Okunması şart makaleler:

Tasavvuf ve Tarikatlardan Yeni Dünya Dinine: Bölüm 1 ve Bölüm 2
Komünizm, Kızıl Devrim, Sovyetler Birliği ve Şirketler
İnsan, Din ve Kuran
Bu da amme hizmeti: Okunması Gereken Kitaplar Listesi

Bir Başka Din: Tasavvuf kitabı çıktı; internet'ten sipariş etmek için kitapyurdu link'i.

YENİ: Youtube'daki hodor hodor konuşmalarım için buradan alalım.

16 Nisan 2011 Cumartesi

Adnan Menderes ve Günümüz

Selam taşaksızlar.

Turgut Özal ve Adnan Menderes, bu devletin ve bizim kaderimizi en çok değiştiren liderler olmuşlardır (Atatürk`ü tabii ki ayrı tutuyorum). İyi yönde mi kötü yönde mi değiştirdiler diye soracak olursanız, kısa vadede iyi, uzun vadede kötü derim.

Direkt bodozlama dalıyorum konuya, cumhuriyet tarihinde akp iktidarına en yakın iktidar hangisi olmuştur diye sorsalar birçoğumuz demokrat parti dönemi ve adnan menderes deriz. Cidden de enteresan benzerlikler var aralarında. Ve adnan menderes ile turgut özal arasında da var bu benzerlikler ama oraya sonra gelecem durun daha yeni başladık ehehe.

Televizyonunu yeni açanlar ve mağaradan katılanlar için adnan menderes dönemini çok kısaca özet geçecem. Adnan Menderes`li Türkiye = Faruk Süren`li Galatasaray.

Tuncay`lı Stoke City gibi oldu amına koyim ehehe. Neden böyle bir benzetme yaptım açıklayayım. Faruk süren döneminde Galatasaray 4 sene üst üste şampiyon olmuş, kulüp bazında Türk futbol tarihinin en büyük başarısını göstererek uefa`yı kazanmış, kısacası ortalığın amına koymuştur (beşiktaşlıyım piçler fanatizm aramayın bunda objektif olun). Fakat aynı zamanda kulüp müthiş şekilde borçlanmıştır. Galatasaray bu yüzden uzun süre götünü toparlayamadı, hatırlarsanız romanya`nın kahvehanelerinden adam topluyolardı tamas, bratu falan diye ehehe. Neyse.

Adnan Menderes döneminde de türkiye epey yol almıştır. Sanayileşmiş, medenileşmiştir. Adnan Menderes`in yapmış olduğu hizmetler inkâr edilemez. (Bu parantez arasında verdiğim bilgi ilerde çok işinize yarayacak. olumlu bir cümlenin ardından "ama" ile başlayan başka bir cümle duyar/okursanız ilk duyduğunuz cümleyi çöpe atın)

Ama (demiştim ehehe) aynı zamanda Türkiye müthiş şekilde borçlanmıştır. fabrika açıyorsun, iyi güzel eyvallah, peki kaynak? Borç para. Asfalt yollar yapıyorsun, çok güzel şahane, toprak yoldan asfalt yola geçmek, sobalı evden kaloriferli eve geçmek gibi bi şey amına koyim, kim istemez. Fakat bunun kaynağı nedir? Borç para.

Bakın canını yediklerim, bunu sadece adnan menderes için söyleyeceğim ve tabi ki şahsi fikrimdir. Adnan Menderes iyi niyetli bir başbakanımızdı. Hem de günümüz liderleriyle kıyaslandığında, çok ama çok iyi niyetliydi. Hataları vardı, belki de çok büyük hataları vardı. Fakat damat ferit paşa gibi bir şerefsiz evladıyla bile bir tutuluyor bazı kesimler tarafından. Ulan vicdan denen duygudan bu kadar mı yoksunsunuz be, yuh.

Neyse konuya dönüyorum, giderek artan dış borçlar sorununa, Osmanlı`daki kapitülasyonvari tekliflerle gelenlere şiddetle karşı çıkmıştır adnan menderes. Fakat aynı zamanda gelecekte oluşacak borç batağına da ülkeyi kendisi sokmuştur. İşte AKP iktidarıyla olan en büyük benzerliği de budur bana kalırsa. "Hizmet getiriyorum" adı altında ülkeyi borca sürüklemek... ideolojileri ve islamcı olmaları falan fistan devede kulak kalır bunun yanında. biz bu hale iki tane kuran kursu açıldı diye gelmedik, gerizekalı ekşici tavrı takınmasın kimse. Bu müthiş borçlar bizi mahkum etti.

Ne yani Türkiye`yi tek borca sokan Adnan Menderes ve Tayyip Erdoğan mıydı? Yuh, tabi ki hayır lan. Fakat aynen adnan menderes döneminde olduğu gibi akp döneminde de borçlarımız müthiş miktarda katlanarak artmıştır. 

Taşaksızlar daha önce de demiştim, ekonomi okuyorum diye. Her ne kadar kötü bi öğrenci olsam da borçlanmanın korkulacak bir şey olmadığını biliyorum ehehe. Dünyada borcu olmayan ülke yok. Abd`nin bile dış borcu günden güne artıyor. Ee o zaman neden dış borçlar yüzünden mahkum olduğumuz iddiasında bulunuyorsun? Söyleyeyim. Rothschild`in yegâne yöntemi, gelişmemiş yada gelişmekte olan ülkeleri aşırı miktarda borçlandırarak kendilerine bağlı hale getirmektir.

Ve imf aracılığıyla bazı gizli kapaklı anlaşmalar yaparak, pazarlarınızı ithal mallarla doldururlar. Bunu yaparak da bir taşla kuş sürüsü vururlar. Hem mallarını satarak kendi ceplerini doldururlar, hem de pazara girerken fiyatları düşük tutarak rekabet piyasasında yerli malları safdışı bırakarak yerli üretimle gelişebilme ihtimalinizi de elinizden alırlar.

Kahve muhabbeti: Osmanlı`nın son dönemleri gibi laaaa.

Evet. Aynen öyle.

Moral bozmak istemiyorum ama, bu müthiş şekilde dışa bağımlılık, vadedilmiş topraklar, çok önemli miraslara ve stratejik öneme sahip olmamız, bütün bunlar bizi açık bir hedef haline getiriyor biliyor musunuz... Bi süre daha dalgamıza bakarız, daha sırada suriye iran falan var dimi? iyi de bu işin sonrası, geleceği de var, benim vicdanım evladımın kaderini orospu çocuklarının eline bırakmaya razı olmaz. Kimsenin olmaz.

o zaman? "bir oğlum şehit oldu bir tane daha var o da feda olsun", "vatan için canım feda" bu zihniyeti aşmalıyız. vatan için ölmek marifet değil, türk milleti bu konuda rüştünü tarihte defalarca ispatlamıştır zaten, çanakkale cephesi`nde sırf takviye kuvvetler gelene kadar düşmanı oyalamak için silahsız ve mermisiz düşman askeri üzerine ölmek için koşanlar bizim dedelerimizdi. söylemesi kolay tabi dimi, bir gözünün önüne getirsene o sahneyi. mermilerin üzerine üzerine koşuyorsun, az önce muhabbet ettiğin arkadaşların gözünün önünde yere yığılıyor kanlar içinde ve sen de onlarla aynı kaderi paylaşıyorsun. Biz böyle delikanlı, şerefli insanların evlatlarıyız işte. İş o raddeye geldiğinde canını her türk evladı feda eder fakat esas mesele işi o raddeye getirmemekte.

Bu nasıl olacak?

Çok basit.

Okumak.

Bilinçlenmek.

Kalkınma dediğin şey bu şekilde olur işte, altın yumurtlayan tüpraş`ı 2 senede elde edeceği gelir karşılığında özelleştirip günü kurtarmakla adalet ve kalkınma sağlanmıyor efendi.

Hadi selametle.

Not: Tabi ki daha bitmedi, kaldığım yerden devam edecem. Daha celal bayar`ın, turgut özal`ın, kenan evren`in esamesi okunmadı, durun ama konu uzun ehehe.

21 yorum:

  1. Ay lav yor tarafsızlık.

    YanıtlaSil
  2. ben çok anlamam ekonomiden falan biraz biraz okuduğum dinlediğim kadarıyla...ancak şu carii açık gözümü korkutuyor epey.yani aşşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık senin anlattığın şekilde.borçlanmasan gelişemeyeceksin yani 1 yılda yapacağın işleri 5 yılda yapacaksın belki eh 1 yılda yapayım derkende borçla ve sağlam faizleriyle uğraş...ne bileyim sıkıntılı görünüyor gözüme. sen ne diyorsun sikko ne yapmalı sence??

    YanıtlaSil
  3. adnan menderesin sabetayist olduğu iddiaları hakkında fikrin ne?

    imza

    bilirkişi

    YanıtlaSil
  4. la nereye kapütülasyonvari şeyleri kabul etmedi onların kralını yaptı çok büyük şerefsizdi merderes

    YanıtlaSil
  5. akp hükümetinin aşırı derecede dış borç yaptığını neye dayandırıyorsun.imf ye olan borçlarımız ve cari açık azaldı bunu ben demiyorum rakamlar diyor varsa dayandırdığın bi kaynak yazarsan sevinirim.çalışmalarını takip ediyoruz öpüldün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ımf'ye olan borç azalırken arap ülkelerine olan borç artırıldı gülüm ımf borcunu neyle azalttın sen gelir getiren kaç tane kurumun varki borcu sıfırladın mesela?hiç 'hot money' diye birşey duydunmu mesela bizdeki karşılığı sıcak para oluyo ama batıdaki karşılığı acı para oluyo çıkışı sıkıntılı olduğu için.Küresel ekonomiler çatır çatır titrerken 2009 krizini mükemmel ekonomimizle atlattığımızımı düşünüyorsun mesela?Maksadım akp chp bilmem ne sikim parti propagandası değil sadece madem bi boku bilmiyon onu okumadan çıkp gelme şuraya embesil embesil yorum yapmanın lüzumu yok bilirmisin iktisat nedir uluslararası iktisat okumuşluğun varmı hiç burda gelip sik bok yorum yapıyosun???taaa 4 yıl öncenin yorumuymuş ama inşallah cevap verirsinde eğitimini burda tamamlarım senin

      Sil
  6. TAYYİPİPİN topu küçükken piramide kaçmış! bu konu hakkında bi bilgin varmı?

    not:hızır hafiye

    YanıtlaSil
  7. addnan menderisin idam edilmeden önceki mektubunu okumanızı tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  8. cok kof olmus bu yazi. boyutsiz. begenmedim sikko. mal herif... buna ek yap amk.

    YanıtlaSil
  9. adsız 15 09 komyonla domates sattıgını farzet. 10 lira botcun var aylık ama 1 lira kazanıosun ayda. sonra kamyonu satıosun 5 liraya borcunun yarısını satıosun ama kamyon olmadanda adam gibi artık domates de satamıosun eskisi gibi amk? napcan gotunu mu pazarlıcaksın napıcaksn. borcun azaldı ama bitmedi. e odeyemiosunda o borc yine artar amına soktugum.butun her bir sikimi sattılar telekomdu tuprastı tekeldi amdı gottu. borc azalsa ne olur . onların 3 yılda kazandıracagı paraya sattık amk ? napcan repoya yatırıp parayı katlıcan borcumu bitircen gelen sıcak parayla amın oglu akp ni sikim senin beyninle birlikte. dıs borc azalmıs rakamlar soyluomus oh yea.senin en cok hasır nesir oldugun rakamda 31 dir

    YanıtlaSil
  10. Adnan Menderes dönemindeki mesela karayollarına teşvik konusu çok araştırılmıştır fakat nedense o dönemde Yeşilçam film ve sinema sektörünün ülkemize girmesi, bir anda çok büyümesi ve ardı ardına birçok gereksiz Türk filminin çekilmesi pek bilinmez. Tıpkı şu andaki gibi halkı koyun gibi uyutmak için bu sektöre Abd'nin teşviği nedense pek araştırılıp yazılmaz.

    YanıtlaSil
  11. Menderes dönemi borçlanmasıyla AKP dönemi borçlanmasını kıyaslamışsın ya, düştün gözümden sikko. Econ okuyorum diyorsun bir de. Menderes döneminde, DP öncesi borçlar ödenemeyecek duruma gelinmiş ve Moratoryum açıklanmıştı. Ayrıca kamu borçlanma maliyeti de düşürülememişti. Bugün gelinen nokta o zamandan çok daha parlaktır, maliyetler çok daha düşüktür, herhangi bir default risk yoktur.

    YanıtlaSil
  12. Atatürk'in davetiyle Türkiye'ye gelip (1924-1926) 2 sene boyunca ülkemizde kalıp, bizim için en iyi eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğini araştıran, ünlü eğitim kuramcısı John Dewey'in bizi ileri taşıyacak olan sistemi kurmasından sonra Adnan Menderes'in bu sistemi çöpe atıp klasik sisteme döndürüp, düşünemeyen, yargılamayan, eleştiremeyen bireylerin eğitilmesini sağladığını biliyor muydun peki sikko? Bunu da bi araştır isterim aslında Menderes'le ilgili yorum yapmadan. Bu dediğimi ''Program Geliştirme'' almış herkes bilir sanırım. Ülkenin bu kadar cahil ve yobaz kalmasında büyük etkisi vardır kendisinin.

    YanıtlaSil
  13. İyi niyetli gördüğün Adnan Menderes'ine en başta Chp'den ayrılıp ayrı parti kurmasının nedeninin Toprak Reformu olmasına ne diyorsun? Kendisi ve arkasındakiler de toprak ağasıydı ve tek dertleri köylülerin toprak sahibi olması, dolayıyla kendi imtiyazlarını kaybedecek olmalarıydı.

    YanıtlaSil
  14. adnan menderes ezanı türkçeden tekrar arapçaya çevirmesi gibi mukaddes bir olayı kimse neden görmüyor lan sikkolar..

    YanıtlaSil
  15. Ezanin Arapcaya cevrilmesi hakikaten cok mukaddes bisey, mukaddes oldugu kadar da bos bisey. Ha Arapca olmus ha Turkce sekil disinda hicbir farki, yokbence. Yarin birisi cikartsa eski dile donsek, Hicri takvime donsek daha da mukaddes isler olacak. Biraksaniza bu isleri...
    Bizim basimiza ne geliyosa bu anlamazliktan geliyor zaten. Ezan da ne deniyor, amaci ne, bunu bilen yok ama sembol olmus degisince sanki butun duzen bozulacak gibi geliyor. Gelismemisligin altinda yatan icerikci degil ama sekilci gelenekselciliktir, aslinda bu gelenekselcilik degil cehaletin yobazligin ta kendisidir
    Yahu kardesim, bizim toplumumuzda en onemli problem cehalettir, pozitif bilimde, sanattaki egitimsizliktir. Insanlarin cogu en temel fen kanunlarini bilmez, ama ezanin nasil olmasi gerektiginde gerekirse karsisindaki bogazlar.
    Cahil adam bilmedigine inanan, bilmedigi icin inandigini daha da yucelten adamdir, bilmiyor, anlamiyor, ya daha da yuksek olur onun gozunde. Cunku kendisi beyin itibariyle balik kadar beyin tasir.

    Sikkonun bu yazisi guzel anlatmis, en buyuk problem egitimsizlik. Hem de temel bilgilerde egitimsizlik. Insanoglu bence fen alaninda da sosyal konularda da ekonomide de ileri teknoloji, bilgisaya, programalama vs de her seyde bilgili olmali. Bilgili olmali ki tam bir adam olmali. Boyle olursa kandirilmaz, asilin topugu denilen zayif taraflari olmaz. Ama gunumuzde gidisat ne yone, tam tersine, egitimde ozellesme on planda. Adam matematik dehasidir, ama tarihte ilk yazili anlasma ne zaman kimler arasinda yapilmis onu bilmez. Ya da bir baskasi ekonomi uzmanidir, saatlerce televizyonda konusur, portfoy sunar, ama med-cezir nedir, dunyanin ekvatordaki cevresi kac km dir onu bilmez. Yani gunumuzde herkes yarim adam, daha dogrusu 8de1 adam falan. Amac da bu zaten toplum cahil olsun sadece denileni yapsin. Boylece koyun gibi yonetelim

    YanıtlaSil
  16. ah köy enstütileri. bizzat inönü kapatmıştır ama adnan menderes önderliğindeki bu dinci tayfa 'dinimiz elden gidiyor' safsataları altında, halkın çoğunu yanına çekerek büyük baskı oluşturmuştur inönü ve köy enstütüleri üzerinde. ve kapatılmak zorunda kalmıştır. büyük bir eşik lan o dönem ülke için. atatürk'ün, inönü'nün yanlışları olmamış mı? tabiki olmuş. insan neticede. ama menderes gibi zihniyeti kötü değilmiş lan en azından. abd tarafından yapılan yardımlar vs.. çok fazla özelleştirme gibi çoğu seyin başlangıcıdır bu menderes dönemi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Menderes'i savunduğumdan falan değil kardeşim yanlış anlamanı istemem ama bildiğim kadarıyla Marshall yardımları İnönü zamanında başlamıştı Türkiye'ye

      Sil
  17. ah köy enstütileri. bizzat inönü kapatmıştır ama adnan menderes önderliğindeki bu dinci tayfa 'dinimiz elden gidiyor' safsataları altında, halkın çoğunu yanına çekerek büyük baskı oluşturmuştur inönü ve köy enstütüleri üzerinde. ve kapatılmak zorunda kalmıştır. büyük bir eşik lan o dönem ülke için. atatürk'ün, inönü'nün yanlışları olmamış mı? tabiki olmuş. insan neticede. ama menderes gibi zihniyeti kötü değilmiş lan en azından. abd tarafından yapılan yardımlar vs.. çok fazla özelleştirme gibi çoğu seyin başlangıcıdır bu menderes dönemi.

    YanıtlaSil
  18. Rothschild dedenin bizzat kendi ağzından yaptığı röportaj var yada itiraf pişkin pişkin hemde. Orada Turgut Özal'ın sırtını nasıl sivazladigini ve ülkeyi nasıl borç batağına soktuğunu söylüyor ve anti parantez Turgut Özal'ın zaten başa kendilerinin getirdiğini de. Bir ara Turgut Özal biraz godomanlasinca prensler velihatlarla takılmaya başlayınca ülkeye hiyerarşi getirecek demokrasiden krallığa çevirecek diye oldu bokuna karışmış bu ailenin. Kendi söylüyor hacılar yaz Google abiye çıksın itiraflar

    YanıtlaSil

Bu blog'a yapılan her yorum, o yorumun sahibini bağlar. Ayrıca makaram sarı bağlar.

3. şahsa hakaret olmadığı müddetçe asla yorum silmem. "Bu yorum yazar tarafından silindi" ibaresi, eğer o yorumu yazan kişi kendi yorumunu sildiyse çıkar.