerini kabul edip birde yok araştırdın mı diyorsunuz?
      Dinin tek sahibi ALLAH' tır, ALLAH hükmüne kimseyi ortak etmez bu kadar basit birşeyi nasıl anlamazsınız?

      37/40 ve 49/40 bak ne diyor "İşte biz o Kur'an'ı Arapça bir hüküm kaynağı olarak indirdik. Eğer sana gelen ilimden sonra onların KEYİFLERİNE UYARSAN, Allah'tan sana ne bir dost nasip olur ne de bir koruyucu."

      " Sen de aralarında, Allah'ın indirdiğiyle hükmet. Onların keyiflerine uyma. Dikkat et de Allah'ın sana indirdiğinin bir kısmından seni uzaklaştırıp fitneye düşürmesinler. Eğer yüz çevirirlerse bil ki, Allah onları bazı günahları yüzünden belaya çarptırmak istiyor. Zaten insanların birçokları doğru yoldan iyice sapmış bulunuyorlar."

      Sil
    2. Tabi ki, benim adima yalan soyleyen cehennemdeki yerine hazirlasin. Dogru olduguna eminim bu hadisin mesela mutevatir kismindandir. Boyle pek cok hadis var bir de manen mutevatirler vardir namazin 5 vakit olmasi gibi bunlarinda dogrulugundan eminim. Tek bir hadisi inkar eden kafir olmaz, sahih de olsa ahad hadis kismina giren yani en az bir tabakasinda bir ve ya iki ravinin bulundugu hadisleri kanitsiz inkar edene fasik kanit gosterip inkar edene muctehid denir bir kisiye kafir demek icin inkar ettigi seyin hem subutunun ( oldugu yer mesela kurani kerim de gecerse subutu kati deriz kesin oldugu anlamina gelir ahad hadis de gecerse zanni deriz kesin olmadigi anlamina gelir. ) kati olması (%100 ًdogru olmasi) hem de delilinin baska anlama çekilmeyecek durumda olması gerekir. Cok karısık oldu sanırım örneklendirirsem ihlas suresinde Allah ın bir olmasının hem delili hem subutu katidir işte bunu inkar eden küfür etmiş olur. Mesela darekutni diye bir islam alimi var kuttubi sitte dahil olmak üzere pek çok hadis kitabını tenkit etmiş hakkında kitaplar yazmış bu alime müslüman değildir diyen yok kiymetli bir alimdir kendisi Allah rahmet eglesin. Bu devirde var mi dersen cok mesela enbiya yildirim diye turk muasir bir hoca var tartismali hadisler uzerine yazdigi kitaplari var bazisini kabul etmis bazisini reddetmis. ( saykolar olabilir belki benim dediğim alimlerdir yoksa halktan herkese bir sey diyen cikabilir. )

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Ece ahmet O yazdığın hadis en başında Kuran la çelişiyor şöyle ki; Kuran'da Muhammed Peygamberimiz için 6/50 de "Onlara şunu söyle: "Ben size Allah'ın hazineleri yanımdadır demiyorum. Gaybı ( YANİ SONRA OLACAKLARI) da bilmem ben! Size ben bir meleğim de demiyorum. Yalnız bana vahyedilene uyuyorum!" Sor onlara: "Körle gören bir olur mu? Hala düşünmüyor musunuz?"

      Allah Aşkına şu Kuran'ı güzelce okuyun Hala düşünmüyor musun?

      Sil
    5. Bak gördün mü! sence en sahhhih hadisin yerlebir oldu, çerçöp oldu!

      Sil
    6. Ne alakasi var bu soylediginin benim yazdigim hadisle

      Sil
    7. Şöyle alakası var "benim adima yalan soyleyen cehennemdeki yerine hazirlasin" demek Gaybı bilmektir. Kuran' a göre Muhammed peygamberimiz Gaybı bilemez!

      Sil
    8. Ayrıca Allah' ın hükmüne de ortaklık iddasıdır ki o daha fena bir durum. belki Allah affedecek kim bilebilir?

      Sil
    9. Allah ona gaybi bildirmisse bilebilir mi? Peygambere gelen tek vahiy kuranı kerim mi? Namazin nasil kilinacagini kac vakit oldugunu ikindinin ne zaman bitip aksamin ne zaman basladigini peygamber nasil bilmis?

      Sil
    10. Neden Allah in hukmune ortaklik olsun ki zaten Allah teala diyor onun kendi heva hevasindan konusmayip konusmasinin vahiy oldugunu.

      Sil
    11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    12. Belirsiz, kimin söylediği belli olmayan, çelişkili, mantıksız, sen yazarken bile bir sürü karmaşanın olduğu şeyleri din diye kabul ederlerse insanlar. Günümüzde selefi - vahhabilerin kafa kesmelerine, canlı bomba olmalarına, 6 yaşında kızla evlenebilmelerine daha sayamayacağım rezilliklere tanık oluruz... Allah pisliği Aklını kullanmayanların üzerine yağdırırsa Zalim bir toplumu asla doğruya ulaştırmayacaksa, Müşriklerin müşrik olduklarından habersizken "Sonunda şunu söylemekten başka bahaneleri kalmaz: "Rabbimiz Allah'a yemin olsun ki, biz, ortak koşanlar değildik." diyorken Hala "Peygambere gelen tek vahiy kuranı kerim mi?" sorusunun cevabını sen ver!
      Ablacım tek sıkıntın namaz olsun Kuran' da rekat yoksa istersen bir rekat kıl. vaktleri Kuran' dan sen çıkar, Bu seninle Allah arasında. UNUTMA 6/38 "...Biz bu Kitap'ta, herhangi birşeyi ne eksik bıraktık ne fazla yaptık..."

      Sil
    13. Bir de nisa 65 e bak istersen peygamber hüküm verebilir mi hakimlik yapabilir mi bunu yaptıgında müslümanlara ne yapmak düşer acık acık yazıyor. Saga sola da cekmiyorum ister arapçasına bak ister sectıgın bir meala.

      Sil
    14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    15. Ece Ahmet artık Kuran' dan örnek vermen güzel. aralarında hüküm için 5/49 a da bak.

      Eda Elif Hadisleri kabul ettiğiniz anda aslında herkes fırkalara bölünecek, mezhep mezhep olacak, kendi dinlerini dayatacaklar. Peygamberin Kuran' daki ümmeti için şikayeti gibi sözde müslümanlar Kuran'ı terk etmiş olacaklar... yani senin deyiminle dini "tahrip eden mahvedenlerden"

      Sil
    16. Ablacım:) kuran eksik demiyorum ki zaten Allah teala necm 3,4 u de yollamis defalarca da peygambere uyun demis bu ayetlerde elbette kurana dahil. O mezhepler hadisleri inkar etmiyorlar ama kendilerine gore seciyorlar. Bir de hadis nasil olursa olsun dumduz aliyorlar o yuzden problem cikiyor. Tabi ki bende her hadisi mecaza yoralim demiyorum boylesi de dogru olmaz, ayetleri de hadisleri de dogru anlamak icin bazi akli usuller vardir. Konuyla ilgili olarak tum rivayetleri toplayip beraber degerlendirmek gibi. Ya da rivayet %100 sahih oldugu halde akla uymuyorsa onu mecaz olarak almak(tevil etmek. ) gibi.( tabi akla uyma meselesi de basli basina bir konudur dunya kanunlarina uymamasi akla uygun olmadigi anlamina gelmez mesela ateste yasayabilen canlilarin olmasi aklen uygundur havada suda maddedir ateste maddedir canli varlik o maddelerde yasayabildigine gore ateste de yasayabilir. Bunun var olup olmamasi durumdur. Aklen mumkun olup olmamasini sorguluyoruz. Ama bir insanin butun olarak ayni anda iki yerde bulunmasi aklen mumkun degildir. )

      Sil
    17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    18. Bu arada erkeğim :) ablacım derken size demek istemiştim eceden dolayı... Sözlerin (hadislerin)nasıl yanlış anlaşılabileceğine örnek.

      İnsan sözlerini (hadislerini) asla abartmayın ece hanım. İnsan hata yapar, insan çıkarı için babasını bile satar, insan aklını kullanmazsa aşağılarında aşağısı olur. selamlar.

      Sil
    19. Hani ablalar kardeslerine ablacim falan derler ya sakasina demistim bende hosuma gitti sen ablacim diyince. Ben hadisler olmadan daha fazla bolunme olacagi kanaatindeyim, daha once de bahsetmistim namaz konusunda mesela orucda da ayni bolunme gecerli bazilari 30 gun diyor bazilari 9 bazilari ramazanda tutun diyor bazisi eylul ekim de tutun en sagliklisi o diyor saka degil ne yazik ki. Bu bazi dedigim insanlar 19 yy. Ehli kuran akimlarindan insanlar.

      Sil
    20. Hadislerle ilgili linki veren kardeşime çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Baldırların açılması gibi örnekler çok güzel açıklanmış. Hadislerle ilgili şüphesi bulunanlar da kardeşimizin verdiği linki incelesin bence.

      Sil
  9. Michael ne zaman diğer 3 kutsal dinin araştırmalarına başlayacaksın ?

    İslam konusundaki birçok soruma cevap verdin, bu konuları da araştırmanı ve yazmanı rica ediyorum.
    Hala Kuran'a dahi olsa %100 iman edemediğim için sanırım, diğer dinlerin yozlaşmasına sebep olan gerçeklerin çoğunluğunun İslam'ın da yozlaşmış bir şekilde algılanmasına sebep olması durumu daha iyi bir kitap gönderilemez miydi sorusunu sormama sebep oluyor. Bu tarz bir sorunun da kişinin tutunduğu dalı nasıl kendi eliyle kestirttiğini tahmin edebilirsin.

    Kafandaki İslam'a yönelik sorulardan kurtulunca bu konulara el atarsan hem bizim hem kendinin daha derinden Allah'ı anlayabilmemizi sağlayabilirsin. Takipteyim.

    YanıtlaSil
  10. AYAKTA ALKIŞLIYORUM!!!!!!
    HELAL OLSUN!!!!!!
    Girelim birbirimize sen yanlışsin ben dogruyum. Sen şirk koşuyosun yoooo asıl sen zindiksin hıı seni gidi gidi deyip birbirimize parmak sallayalım...
    HELAL OLSUN!
    Bu kadat saldırgan ve nefret dolu kalpler ile bie yere varılmaz. Fitne çılarmak kolaydır. Tarihte pek çok örneği vardir. Bizim yapmamiz gereken karsi tarafa saygi duymak ve eger tartisilacak ise düzgün bir lisan lullanmak ve nefrete donusturecek kelamlar kullanmamaktir. Karsinizdaki insani/insanlari şirk kosmak ile itham etmek çok cirkin bir üsluptur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence haksızlık ediyorsunuz. En azından şu an için Ne nefret dolu sözler oldu, ne de kimse şirk koşmakla itham edildi. Fitne çıkarmak kolaydır derken bu yazınız da biraz bu amaca hizmet ediyor gibi. Düzgün olmayan lisanları gösterin hangileriymiş bilelim. Bu arada bu blogdaki geçmiş yorumları - yazıları okursanız dehşete düşebilirsiniz. Neticede internet ortamı ve özgürce yazılabiliyor. Sizin gibi Üslup öğreticilerin, Üsluba takılanların buralarda fazla gezinmesi Uslupları açısından pek iyi olmayabilir.

      Sil
  11. Bazı insanlar kördür sikko,ne desek boş. Söylediğim tarz da insanlardan nefret eden tek sen değilsin. İşim gereği günde 300 yada 400 insanla muhattap oluyorum. Aynı bende senin gibi bir çok insandan tiksiniyorum onlar ne yapsam da sevemiyorum onlar başka formlarmış gibi geliyor. Bu insanları düzeltemezsin onlar sadece kendi bildiklerine inanırlar,inandıkları şeyin yanlış olabilme ihtimalini sorgulamazlar çünkü öyle bir ihtimal yoktur onlara göre. Yazık ne diyelim....

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Kuranı kerim birinin müslüman olması ve müslüman yaşaması için yeterdir. Dileyen hadisleri akıl ve kuran süzgecinden geçirip uygulayabilir. Netice olarak islam dininin kaynağı kurandır. Hadisler tarihsel bilgilerdir. Kuranı kerim bizzat Allah tarafından korunduğu için biz onu mutlak kabul ederiz, ama hadisler için boyle bir ayrıcalık yoktur. Ve ateistler de hadis kur-an ayrılığından dolaylı ıslami terk etmektedir.

    YanıtlaSil
  14. Eda hanım neden bu kadar hadisleri savunuyorsunuz, Kuran ı kerim size yetmiyormu. Doğru yolu bulmak için Kuran yeterince açık değilmi. Yüce Allah birçok ayette neden Şûrâ, 52.. Ayet: İşte sana da [ey Muhammed,] kendi buyruğumuz altında hayat veren bir mesaj vahyettik. [Bu mesaj sana gelmeden önce,] sen vahiy nedir, iman [nedir] bilmezdin: ama [şimdi] bu [mesajı] bir ışık yaptık ki onunla kullarımızdan dilediğimizi doğru yola ulaştıralım: şüphesiz sen de [insanları onunla] doğru yola ulaştıracaksın."aklınızı hiç kullanmazmısınız" uyarısı yapıyor. Bence bunları sorun kendinize....

    YanıtlaSil
  15. Eda hanım neden bu kadar hadisleri savunuyorsunuz, Kuran ı kerim size yetmiyormu. Doğru yolu bulmak için Kuran yeterince açık değilmi. Yüce Allah birçok ayette neden Şûrâ, 52.. Ayet: İşte sana da [ey Muhammed,] kendi buyruğumuz altında hayat veren bir mesaj vahyettik. [Bu mesaj sana gelmeden önce,] sen vahiy nedir, iman [nedir] bilmezdin: ama [şimdi] bu [mesajı] bir ışık yaptık ki onunla kullarımızdan dilediğimizi doğru yola ulaştıralım: şüphesiz sen de [insanları onunla] doğru yola ulaştıracaksın."aklınızı hiç kullanmazmısınız" uyarısı yapıyor. Bence bunları sorun kendinize....

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eda hanım size tavsiyem( bir kardesiniz yada abiniz olarak ) lutfen kuran da gecen nebi ve resul kavramlarını guzel bır bıcımde arastırın.arastırdıgınızda göreceksınız ki kuran sizede yetecek selametle

      Sil
  17. Bu hadisler surekli paylasilan uzerinden de hadis kulliyatinin yanlislanmaya calisildigi hadisler,sebebi de gunumuzde sacma bulunmasi, toplumsal formlarla sekillenmis algilarimiza uygun dusmemeleri. Mesela sen bu hadislerin aciklamalarina baktin mi benim aklima ters dusuyor ama muhammad bin abdullah sav falan soylemistir ben bir arastiriyim dedin mi? Hayır tabi ki okudun hoşuna gitmedi bu kadar olur mu dedin bastın eksiyi :)kadin olup da kabul etmemden bahsetmissin o konuda da isime gelmiyor diye inkar etme huyum yoktur. Hadislerle ilgili olarak da aciklama yapmis birisi belki okursun belki kabul edersin buyuk ihtimal etmezsin ama belki baskasi bakar diye linkini vereyim, http://www.islam-tr.net/forum/konu/hadis-inkarcilarinin-reddettigi-bazi-hadisler.11977/

    Okuyun arkadaşlar lütfen. Ece Ahmet isimli kardeşimize çok teşekkür ederim. İnşallah Cemre de bunları okur

    YanıtlaSil
  18. Peygamberler sadece tebliğ eder, hiçbir konuda hüküm koyamazlar bu tevhit inancına aykırıdır. Haramlar yasaklar belirleyemezler. Eğer buna inanırsanız İslamiyetin Hz.Muhammed ve Allah tarafından ortaklaşa kurulan bir din olduğunu kabul etmek zorunda kalırsınız. Peygamber sadece elçi rolündedir ve Kuran bunu defalarca vurgular. Hadis adı altında peygambere nice iftiralar atılıyor bunun hesabını ebu bilmem kimler, buhariler çok feci şekilde verirler umarım ahirette. Yahu Buhari'de +21 ne pislik sözler ne sapkın sözler var bunları peygamber söylemiş yapmış olabilir mi Müslüman olan bunları nasıl kabul edebiliyor? Buhari'deki bu kısımlar herkesçe malum yazmaya utanırım. Şimdi en "sahih" kabul edilen bu kaynakta da mı eleme yapacağız ? Pisliğin içinde altın mı arayacağız? İslam dünyasının en büyük belası hadis, rivayet kültürü ve tasavvuftur. Ben tasavvuf edebiyatı dersi aldım bir sene Cemre'nin yazdıkları çok doğru böyle bir yazı gördüğüme de çok memnun oldum ayrıca.

    Neyse geçenlerde Youtube'a bakıyordum İslam karşıtı yapılan tüm videolarda herkes hadisleri öne sürüyor siz işte bunlara inanıyorsunuz diyorlar. Elbette ki haklılar İslam dünyası çoğunlukla bunlara iman ediyor maalesef.

    YanıtlaSil
  19. Pekala bir şey merak ediyorum her 100 yılda bir alim bir insanın geleceğini söyleyen çok kişi var uydurulan bir şey ise cidden insanlar sapkınlığa uğradığı zaman doğruyu savunan insanlara ne diyeceğiz. Ki insanlar çok kez sağkınlığa uğrar.Günümüzde bile bir insanı sanki peygamber gibi yücelten aptallar var buna kim karşı gelecek bilgili insanlar olmasa? Şeyh mürid tamam bunlar da abartılmış olaylar ama alim insanlar farklı diye düşünüyorum buna da bir açıklık lütfen.

    YanıtlaSil
  20. Eda hanım ahzab36'yı okudunuz ya lütfen ahzab37'yi de okuyun! Orda 36'daki dehşetli tehtide rağmen resule(?) itaat etmeyen ama 36uyarınca sapması gerekirken sapmamış ve hatta "nimetlendirilmiş"Zeyd var!

    Kafanız mı karıştı? Merak etmeyin Kuren'da çelişki yok. Şimdi gidin biraz Resül/Nebi farkını inceleyin!

    Mesela furkan27-30 da resulün yolunun Kuran olduğunu bir OKUmakla başlayın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim zeyd konusundaki bilgi çok iyi oldu.Allah binlerce kez razı olsun.Gerçekten tirilyonlara sahip olsam bu kadar sevinemezdim.Nasıl gözden kaçırdım ben bunu :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  21. İşte bu Yunus eşme değil 😂😂

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kur'anda emredilen peygambere itaat o'nun sözlerine inanmayı ve tatbik etmeyi de kapsar.Ayrıca "peygamberden gelen hadislere inanın" diye bir ayetin olmadığını beyan etmek büyük bir mantık hatasıdır."Ateş yakıcıdır" önerisine karşı,ateşe el sokmamak için bir de "ateşe elinizi sokmayın yakar" diye ayrı bir ikaz yok demek gibi birşey.Verilen bir öneriden diğerini çıkarmak günlük yaşantımızın içinde bile var.Peygamberin söylediği hadislere inanmamak "Allahın o'na itaat emrini çiğnemektir".Ancak hadisin doğru olup olmadığı vesvesine kapılabilisin.Değilse peygamberin sözü olduğunu bilip reddeden dinden çıkmış demektir.Bu husustaki tüm tartışmalar peygamberden bağımsız bir din yaratmak(haşa) amacı güder.Sadece bana Kuran yeter diyen bir insan öğretmensiz matematik kitabını alan öğrenciye,ben tıp kitabı okuyup doktor olurum diyen bir insana ya da tıp kitabına bakarak kendime ilaç yazarım doktora ve tavsiyelerine ihtiyacım yok diyen bir insana benzer.Bütün hayati kurallar tek tek kuran' da yazılsaydı kaç milyon sayfa ederdi.Kuran bir temel yasadır.Nasıl yüzlerce kanun ve bunları detaylandıran yönetmelikler varsa,gündelik yaşamda bile.Kişiyi yargılamaya bir Anayasa yeter mi?Hayır.Anayasa' ya uygun ve temel prensiplerde çelişmeyen bir "ceza kanunu gerekli".Tıpkı kuranla çelişmeyen bir kişi hukuku,miras hukuku,ibadet usullerinin olması gibi.Din pratikte ve realistik bir biçimde yaşamda yer bulur.Temel sınırlar kuranda çizilir.Örneğin Namaz'ın vakitleri bildirilir,secde,kıyam ve rüku gibi unsurları zikredilir.Ya geriye kalan?Onlar bizzat peygamberin uygulamadıyla öğrenilir.Ayrıca "şu vakitte şu kadar kılın,eğilin,eğilince şunu okuyun şu rekatta selam verin" diye bir ayet mi bekleyeceğiz.Zina ile ilgili ayette "zina yapmayın" diye geçmez."zinaya yaklaşmayın" diye geçer.Zira yaklaşırsan yapma ihtimalin yüksektir.Kulun zaafiyetini bilen yaratıcı ona göre öğüt vermiştir.Yaklaşmak nedir?Bir kadına değmekten uyarılabilirsin.Ya da erotik görüntüler tahrik edip dürtülerini debreştirebilir.Bir kadınla yalnız kalmak sex isteği uyandırabilir.Ancak yakınlaşmakla yapmak aynı cezai karşılıkta değildir elbette.Bu ifade korumak içindir.Kişinin başkasının eline degdim,zina yaptım demesi dini bilgi eksikliğinden kaynaklanır.Böyle bir durumu hiçbir ulema zina diye tanımlamaz,yakınlaşmadır bu,sadece o kısmıyla ilgili tavsiye dinlenmemiş risk alanına girilmiştir.Kuaranın hiçbir yerinde peygambere irade verildiği yazmaz.Rasulullah da haşa böyle birşey dememiştir.Ona itaat tamamiyle Allahın ona bildirdiğine,Allahın muradı ilahisine itaattır.Dolayısıyla ilahi vahy,tavsiye ve emirlerdir.Peygamber bunu aktarır.Ayetlerden anlaşılması gereken budur.Ancak günlük beşeri yaşantı içindeki rutin dabranışları,oturuşu,kalkışı,yeme içmesi örnek alınabilir.Nitekim Kalem suresi 5.Ayette "sen yüce bir ahlak üzeresin" demektedir Allahü teala.Güzel aklakı örnek almakda ne mahzur olabilir ki?Kuran evrenin en akıllı yaratıklarına indiği için yüce yaratan bazı şeyleri kişinin aklı selimine bırakmıştır.Hiç vahiy almamış ilkel bir toplumun bile bazı erdemli davranışlara girmesi bundandır.Hiç kimse ihtiyacını herkesin önünde yapmaz.Bunu Allahın sôylemesine gerek yoktur.Çizilen yol sınırları ve genel güzelliği ifade eder.Senin bahçenin sınırlarını çizer.İçini yeşertmeni söyler.Ayrıca dut ağacı dik,söğüt olsun,otları şu boya gelince buda demez.Senin tercihindir güzel içindeki yasak olmayan detay.Kuranda bazı açıklamalar net bazıları kapsayıcıdır.Adam öldürme ayetinin netliğini heryerde aramak kuranın yüksek belagatını tek düzeliğe indirme beklentisi olur.Örneğin yanınızda yaşlanan anne babaya "ööf bile demeyin" diye emredilir ayrıca şôyle davranın diye detay vermez.Çünkü öf bile dememek tüm güzel davranışları kapsar.Anne babaya iyi davranmak için kuranda " anne babaya iyi davranın" demek gibi birşeydir bu.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  23. Cemre'nin blog yazılarının çoğunluğunu okumuşumdur.Çok güzel yazdığını düşünmekle birikte,tasavvuf,hadis ve mezhepler hususundaki düşüncelerini eleştirmek durumundyım zira kendisinin de "hakikat" arayışında olduğunu düşünerek,şeytanın,kuran diliyle "sağından" yanaşıp kendi bilgisiyle saptırabileceği tehlikesini sezmekteyim.Birinci noktam hadisler:Hadisler "Kuran'da "o boş söz söylemez o'nun söyledikleri bizim o'nun kalbine indirdiklerimizden başkası değildir" ilahi lafzına uygun,kitabın realistik bir biçimde hayat içinde bize tatbik imkanı sunmasını sağlar.Ayrıca "onlara ayetleri açıkla" emri doğrultusunda ,ilahi mesajın tafsilatını verir.Örneğin Lokman Suresinde geçen "levhel hadis" (boş laf) dan bir insan ne anlar?Boş konuşmamayı mı?Ayetler düşündüğümüzden daha geniş bir deryadır.Bunların izahatı da usulü hadis yoluyla peygamberden alınabilir.Yine Kuran' da "o size bazı şeyleri helal bazılarını haram kılar" ayeti bazı yasakların kuran' da olmadığı bunun peygamberin davranışlarında gizli olduğunu gösterir.Rasulullah'n hadislerin yazılmasına izin vermeyişine gelince:Kuranın nüzulunun devam ettiği dönemde bundan doğal birşey olamaz ki zaten peygamberimiz döneminde "yazılı bir kuran" bile yoktu.Hz.Ebubekir döneminde kitap halinde basılmıştır.O döneme kadar hafızada tutuluyordu.Ya hiç yazıya dökülmeseydi?Evet yine hafızalarda korunacaktı.Kıyamete kadar korunacağı ayetle sabit.Şöyle bir olasılık düşünsek:Hem peygamberin sözlerinin hem de Kuran'nın yazılmadığı.Bu durumda nasıl bir yaklaşımımız olurdu?Ancak yazılması Allah ında muradı olduğundan "temiz kimselerin dokunacağı" ayetinde gördüğümüz gibi tutulacak birşey olmalıydı.Hadislerin hafıza yoluyla korunması Allah'n bir vaadi olmadığından hadis alimleri bu mirası geleceğe aktarmıştır.Kuran'da namaz emredilir ve vakitleri verilir.Kaç rekat kılınacağı ve nasıl olduğu zikredilmez.Bunlara ancak hâdis yoluyla ulaşırız.Bunun diğer ibadet ve binlerce islami usulde örneği vardır.Sadece Kuran diyen birisinin tutumu "ben anayasadan başka kanun tanımam beni Türk ceza kanunuyla yargılayamassınız" demesi kadar komiktir.Nasıl tüm bu yasalar Anayasaya uygunsa hadisler de Kuran a uygundur.Yazcak çok şey var şimdi bırakıyorum;Tasavvuf ve mezhep konularında yorum yazacağım.
    Kasabadakiyabanci.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığınız uzun ve bir o kadar da mantıklı yorumunuz için Allah razi olsun. Kullandığınız dil gerçekten çok güzeldi.

      Sil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. yorumlardan gördüğüm kadarıyla hadisleri(pardon sahih olanları) hüküm kabul eden kişiler peygamberin aldığı vahiylerin hepsinin Kur'an da olmadığını savunup günlük hayatta yaptığı şeyler söylediği sözlerin de Allahın hikmetiyle yani vahiyle olduğuna inanıyorlar, bu inançtan ortaya çıkan Muhammed peygamberin tamamen kutsal bir varlık adeta AlLah tan bir parça taşımasıdır, yani aynı İsa peygamber için söylenen ve teslise giden yol gibi, zira islam da diğer dinler gibi bozulmaya uğramıştır ayrılıklar sonucunda, gerçi ne beklersiniz ki peygamberin ölümünden sadece bir kaç on yıl sonra kılıç zoruyla islamı istediği gibi yaymaya başlamış Muaviye den sonra?

    Hadis sıkıntısı şurada aslında, hadislerin hükmüne inanmayan bizler peygamberin bir şeyler söylemediğini, örnek davranışlarda bulunmadığını söylemiyoruz, bunların din olamayacağını söylüyoruz, ancak hadislerin hüküm olduğuna inananlar peygamberin her yaptığının her söylediğinin kendi iradesi olmadığı Allahın vahyiyle olduğuna inanıyorlar ki çok garip çünkü mevcut hristiyan inancına gidiyor bu, ayrıca sahih hadis sahih hadis olayı var, 30 küsür filtresi var bunları belirlemenin, hem hiç tanımadıkları sadece iyi oldukları söylenen belkide hiç yaşamamış kişilerin peygamber bunu söyledi dedikleri sözlere kayıtsız inanıyorlar aynı Kur'an değişmez inancı gibi bir inanç oluşturmuşlar, araştırıldığında en sahih(bu da çok garip bir tabir neşelendiriyor beni) hadislerin 200-300 sayısına ulaşılır ve bunların en sahihliği ise en son Kur'anla karşılaştırılarak bulunur;

    be ey inanan; madem en son Kur'an la karşılaştıracaksın neden uğraşıyosun bu kadar zahmetle Kur'an oku.!

    ama sen mutlaka Allahın kolaylıkla sunduğu dinde kaç rekat kaç gün kaç adet illa insan yapımı sayı bekliyorsun? Halbuki Allah ile aranda olanı Allah bırakmış sana ne kadar ihtiyacın var ise o kadar kal Allahın huzurunda

    Sevgiler ve saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Aldığı vahiylerin hepsinin kuran'da bulunmaması ifadesi" benim kastettiğim değil.Vahiy bizzat Allah kelamının Cebrail a.s. vasıtasıyla peygambere okunmasıdır.Diğer kutsi hadislerde durum böyle degil.Ayette geçen "kalbe indirilen" den bunu mu anlıyorsunuz?İkisi aynı şey değil.Hadisler kalbe Allah tarafından gelen ilhamın peygamberin diliyle ifadesidir.Yani kelimeler peygamberden hakikat Allahtandır.Bu aslında açık bir ayettir,bunu bile ret etmek gözün perdeli olmasıdır.Hz.İsa gibi "Allahtan bir parça görme" şeklinde ifaden,teslise benzetmenin bu ifadelerde hiçbir dayanağı yok.Hristiyanlar Hz.İsa'nın Meryem'den Allahın bir mucizesi olarak babasız doğmasını tahrif ederek onu Allahın oğlu gördüler.Bu "Meryem Suresi"nde açıktır.Luka ve Yuhanna incilleri de babasız doğduğunu kabul eder her ne kadar din adamları tarafından yazılsa da.Hristiyanlar İznik konsulunde bir de" kutsal ruh"ekleyerek üçlü teslis'i ortaya attılar ve tek tanrı inancından,tevhidden uzaklaştılar.Şimdi Allaha oğul,ortak koşmaktır.Hadis ile ilgili savunmaları nasıl buna benzetirsin?İslamın zorla dayatılması savını da arastırmadan,bilmeden yazdığını düşünüyorum.Bununla ilgili bloğumda da yazmıştım "islamın kılınc yoluyla yayılması savının tarihsel analizi" adlı gönderimde.İslamın yayıldığı yayıldığı bölgelerde diğer din mensupları islamı seçmekte ya da seçmemekte serbest bırakılmışlardır.İbadethaneleri,canları ve malları korunmuştur."dinde zorlama yoktur" ayetine uygun hareket edilmiştir.Sadece İsevi ya da Musevi kalmak isteyen tebaadan "cizye" alınmıştır.Bu da çok cüzî bir miktar olup kimse de bu vergiden kaçmak için dinini değistirmemistir.Zaten peygamberimiz zamanında da medine'de gayri müslim vardı.Bunlardan sadece Yahudi olan "hazreç ve Evs" kabileleri" islamı kendi istekleriyle seçmiştir.Diğerlerine dayatılmamıştır."Muaviye'den sonra kılınç yoluyla" ifadesi de bu bağlamda yanlıştır ki zira o da aynı şekilde fethettiği bölgeler de aynı uygulamayı yapmıştır.Bunlar o
      bölgeler de yayınladıkları fermanlarda açıktır.Bunun en güzel örneklerinden biri Hz.Ömer'in Ebu Ubeyde bin cerrah'la Halep'te yayınladığı fermandır.Bu İslam tebliğinin sonrasında da nasıl olması gerektiğinin iyi bir örneğidir.Bu konu uzun bunu geçiyorum.

      "Hadislerin hükmüne inanmayan bizler" ne demek?Gayet açık bir sekilde Allahın uyulması gerektiğini emretmesi rağmen reddetmektir.Buna diyecek buna sözüm yok.Daha sonra "örnek davranışta bulunmadığını düşünmüyoruz" sözüyle de çelişiyor.Peygamberin hadislerinin din olmadığını düşünmek,peygamberi kuran'dan ayırıp,salt kuran'ı kendine gôre yorumlayıp yeni bir din oluşturmak demek.Hadis bir din diyen mi var?Kuran'la hadis birbirinin tamamlayıcısıdır.

      "Sayı belirlemek" kişiye kalırsa emr'in yerine getirilmesinin sınırı ne olacak?Zaten o muaf tutulma sınırndan sonra ne kadar yaparsan yap.Sayı olmadı kula kolaylık.O olmasa kişi yaptığından muaf olup olmadığının vesvesesi içinde olacaktı.

      Zaten ne yazsak da boş herkes inanmak istediği gibi inanıyor.

      Kasabadakiyabanci.blogspot.com

      Sil
  26. Hadislerde sahihlik galiba "işime gelirse, aklıma yatarsa" ha? Çünkü yukarıda hadis savunucularına buhariden tirmiziden örnek veriliyor onlar sahih değil diyorlar neye göre? Onların sahih kabul ettikleri hadislerin sahihliğini kim doğruluyor? Paşa gönülleri galiba?

    Atatürk'ün söylemediği bir sürü söz çeşitli kurumlarda yazılı asılı, üstelik vefatının üzerinden 200 yıl falan da geçmedi. Peygamberin vefatından 200 sene sonra ortaya çıkan hadislere sahih demek için salak olmak gerek, hele ki defalarca kitapta "bu apaçık bir kitaptır" demesine rağmen..

    Sözü söyleyene sorup ispat edemiyorsan ki bu mümkün değil kardeşim iman ettiğin npeygambe değil hadis uydurandır.. geçmiş olsun.. Sizin inandığınız İslam değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Hadisler peygamberin vefatından ikiyüz sene sonra ortaya çıkmadı,varolan,bilinen rivayetler yazıya döküldü.Bunların bazıları onlarca ravi'yle bazıları daha azıyla aktarıldığı içindir aralarındaki fark.Peygamberin her sözünü onlarca kişi dinlememiş.Kimisini sadece bir kişiyle karşılıklı konuşmada söylemiş kimisini de hutbe seklinde kalabalığa."buhariye inandığınız kadar kuran'a inanın ifadesi çok yakışıksız bir söz.Buharinin naklettiği hadise inanan bir insanın Kurana imanının derecesini mi ölçtün de böyle konuşuyosun.Tartışma yapılacaksa da üsluplu olsun.Bu yaptığınız batılı ünlü şarkiyatçı ve islam araştırmacıları "ceatani ve goldziher"in yaptıklarının nerdeyse aynısı.Onlardan islamın içini boşaltmak için hadislere saldıranlardan.Zaten bu yüzyıldaki kadar hic artmamıstı bu yaklaşım.Onlarda Ebu Hureyre üzerinden hadislere dil uzatırlar ki en çok hadis rivayet eden sahabedendir.Onu bitirdin mi diğerlerine gerek yok demişler galiba.Ama kendi kitablarında,üstelik kutsal kabul ettikleri "kitab-ı mukaddes"te,eski ahitin yanısıra luka'dan yuhanna'dan farklı birbirini bile eleştiren papazların yazdığı yazılardan,bunları koy bir tarafa Havarilerin ve aziz paulosun risalelerine kadar hepsi içindedir.Havarilerin risaleleri hz. İsanın sözü bile değildir.Yine hadisler peygamber sözleri.Bu kadar karman çorman,değisik,dogruluğu meçhul risaleleri bile barındıran bir kitaba sahipken,bizim Kuran'dan müstakil ve sadece yorumlayıcı,yol gösterici hadislerimize dil uzatırlar aynen sizin yaptığınız gibi.Gittiğiniz yol batının istediği islam'a uygun bir yol.Benim peygamberimin hiç mi sözü olmayacak.Hz.İsa'ya ait rivayetler hicbir yazanı olmadığı halde hristiyanlar arasında bilinir.O filozof bu yazar falsn kral,yok konfucyus,tao söylemiş diye hiç araştırılmadan rahatlıkla inanılır.Ama benim peygamberimin hiçbir sözü günümüze gelmemeli öylemi?Hepsi yalan uydurma,hiç doğrusu yok.Böyle bir zihniyet düşünemiyorum.

      Sil
    2. Allah sizden razi olsun, ilminizi artirsin. Çok iyi aciklamissiniz .

      Sil
    3. Allah razı olsun. Dikkatle seçtiğiniz cümleler ve bilginizi aktaris şeklimiz çok güzel

      Sil
  27. Buhariye iman ettiğiniz kadar kitaba iman etseniz keşke

    YanıtlaSil
  28. burdaki 2-3 paragraflık yazıya cevap olarak farklı konulara değinenler olabilir. Bu konuda ki net fikirlerimi sağlayan kitap Uydurulan Din ve Kurandaki Din kitabıdır. Okuyun sonra o kitaba cevaben eleştirileri yapın.
    Bugün hristiyan dünyasındaki katolik ortodoks ayrımı siyasi çekişmelerdendir. İslam dünyasındaki mezhepler de siyasi çekişmelerdendir. Günümüzde şii-sunni savaşları da bunun göstergesidir.
    Mezheplerin fikir ayrılığı ise kabul ettikleri hadislerdir. Birisi bir hadis kitabındaki hadisleri diğeri diğer hadis kitabındaki hadisleri kabul eder.
    bütün hadiscilerde yüzbinlerce hadisten 2000-3000 kadar hadisi toparladığını iddaa eder. Neye göre o hadisleri seçer orası muamma.
    4000 yıllık insanlık geçmişi, 1400 yıllık islam geçmişi dururken dünyaya geldiğin 40 yılda gördüklerinle iki tane TV programı izleyip değerlendireceksen zaten suyu üç nefeste içmeye devam etmek iyidir.

    YanıtlaSil
  29. İçinde şüphe bulunmayan kitabı kesin emin olamayacağımız Muhammed'e atfedilen sözlerin açıklamasına mahkum etmek Allah'ın Kitabına yapılmış en büyük saygısızlıktır. Kuran'da herşey anlatılmış, eksik bir şey bırakılmamıştır.(12:111, 6:38...) Kuran'ın açıklaması bizzat kendisidir. (11:1, 25:33...) Ayrıca o sözleri Muhammed'in söylediğini iddia etmek ona iftira atma kumarı oynamaktır. Kumarda kazanmak zordur. İftira bir kişinin söylemediği sözü söylemiş gibi eylemde bulunmaktır. Ne kadar doğru söz bile olsa eğer o sözleri Muhammed söylemediyse din gününde sizden alacaklı olacaktır. Ayrıca Kuran yetmediğine kanaat getirip en güzel söz Kuran (Ahsenel Hadis) yanında diğer sözleri dinde hüküm kaynağı olarak görürseniz Allah'ın yanında ortak veya ortaklar edinmiş olursunuz. Müşriklerin özelliklerinden bir tanesi haram koymaktır. (16:35) Bugün mezhepler Kuran'da olmayan bir çok haramlar koymuşlardır. Siz birisinin Allah yoktur izahını kabul ederseniz aynı dinden olursunuz ve Allah'ın varlığını inkar etmiş olursunuz. Allah yerine haramlar koyan bir görüşü kabul ederseniz aynı dinden olursunuz ve onlar gibi siz de müşrik olursunuz.

    O ki sana bu kitabı indirdi. Onun bazı ayetleri kesin anlamlıdır (muhkem), ki bunlar kitabın özüdür. Diğerleri de benzer anlamlıdır (müteşabih). Kalplerinde hastalık bulunanlar, insanları şaşırtmak ve farklı anlam vermek için benzer anlamlı olanlarının ardına düşerler. Onların gerçek anlamını ise kimse bilmez, ancak istisnadır ALLAH ve derin bilgiye sahip olanlar 'Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır,' derler. Akıl ve anlayış sahiplerinden başkası öğüt almaz. (3:7)

    Din günü sorgulaması Kuran'dan gerçekleşecek başka kaynaktan değil. (43:44) Bakın muhkem ayetler kitabın özüdür ve kesin anlamlıdır. Büyük ihtimal din günü sorgulama kitabın özünden gerçekleşecektir. Diğer ayetlerin ise bilgili insanların anlayacağı ortaya çıkar. Eğer bu ayetleri sadece Muhammed'in anlayacağı ve bunun açıklamasını kendi sözleriyle açıklığa kavuşturacağı ve bu açıklamadan da sorumlu olduğumuz gerçeği var olsaydı Kuran'ın genelinde bu kaynağa referanslar belirtilirdi. Bu kaynaklar da Kuran gibi şüphe barındırmayacak şekilde korunurdu. Çünkü Allah'ın dininde hak ve batıl kesin net bir şekilde ayrılmıştır. (2:256) Kuran'da şüphe yoktur. (2,2) Hadisler ise çelişki ile doludur.

    Allah ve elçisinin ortak noktası mesajdır. Allah mesajı gönderir elçi tebliğ eder ve elçinin tek görevi tebliğdir. (3:20,5:67,5:99,16:35,24:54..) Allah'a ve elçisine itaatin Kuran'a itaat olma olasılığı çok yüksek. Hadislere itaat olduğunu iddia etmek ise zandır. Zanna uyanlar Kuran'da eleştirilir. (6:116)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. 1. Kuran yetmez ek kaynak lazım o da hadis vs.
      2. Kuran yeter açıklaması hadis olmadan anlaşılmaz.
      3. Kuran yeter açıklaması Kuran'ın bizzat kendisidir.

      Hadisleri savunduğunuza göre Allah dışında kimsenin haram koyma yetkisi yok diyorsanız sizin haramlar koyan mezhepleri terkedip Abdülaziz Bayındır, Mustafa İslamoğlu gibi 2. şıkkı tercih eden orta yolculardan olmanız gerekir. Ya da en doğru şık olan 3. şıkkı seçip dininizi zan kaynaklarına muhtaç bırakmayıp şüphe barındırmayan Kuran'a has kılmalısınız.

      Öncelikle bahsettiğiniz ayetlerde Kuran dışı hadislere(sözlere) referans göremiyorum. Referanslar gene Kuran'a olursa Kuran içinde tutarlılık oluyor. Muhammed'in Kuran'da geçen sözleri kesindir ve şüphe barındırmaz. Örneğin ben gaybı(geleceği) bilmiyorum diyorsa bu doğrudur.(6:50) O zaman gelecek ile ilgili hadisler çöpe gider. Aksi taktir de Kuran ile çelişir. Kuran kendi içinde tutarlıysa hadisler çelişkiyle doluysa sırf inanmak için hadislere zanni olarak inanamayız.

      Muhammed sadece bir elçidir.(3:144) Elçiye düşen tek görev tebliğdir.(3:20,5:67,5:99,16:35,24:54..) Tebliğ dışında görevler yüklemek Kuran ile çelişir.

      Hadislerin ispatı nedir?
      Kesin ispat zaten olmaz ama hadislerin nasıl ulaştığı konusunda yeterince araştırma yaptınız mı?
      Hadis zincirlerindeki insanların doğru söylediklerinin ispatı? (6:116'yı göz önünde bulundurun.)
      Mana ile hadis aktarımının getirdikleri?

      Her şeye rağmen Muhammed'in sözleri kesin olsa bile Kuran gibi evrensel değildir. Kuran'da Muhamed'in bazı davranışları eleştiriliyor.

      Fazla vaktim yok şimdilik bu kadar yazıyorum. Ama isterseniz derinlemesine cevaplar yazabilirim.

      Sil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Hadisçiler de hadisleri inkar ediyor. Kendilerine göre seçme hadislere inanıyor. Seçmediklerini inkar etmiş oluyorlar. Seçtikleri hadislere kutsi, sahih vs isimler takıyorlar. Peki Muhammed'in kesinlikle söylediğinin ispatı? Yok. Kuran'dan Muhammed'in Kuran dışı sözlerinin dinde gerekli olduğuna dair referans? Yok. Kur'an ise kendi içerisinde tutarlı ve şüphe barındırmayan bir kitap. Günümüzde matematiksel mucizeleri ile sağlam bir kaynak olduğunu ispatlamış bir kitap.

      Sil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, olayı eksik biliyorsun. Allah Kur'anda ısrarla ''RESULE'' uyun der. Hz.Muhammed hem nebidir hem de resuldür. Ama Kur'anda bir tane ''nebiye uyun'' diye bir ayet bulamazsın. Resule itaat, Allah'a itaattır bak, nebiye değil,resule. Hatta ayetlerde Muhammed'e itaat de demiyor resule diyor.

      Peki resul ne demek? Resulün türkçe karşılığı ''elçi'' demektir yani bir sözü, kendinden bir şey ekleyip çıkarmadan başkalarına ileten kişidir. Padişahın sözünü taşırsan padişahın elçisi olursun, Allah'ın sözünü taşırsan ALlah'ın elçisi olursun. Bu sebeple Allah'ın resulu olan birisi Allah'In sözlerini konuşur bu sebeple o söze uyduğunda, o resulun kendi şahsına değil, o sözün sahibine uymuş olursun. O yüzden resule itaat Allah'a itaattır. Ancak Hz.Muhammed hayatının her anında resullük yapmamıştır Kur'anı tebliğ ettiği zaman resuldür. Ama hayatının her alanında nebidir. Nebi, kendisine kitap verilen kişidir. Peygamber, resullük yapmadığı zamanlarda kendi uygulamalarında zaman zaman hata da yapmıştır, Kur'ana dikkat et, bu hataları uyaran bir ayet geldiğinde ''Ey nebi niye böyle yapıyorsun'' veya '' ..... böyle yapmak hiçbir nebiye yakışmaz'' şeklindedir. ''Ey resul niye böyle yaptın'' şeklinde resule ithaf edilen bir uyarı ayeti göremezsin. Çünkü, resulluk yaparken söz senin sözün olmadığı için Allah'ın sözü olduğu için hata yapman imkansız. Eğer bir resul hata yapıyorsa bu onun resullük görevini yapmadığı anlamına gelir ki,bu durumda Allah HAKKA 44-46 ayetlerde dediği gibi peygamberin damarını koparırdı.

      Bu sebeple itaat edilmesi gereken gerçekte Allah'tır. Ayrıca verdiğin o ayette, bana uyun derken, peygamberin kendi sözleri kastedilmiyor, resulken konuştuğu ALlah'In sözlerine (ayet) uymaktan bahsediyor. Sadece ayetlere değil, peygamber örnek olduğu için peygamberin uygulamasına uyacağız. Peki peygamber neyi uygulamış?

      Enam 50,Ahkaf 9,Araf 203. ayetlerde peygamber sadece KENDİSİNE VAHYOLUNANA uyduğunu söylediğine göre ve o vahyolunan Kur'an olduğundan, Kur'ana uyduğumuz vakit peygamberi örnek almış oluruz.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Kuranın bütününe baktığımızda hüküm ile ilgili ayetlerden şu sonuç çıkıyor. İsterseniz hüküm ile ilgili ayetlerin dökümünü yaparım.
      1. Yalnızca Allah'a ait olan hüküm
      2. Din günü verilecek son hüküm
      3. İnsanların kendi aralarında adaletle ve Kuran'a uyarak vermesi gereken hüküm.

      Muhammed de bizim gibi bir insandı. Muhammed gibi bizler de Kuran'a göre kendi aramızda hüküm vermeliyiz. Bu hüküm dini bir hüküm değildir. Dinde hüküm yetkisi sadece Allah'a aittir. Aksini iddia etmek din gününün sahipliğini de Allah'ın başkalarıyla paylaşacağı anlamına gelir.

      Konuyu biraz daha açmamı isterseniz detaylı olarak açabilirim.

      Sil
  32. gelmiş yine hadis savunucuları gerçekten düşünmekten aciz durumdasınız bunu kinle değil samimiyetle söylüyorum hadis savunucularına birkaç soru ;

    1.)sahih dediğiniz hadislerin sahih olduğunu belirleyen kimdir ? bir hadis kurana aykırı olmasa bile %100 sahih denemezken sizin ölçütünüz nedir. alimler diyecekseniz bugün biliyoruzki alimlerinizin sahih dediği hadisler kuranla çelişiyor.

    2.)eğer buhari gibi adamlar yaşamamış olsa yada kimse hadisleri kitaplaştırmak yada toplamak işine girişmese tüm hadisler dağınık olurdu kaybolurdu yada sözlü gelenekle yalan yanlış ,doğru gelirdi bu durum hakkında görüşleriniz nedir ?

    3.)siz insanlara rabbinizden çokmu güveniyorsunuz ki hadisle ayet nesh ediyorsunuz (bu soru sünniler içindir)

    daha onlarca soru sorabilirim ama siz bunlara dahi mantıklı cevap veremezsiniz çünkü dininiz saçmalık üzerine kurulu gerçek bu üzgünüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Sünni" kavramı islamda yoktur.Müslümanların arasına fitne sokmak için iblis beyinler tarafından ortaya atılmış siyasi bir terimdir.Sünni'den kastın Ehli sünnet ise bu terimi kullanmak daha doğru.Hadisle ayet nesh edilmez.Ancak başka bir ayetle nesh edilebilir;içki üzerine inen sıralı ayetlerde olduğu gibi.

      Hadisler sadece kuranın açıklayıcısı değildir.İnsana güzeli ve doğruyu söyleyen özlü sözlerdir aynı zamanda.İnsanın yararına olan bir sözü hadis diye kim niye uydurmak istesin?Örneğin "İnsana merhamet etmeyene Allah merhamet etmez"hadisini "Tirmizi" neden uydurmak istesin?Sana bana duyulan,insanlığın yararına,günümüzdeki zalimlikleri eleştiren bu özlü söze niye düşman olalım?Neden "bu sözü peygamberim söylemiş ben de insanlığa merhametli davranacağım" diyen bir insanı "düşünmemekle" yargılamak.Bu hadisi kitabına yazan Tirmizi "kim bana yanlış hadis atfederse cehennemdeki yerine hazırlansın" hadisini de aynı kitaba yazmışsa bundaki çıkarı ne olabilir?Maddiyat mı?güç mü?Yoksa insanlığa hizmet mi.

      Nietshche "kadınlara mı gidiyorsun kırbacını hazırla" derken peygamber "kadınlara iyi davranın"demiş,bunu da buhari kitabına yazmış.Kim annesine kızına nietshche nin dediği gibi davranılmasını ister?Malesef bu sapık batılı görüşleri göklere çıkaran beyinler,insanlığa bir hazine aktarmış Buhari'ye Tirmizi'ye dil uzatmakta.

      Hadislerin inceleme usülleri "usulü hadis" ilmiyle olur ki bu hususta bilgi sahibi olmadan hemen reddetme mekanizmasını çalıştırmak doğru değildir.Hadisleri bizzat sahabe peygamberin ağzından işitip sonraki nesle aktarır ve birkaç raviyle kitaba geçirilmiş olur.Gerek raviler gerekse muhaddisler Toplum icinde emin olarak görülen güvenilir kimselerdir.Miladi 850 senesinde "sahihi buhari"yi eline alıp bir hadis okuyup kaynağına kişi baksa:süfyani sevri ibni mesud' tan işitti o da peygamberden" şeklinde kaynağını görse,şimdiki hadis düşmanlarının vesvesesi kalbinde oluşurmuydu?O çağlarda bunu kimse söylememiş.

      Ancak şimdi öyle bir akım oluştu ki:Buhari,Müslim,Ebu davut,bütün sahabe,bütün ulema yalan söylemiş,hadis uydurmuş.14 asırdır insanlar dalalet içinde yüzdüler ve simdi hakikati gören asıl insanlar geldi.Hepsine yalancı,biz kuran dan başka birşey tanımayız diyen.Ayetleri kafalarına göre yorumlayıp yeni bir din oluşturmaya çalışan,Gazali'den,imam-ı rabbani'den,ebu hanife'den,Buhari'den daha akıllı olduğunu zanneden bir güruh...

      Sil
    2. Sünnet'i Kurandan araştırın. (8:38, 15:13, 17:77, 18:55, 33:38, 33:62, 35:43, 40:85, 48:23)
      Yasa, Sünnet-illahi Allah'ın yasası. Muhammed'in Sünneti diye uydurulan Kuran'da geçmez. Ehil bir işin yetkilisi demektir. Türkçede Ehil+i kelimesi ulama ile Ehli olur. Ehli Sünnet yasa koyma yetkilisi anlamına gelir. Dinde yasa koyma yetkisi sadece Allah'a aittir. Dinde Ehli Sünnet Allah'tır.

      Hadis kitaplarında yazan güzel sözlerin güzel söz olmuş olması o sözün kesinlikle Muhammed tarafından söylenmiş olduğunu ispatlamaz. Kaldı ki Muhammed'in ve ya herhangi bir sözü dinin kaynağı olarak görmek ve bu sözlere emir ve yasak koyma yetkisi vermek Allah yanında ortak ve ya ortaklar edinmektir.

      Bunların dışında hadis kitaplarından güzel sözleri Kuran'ın çizdiği sınır ve mantık süzgecinizden süzdükten sonra öğüt almakta bir sakınca yok. Ancak bu sözleri Muhammed söylemiştir diye kabullenip dinin parçası yapmak ve etrafınıza bu sözleri Muhammed söyledi diye paylaşmak Muhammed'e iftira atma kumarı oynamaktır. İftira bir kişinin söylemediği sözü söylemiş gibi davranmaktır. Eğer o sözleri Muhammed söylemediyse din gününde sizden şikayetçi olabilir. O yüzden iftira atmaktan kaçınmak gerekiyor. İlla Muhammed'in söylediklerin paylaşmak gerekiyorsa Kuran'da De ki diye başlayan ayetlerdeki sözleri Muhammed'in söylediğine şüphe yoktur.

      Galileo "herşeye rağmen dünya dönüyor" diyene kadar herkes dünyanın dönmediğine sabit durduğuna inanıyordu. Onca insan nasıl yanılır, olur mu öyle şey. Onca insan yanılacak bir Galileo doğruyu söyleyecek. İyi düşünün!

      Sil
    3. sweet ,aslında şimdiye kadar gördüğüm en iyi hadis savunulucuğunu yapmışsın zaten anca bu kadar olur ama sorduğum sorulara daha cevap verememişsin güzel bir sözün kimseye zararı yoktur evet ancak bunun peygambermiz tarafından söylendiğini kimse bilemez anlamadığınız nokta bu hadislerin tümü rivayet ve rivayetten din olmaz yani meçhul ve güzel birçok söz olduğu kadar saçma sapan bir sürü sözde aynı kaynaklarda mürtedin öldürülmesi,içki içenin dövülmesi,namaz kılmayanın dövülmesi/öldürülmesi, kadınlara karşı bir sürü gereksiz uygulama hadisler yoluyla dine sokulmuş(bunlar ehli sünnet alimleriniz tarafından sahih kabul edilenler daha nice saçmalık var sen yoksa işine geleni kabul edip işine geleni rededenlerdenmisin ?) bunların tamamı kurana aykırı ama sünnilikte var sünnilikten kastım ehli sünnet dediğiniz evet başka ne olabilir ?
      Açıkçası bunu anlatmaktan artık gına geldi çünkü herşey apaçık ortadayken zorlamanın ne anlamı var anlamıyorum. ayet nesh edilmesine gelince mesela içki ayetleri tamamı geçerlidir kusura bakma ama içkide nesh var diyen beyinsizdir. tek tek ele almak istiyorum ;

      Sana sarhoş edicilerden ve kumardan sorarlar: 'O ikisinde büyük bir günah ve insanlar için yararlar var; ancak günahları yararlarından daha büyüktür,' de. Ayrıca, sadaka olarak neyi vereceklerini senden sorarlar: 'Artanı,' de. ALLAH ayetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz... (bakara 219)

      (evet burda islama aykırı bir durum yok günahları var ve yararları var diyor ayet nesh edilince yararları ortadanmı kalkıyor ?)

      İnananlar, sarhoş edici maddeler, kumar, kutsal taş ve türbeler, şans oyunları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan sakının ki kurtulasınız.
      (5.90)
      (bu ayette pislik olduğu vurgulanıyor islama uygun)

      Şeytan, sarhoş edicilerle, kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi ALLAH'ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?(5.91)

      (bu ayette içki kumar vs vazgeçmemiz gerektiği vurgulanıyor nesh edilecek hiçbir yanı yok içki içen bir müslümana hitap edebilir.)

      Ve hurma ağaçlarının meyvelerinden, üzümlerden hem sarhoş edici içkiler ve hem de güzel bir rızık elde edersiniz. Akleden bir toplum için bunda bir işaret vardır.(nahl 67)

      (doğru hem sarhoş edici hemde farklı gıdalar elde edebiliyoruz)

      aslında nesh edildiği iddaa edilen ayet aşağıda

      İnananlar! Sarhoşken, ne dediğinizi bilinceye kadar, yolcu olanlar hariç cinsel ilişkiden sonra yıkanıncaya kadar namaza durmayın. Hasta veya yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, yahut kadınlarla cinsel ilişkiye girmiş olup da su bulamamışsanız, temiz ve kuru bir toprağa dokunup yüzünüze ve ellerinize sürerek teyemmüm edin. ALLAH Affeder, Bağışlar. (nisa 43)

      (arkadaşım uzatmıcak hem içki içip hem müslüman olunamazmı? ) :):) :) :)

      biraz uzun yazmış olabilirim tabi

      Bu arada ben bana kuran yeter demiyorum bana rabbim yeter diyorum onun ayetleri onun indirdikleri her yerdeyken bunu demem bana rabbim yeter şirkten evrenlerin efendisine sığınırım.

      Sil
  33. "Kur'an yetmez", "Hadisler olmadan Kur'an anlaşılmaz" vb. iddialarda bulunanlar alttaki ayetlerde Kur'an ın detaylandırıldığından, eksik bırakılmadığından, apaçık olduğundan ve de herşeyin üstelik en güzel şekilde açıklandığı defalarca vurgulandığı halde neden başka kaynak ihtiyacı hissederler? Bu durumda söz konusu ayetlere ters düşülmez mi?

    6:38 Biz kitapta HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK.

    6:65 Bak iyice kavramaları için ayetleri nasıl TÜRLÜ ŞEKİLLERDE açıklıyoruz.

    6:114 ALLAH'tan başka yasa koyucu mu arayayım? O ki size kitabı DETAYLI OLARAK indirmiştir.

    7:52 Bilgiyle UZUN UZADIYA, ETRAFLICA açıkladığımız

    12:111 HER ŞEYİN DETAYLI açıklaması

    16:89 HER ŞEYİ açıklayan

    17:41 TÜRLÜ TÜRLÜ ŞEKİLLERDE açıkladık

    24:34 Size APAÇIK ayetler

    25:33 biz sana gerçeği ve EN GÜZEL açıklamayı getiririz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atalarının dininin yalan olmasına kendilerine yediremiyorlar ,çoğunluk böyle yapıyor diye, çocukken aile ortamlarında, cami kurslarında böyle şartlandırıldıkları için, akıllanı kullanmayıp onun bunun müridi olmayı daha kolay buşdukları için böyle düşünüyorlar kardeşim malesef böyle

      Sil
  34. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  35. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  36.  Allah'ın kendisine kitap, hikmet ve peygamberlik verdiği hiçbir kişinin kalkıp da insanlara: “Allah'ı bırakıp bana kul olun!” demesi düşünülemez. Aksine, (onlara şöyle öğüt verir): “Öğretmekte olduğunuz ve bilgisini yaydığınız Kitab'ın gerektirdiği gibi Rabbe bağlı kullar olun!”(Ali İmran 79)(44-47) Eğer Peygamber bize atfen bazı sözler uydurmaya kalkışsaydı, elbette onu bundan dolayı kıskıvrak yakalardık; sonra da onun şah damarını keser atardık. Hiçbiriniz buna engel de olamazdınız.
    Ayetler bu kadar açık ve netken hâlâ kur an dışında başka söz aramak hayret verici doğrusu.ilk hadislerin peygamberin vefatından 200 yıl kadar sonra yazılmış olması bile yeterince kuşku duymanızı sağlamaz mı? ki aramızda konuştuğumuz bir şeyi bir kaç yıl sonra kaçımız tam olarak hatırlayabilir?Tarihsel olarak faydalanacaksak evet hadisler vardır diyelim evet ancak Allah ın hükmünün karşısında yeni hükümler iddia ediyorsa bize hüküm koyuyorsa yapmayan arkadaşlar kur an dışında hüküm aramayın.Hem hadisleri de hüküm kabul ederseniz emin olun yaşanılması ve tatbik edilmesi imkansız bir din çıkar ortaya.bu noktada neden insanları zora çağırıyorsunuz?niye kur an açık değil mi ki başka yan şeyler arıyorsunuz?Emin olun ve korkmayın ben kendime şunu söylüyorum Siz de deneyin;hesap günü Ya Rabb senin kitabını okudum ve yalnız ona göre bir hayat yaşadım desem sizce Allah kitabın yanına niçin şu hadisleri de yaşamadın mı diyecek de se bende ya Rabbim kitabında şu hadisleri de yaşa demedin desem bu beni kurtarmaz mı?Allah sadece indirdiği kitaba iman etmemizi istemesine rağmen kitab dışı.bir şeyden hesaba çekse bu onun adaletine uyar mı?.Gelin Allah ın kelimesinin altında birleşip onun hükmü dışındaki hükümlere uyup zalimlerden olmayalım.
    ALLAH'a karşı yalan uydurandan ve kendisine gerçek geldiğinde onu yalanlayandan daha zalim kim olabilir? Kafirler için cehennemde bir yer yok mu?
    (11-12) Hayır! Yaptığın doğru değil, âyetlerimiz bir öğüttür, dileyen ondan öğüt alır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peygambere iman nedir?inandim bitti gitto oyleme dille ..oyle dil peygambere iman ne getirmisse ona iman ne yapmis ne soylemisse allah bizi peygambere imandan sorguya cekecek ona uyanlarla uymayanlar ortaya cikacak,kurani tek basina alan kurani kendi kafasina gore kim yorum larsa sapitir kuranin beyanini yapan tek sahis allahin resuludur,kimse resulluk taslamasin turkiyede taslayanlari biliyoruz soylermisiniz bu hadis inkarcilihinizi size kim sagladi hangi kaynaktan ogrendiniz kime uydunuz elbette sizin de alim dedikleriniz sizi bu yola sokuyor.akil kuran diyor kuran hatasiz kuran da eksik birsey yok diyorsunuz peki onlari gunumuze getirenler kim nasil geldi kim getirdi hadislere laf atiyorsunuzda kurani getirenlerle hadisleri getirenler ayni kisiler tasiyanlar ayni kisiler zincirdeki halkalar bilinen kisiler bu halkaya bir vurus girerse hemam anlasiliyor,senin pc ne vurua girse anlamiyormusun yasa anlayana sormuyormusun iste bizde hadislerse vurusleri temizleyen sahihiyle gayri sahihini ayiran alimlere soruyoruz mesele bukadar basit aklimiza dil akil naklin onune gecemez.ozamam bu din akil dini olur ozaman milyarlarca akil sahibi fikir yurutur ortaya bir suru hurafeler cikar.gunumuzde bunlara sahit oluyoruz,

      Sil
  37. Arkadaşım salak olmanın manası yok. Peygamber,peygamber de olsa neticesinde bir insan ve Allah'ın kuludur. Bkz:Kelime-i şehadet...
    Peygamberin söylediğinde yanlış olabilir ancak yaratanın söylediğinde yanlış yada kusur olmaz. Bu yüzden hadis e gerek yoktur. Kuran açık hatta apaçık yazılmış gönderilmiş bir kitaptır ki herkes rahatça anlayabilsin diye,yani kurandan başka ektra hiç bir şeye ihtiyaç yoktur. Peygamberin izinden gitmek isteyen sünnet ehli olmak isteyen kuran a uyacak kardeşim bu kadar basit. Bunu bu kadar uzatmanın ne manası var ben anlamıyorum bu insanları.
    Allah'ın biz insanlar kolayca anlayabilelim diye bize açıkça gönderdiğine neden bu kadar gizem yükleyip de hem kendinizin hemde insanların kafasını karıştırıyorsunuz?
    Siz şeytanmısınız birader hayırdır.
    Deccale hizmet edenlere hizmet etmeyi ne kadar seviosunuz amk.
    Tiksiniyorum lan sizden resmen...

    Bkz ör: eda

    YanıtlaSil
  38. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuran in degistirilemeyecegi kuranda gecer hepinizin malumu peki hadislerin degistirilemeyecegi herhangi bir yerde yazarmi yada baska hadisler uydurulamayacagi yazarmi herhangi bi yerde,

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Eda hanım sizin verdiğiniz hadisi ele alalım mesela .düşünün şimdi sizin sahih dediginiz bir hadis ( kaynagına guvendıgınız )yapeygamberin sözu değil ise ? Hadisleri kendiniz uydurup bu PEygamber sozudur diyenler peygamber adina yalan soyleyenler cehennemde yerlerini hazirlasin diyor Peygamber Efendimiz. diyorsunuz ya onun sözu değil ise bu hadise göre siz ve sizin gibi düşünen kardeslerimiz cehennemik oluyor değilmi ? ki biz hicbir insan cehenneme gitmese ,Allahın has dinine iman etse diye dusunenleriz .amacımız insanlarınbiraz olsun düşünmelerini sağlamak .size daha önce dedğim gibi lutfen kuranda gecen resul ve nebi ayrımı icin guzel bir arastırma yapın .Sahibi Allahın oldugu bu guzel dine hep birlikte iman edeli inşallah selametle

      Sil
    4. Sizler hadisleri yalanlamiyorsunuzki sizinle hadis konusunda ilmi bazda usul olarak kinusamiyoruzki siz bana bu hadis sahihmi degilmi sorusunu sormuyorsunuz ki? Siz lerle hadis konusmanin anlami yokki siz zaten hadisleri toptan kabul.etmiyorsunuz sizin peygambere imanla ehli sunnetin peygambere imani arasinda.daglar kadar fark var bizim peygambere imanimiz postaci vazivesiyle degil allahin dedigiyle onda sizin icin guzel ornekler vardiyor allah c.c bizim ornehimiz o.siz kimi ornek aliyorsunuz bilemem.eger kuran size ywterse sizin orneginiz kim dini kime gore yasiyorsunuz.o soze ne verdiyse alin neyden yasakladiysa ondan sakinin,,,diyen allah neden bizi bu devirde halen peygambere yinlendiruor kendinize sordunuzmu acaba?

      Sil
    5. Sizler hadisleri yalanlamiyorsunuzki sizinle hadis konusunda ilmi bazda usul olarak kinusamiyoruzki siz bana bu hadis sahihmi degilmi sorusunu sormuyorsunuz ki? Siz lerle hadis konusmanin anlami yokki siz zaten hadisleri toptan kabul.etmiyorsunuz sizin peygambere imanla ehli sunnetin peygambere imani arasinda.daglar kadar fark var bizim peygambere imanimiz postaci vazivesiyle degil allahin dedigiyle onda sizin icin guzel ornekler vardiyor allah c.c bizim ornehimiz o.siz kimi ornek aliyorsunuz bilemem.eger kuran size ywterse sizin orneginiz kim dini kime gore yasiyorsunuz.o soze ne verdiyse alin neyden yasakladiysa ondan sakinin,,,diyen allah neden bizi bu devirde halen peygambere yinlendiruor kendinize sordunuzmu acaba?

      Sil
  39. Gazali'nin yolundan giden insanlara akıl ile bir şey anlatılmaz. Onlar aklı küçümserler, nedenselliği yok sayarlar. Nakilciler ile (aklı nakle uydurmak gibi garabet) tartışmak faydasızdır, Cemre. Eşarilik kanlarına işlemiş bunların, sözde "Maturidi" olanların bile. Senin anlattıkların 3- 5 kişiye ulaşsa yeter Cemre. Diğerleri Şeyhtanlarını bırakmak istemiyor çünkü.

    YanıtlaSil
  40. Kur'an diyo ki 'tek yol göstericiniz Kur-an olsun.' bunlar hala 'E ama peygamber efendimisss??' Oğlum peygamberin söylediği 'iddia' edilen laflara neden inanasın?

    YanıtlaSil
  41. Eda senden bişey olmaz "kardeş" sen karşındakinin ne demek istediğini dahi anlamadan ona yorum yapıosun ne diyeyim. İşte deccale hizmet edenlere hizmet edensin "bence"...
    Yada kendini deccal sananlara.
    Daha sana cevap vermicem çok gereksiz.

    YanıtlaSil
  42. Yukarı da yapılan birkaç yoruma birden ortak cevap vermek istiyorum.Zira hepsinin teması birbirine yakın.Yorumların bazıları eleştiri dozunun üzerinde olsa da.Ben her düşünceye açığım,saygı duyarım kişisel yorumlara ancak yapıcı olmalı.Kendine benzemeyene tahammülsüzlük aydın bir insana yakışmaz.Cemre'nin yazılarının birkaç kişiye ulaşması şeklindeki ifadeye katılmıyorum.Zira ben onun düşüncelerinin yüzde doksanını kabul ediyorum,yukarıda da dediğim gibi bazı konularda eleştiriyorum.Kendi blog yazılarımda da bazı fikirlerimin örtüşdüğü görülebilir.Hepimizin,birbirimize neden katkısı olmasın?Ben Eşariliğin de Maturidiliğin de fikirlerinden beslenirim ki ikisi de birbirinin tamamlayıcısıdır.Sadece Maturidi ekolünün "akla" biraz daha önem vermesi-itikat hususunda- beni kendisine biraz daha çeker.Hz.İbrahim'in kendisine hiçbir ilahi tebliğ,din,öneri gelmeden bile,alemin bir ilahi yaratıcısı,bir hikmeti olduğunu,kendi iç çatışmaları ve sezgileriyle idrak etmesi maturidiliğin olduğu kadar benim de ilgimi çekmiştir.Allah insanın ne kadar akıllı bir yaratık olduğunun,yeryüzünde kendisinin halifesinin olduğunu göstermek için Hz.İbrahim'de bunu göstermiştir.Ancak hiçbirimiz Hz.İbrahim değiliz.Yüzyıllardır yanılıyoruz ve birbirimizi yanıltıyoruz.Gazali nedenselliği yok saymamıştır.Saysaydı nedenselliği kendine temel almış bir batı filozofu "Decartes" i etkilemezdi.Aynı zamanda Kuran'ın ifadesiyle "hiç düşünmezmisiniz" uyarısına da ters düşerdi.İslam aklı ve nakli bir potada muazzam bir biçimde eritmiştir.Eger Allah herşeyi akla bıraksaydı Hz.İbrahim'de olduğu gibi tüm insanlık tebliğsiz,peygambersiz,kıyamete kadar hakikat peşinde koşacak,kimisi de sapkınlığın sınırını zorlayacaktı.Bunun için "isra" suresi 15.Ayette zikredilen "biz tebliğ etmediğimiz kavme zulmetmeyiz" hükmü kaim oldu,böylelikle azabın ve ödülün gerçekleşmesinde tebliğin varlığı kesin şart koşuldu.

    Kasabadakiyabanci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  43. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soyle bi algi olusmasin kimse peygamberi kotulemiyor yada inkar etmiyor burda diger arkadaslarinda soylemek istedigi su, hadisler kullanilabilir ki sende veya herkesde cok iyi biliyoki cok fazla sahih olmayan hadisler var peki sen bunlarin hepsini kosulsuz kabulmu ediyorsun bence hayir. Sende, herkesde ornek verirken kurani kerimin ayetlerinden ornekler veriyorsunuz. Yani herkes icin enguvenilir kaynak Kuran dir. Senin digerlerini yada digerlerinin seni yobazmis gibi yada dinden cikmissin yada cikmislar gibi gormeside yanlis. Daesin yaptiklarina buldugu tek kilif hadislerdir belki kendileri bile hadis uyduruyordur. Hadisin dogrulugunu Kuran belirler ayetlerle celismiyor ve destekliyorsa dogru olabilir ama bak hala bi ihtimal var olmama ihtimali hadisleri inkar etmiyorum ama mantikli gelmeyende var diger arkadslarin yukarda verdigi hadisler gibi.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Resul ve nebiyi arastırmadıkca bu ayetleri anlamanız ınanın ımkansız ,TAHRİM 1 bakın birde ne demek ıstedıgımı belkı o zaman daha ıyı anlarsınız

      Sil
  44. Fatih Kalem,"içki" ayetlerindeki "nesh" den kastın sadece "içkinin haram olma aşaması"yla ilgili.Önceki ayetler bazı fayda ve zararlar üzerinde durmuş,uzaklaşılması tavsiye edilmiş,neticede haram kılınmıştır.İçkinin haramlığı hususu hariç ayetler elbette ki geçerlidir,bu hususta doğru söylüyorsun.İçki içerek müslüman olunmaz mı?İçki imanla alakalı birşey değil,amelle ilgilidir.İçkinin haramlığını kabul edip içen şüphesiz müslümandır.Sadece günah islemektedir.Şirk hariç her türlü günahı işleyen müslümandır ve müslüman olarak ölür.Ehli Sünnetin günahlara yaklaşımı böyledir.Büyük günah işleyenleri "kafir" ve "mürted" sayan,"mutezile" itikadından beslenen "selefi" görüştür.Günümüzdeki bazı sapkın radikal grupların,taliban ve benzerleri gibi,uygulamalarının temelinde bu zihniyet hakimdir.Uyguladıklarının çoğunun Kuran ve sünnetle alakası yoktur."içki içenin dövülmesi" hadis kaynaklarında yoktur,bir uydurma değilse.Çünkü yine bir hadiste sarap içen biri peygamberimizin yanına getirilir,cezalandırılması için.Rasulullah "o Allah ve Rasulünü seviyor,birgün bırakacaktır" diyerek serbest bıraktırır,herhangi bir ceza uygulamaz.Eğer islamda olmayan bir uygulama varsa bilmeli ki ne Kuran'da ne de Sünnette vardır.Dinin imajını zedelemek için yüzyıllardan beri sokulmaya çalışılan uydurma hurafelerdendir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutezile mezhebine göre büyük günah işleyenler iman ile küfür arası bir mertebededir. Mutezile ve Selefiyye birbirinin zıddıdır bu arada. Ve içki içenin dövülmesi konusuna gelirsek:

      İçki içeni dövün. tekrar içerse yine dövün. Tekrar içerse yine dövün. tekrar içerse onu öldürün." (Tirmizi, Ebu Davud, İbn-i Mace, Ahmed)

      Al bak, sana Kütüb-ü Sitte den içki ile alakalı kaynak da vereyim de sonra söylediğinden dönme: http://www.kuranikerim.com/kutubi-sitte/1620.html

      Sil
  45. ya lütfen bilmedigin konuya bilmiyorum demeyi öğren güzel kardeşim.anlayamadığın her şeye bidat deyip duruyosunuz sonra da anlayamiyorsun deyince elestiriyosun bir de. sevgili kardeşim şeyh de vardır dervisleri de vardir bu zamana kadar hep olmuslardir kiyamete kadar da devam edeceklerdir.sen simdi tvde müslüm gündüz ü ve turevlerini görüp bu yoktur dersen cahil olursun.senin bu yaptığın isidi gorup islam bu diyenlerle aynı. bazi insanlar bazi olağanüstü olaylara şahit oluyorlar ve bunlarin hepsi bir haldir anlatilmaz yasanir.zaten bu isleri bilen soylemez soyleyen bilmez guzel kardesim insallah yasarsin da sahit olursun.orda oturup da bu kadar insan gerizekali gidip falancaya tapiyorlar demekle olmuyor bu işler.cahilsin.bildiğin cahilsin.bilmedigin anlamadigin bi konuyla ilgili ahkam kesip duruyorsun.ya bunun sahtesi var ise aslı nerdedir diye düşünmüyorsun.kimse seyhe baglanmaz isen cennete gidemezsin demez bunda bi sorun var hala gormuyormusun?aksine onlar her geleni kabul etmezler seriate uy cennet garanti ne diye basini derde sokuyorsun derler ama senin gibi her boku ben bilirim anlarim yuzyillardir cozememis kimse ben geldim kurtaricam diyen kibir abideleri bunu anlayamaz.ayrica zikirin bi cesidi var mi arkadasim?yaziyo mu kuranda?istedigi gibi anar insanlar Allahi sana ne?ilahiler de mi bidat o zaman?ya arkadas sen ne dersen ne yazarsan yaz kendin gibi bu isin hakikatinden bihaber insanlari etkilersin.insanlar yasadiklarina gorduklerine mi inancak senin burda ettigin bos beles sozlerine mi?sövmeyi bırak artık. ac gözünü. neye hizmet ettigini gör.

    YanıtlaSil
  46. Hadis-i şerifleri inkar edenlerin kaçırdığı çok büyük ve elzem bir nokta var. Alla-hu Teala peygamber efendimize Kuran-ı Kerimi kitap halinde indirmemiştir. Kuran-ı pey per pey, hadise hadise, bölüm bölüm vahyetmiştir. Peygamber efendimiz ümmidir yani okuma yazma bilmez. Okuma yazma bilse kendisi yazardı Kuran-ı Kerimi. Peki Kuranı Kerimi kim kitap haline getirmiştir, kim yazmıştır? Hz. Ebu bekir dönenimde sahabe-i kiram kitap haline getirmiştir. Abdulaziz bey sahabe-i kiramın yazdığı (peygamber yazmamıştır, gökten de kitap halinde inmemiştir) kitabı Allah kelamı olarak kabul ediyor ve bunda hiçbir şüphe görmüyor. Ama aynı sahabe-i kiramın rivayet ettiği hadisi şerifler insan eseridir onlar kabul edilemez diyor. O zaman siz bu insanların rivayet ettikleri hadisi şeriflere güvenmiyorsanız bu adamların ezberlediği ve Allah kelamı olarak kitap haline getirdikleri yazıya da güvenmemeniz lazım. Madem öyle sizin elinizde Kuran-ı Kerimin Allah kelamı olduğunun delili var mıdır? Siz de o Kitabı yazan sahabelere Allah bu kitabı eksiksiz ve doğru yazdırmıştır diye güveniyorsunuz. Bir yandan Allah-u Tealanın bu sahabelere Kuran-ı eksiksiz ve hatasız yazma (ki istese peygamber efendimiz döneminde de yazılı metin haline getirilebilirdi, peygamberimize o kadar ömür bahşetmemiş ve ona verdiği görevi tamamlatmıştır) görevini bahşettiğine bu mübarek işi onlara emanet edecek kadar onlara güvendiğine inanacaksınız. Diğer taraftan da o insanların "ya tamam kuranı düzgün yazmışlardır ama işte rivayet ettikleri hadislerde hata olabilir" diyeceksiniz. Böyle birşeyi kabul etmek mümkün değil. Ya tamamen sahabilerin söylemlerine itimat etmeyeceksiniz (ki o zaman kuranın tam olarak peygambere vahyedilenle bire bir örtüştüğüne de şüpheyle bakmanız lazım malum beşer yanlış hatırlayabilir) ya da kuranı yazanların aynı zamanda peygamberden rivayet ettiklerine de bi zahmet itimat edeceksiniz. Asıl hadisleri yok sayanların dini bilgisini sorgulamak gerekir.

    İbrahim Yavan kardeşin youtube da ki yorumuydu . İsmini söylememek ile hakkına girmek istemedim.

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  49. Michael.. dostum artık bence URL yi falan değiştir. Yeni islam blog'u falan yaz. İslamı iyice abarttın be dostum. Bu yazındaki tüm cümlelerine katılıyorum güzel bir tesbit yapmışsın ama şöyle de bir şey var 1400 senede 1 kitabı okuyup anlayamayan müslümanlara kimse dini öğretemez malesef. Cahil cüheyla topluluğunda yeni fikirlere açık insanlar yer olmamıştır ve olmayacaktır. Hatta şu yazdıklarını gidip bi müslümanla tartışsan sana '' Peygambere inanmıyor musun? '' falan diye sorular soracak. Ben çok denedim ama müslüman kesmin zırvalıklarından ve cahilliklerin bıktım usandım artık. O kadar güzel araştırmalar yapıyordun ki bi anda babanın boşluğunu islamla doldurmaya ve acını allah ile hafifletmeye başladın. Umarım sende bir an önce kendine gelirsin. Babana da rahmet dilerim.

    YanıtlaSil
  50. ya şu eda elifi takmayın nasıl bir kör cahil, tartışmayın bir de hiç yorulmamış. apaçık açıklamış herkes ama basireti bağlanmış kızın anlamıyor hidayet dileyin geçin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah biliyor, Allah görüyor. Bu benim için yeter. Gerçeği görüp bilip de soylemeyenlerden olmamak içindi tüm derdim.

      Sil
    2. Cihad ettiğini sanıyor heralde :D

      Sil
  51. Alın size en sahih hadis kitabı olan buhari ile ilgili çok acaip tespitler https://youtu.be/7DPmfTwEO-8

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da yeterli gelmezse yapacak birşey yok demektir.

      Sil
  52. Hanım kardeşin samimiyetine inanıyorum ama bu ayetler varken başka kaynak edinmedeki ısrarın sebebini gözlere inmiş perde dışında birşey açıklayamaz. Savunduğu herşey bu ayetlere çarpmakta ama farkında bile değil, yazık...

    6:38 Biz kitapta HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK.

    6:65 Bak iyice kavramaları için ayetleri nasıl TÜRLÜ ŞEKİLLERDE açıklıyoruz.

    6:114 ALLAH'tan başka yasa koyucu mu arayayım? O ki size kitabı DETAYLI OLARAK indirmiştir.

    7:52 Bilgiyle UZUN UZADIYA, ETRAFLICA açıkladığımız

    12:111 HER ŞEYİN DETAYLI açıklaması

    16:89 HER ŞEYİ açıklayan

    17:41 TÜRLÜ TÜRLÜ ŞEKİLLERDE açıkladık

    24:34 Size APAÇIK ayetler

    25:33 biz sana gerçeği ve EN GÜZEL açıklamayı getiririz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  54. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  55. Sadece şu ayet bile yeter ama ALLAH 'a karşı gelircesine tersini savunmaya devam eder gözlerine perde inmişler...
    6:38 Biz kitapta HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK.

    Hadi bir görmedin, iki görmedin... ALLAH tam 4 kez hem de aynı surede KURAN ı KOLAYLAŞTIRDIĞINI vurguluyor. Ama perde inmiş gözler, ağırlık çökmüş kulaklar bunu da anlamaz. İlla aracıya ihtiyaç duyarlar. vah onların haline...

    54:17 Andolsun ki, biz Kur'an'ı öğüt ve ibret için KOLAYLAŞTIRDIK. FAKAT DÜŞÜNEN Mİ VAR?!

    54:22 Andolsun ki, biz Kur'an'ı öğüt ve ibret için KOLAYLAŞTIRDIK. FAKAT DÜŞÜNEN Mİ VAR?!

    54:32 Andolsun ki, biz Kur'an'ı öğüt ve ibret için KOLAYLAŞTIRDIK. FAKAT DÜŞÜNEN Mİ VAR?!

    54:40 Andolsun ki, biz Kur'an'ı öğüt ve ibret için KOLAYLAŞTIRDIK. FAKAT DÜŞÜNEN Mİ VAR?!

    YanıtlaSil
  56. Bakın yukarıdaki ablacıklara ve kardeere bir yorum da ben yazayım. Namazı vakitleri başka vahiyler ile acıkladı dediğiniz an kurana hakaret etmiş olursunuz. Hangi zamanlar namaz kılınacağı Kuran da açıkça yazıyor. Kudüs ile ilgili vahiy gelmedi diyorsun. Göç kavramini ve oradaki toplumsal yapiyi bilmiyorsun. Ayrica islam muhammed peygamberimizle olusan bir din değil, ibrahim de islam süleyman da islam isa da islamdır. Muhammed peygamberimiz tamamlayıcısıdır dinin. Hristiyanlik islam degildir mısır dininin iznikte yazilmis versiyonudur tevrat islam degildir. Ama degismeyen tek kitap kuran da islamdır.bunu peygamberleri yazdigim icin kitaplari ornek verirsiniz diye yazdim. Şunu anla, namaz ibrahimin kavmi tarafindan hala uygulaniyor.. namaz sıfırdan türemis diye birşey yok. Allah ismi var önceden kardeşim muhammedle millet Allahı tanimadi. Daha önce de peygamberler geldi ve kavimler sürekli Atalarina uyarak saptı. O bayan arkadaşım kuranda gecmeyenleri peygamberimiz ogretti bu da hadislerde var diyip duruyorsun halkın zamanla yozlasmis degistirilmis islam bilgisin uunutuyorsun. Simdi muhammed son peygamber olmasaydi ve su an peygamber gelseydi yine ayni kuran gelecekti cunku korunmus ve 2000 yil sonra yasayanlar kuranda namaz nasil kilinir yok diyecekti. Biz zaten biliyoruz kardesim? Anladin? Islam tarihi muhammed peygamberle başlamadi burayi bir oturt kafanda. Ikindi vaktini bilemezdik bilmem ne kafaları sanki insanlik 0 dan yaratilmis kafalari.. ilk insanla birlikte din var bu dunyada neyin kafasindasiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrica kuranı kitap olarak indirmemis pay pay indirmis vahiy vahiy indirmis diyen arkadaş kurani acip kuranin ramazan ayinda indirildigini bir butun olarak indirildigini aciklayan ayeti bulabilir mi? Hersey çok garip..

      Sil
  57. Thorn,bazı açıklamalar doğru bazılarında yanlışlıklar var:Eski ve Yeni Ahit'i kapsayan Kitab-ı Mukaddes'e İskenderiye'den Eflatun'un Pagan fikirlerinin ve "teslis"in İznik Konsülünde sokularak tahrifin son haddine gelmesi ve günümüz hristiyanlığını oluşturmasında tespitin yerinde.

    Kur'an'ın "kadir" suresinde,nuzulüyle ilgili ayet tamamının o ayda indirilmesiyle alakalı değildir.İlk vahyin inişini ifade eder.Değilse Kuran yaşamın akışı içinde sorunlara ve sorulara da yanıt verecek şekilde,belirli bir tarihsel akışla realistik bir biçimde inmiştir.Mekkede ilk eziyet gören müminlere sabrın,sonra hicretin,sonra da medine'den Mekke'ye hareketin emridilmesi belirli bir zaman periodunu gösterir.Gündelik yaşamdaki yanlış kararlar,sıkıntılar üzerine de ayetler inerek,süregelen pekçok bozuk uygulamaya da son verilmiştir.Mücadele suresinde bir kadının sıkıntısına bu şekilde son verilmiştir."Allah"ın her an insanın yaşantı ve yakarışından haberdar olduğu ve dualara verdiği karşılığı da gösteren ayetlerdir.

    İlk insan Hz.Adem'den günümüze tüm peygamberler Allahın ayetlerini okudular ve dolayısıyla hepsi müslümandı.Namaz ve oruç gibi ibadetler de olmakla birlikte bazı helal ve haramlar farklıydı.Bazı hayvanları yemenin İsrailoğullarına haram olduğunu Kuran'da görebiliriz.Ayetler insan eliyle tahrif edilip bozulunca ortada sahih bir din kalmadı Hz.İsa'ya İman etmiyenler Musevî ve Hz.İsa'nın,elleriyle şekillendirdikleri dinini devam ettirenler İsevî olarak kaldılar.Peygamberimiz de incil'de de öncesi müjdelenen hak dinin tamamlayıcısı,ahir zaman peygamberidir.Maide suresi 5.Ayette "dinin kemale ermesi" o'nunla son bulmuştur.Nahl sureside "Tüm ümmetlerin şahitleri,peygamberleri üzerinde şahit olarak Hz.Muhammed tutulmuştur.

    Kasabadakiyabanci.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkca yazıyor kuran ramazan ayında indi bitti. Burada insanlarin algılama farki var. Biri de diyor ki indi kardeşim ama bunun yuklenmesi zaman aldı.. cunku şu yönden de bak zamanin sahibi rabbimiz o örnek verdigin periyodu bimeyecek duruma göre mi vahiy gönderecek? Bu sekilde düşunürsen de ben haklıyım. O yuzden kati olarak hakli oldugun ve olmadigin taraflar var dememelisin dusunce yollarimiz beyin yapilarimiz farklidir olabilir herkes ayri insan.. sonuc olarak kuran birdir ve din de hadis kuran gibi iman edilen ( en unlu hocalarin lafi) birsey olmamalidir.

      Sil
    2. Indiden sonra virgulu unutmusum bitti kelimesiyle arasi da duzeltemiyorum. Kitaba birsey eklemissin felan demeyin

      Sil
  58. Refik Ersoy,
    Kamer Suresi 17' le başlayıp devam eden ayetlerin akışına bakarsak sırasıyla Hz.Nuh'un kavmiyle beraber sırasıyla Semud ve Ad kavminin İman etmeyip diretmeleri ve azaba uğramaları üzerinde durulmuştur.Tebliğin karşısında "azılı" bir kavim,kuran'ın ifadesinin bu kadar açık olmasına rağmen çağrıya uymamaktadır.Burada Kuran'ın "kolay anlaşılırlığı"nın üzerinde durulması "iman etmemekte direten kavimler" içindir.Değilse Kuran'a iman etmiş ve yine Kuran' da ayet göstererek "Allah Resulüne ve sözlerine itaat" den söz eden birisi için değildir.

    YanıtlaSil
  59. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  60. Aleykümselam, güzel yürekli oğlum...

    YanıtlaSil
  61. Arkadaş biri bana açıklayabilir mi? 1400 yılda daha 1 kitabı öğrenemeyen insanlara neyi açıklayabileceksiniz?

    YanıtlaSil
  62. Merhaba hocam, sizi severek takip etmekteyim. Blogunuzdaki içerikler çok güzel ama şu temayı değiştirip, seo açısından daha kaliteli bir tema kullanırsanız hem blogunuzun görünümünü daha güzel hale getirebilir hemde arama sonuçlarında ilk sıralara çıkarak hak ettiğiniz değere kısa zamanda ulaşabilirsiniz.

    Şu adrese “http://www.portalblogger.com” giderek mail atarsanız size her türlü yardımcı olurum.

    YanıtlaSil
  63. Eda elif allah bildirdi yorum yapmadi demissin yorum yapmamamasinin sebebi sana akil vermesi ve cogu ayette dusunmezmisiniz akletmezmisiniz demesi olmasin ben hadisler sahihdir degildir vardir yoktur diyemem bilgim olmadigi arastrmadigim bir konuda ahkam kesmek istemem ama senn bu cumle hadislerin var oldugunu dusunen bir insani bile acaba yokmu lan demeye iter

    YanıtlaSil
  64. Bn kısa ve öz cuma aksamı yapıldı borsa kapalı eğer ki hafta içi olsa idi Türkiye ekonomi de al aşağı olacaktı tl aşırı değer kaybedecekti bu bir göz boyamasıdır tarih saat hersey Türkiye için cok iyi ayarlanmış hükümetin de bilgisi dahilinde yapıldı hükümet yapmış olmasa bile izin vermiştir basit bir olay değil ve f16 lar helikopterler silahlar ağzına kadar dolu mermiler toplar ile değil tankın üstüne çıkmak 50 m yanına yaklaşamazsın bu bastan kaybedilmeye dayalı Bi senaryo darbe hükümet e yapılır köprüyü ele geçirerek değil hiç Bi yetkili alıkoyulmuyor farkındamısınız tbmm ye bımba atıldı kim öldü savas uçakları koca ülkeyi yok ediyor tbmm yi mi yok edemeyecek gülerim sadece gene halk kandırıldı yazık

    YanıtlaSil
  65. Kaleminize,adil vicdanıniza,aklınıza,fikrinize,araştırmacı ruhunuza, Humanist görüşünüze, kalbinize saglik👏..

    YanıtlaSil
  66. Kaleminize,adil vicdanıniza,aklınıza,fikrinize,araştırmacı ruhunuza, Humanist görüşünüze, kalbinize saglik👏..

    YanıtlaSil
  67. Ben şahsım olarak bu darbe girişiminin tek feto tarafından gerçekleştirildiğini hiç düşünmedim bu eger feto nun gucu olsaydi seçimlere etki ederdi yıllardır darbelerden edindiğimiz hazin sonuclara gore dış güçlerin payı yuzde 70. Dir ki ATATÜRKCÜ. diye etiketlinen orduya bir anda ne olduda fetocu tarikatci oldu ki darbe girisimi 15 temmuz saat 22 de baslayan bir olaya 16 temmuz saat20 ye kadar ne ap den nede abd den bir acıklama gelmedi hep sonuç beklendi demekki sadece burda feto ya karsi durulmadi dış gücler denilen bana gore haçlı cinahına karşı kazanilmış bir sadece bir kaledir daha çok kazanacağımız kale vardır dikkatle dunya siyasetiini izleyelim almanya ermeni soykarimini onayladi son zamanlarda ingiltere 3000 seneside olsa ab ye giremez turkiye diye deklare etti abd pyd ike kol kola operasyolar yapti tc yi Kamuyonda kucik dusurmek icin her olanagini kullandi ama tek hesap edemedigi halkin bu kadar duyarli olacıydi ki bence bu üstünde durulması gerekenbu noktadır cumhurjmuz erdogan ve basbanimuz uildirim simdiye kadar kullanmadigi gazi mustafa kemal lafini kullandi ve anladilarki cumhurda olsa harcanabilir olduklariydi eger biz sagi solu ulkucusu islamcisi kisacasi turk olmaz isek harcanabilir olmamızdı bizim tek cıkışımış birlik olmamiz bu kadar yazdigimin kisacasi bu bir fetonun kalkisacagi bi organizasyon degildir bu dis guclerin destegiyle ne kadar tepkili bir halk olcusudur ornek gecmis darbeler hep gece yarisi olmustur

    YanıtlaSil
  68. Cemre buradan mesaj atan bir insani ne kadar onemsersin bilemem.ama burada yazamiyorum bazi seyleri benim senine gorusmem lazim kesinlikle gorusmemiz lazim nasil anlatabilirim sana bilmiyorum ama benim ile senin bazi konular hakkinda konusmamiz lazim.bende isine yarayacak cok sey var.benimle gorus diye soylemiyorum.sadece sunu soyluyorum.eger bu imkani saglarsan ve gorusursek sadece o zaman anlayacaksin ve ne kadar dogru birsey yaptigini bu mesaji siklememek yerine ciddiye alarak cok yararli birsey yaptigini farkedeceksin.rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birseyler yapmak birseyleri degistirmek bazen kendi beyin hucrelerini yediginin.gorulemeyenleri gordugunun farkindayim.buradan bazi seyleri anlatmam mumkun degil.sana nasil ulasabilirim.bu imkani bana saglarsan cok iyi olacak.

      Sil
  69. Sadece kuran a bakarak namaz kılabilir yada inandığınız herhangi bir ibadetinizi yerine getirebilir misiniz? Sadece kuran yeterli olsa idi Allah (C.C.) neden peygamber gönderdi? Kuranı tam olarak anlamak bahsettiğiniz kadar kolay değil. Sadece kısacık bir sürenin onlarca sayfa tesfiri varken sıradan insanlar kuranı okuduğunda ne kadarini anlarlar?

    YanıtlaSil
  70. Sadece kuran a bakarak namaz kılabilir yada inandığınız herhangi bir ibadetinizi yerine getirebilir misiniz? Sadece kuran yeterli olsa idi Allah (C.C.) neden peygamber gönderdi? Kuranı tam olarak anlamak bahsettiğiniz kadar kolay değil. Sadece kısacık bir sürenin onlarca sayfa tesfiri varken sıradan insanlar kuranı okuduğunda ne kadarini anlarlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Namaz kuranla bir anda ortaya çıkan birşeymiş gibi bildigin icin bunu dusunmen doğal. Dünyada zaten bilinen birşey kardeşim namaz! Muhammed peygamberden önceki dinler de islamdı! Kaldi ki peygamber zamaninda direkt olarak sapmış olan ibrahim kavmi var mekkede. Namazı zaten biliyorlar. Bilinen birseyi anlatmaya gerek mi var? Ayrica kuranda 3 vakit namaz var. Hafislere göre 55 miş yalvarilmis pazarlik edilmis hikayelerine inanmayin. Kuran tek basina yetseydi demek ne kadar tiksinç ne kadar pislik bir kelimedir. Şirk koşma imana gel

      Sil
    2. Estağfurullah. Sizin anladiginiz gibi Kuranı küçük göstermek için yetersiz demedim. Yetersiz ve anlama zorluğu olan bizleriz. Daha benim anlatmaya çalıştığımı anlayamazken başka bir dilde yazılı olan kuran ı nasıl anlayabiliyorsunuz?
      Burayı iyi okuyun : "Kuran da namaz 5 vakit olarak emredilmistir." Kuran dilinde bazı ekler ebatlar vs. Çoğul eki olarak kullanılmaktadır. Kuran dili eğitimini almamış olanlar aynı ayeti okuduklarını farklı anlamlar çıkarırlar.
      "Gündüzün iki ucunda ve gecenin bir kısmında namaz kıl. Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir." (Hud suresi : 114) Bu ayete bakarak kuran dili eğitimi almamış birisi doğal olarak namazın 3 vakit olduğunu savunur. Ancak kuran dilindeki bazı ekler kullanıldığında çoğul anlamı taşır. Türkçedeki -ler -lar gibi. Hatta bazı ekler 2 den fazlasını 3 dahil daha fazlasını ifade eder. Şimdi bu sebepten Hud 114 de ve daha birçok ayette namaz 5 vakit olarak emredilmistir ancak biz bunu anlamakta güçlük çekiyoruz çünkü birçoğumuz kuranın mealini okuyoruz yada kuran edebiyatına hakim olmadan Arapça okuyoruz. Dünyadaki hiçbir dil tam anlamına karşılık gelecek şekilde başka bir dile çevrilmez. Tekrar bir yanlis anlasilmaya sebep vermem insallah. Allah (cc) hepimizi affetsin.

      Sil
    3. Estağfurullah. Sizin anladiginiz gibi Kuranı küçük göstermek için yetersiz demedim. Yetersiz ve anlama zorluğu olan bizleriz. Daha benim anlatmaya çalıştığımı anlayamazken başka bir dilde yazılı olan kuran ı nasıl anlayabiliyorsunuz?
      Burayı iyi okuyun : "Kuran da namaz 5 vakit olarak emredilmistir." Kuran dilinde bazı ekler ebatlar vs. Çoğul eki olarak kullanılmaktadır. Kuran dili eğitimini almamış olanlar aynı ayeti okuduklarını farklı anlamlar çıkarırlar.
      "Gündüzün iki ucunda ve gecenin bir kısmında namaz kıl. Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir." (Hud suresi : 114) Bu ayete bakarak kuran dili eğitimi almamış birisi doğal olarak namazın 3 vakit olduğunu savunur. Ancak kuran dilindeki bazı ekler kullanıldığında çoğul anlamı taşır. Türkçedeki -ler -lar gibi. Hatta bazı ekler 2 den fazlasını 3 dahil daha fazlasını ifade eder. Şimdi bu sebepten Hud 114 de ve daha birçok ayette namaz 5 vakit olarak emredilmistir ancak biz bunu anlamakta güçlük çekiyoruz çünkü birçoğumuz kuranın mealini okuyoruz yada kuran edebiyatına hakim olmadan Arapça okuyoruz. Dünyadaki hiçbir dil tam anlamına karşılık gelecek şekilde başka bir dile çevrilmez. Tekrar bir yanlis anlasilmaya sebep vermem insallah. Allah (cc) hepimizi affetsin.

      Sil
  71. La kaynanası güzel sen kuranı ya okumamissin yada okumuş anlamamissin.

    YanıtlaSil
  72. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  73. Kuran akıl sahibine yeter. Peygamber efendimiz ( s.a.v.) in Kuran da emredilenleri uygulamamız için hadisleri değil sünneti vardır bu eylem içerir,müslüman kardeşlerimize örnek teşkil eder. Siz yine hadislere inanın tutan mı var?

    YanıtlaSil
  74. NASIL KUR-AN DA CARİYELİK YOK??
    Nisa-3 “…………….Eğer (birden çok evlilikte kadınlar arasında) adaleti gerçekleştirmekten endişe ederseniz, bir kadınla veya eliniz altında olan cariyelerle yetinin”

    Müminûn-5,6 “Onlar/Müminler, mahrem yerlerini günahlardan korurlar. Yalnız eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri ile ilişki kurarlar.”

    Mearic-29,30 “Onlar, mahrem yerlerini koruyan kimselerdir. Ancak eşleri, yahut sahip oldukları cariyeleri başka. Çünkü onlar (eşleri ve cariyeleri ile olan ilişkileri konusunda) kınanmazlar.”

    Ahzâb-50 “Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin hanımlarını, Allah’ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle beraber göç eden kızlarını sana helal kıldık. …………………………. Allah bağışlayandır, merhamet edendir.”

    Nisâ-24 “(Harp esiri olarak) sahip olduğunuz cariyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı. Allah’ın size emri budur. ……………………Allah ilim ve hikmet sahibidir.”

    YanıtlaSil
  75. BU ARADA SONUNCU YA DİKKAT! BURADA TECAVÜZDE SERBEST.

    YanıtlaSil
  76. Sikkocuğum daha adam akıllı Kur'an ı okumamışsın sonra da diyorsun ki ''Cariyelik gibi uydurma şeyler...'' falan. Kölelik de cariyelik de Kur'anda olan şeyler inanmıyorsan nur ve azhab surelerini baştan sona tekrar oku, daha neyi savunduğunu bile bilmiyorsun...

    YanıtlaSil
  77. SEN KURAN I IYI ÇÖZMÜŞSÜN TEBRİKLER👏👏👏 ALLAH MÜKAFATINI VERİR. BURADA NEYİ İSPATA ÇALIŞIYOSUN NEYE İSTİYOSAN İNAN! DEMAGOGLUK YAPMA!

    YanıtlaSil
  78. kurandan konuşan herkese heryerde aynı terane.ne lan bu.
    allahın ayetleriyle konuşursun,sayar dökersin ama peygamber düşmanı ilan edilirsin.neymiş ayakta su içmek sünnetmiş.sen git önce onun ahlakını öğren sonra sünnet neymiş onu öğren.kuransız müslümanlık iliklerinize kadar işlemiş.ha bir de acaip romantik millet.kainatın sahibi çatır çatır ayetleri apaçık yazmış, ama beyfendinin hanımefendinin buharisi tek kriter.allahın kitabıyla ters düşüp peygamber sevgisi adına hadisçilik dini yaratanlar,yanlış konuşanlar sapık olmuyor,buharide müslimde geçse bile kurana uymayan ve çelişen rivayetleri baz almayın diyenler sapık oluyor.
    michael bloğuna darbe ile alakalı yazını okuyarak ilk defa girdim.ama bu yazıyı okuyunca çok beğendim.allah razı olsun kardeşim ağzına sağlık

    YanıtlaSil
  79. Sonradan dini bulmuş bir kimse herhangi bir eğitim almadan İnternet'ten dinini öğrenirse, sonucu hadisi reddetmektir. Hadis naasıl sahih olur yeaaa? diyenlere hadis usulününü, hadiste senet ve diğer tashih yollarını araştırmasını tavsiye ederim. Metin tenkidi bile yapılmaktadır. (Sonuçta tarihsel metinler oldukları için metin tenkidi önem arz etmektedir.) Neyse sahihliğini geçiyorum ben. Bu konu çok tartışmalı. Kimi hadisçiler de kesin olarak sahih hadis yoktur veya 1 tanedir veya 7 tanedir diyenler var. Ancak bu temelde iki görüşün çatışmasıdır. İslam medeniyetini reddeden ve tekrar ve tekrar en baştan sadece kur'an'ın metnini okuyarak medeniyet kurmak isteyen hadis reddiyatçıları ile yine çoğu zaman hadisin sahihliğini araştırmadan tüm hadisleri doğruymuşçasına kabul eden çoğu zaman bidata düştünüğünü görmeyen iki grup. İki grubun da yanlışı doğrusu vardır. Ancak ikircikli dialektik yerine saçak mantıkla ne o ne bu diyen orta yolu bulmak çok daha mantıklı ve kolaydır. Nitekim bir çok büyük hadisçi sahih hadis bulmanın zorluğunu bilerek sahih hadisleri bir araya getirme çabasına da girmiştir. Ömrünü bu yolda sarfe etmiştir. Siz hadisi tahsisi nasıl bir şey bilseniz bundan bir kitap yapmanın ne denli güç olduğunu hele ki o zaman da zor olduğunu anlardınız. Ancak %100 başarı sağlamak mümkün olmayabilir. (günümüzde internette saçma gelen bir çok hadiste, hadisin kaynağına bakmama rağmen hadisi kaynağında bulamadım. Özellikle riyazüssalihin kitaplarına atıf yapıp insanları kadırımak için uydurulmuş hadislerdir.)

    Gel gelelim şu noktaya. Kur'an'ın sahih olduğuna ne malumdur? Kur'an kendi değiştirilmediğini ifade etti diye mi değişmemiştir? Kimi anti islamcı kişilerce çok defa getirilen bu sorunun cevabı da yine usulde gizlidir. Kuranın saklanması, kitaplaşması, hafızları vs. Ancak bunların çoğu yine tarihi metinlerdir. Bunlara inanmamak isteyen (bence kalbine mühür vurulan kişidir o kişi) gayet bilimsel konuştuğunu zannederek şunu diyebilir: Bunlar da yalan. Kur'an yalan (hâşâ). Örneğin savaşlarda hafızlar şehit düştüğünde, bundan endişelenip mushaflaşma çabasına girilmiştir. Ancak ne kadar hafız kaldığı tartışmalıdır. İki şahit istenmiştir ayetler için. Yani burada iki şahidin ne olduğu bile tartışmalıdır ki. Derleme yapılmıştır. Eee? Yani kuran da sizin düşündüğünüz hadisten çok farklı bir şey değildir. Farkı efendimize çok yakın olan, çok bilgili ve hafızlığı kuvvetli olan kişilerce gözden geçerilmiş olmasıdır. Buna ilişkin olarak bir ayetin iki şahidi olmadan eklendiği ifade edilmektedir. O ayetin reddolunması mı gerekir? Bunlar usulün içinde boğulup işin özünü kaçırmak değil de nedir? Elbette metodoloji, usul, felsefe çok mühim konuları kapsar. Ancak daha önemlisi insanın kendini daha kemale erdirmesi için çaba sarfetmesi değil midir? Bu şüpheciliğin sonunun bulunmadığını aktarmak istediğim için ifade ettiğim şeylerdir. Yoksa fikirlerim bunlar değil. Lütfen yanlış anlaşılmasın.

    Sadece bir örnek vermek istiyorum. Yeni yetmeyi eleştiriyorum ancak kendimin de yeni yetme olduğunu ifade etmek isterim. Kendimi de eleştiriyorum. İmsak vaktine ilişkin olarak kara iplik ile ak iplğin birbirinden ayırt edilmesi ayetini hadis olmasa ne sığırlar (ben gibi) gerçekten ipliklere bakılması gerektiğini düşünür. Sanat açısından çok üstün olduğuna iman ettiğimiz bir kitapta, söz sanatları olmadığını mı iddia ediyorsunuz? Lafzi yorum mudur her şey? Yapmayın allah aşkına. Hermönetik açısından kuranı hadissiz okuduğunuzda veya tefsirsiz. Zaten siz kendi yorumunuzu anında katıyorsunuz anlama aşamasında. Tüm metinlerde böyledir bu. Kendi yorumunu peygamberin yorumundan üstün görme kibri değil midir bu? Kendinden şüphe etmeyip, tüm tarih ilminden şüphe etmek değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmaya çalıştığım şey bu tarihsel metinlerde %100 doğruluk arandığı takdirde, ki bu kadar düşmanı olan bir bilgi birikimi açısından, bulmanız mümkün olmayabilir. Ancak hayatın olağan akışı, mantık kuralları vs akla hitap ederken bir yandan da imanın önemi bu noktada gelmektedir. Kimine göre iman sadece akıl ile olurken kimine göre açıklayamadığı şeylere iman etmek de çok önemli.

      Din tartışmalardan ibarettir. Bu ise cemrenin kabullenemediği ikinci şeydir. Dünyada hakikat olduğunu iddia eden her fikir karşı fikri anında bulmuştur. Dahası dünyada tek doğru hiç bir fikir bulunamaz. (Ahlâkın intersübjektifliğini araştırınız efendim) O halde fırkalaşmayın emri küt olun, bir sürü metini reddedin, asla tartışmayın değildir. tartışmak farklı fikirlere sahip olmak hatta bu fikirlerde ekoller (mezhepler) doğrultusunda bir bütünlüğü yakalamak çok doğaldır. Sorunlu olan kısım bu farklı fikirlerden dolayı birbirini dışlamak, ondan ayrılmak, onu reddetmek, bölünmekte, dahası çeşitli şiddetlere başvurmaktır.

      Bir çok arkadaşın dediği gibi, İslam'ı anlamak istiyorsanız, tarihini, metinlerini, hadislerini, mezheplerini, sorunlarını anlamanız gerekiyor. Aksi halde her seferinde sıfırdan başlamak mümkün olsa da, vahiyle düzeltilen bir insan olmadığımızdan hataya düşme olasılığı mevcuttur. Var olan merdiveni onarmak yerine yeniden yeniden merdiven inşa etmek günümüz estetiksiz toplumunda yeni bina yapıp doğayı katletmekten ne farkı vardır? Bu durumda dini ve ilmi katletmiş olursunuz.

      Yani şimdi kurandaki aynı ayete islam kültürü içinde bu kadar farklı yorumlar gelirken. Hiç bir kültür olmadan lafzına bakan yeni yetmelerce tabi ki çok farklı yorumlar gelecektir. O zaman fırkalaşmanın önüne ne geçecektir? Bu düşünce ayetin emrettiğinin altını oymak değil midir? Meseleyi fanatkileştirenlerde problem olduğunu görmek gerekiyor.

      Burada herkes kendi düşüncesini yazacak tabi ki. Ancak Cemre'ye düşen, girdiği haltı karmaşayı okuyup temizlemektir.

      Cemre kaldı ki klasik yeni yetme hatasını hep yapmakta. İlkin ayet cımbızlamakta. İkincisi bulduğu düşünceleri çok yeni zannetmekte.

      Ancak yine de kendini Tarihselci akımda veya tek yol kuranda diyen cemreye hadis usulünü çalışmasını tavsiye ederim. En önemlisi hadis eğer manaen doğruysa bile güzeldir. Ondan gelmiş olma ihtimali bile okumaya, kıymet vermeye yeter. Kaldı ki buna titizlik içerisinde en küçük yalan atanda, kötü iş yapanı kalitesiz râvi ilan eden bir medeniyette illa ki gerçek sahih hadisler gelecektir. Üstelik bunun sayısı az da değildir. Ben şahsım adıma öncelikle efendimizin ahlakına yakışıp yakışmadığına bakıyorum hadislerde. Örneğin aişe validemizden allahla konuşmaya gittiğini bildiren/izin isteyen bir kişi kadına saygısızlığı, şiddeti tavsiye etmez. Örneğin insanın onurunu, biricikliğini kabul eden bir kişi, bir kimse sol eliyle yedi diye onu lanetlemez. Kendi ümmetini kurtarmak için bu kadar göz yaşı döken kimse gıcık olduğu için lanetlemez. Vs. uzar gider.

      Sil
    2. Son olarak genel eleştirimden sonra özel olarak bir kaç hataya değinmek istiyorum. Cemrenin dediği ruhbanlıkta ayette allah rızası için yapıldığı ancak sonradan bunun bozulduğu ve uyulmadığı ifade ediliyor. Ben bir eleştiri göremiyorum. varsa da bu grubun allah rızası için oluşumu değil bu yoldan sapılmasında vardır.

      Ayrıca ayet cımbızlayarak (ki cımbızlamamak bir bütün içinde değerlendirmek, asimetrik bir metin açısından çok zordur kabul ediyorum.) her mezhep kendine ayet bulmuştur. Hakiki yolun farklı farklı olacağını tabikide kabullenmek zorundadır. Burada yapılması gereken bu fikirde de olunsa karşı tarafı hakir görmeyip fırkalaşmamaktadır.

      Karışık yazdım. Anlaşılması güç olabilir. Hakkınızı helal edin. Özellikle cemrenin aldındığı bir yer varsa o da etsin. Amacım kırmak değildir. Allah hepimizi doğru yolda olanlardan eylesin. Herkes biliyor ki ameller niyetlere göre. Niyetlerimizi salih niyetlerden eylesin. Amin.

      Sil
  80. Sevgili arkadaslar. Şöyle inceleme yapmam icin bana hangi kuran meallerini onerirsiniz. Cahilligimi maruz gorun ama oneriye ihtiyacim var 🙏

    YanıtlaSil
  81. Maykıl selamlar, Yazdıklarını okuyup benimsemeye çalışıyorum. Gayet akla mantığa uyan ve düşüncelerime paralel şeyler. Fakat hadis konusunda işin içinden çıkamadığım bir nokta var.
    Mesela namazı nasıl kılcaz? Hadis olmadan bu veya benzer ibadetleri nasıl yapacağız? Bazı hadislerle ibadet şeklimizi öğreniyoruz. Hadisler olmadan bu ibadetleri nasıl yapacağız?
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Namaz için mezhep imamına bakmalısın dostum. Hadis lerin namaz öğrettiğini hiç görmedim. Kaldı ki Hz Peygamber farklı coğrafyalarda o coğrafyaya göre, hatta oradaki etnografik yapının özelliklerine göre farklı kılmıştır. Bu nedenle şafilerin namazı ile hanefilerin namazı, Abdest kuralları farklılık göstermektedir. Aşağıda genel bir yorum yaptım. biraz uzunca ama, merak eder okursan orada hadisler ile ilgili yanıtı bulabilirsin. Allah'a emanet ol.

      Sil
  82. oooo... ben esas bomba konuyu kaçırmışım... M.S. harika bir yazı hazırlamışsın.

    1- Kur'an Allah sözüdür. Haktır, Doğrudur, gerçektir, her şeyin üzerinde geçerliliği vardır. Burada sıkıntı duyuyorsan zaten Müslüman olman imkansızdır.
    2- Hadislerin yazılmasını yasaklayan Hz. Muhammed'in bir nedeni vardır. Bu neden de şudur iki nokta üst üste Hz. Muhammed birine bir söz söylediyse, o söz o kişi içindir. Bunun yayılması, başka insanlara duyurulmasında bazı sıkıntılar vardır. Örneğin bir ailenin ikiz kardeşlerini düşünün. ikisi de karın ağrısı şikayeti ile doktora gitsin. Doktor birine :"soğuksu içme" der, ama diğer kardeşe de :"bol bol su iç" der ikisinin de karın ağrısı olmasına ramen, doktor birine farklı ilaç verir, diğerine farklı bir iilaç verir. Sen kalkar, Hz. Muhammed'in A kişisine söylediğini, herkese söylemiş gibi yayarsan, kimi insana şifa olursun, kimi insana araz olursun. Bu nedenle Hz. Muhammed bu sözlerin yazılı bir müktesebat haline gelmesini istememiştir.
    3- Veda haccı hutbesi tüm toplumun önünde ve tüm toplumu bilgilendiren hadislerdir. Aynen ve alenen her kişiye aktarılmasında bir sıkıntı yoktur.
    4- Kuran, her kavrayış seviyesinde insanın kavrayacağı bir dil ile yazılmıştır. (meallerden bahsediyorum) 15 yaşımda okuduğum metin, 40 yaşında okuduğum metin aynı olmasına ramen, aynı şeyleri anlıyorum, ama bu yaşın tecrübesine göre kendime dersler çıkarıyorum. Maddeten bir örnekle açıklamak gerekirse, 15 yaşımda okuduğum aynı metin ile bir oyuncak araba yaparken, bu gün okuduğum metin ile 6 silindirli bir araba yapıyorum.
    5- Hadislerden daha önemlisi (tabii bence) Hz. Muhammed'in Sünnetidir. Ama niyet iyiye yönelmek olmadığı zaman Sünnet'i de kendine göre eğip - bükersin. "Pazarlık sünnet dersin", ama evde eşine yardım etmezsin. Hatta bir de üzerine karını döversin, "Ayakkabını giyince yere ayağını vurmak sünnet" dersin, ama varını yoğunu fakir fukaraya dağıtıp üç gün üst üste karnı doymamış bir adam olarak yaşamazsın.
    6- Aslında sen "satır arası kanun boşluğu arayan ve mahkumiyeti hak etmiş müvekkilini kurtarmaya çalışan avukat gibisin" yani, derdin her haltı yeyip, çaldığın minareye kılıf uydurma çabasıdır. Ama kılıf minareye uymayınca da sinirlenen bir durum sergiliyorsun. bizlere zorla "evet, kılıf minareye uymuş" dedirtmek istiyorsun. Ama, bizi kandırsan bile, Allah'ın terazisi doğru tartıyor işte. Sen Allah'ı razı etmeye bak. Biz aldanırız, kanarız, ama bizim kanmış, aldanmış olmamız Allah'ın terazisini şaşırtmaz.
    7- Arap putperestliğinin çıkış noktası şudur iki nokta üst üste "bizler günahkar kullarız, Allah'a ulaşamayız. Allah'a ulaşam mübarek insanlar var. Biz onlara müracaat edelim, o kişi Allah'a ulaşıp, bizim mesajımızı iletsin. Biz bu ilimden yoksun halimizle Allah'ı ne anlayabiliriz, ne de Allah'a ulaşabiliriz" denmiş, o kişiler öldüğü zaman da mezarlarına gidilip dua edilmiş, uzakta olanlar da, o kişilerin ama sembollerine, ama heykellerine dua etmişlerdir. Böylece arap putperestliği başlamıştır. Ta ki Hz. Muhammed : "Allah'tan başka ilah yoktur" diyene kadar. Bu günkü EN MÜSLÜMAN BİZİZ havasındaki kişiler de bu yanlışa düşüyorlar. "biz Kuran'ı anlayamayız, şeyhimizden öğrenelim, mürşidimizden öğrenelim" diyerek Allah ile kendi arasına bir takım aracılar katıyorlar. Ama islam Nazım Hikmetinde dediği gibi "Bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşanması gereken bir dindir. anladığın dilde oku Allah'ın kitabını. Anladığın şey zaten senin ihtiyacın olandır. Anlamadığın için daha zamanın var demektir. İnan, bir zaman sonra anlamadığım dediğin ayet, sana tam da ihtiyacın olduğu anda kendini anlatıyor.
    8- son olarak Hud 110 - 111 - 112 Diyorum. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
  83. Muhammed ESED mealini tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  84. Herkesin bildiği kendine doğru gelirmiş. Hocaların biri hadislerin geneli uydurma demiş, diğeri daima hadislerden örnek vermiş. Kur'anı tutanı dövmüşüz, hadisi tutanı övmüşüz.. İnsanlar inanmak istedikleri neyse ona inanıyorlar, doğru ya da yanlışın bir önemi yok. Okumaktan ziyade, gördüklerini doğru var sayıyorlar.. Allah'tan başka ilah yok ama Allah'a ulaşmak için aracı peşinde koşuyoruz.. Gerçeği ancak öldüğümüzde anlayacağız ama iş işten geçmiş olacak.. Doğru bir tanedir, ama herkesin doğrusu kendi bildiğidir, kabul etsekte etmesekte. islam hoş görü dini, Kur'an kılavuzumuz deriz ama hoşgörü göstermez Kur'an okumayız. Şeytana suç atar istediğimiz doğruyu yanlış olsa da doğru kabul ederiz.. Ağzımız güzeli söyleyip, kalbimiz kötüyü istiyorsa ne kitap ne hadis fayda getirir. Bizler cahil olabiliriz ama aptal olamayız çünkü ilk hadis der ki OKU.. evet oku ve anla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın, o "ilk hadis" değil Torah ya da genel anlamıyla (yanlış da olsa) Tevrat'ın da ilk emirde olan "Kra" yani arapçada "ikra" OKU idir. Kuran'da öyle başlar deşler ama o dönemde kaç kişi okuyabiliyordu tartışılır.

      Sil
    2. Çok özür dilerim "derler" yerine "deşler" girmişim. Affedin

      Sil
    3. Oku emrine ilk anlamiyla bakmak yanlis sonucta ortada okunacak bir şey yok(kuran daha inmeye yeni başladi o dönemde)bu sebeble bu ayet allahin diger kitabı olan kaainat kitabını oku(düşün tevvekül et)manasina geliyor olabilir bu açıdan bakmak daha tutarlı

      Sil
  85. Eda cım öte tarafta yağlı kazık kimin kıçına girecek göreceğiz. O zaman karar veririz. Bu kadar aptalca ve Arapça lafa gerek yok. Kimse senin dışında bunları sihir sanmıyorum.

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.